ser - 16500 przepisów (strona:225/1100)

Makaron orzo ze szpinakiem, kurczakiem i serem grana padano w sosie śmietanowym 168

Cześć ! Znów jestem chora. Ciągle zmieniająca pogoda w końcu mnie wykończy. Pocieszam się obłędnym makaronem orzo ze szpinakiem, kurczakiem i serem grana padano w sosie śmietanowym z tymiankiem. Danie robi się dosłownie chwilę i jest jedynym, na co mam ochotę podczas choroby. Polecam ! Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki makaronu orzo 1 pierś z kurczaka (około(...)paprykami. Mięso obsmaż z każdej strony. Gdy cebula zmięknie – dodaj czosnek i smaż jeszcze około 1 minutę. Dodaj kremówkę, smaż 2 – 3 minuty, następnie dodaj grana padano. Gdy ser się rozpuści – dodaj liście szpinaku i smaż do momentu, aż liście ‚ zwiędną’. Dodaj makaron, wymieszaj i patelnię zdejmij z ognia. Wyłóż na talerze i posyp natką pietruszki i pozostałym

Moja pasja smaku
Wielkanocna sałatka z ananasem i szynką 527

Dziś sałatka która znajdzie się na Wielkanocnym stole. Pyszna polecam zrobić. Składniki: szynka z indyka 300 g ser gouda 300 g seler marynowany Develey 150 g kukurydza z puszki Develey większa połowa jaja ugotowane na twardo 6 szt ananas z puszki cały po odsączeniu  majonez 8 łyżek jogurt naturalny 6 łyżek sól i pieprz do smaku Krok 1 Zaczęłam(...)szynki indyczej, pokroiłam ja drobno.Ser też pokroiłam w drobna kosteczkę, jednak polecam zetrzeć ser na grubych oczkach, będzie delikatniejszy.Odsączyłam kukurydzę i ananasa  pokroiłam drobno. Ugotowałam jaja na twardo i starłam je na tarce na grubych oczkach. Krok 2 Potrzebujemy miseczkę szklana taka średniej wielkości. Na sam dół wkładamy odciśnięty seler marynowany( pokrojony). Na seler kładziemy szynkę, kukurydze. Zalewamy

Różowa kuchnia
Wytrawna tarta z cukinią, kurczakiem i mozzarellą. 157

Witajcie :) Uwielbiam tarty i mogla bym je jeść z różnymi dodatkami. Dzisiaj zapraszam na tartę wytrawną z cukinią , kurczakiem, mozzarellą i serem cheddar. Do przygotowania tarty użyłam Mąki krupcztki od Młynomag. Pysznie i prosto. Zapraszam :) Składniki : około 340  g Mąki krupcztki Młynomag + do podsypania 1o0 g miękkiego masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany szczypta proszku do pieczenia(...)mała cukinia 2 kulki mozzarelli 3 palki upieczonego kurczaka sól, pieprz do smaku 4 jajka 2 łyżki szczypiorku 4 łyżki startego sera cheddar 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki 2 cebule 3 łyżki oliwy Wykonanie : Do miski dodać mąkę ze szczypt ą proszku , sól,żółtka, śmietanę i masło szybko zagnieść ciasto i odłożyć do lodówki na 10 minut. Formę do tarty

Sama słodycz i szczypta chili
Jajka faszerowane białym serem i tuńczykiem 163

Jajka faszerowane muszą być obowiązkowo na Wielkanocnym stole. A więc zapraszam po przepis na jajka faszerowane białym serem i tuńczykiem. Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo 1 puszka tuńczyka 20 dkg sera białego twarogowego sól pieprz dowolna dekoracja Jajka gotujemy, studzimy i obieramy. Kroimy wzdłuż na połówki i wyjmujemy żółtka. Biały ser miksujemy w blenderze, dodajemy do niego tuńczyka

Kuchnia u Bietki
Sernik na zimno z czekoladą i migdałami 377

delikatny i kremowy, otulony polewą czekoladową i płatkami migdałów. Dziś w wersji na zimno - bo tak też bardzo lubię. A podstawą jest nie ricotta czy mascarpone, ale tradycyjny biały ser. Zapraszam po przepis. Składniki  1 kg sera białego (zmielony trzykrotnie) szklanka cukru pudru 200 ml śmietany kremówki 30 % 1/4 szklanki wody 4 łyżeczki żelatyny biszkopty 1 gorzka czekolada(...)łyżki mleka 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru migdały - płatki 50 gram Przygotowanie Ser miksujemy z cukrem pudrem i śmietanką. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Letnią dodajemy do masy serowej i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. W tortownicy o średnicy 24 cm układamy biszkopty, następnie wylewamy masę serową i wkładamy do lodówki. W międzyczasie w kąpieli wodnej

Mój Smak na Życie
Sałatka bezludna wyspa 361

będzie przyciągać uwagę ;) Któż nie marzy teraz o ciepłym piasku i wylegiwaniu się na plaży... :) Składniki: słoiczek selera konserwowego 5 jajek puszka kukurydzy pół puszki ananasa por 150g żółtego sera 250g szynki sól, pieprz majonez pęczek natki pietruszki patyczki do szaszłyków czarne oliwki Jajka gotujemy na twardo. Studzimy. Żółtka wyjmujemy, a białka drobno siekamy. Kukurydzę i selera porządnie odsączamy(...)sitku. Ananasy odciskamy na ręczniku kuchennym, żeby nie miały za dużo wody w sobie. Nie chcemy, żeby nasza sałatka pływała :)  Pora drobno siekamy. Ser ścieramy na tarce, a szynkę i ananasa kroimy w kostkę. W misce mieszamy białka, pora, ser, ananas, kukurydzę, seler i szynkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy majonez. Mieszamy i delikatnie dociskamy całą sałatkę w misce

Czerwona Porzeczka
Kakaowe ciasto ze serem 138

Łatwe i szybkie ciasto z serem. Stworzone na bazie przepisu na szarlotkę . Ciasto: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej pół szklanki mąki ziemniaczanej 1 duża łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag margaryny Nadzienie serowe: 50 dag tłustego sera 3/4 szklanki cukru Pół opakowania budyniu śmietankowego 2 jajka 1/4 kostki margaryny(...)stopniowo dodawać gorącą margarynę. Połowę ciasta wylać do formy (23x32) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do  piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Przygotować nadzienie serowe. Ser zmielić, margarynę rozpuścić i wystudzić. Z jajek oddzielić białka, ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać połowę cukru, a po chwili łyżkę octu i jeszcze chwilę ubijać. Połączyć pozostałe składniki

Praktyczna pl
Tarta z karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem na cieście francuskim 148

lenia, robię mega szybką tartę z ulubionymi składnikami. Taka tarta sprawdzi się równie dobrze, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Dziś wersja z moją ukochaną karmelizowaną cebulą, burakiem i kozim serem. Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1 ugotowany burak – obrany i pokrojony w cienkie plastry 200 g sera koziego – podpuszczkowego dojrzewającego – startego na tarce o dużych oczkach(...)środka i przyciśnij widelcem. Ciasto będzie się kleić więc warto mieć obok mąkę i ‚maczać’ w niej widelec. Na cieście ułóż karmelizowaną cebulę, plastry buraka, posyp tartym kozim serem. Dopraw solą i pieprzem. Piecz w temperaturze 200 C przez około 15 – 20 minut – do momentu aż ciasto będzie miało złoty kolor. Odstaw do przestygnięcia. Na cieście rozłóż rukolę. Smacznego

Moja pasja smaku
Pasta kanapkowa z porem i żółtym serem 177

Dziś zapraszam Was na moją kolejną propozycję pasty kanapkowej. Tym razem zachęcam Was do przygotowania pysznej pasty kanapkowej z porem i żółtym serem. Jak zawsze prosto i smacznie. Spróbujcie. Składniki: 2 łyżki posiekanego pora (około 20 g pora) około 45 g żółtego sera np. Edamskiego 2 jajka 2 łyżki majonezu Folwark sól do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Pora(...)wierzch, nie za mocno). Odstawiamy miskę na około 5 minut (,jeśli por jest bardzo ostry w smaku to na dłużej). Do pora ścieramy (na tarce na drobnych oczkach) żółty ser. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę jajka i 2 łyżki majonezu. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji pasty. Próbujemy i dodajemy odpowiednią ilość soli. Podajemy z ulubionym pieczywem. Smacznego

Słodkie okruszki
Sałatka warstwowa z kurczakiem, fetą i brokułem 390

szybko nie znikała. Polecam zrobić od razu w podwójnej ilości, bo jest bardzo smaczna i bardzo szybko się kończy. Przepis i wykonanie mojej siostry :) 1 podwójny filet z kurczaka ser feta 1 puszka kukurydzy 3 pomidory 1 duży brokuł 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu/śmietany przyprawa do kurczaka (gotowa lub samodzielna mieszanka ulubionych przypraw) szczypta soli(...)opcjonalnie) Filet z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę. Następnie wrzucić na gorącą patelnię i smażyć, aż kurczak będzie złocisty. Wystudzić. Ser feta pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć z zalewy, pomidory pokroić w kostkę. Brokuł podzielić na małe różyczki i włożyć do garnka z osoloną wodą. Gotować kilka minut, nie za długo

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Sałatka grecka 186

Składniki: 6 średnich pomidorów; 1 średni ogórek wężowy; Opakowanie sera feta dobrej jakości (waga netto, po odcedzeniu 270 g); Garść czarnych oliwek (powinny to być greckie oliwki kalamata); 1 duża, czerwona cebula; 1/2 łyżki oregano; Oliwa z oliwek; Sól. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Przełożyć do miski. Cebulę obrać. Pokroić w pióra. Dodać do pokrojonych pomidorów. Pomidory(...)umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki , pokroić w plasterki. Dodać do sałatki. Oprószyć solą i oblać obficie oliwą z oliwek. Wymieszać. Oliwki odcedzić z zalewy. Dodać do sałatki. Wymieszać. Ser feta odcedzić z zalewy. Pokroić w grube plastry. Ułożyć na wierzchu sałatki. Wierzch sałatki oblać oliwą z oliwek i obsypać oregano. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu

Gospodyni Miejska
SERNIK NA KRUCHYM SPODZIE 109

łyżka cukru waniliowego 250 g margaryny (1 kostka) Masa serowa: 3 jajka 125 g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 50 dag sera białego Przygotowanie: Ser biały skręcić raz lub dwa razy. Ciasto - margarynę rozpuszczamy w rondelku i schładzamy. Mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao przesiewamy. Następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy(...)dzień wcześniej by mieć pewność, że jest mocno twarde. Masa serowa - jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym do momentu zbielenia. Następnie dodać przestudzoną margarynę, lekko wymieszać. Dodać skręcony ser i za pomocą robota utrzeć na jednolitą masę. Na koniec dodać przesianą mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.  Na blachę o wymiarach 30 x 24 cm wysmarowanej margaryną i obsypanej bułką

Ciastka - domowe słodkości
Twaróg z papryką, rzodkiewką i dodatkami (sałatka) 202

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com   Sałatka - czy twaróg z dodatkami? Bez różnicy jak to nazwiemy - smak pozostanie ten sam. Smakowite połączenie sera, chrupiącej papryki, rzodkiewki i szczypiorku z cebulą, które idealnie łączy się ze świeżym pieczywem. Sałatka/twaróg nadaje się również na dodatek obiadowy, ale dla mnie to pyszna przekąska w wersji solo.  Ważne, aby papryka była kolorowa(...)wtedy całość nabiera wyrazu i wygląda apetyczniej. 200g białego sera 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 pomarańczowej/żółtej papryki 1/2 pęczka rzodkiewki 1/2 małej cebuli 1/2 pęczka szczypiorku Dodatkowo: oliwa z oliwek sól pieprz Twaróg delikatnie pokruszyć. Paprykę, rzodkiewkę i cebulę drobno pokroić, a szczypiorek posiekać. Wszystko razem wymieszać i połączyć z oliwą (wg gustu, aby sałatka nie była

Di gotuje
Klasyczna lazania pomidorowa 139

pszennej 2 szkl. mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaska sól i pieprz czarny - do smaku POZOSTAŁE: 9 płatów makaronu do lazanii - bez konieczności gotowania 3 kulki mozzarelli [3x125g] 100g sera żółtego - starty na dużych oczkach tarki masło do wysmarowania naczynia Farsz mięsno-pomidorowy Cebulę obrać, posiekać w kostkę i posmażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty(...)obgotowywania .  farsz mięsno-pomidorowy - 1-sza warstwa plastry mozzarelli sos beszamelowy płaty makaronu farsz mięsno-pomidorowy - 2-ga warstwa plastry mozzarelli sosu beszamelowy płaty makaronu Wierzch posypać żółtym serem - startym na grubych oczkach tarki . Naczynie z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - dolny poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 35-40 minut, aż ser

Grunt to przepis!
Czeska zupa czosnkowa 280

gotowania rosołu (jeśli mamy) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła kilka kromek czerstwego dowolnego pieczywa czubata łyżeczka siekanego, świeżego majeranku lub płaska łyżeczka suszonego 2 czubate łyżki tartego sera (żółtego lub mozzarelli) sól Wykonanie: Pieczywo kroimy w kosteczkę i przyrumieniamy na suchej patelni, uzyskując grzanki. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, lekko solimy i całość podsmażamy(...)nabierze złotego koloru. Do czosnku dolewamy rosół, wrzucamy mięso z gotowania rosołu, całość zagotowujemy i doprawiamy majerankiem. Zupę przelewamy do miseczek, na wierzchu układamy grzanki i całość posypujemy startym serem (łyżka sera na miskę).  Zupę należy jeść natychmiast, ponieważ grzanki szybko tracą chrupkość.  Najlepiej, jeśli grzanki podamy w oddzielnej miseczce i podczas jedzenia,będziemy je systematycznie dorzucać

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania