ser - 17000 przepisów (strona:223/1134)

Ślimaczki z kurczakiem i pesto z rukoli 179

czasem nawet dwa jak oboje kupimy :) ) to wymyśliliśmy sobie takie oto ślimaczki :) Oprócz pesto i kurczaka w ślimaczkach jest jeszcze  czerwona cebula i trochę sera żółtego. Powiem Wam tyle, że smakowały rewelacyjnie :)) Miłego dzionka :)) Składniki: ciasto francuskie 2 filety z kurczaka pesto z rukoli - tutaj cebula czerwona troszkę kukurydzy ser żółty Kurczaka myję, kroję w miarę(...)drobną kosteczkę. Ciasto francuskie rozwijam, smaruję pesto z rukoli. Po jednej stronie układam kurczaka, pokrojoną cebulę i cebule i kurczaka, kukurydzę posypuję startym serem. Zwijam wszystko w roladę i kroję ślimaczki. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 30 minut

kruche babeczki
Sałatka z tuńczykiem i kuskusem 144

lubię tak :(. Może to ta pogoda, nie wiem już. Dzisiaj taka lekka sałatka z tuńczykiem, do tego kuskus, szpinak, oliwki i suszone pomidory, no i zapomniałabym, ser feta :) Sałatka lekka, smaczna, taka jak lubię :) Miłego poniedziałku Wam życzę :) Składniki: szpinak świeży kuskus (ilość wedle uznania) 1 puszka tuńczyka w sosie własnym kilka czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka suszonych(...)szczypiorek sól pieprz olej kokosowy Kuskus przygotowałam według przepisu na opakowaniu. Szpinak umyłam, wrzuciłam na rozgrzaną patelnie z łyżką oleju kokosowego, dodałam pokrojone oliwki i suszone pomidory, na końcu ser feta również pokrojony i tuńczyka, którego wcześniej przełożyłam na sitko w celu odsączenia sosu. Wszystko przełożyłam do miski, dodałam kuskus, wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem

kruche babeczki
Zupa - krem z pora 157

się, że jest pyszna. Por jest wyczuwalny, ale jakoś tak delikatnie. Bardzo nam wszystkim ta zupa przypadła do gustu. Podałam ją z prażonym słonecznikiem i dodatkowo mąż lubi z serem żółtym :) Składniki: 3 białe części pora 2 większe ziemniaki 2 marchewki ząbek czosnku 1,5 litra bulionu warzywnego masło klarowane do podsmażenia pora śmietana 18 % trochę słonecznika ewentualnie starty żółty(...)ser Ziemniaki i marchewki obrałam, wrzuciłam do wcześniej przygotowanego bulionu i gotowałam, dorzuciłam do nich pokrojony czosnek. Pora pokroiłam na drobno. W rondelku rozpuściłam masło, wrzuciłam pora i dusiłam, aż zrobił się miękki. Przełożyłam do gotujących się warzyw. Jak były już miękkie zdjęłam z ognia i całość zmiksowałam blenderem ( nie robiłam zupy zbyt gęstej, wolimy taką trochę rzadszą). Słonecznik uprażyłam

kruche babeczki
Tarta z warzywami 138

Miłego dnia Wam życzę :) Składniki ciasto: 1 1/2 szklanki mąki 1 jajko 1/2 kostki masła (100g) 2 łyżki śmietany 18% Farsz: 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki sera cheddar kawałek cukinii garść zielonych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 2 suszone pomidory kukurydza rukola do posypania tarty sól pieprz rukola Wszystkie składniki do ciasta zagniatamy, gotowe ciasto trochę rozwałkowujemy. Przekładamy(...)stopniach 15 minut. Następnie wyjęłam, zdjęłam folię z fasolą. W międzyczasie jak ciasto nam się podpieka przygotowujemy sos i warzywa. Do miseczki wybiłam jajka (roztrzepałam je), dodałam śmietanę i ser, przyprawy - wymieszałam. Warzywa pokroiłam (cukinie i oliwki w plastry, pomidory na pół, suszone na drobniejsze kawałeczki). Na ciasto wylałam przygotowane jajka z serem i śmietaną. Na to poukładałam warzywa. Włożyłam

kruche babeczki
Sałatkowo ;)) 149

właśnie naszło mnie na sałatkę ;) Taką na szybko, mix sałat, pomidorki koktajlowe, łosoś wędzony i ser camembert, troszkę oleju lnianego, suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i gotowe :) Pyszna była :))  Składniki: opakowanie mix sałat u mnie z roszponką łosoś wędzony ser camembert kilka pomidorków koktajlowych suszone pomidory z bazylią i czosnkiem  olej lniany Mix sałat umyłam, pomidorki, ser

kruche babeczki
Czerwone risotto z owocami morza 119

drobno pokrojona 1 mała, świeża papryczka chili 5 łyżek masła 2 liście laurowe sól, pieprz, ale opcjonalnie. Ja nie dodawałam, bo bulion był już wystarczająco doprawiony 2 łyżki startego sera Bursztyn (bardzo dobry ser dojrzewający, o wyraźnym, lekko słodkim smaku) – opcjonalnie Wykonanie: Oprócz muli, owoce morza miałam zamrożone. Przelałam je więc wrzątkiem, oczyściłam i osuszyłam papierowym ręcznikiem. Na patelni(...)morza, przemieszaj wszystko na patelni. Po zakończeniu gotowania dodaj jeszcze jedną łyżkę masła, przypraw jeśli to konieczne i dokładnie wymieszaj. Risotto podawaj w posiekaną natką pietruszki i drobno startym serem

gutfut
Risotto z zielonymi szparagami 126

warzywnego – np. z tego przepisu 200 ml białego wina pół lub wytrawnego 1 średnia cebula 80 g masła sól, czarny pieprz, pieprz pomarańczowy (bądź cytrynowy) dwie garści twardego sera żółtego typu carski lub inny długodojrzewający (idealny i tańszy zamiennik parmezanu, no i polski ) 6-7 gałązek świeżego tymianku Wykonanie: W garnku rozpuszczamy w wodzie 3 łyżki koncentratu bulionu warzywnego(...)całość mieć kremową konsystencję. W momencie dodania ostatniej chochelki bulionu, całość przyprawić solą, pieprzem czarnym, pieprzem pomarańczowym. Zamieszać. Dodać szparagi wraz z roztopionym w nich masłem, garść startego sera żółtego, dodatkowo resztę masła. Dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przykryć pokrywką i dać risotto „odpocząć” przez ok. 2 minuty. Nakładać na talerze, posypać pozostałym serem żółtym i liśćmi

gutfut
28-29 MAJA – CZAS DOBREGO SERA – SANDOMIERZ 94

Już po raz szósty będziemy świadkami niezwykłego Ogólnopolskiego Festiwalu Nieskończonych... Artykuł 28-29 MAJA – CZAS DOBREGO SERA – SANDOMIERZ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Pierogi z serem i botwiną 204

Dawno nie robiłam pierogów a naszła mnie chętka. Akurat mamy sezon na botwinę więc trafiła ona do farszu razem z serem. Dzięki temu wyszły mi lekko różowe pierożki. składniki: ciasto 350 g mąki pszennej 200 ml wrzącej wody 2 łyżki masła szczypta soli farsz 250 g sera półtłustego 200 g botwiny ( małe buraczki i łodyżki) 1 jajko sól, pieprz Przygotować(...)farsz. Botwinę drobno pokroić. Zalać wodą i ugotować, wystudzić i osączyć na sicie. Ser rozgnieść widelcem. Dodać jajko i ugotowaną botwinę. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić sola i pieprzem. Przygotować ciasto. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli.W gorącej wodzie rozpuścić masło i wlać do do mąki. Wymieszać łyżką. Następnie zawartośc miski przełozyc na stolnicę i zagnieśc elastyczne ciasto. Potem

Monia miesza i gotuje
Ala Carbonara na ryżu Jaśminowym 184

Produkty potrzebne; Ryż Jaśminowy- 200gram ser parmezan- 50 gram boczek- 200 gram cebula- 50 gram czosnek- 20 gram żółtka- 2 sztuki jajka- 2 sztuki koperek- pół pęczka  śmietana 30% do sosów- szklanka 250ml  masło- 20 gram         Sposób przygotowania;  Gotujemy wodę, obieramy czosnek, cebulę, kroimy boczek w paseczki, czosnek drobno siekamy(...)cebulę, trzemy do miseczki ser, gdy woda się zagotuję wrzucamy na 10 minut ryż , na patelni Wok, albo jakieś głębszej  rozpuszczamy masło( mało, bo mamy boczek, który puści nam tłuszcz), wrzucamy boczek, czosnek i czosnek.  żółtka, jajka, śmietanę, mieszamy w misce i zalewamy nasze produkty na patelni Gdy śmietana trochę wyparuję i będzie gęste wykładamy na talerze, posypujemy

pichciszto
Kruche ciasto z farszem cebulowo-porowym i salami 158

jajka 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki chili  bazylia, tymianek sól, pieprz Dodatkowo:   7-8 plastrów salami (o większej średnicy) masło/olej do smażenia Wierzch:  żółty ser Przygotować ciasto. Mąkę przesianą z solą - posiekać z zimnym masłem i smalcem. Dodać jajko, wlać mleko i szybkimi ruchami zagnieść jednolite ciasto.  (Kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania(...)boków i zrobić w nim kilka nakłuć. Ciasto piec (w rozgrzanym piekarniku) około 40-45 w 190 stopniach. (Powinno być zarumienione.) Pod koniec pieczenia wierzch obficie posypać startym serem i zapiekać do momentu, aż ser zostanie roztopiony. Ciasto można podawać z ulubionym sosem

Di gotuje
Schab zapiekany ze szpinakiem, mozzarellą oraz orzechami włoskimi. 246

czosnek oraz posiekany szpinak. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy aż cała woda wyparuje. Schab myjemy, osuszamy i oprószamy przyprawami. Obsmażamy na oleju z każdej strony na rumiano. Ser kroimy w plastry. Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Po tym czasie na wierzchu(...)układamy plastry sera i posypujemy posiekanymi orzechami. Zapiekamy aż ser się rozpuści. Podajemy z ziemniakami i surówką lub samą surówką. Schab zapiekany w taki sposób jest bardzo soczysty, zapewne dzięki szpinakowi. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
SZPARAGI Z GRILLA 145

Nasze ostatnie odkrycie- szparagi z grilla posypane serem, idealne jako dodatek do obiadu, kolacji, ale także jako samodzielne danie. Dla mnie pychotka. Lekkie a zarazem pożywne. No i ten smak... bajeczny... :-) Składniki: - zielone szparagi po 250-500g na osobę lub dowolnie - ser typu Grana Padano, Parmezan, itp. - masło czosnkowe lub dowolne inne dodatki Szparagi umyć, odłamać (dolne) końcówki, delikatnie(...)smażenia. Muszą się lekko przyrumienić, u mnie trwa to ok.10 minut, ale zależne jest od grilla. Powinny być lekko chrupiące, wówczas są najsmaczniejsze. Po zdjęciu z grilla posypuję startym serem Grana Padano, Parmezanem lub dowolnym innym. Idealnie sprawdzi się również masło czosnkowe. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Hot dog domowa wersja ze szparagami 147

jest pyszny.  Hot dog domowa wersja ze szparagami  8 bułek takich podłużnych  4 łyżki majonezu domowego  4 łyżki ketchupu  8 kiełbasek frankfurterek 20 dkg sera żółtego 8 liści zielonej sałaty  8 zielonych szparagów  pieprz + do podania  sos czosnkowy Mieszamy w miseczce ketchup, majonez , dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem.  Bułki nacinamy od góry(...)dwóch miejscach żeby wyciąć z nich środek, do środka dajemy sos, potem wkładamy liść sałaty, kiełbaskę i szparaga i posypujemy startym serem. Lekko całość ściskamy i wkładamy do grilla, podpiekamy delikatnie aż ser zacznie się roztapiać.    Podajemy gorące, ale na zimno też są pyszne.    Hot dog domowa wersja ze szparagami

Kuchnia na wzgórzu
Ruloniki z jajeczno rzodkiewkową pastą 149

Pasty jajeczne kojarz nam się z pysznym śniadaniem. Dzisiaj chciałyśmy polecić Wam pastę z dodatkiem żółtego sera i rzodkiewki. Jak podać ? Ja zaserwowałam ją w plastrach polędwicy łososiowej na klasycznej bagietce.  Tak podana część śniadania z pewnością spodoba się Waszym najbliższym :) Ruloniki z jajeczno - rzodkiewkową pastą SKŁADNIKI : 3 jajka  około(...)żółtego sera (3-4 łyżki) 3-4 rzodkiewki  1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól i pieprz do smaku polędwica surowa - łososiowa  mała bagietka PRZYGOTOWANIE : jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy z łupek i siekamy.  Żółty ser wraz z rzodkiewkami ścieramy na tarce. Do miseczki przekładamy wszystkie składniki. Dodajemy majonez, posiekany szczypiorek i doprawiamy solą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki