Wygrana w konkursie kulinarnym organizowanym przez Tygodnik Zamojski i Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie . Konkursowe zadanie polegało na zaproponowaniu przepisów co można zrobić z sera. Wszystkie przepisy można znaleźć na stronie www.tygodnikzamojski.pl w zakładce "Gotuj z TZ" Moje przepisy wysłane na konkurs to: Pasta z makreli i twarogu Pierogi z ciasta francuskiego z nadzieniem ruskim z domową przyprawą do sera(...)białego Pasta twarogowa z krakersami Francuskie pierogi z kaszą i serem Sernik na kruchym spodzie (Sernik królewski) Sernik na zimno z truskawkami A oto nagroda sponsorowana przez Tygodnik Zamojski oraz Okręgową Spółdzielnię Mleczarską w Krasnymstawie
Ciastka - domowe słodkościzielono- różowy mariaż kolorystyczny :) Jako dodatek przygotowałam dwa rodzaje sosów , które według mnie świetnie komponują się z buraczkami i botwinką. Pierwszy, gęsty i bogaty, to jogurt z dodatkiem sera gorgonzola, z czosnkiem, miodem i sokiem z cytryny. Drugi to taki dynamit - cierpki sok z cytryny z miodem i solą. Lubię maczać w nich gołąbki naprzemiennie. Mam nadzieję, że zdjęcia(...)pęczek koperku 2 cebulki dymki 2 ząbki czosnku garść pestek dyni sporo soli, pieprz oliwa na dip jogurtowy z gorgonzolą: duży kubek jogurtu naturalnego typu greckiego 100 g sera gorgonzola lub innego z niebieską pleśnią 1 duży ząbek czosnku sok z 1/2 cytryny lub do smaku 1 łyżeczka miodu lub do smaku sól do smaku na sos cytrynowy
Chilli Czosnek i OliwaOstatnio zajmujemy się działką, więc bardzo cenimy dania na szybko. Tutaj wystarczy 30 min i obiad gotowy ;) Składniki 250 g metki tatarowej ser żółty ementaler 1 duża cebula 100 g ryżu 2 łyżki mąki olej do smażenia 400-450 ml bulionu warzywnego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Z sera wycinamy dwa paski o wymiarach(...)Metkę dzielimy na dwie części, każdą owijamy wokół sera. Obtaczamy w mące i obsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebulę siekamy, szklimy na tłuszczu i zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Kotlety przekładamy do sosu i dusimy. Po kilku minutach dodajemy ryż, dusimy razem do jego miękkości. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenSzczerze mówiąc pierwszy raz robiłam taie zapiekane jajka.. masło ser tarty żółty kwaśna śmietana 18% jajka sól pieprz szczypiorek Naczynka do zapiekania nasmarować masłem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st.C. Do naczynia nałożyć po łyżce śmietany, łyżkę sera,następnie wbić całe jajko, oprószyć solą i pieprzem. Wierzch posypać odrobiną sera. Piec przez około 12-15 minut
Moje domowe kucharzenieZUPA KREM ZE SZPINAKU Zupa krem ze szpinaku i składniki : 500 gram szpinaku Duży por 1,5 litra bulionu warzywnego 2 – 3 ziemniaki Ser riccotta 2 ząbki czosnku Mini-grzanki Sól Pieprz Zupa krem ze szpinaku sprawdzi się na pewno podczas aktywnego dnia, gdy pochłonięci jesteśmy rożnymi sprawami często nawet z braku czasu pomijamy taki posiłek. Nie jest(...)gorącego bulionu warzywnego wyjmujemy marchewki, dodajemy liście szpinaku i zawartość patelni i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Blendujemy po częściowym przestygnięciu zupy, doprawiamy do smaku i dodajemy śmietankę lub ser. Ja dodaję swój ulubiony ser ricotta, kilka grzanek i zupa jest wtedy pyszna. Polecam szczególnie podczas aktywnego dnia. Smacznego ! Artykuł ZUPA KREM ZE SZPINAKU pochodzi z serwisu MARKOWYSMAK.COM
Markowy smaksłodszego smaku i poprawiły kolor musu. Wyszedł mi naprawdę pyszny serniczek, który nie tylko świetnie smakował ale także pięknie prezentował się w przekroju. składniki: masa serowa 1 kg mielonego sera może być z wiaderka 100 g miękkiego masła 5-6 łyżek cukru* 1/2 szklanki mleka 3 łyżki żelatyny mus 400 g rabarbaru 400 g truskawek, moga być świeże lub mrożone(...)małe kawałeczki. Garnek zestawić z ognia i zawartość zmiksować na gładki mus. Wsypać galaretki truskawkowe i dokładnie wymieszać aby się rozpuściły. Gotowy mus odstawić do wystudzenia. Przygotować masę serową. Ser przygotować wcześniej aby był w temperaturze pokojowej. Do rondelka wlać mleko i wsypać żelatynę. Zostawić na kilka minut aby żelatyna napęczniała. Następnie mleko podgrzać ale nie gotować, dokładnie rozpuścić żelatynę
Monia miesza i gotujemięsa mielonego 3 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka bazylii suszonej duża szczypta tymianku do smaku sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia około 150 g sera żółtego startego na tarce o grubych oczkach Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka makaronowa z mięsem Przygotowanie: Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu, ugotowany odcedzam. Teraz pokroję składniki na sos do zapiekanki: Cebulę kroję(...)gotowy. Końcowe przygotowanie zapiekanki makaronowej: Do garnka z ugotowanym i odcedzonym makaronem dodaję sos i całość dokładnie mieszam. Do naczynia żaroodpornego nakładam połowę makaronu, wyrównuję i posypuję połową żółtego sera i nakładam pozostały makaron. Górę posypuję pozostałym serem. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około 20 minut. Zapiekanka makaronowa z mięsem jest gotowa
Uwaga Babcia Gotujecalorie diet. Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 jajka około 100 g żółtego sera 1 1/3 łyżeczki przyprawy do potraw z jajek Skworcu 2-2 1/2 łyżki majonezu świeża natka pietruszki Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo. Żółty ser trzemy na tarce na drobnych oczkach. Ugotowane, obrane jajka(...)kroimy w kostkę lub przeciskamy przez sitko do warzyw, dodając je do startego sera. Całość przyprawiamy przyprawą do potraw z jajek Skworcu. Na koniec dodajemy 2 łyżki majonezu, mieszamy aby nasza pasta nabrała pożądanej konsystencji. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu. Pastę podajemy przyozdobioną świeżą natką pietruszki (natkę pietruszki można również posiekać i dodać do pasty) w towarzystwie ulubionego pieczywa. Smacznego
Słodkie okruszkiciastem filo. Ciasto filo i boczek podkreślają ich kruchość i delikatny smak. Składniki: 1 opakowanie ciasto filo 9 szparagów zielonych z odciętymi końcówkami 3 plastry boczku 3 plastry sera żółtego 20 dag ricotty 10 dag mascarpone 2 jajka gałka muszkatołowa 100 ml gęstej śmietany 12% sól, pieprz, liście bazylie Wykonanie: Szparagi myjemy, odrywamy zdrewniałe końce a następnie blanszujemy około(...)zachować niepowtarzalny smak i kolor. Jest to sposób na to, by nie jeść surowych warzyw, a równocześnie nie tracić ich chrupkości i świeżego smaku. Zblanszowane szparagi owijamy plastrem sera a następnie plastrem boczku i podsmażamy na patelni. W tym czasie sery mieszamy z jajkami, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Każdy arkusz ciasta filo smarujemy roztopionym masłem przy
Podróż w kulinariapomidorów w oleju 1 duża cebula 1 średnia papryka (u mnie zielona), lub 1/2 większej 2 łyżki koperku (u mnie mrożony) 2 łyżeczki masła 2 łyżeczki oleju 50 g sera sól, pieprz Jak zrobić bakłażany faszerowane kaszą kuskus? Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połowę. Po tym miąższ nadkrawamy w kratkę, ale staramy się nie uszkodzić skórki. Bakłażany solimy, pieprzymy, skrapiamy olejem(...)część miąższu, aby powstała łódeczka z bakłażana. Lekko solimy powstałe łódeczki. Wydrążony miąższ można dodać do kuskusu, ale ja tego nie robię. Bakłażany napełniamy nadzieniem z kuskusu, posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż się roztopi ser. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @KuchniaLukasza
Kuchnia Łukaszamasz pomysłu na obiad? Masz pierś z kurczaka i nie wiesz jak ją przyrządzić domownikom? Mam dla Ciebie rozwiązanie... Pyszna pierś z kurczaka nadziewana pieczarkami i serem zapiekana w piekarniku to propozycja na smaczny obiad. Polecam :) Składniki: * połówki piersi z kurczaka * pieczarki * starty na tarce o dużych oczkach żółty ser * przyprawa do kurczaka * sól i pieprz Wykonanie: Piersi(...)kurczaka oczyścić z niedoskonałości. Rozkroić każdą wzdłuż tworząc "kieszonkę". Mięso natrzeć przyprawą, solą i pieprzem. Pieczarki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać ze startym serem. Nadziewać farszem każdą kieszonkę w piersi. Miejsce nacięcia można spiąć wykałaczką. Tak przygotowane mięso wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i zapiekać około 45 minut. Gotowe piersi podałam dziś domownikom z gotowaną marchewką
Zrób to smaczniezdrowsze danie uzyskać chciałam. Taki makaron od zwykłego pszennego bogatszy jest w białka, witaminy i składniki mineralne, czyli danie z nim dla zdrowie będzie idealne. Ser grana padano spaghetti dodał smaku owocowego , a horapha czyli bazylia tajska lekko anyżowego. Składniki: 450 g świeżo mielonego mięsa wieprzowego z szynki, 1 biała cebula, 2 łyżki oleju rzepakowego(...)pomidorków cherry, 500 ml przecieru pomidorowego, 1 łyżeczka cukru pudru, 1 płaska łyżeczka suszonego czosnku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, świeże listki horapha czyli bazylii tajskiej, tarty ser żółty grana padano, makaron spaghetti 100% pszenicy durum. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę z całymi pomidorkami cherry. Przekładamy do garnka, dolewamy przecier pomidorowy, dodajemy cukier
Moniki SmakołykiKoniecznie musicie je przygotować, ponieważ są przepyszne. SKŁADNIKI: 8 dużych pieczarek, 400g mięsa mielonego wieprzowego, 1 cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 50g masła, 2 plasterki sera żółtego, olej, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Z pieczarek odkrawam trzonki. Trzonki oczyszczam i kroję w małą kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na patelnię z odrobiną oleju przekładam mięso(...)Dodaję koncentrat pomidorowy. Mieszam i smażę jeszcze 3 minuty. Farsz doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz bazylią. 2. Kapelusze pieczarek smaruję dookoła olejem. Wgłębienia w kapeluszach wypełniam przygotowanym farszem. Ser żółty kroję w paski. Kawałki sera układam na wierzchu pieczarek. 3. Pieczarki układam w naczyniu żaroodpornym. Obok rozkładam kawałki masła. Naczynie przykrywam. Pieczarki piekę 35 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasiwoli na brunch czy lunch ;) Kiedyś nie podpiekałam spodu, ale czasami zdarzało się, że pozostawał niedopieczony. Teraz podpiekam i taki sposób zdecydowanie bardziej polecam. Dodatek twardego sera w cieście sprawia, że brzegi ciasta są bardzo chrupiące a w smaku rewelacyjne. Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej 100 g zimnego masła 1 łyżka kwaśnej śmietany(...)startego parmezanu lub innego twardego sera żółtego 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy na 30 minut do lodówki. Formę do tarty smarujemy masłem i wykładamy rozwałkowanym ciastem aż po brzegi. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy sam spód w piekarniku ok. 15 min. w temperaturze 180 st. Składniki na ciasto: 1/2 pęczka zielonych szparagów
bistro mamaSałatki powstają u nas głównie na potrzebę chwili wtedy, kiedy w lodówce jest coś, co pcha się do wyjścia ☺ Tym razem mieliśmy kurczaka, ser feta i masę makaronu w szafce ☺ Zobaczcie co nam z tego wyszło ☺ 25 minut składniki: 300 g makaronu (u nas makaron w kształcie prostokącików) 2 piersi z kurczaka 100 g sera feta szczypiorek 1 pomidor malinowy(...)bazylią, ugotować na parze. Przestudzić i pokroić w drobną kostkę Makaron ugotować – ostudzić. Szczypiorek (ilość wg uznania) pokroić bardzo drobno. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać w misce, posypując rozdrobionym palcami serem feta. Na wierzch dodać pokrojonego w kostkę pomidora. Posypać suszoną bazylią, pieprzem i słodką papryką. Smacznego
Ania i Marcin gotują