był to najlepszy wybór, gdyż (owszem), znajdują się one na stole, jednak pierwsze skrzypce grają dużo "wykwintniejsze" (i zdrowsze!) przekąski. Czego więc można się spodziewać? - wino! - oliwki - bagietki oraz sery (które, co ciekawe, we francuskich restauracjach oraz domach często traktowane są jako desery) - warzywka pokrojone w słupki - sosy (coby warzywkom smutno nie było): czosnkowe, hummus, guacamole - wędliny - pasztety... ...i wiele(...)wyobrażamy sobie takiego wieczoru bez: oliwek, marchewkowych i ogórkowych słupków z guacamole (niedługo podam Wam przepis), krakersów i białego, czosnkowego serka (tu wybór jest ogromny, np. Almette), kiełbaski (saucisson), sera, bagietki oraz różnych koreczków (nr 1: pulpecik z mięsa mielonego + kosteczka żółtego sera + ogórek konserwowy, mniam!) oraz wina. Czy przygotowanie takich rzeczy nie sprawia więcej radości, niż zwykłe
Kitchens Alphabetzrobicie na pewno będziecie wracać do tego przepisu. Gwarantujemy! Ilość porcji: 2 małe pizzę Czas przygotowania: 10 minut + 7 minut pieczenia Składniki: 4 placki do tortilli 200g żółtego sera np. gouda Kulka mozzarelli Opakowanie szynki długodojrzewającej 2 łyżki ketchupu Łyżka koncentratu pomidorowego Kilka listków bazylii Mix sałat skropiony olejem lnianym Przyprawy: ostra papryka, oregano, bazylia Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni(...)Celcjusza. Żółty ser trzemy na tarce na dużych oczkach. Na placku z tortilli rozsypujemy ser, nakładamy drugi placek. Ketchup mieszamy z koncentratem i dodajemy przyprawy. Tak przygotowany sos rozsmarowujemy na wierzchnim placku. Układamy kawałki szynki oraz plastry pokrojonej mozzarelli. Dodajemy kilka listków bazylii. Pieczemy około 7 minut. Podajemy koniecznie na ciepło z sałatką ułożoną na wierzchu. Smacznego
Kolizje Smakówkońcu mogę jeść knedle na których widok mnie nie mdli, a wręcz cieknie mi ślinka!Składniki:1/2 szkl. mąki orkiszowej1/2 szkl. mąki orkiszowej razowej1/2 szklanki pełnoziarnistej - dodajemy jeśli nasz ser jest dość "mokry" (mąki orkiszowe można zastąpić właśnie pełnoziarnistą lub razową)1 jajko250 g chudego sera białego1 łyżka cukru pudru (najlepiej trzcinowego) [opcjonalnie]1 większe jabłkoPrzygotowanie:Ser z jajkiem zmielić
CzarnawisienkaSałatka z kozią bródką. Składniki. 3 kromki białego chleba 150 g koziego sera 2 garście endywii 4 pomidorki koktajlowe Sos. 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwki z orzechów ziemnych 1 łyżka soku z pomarańczy pieprz, sól Wykonanie. Z chleba wykroić 6 kwadratów i grillować grzanki około 6minut. Na grzance ułożyć plaster sera koziego i piec na rozgrzanym grillu(...)serze pojawią się bąble, około 5 minut. Na talerzu ułożyć endywię (kozią bródkę), grzanki serowe i pokrojone pomidorki. Składniki sosu zemulgować i polać nim sałatkę. Posypać pieprzem. Sałatka francuska z groszku śnieżnego. Składniki. 100 g groszku śnieżnego 1 grapefruit 6 rzodkiewek 4 liście sałaty masłowej 1 łyżeczka sezamu czarnego Sos. 1 łyżka octu truskawkowego 1 łyżka soku z grapefruita
Kulinarny karnet Christopheraobiad te nudne mielone, wystarczy połączyć mięso mielone z odrobiną wyobraźni i doprawić garścią fantazji.Składniki : 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego 3-4 ogórki kiszone 8-10 dag sera żółtego 1 jajko sól, pieprz, papryka ostra i słodka mąka do obtaczania masło do smażenia / oliwa Przygotowanie : Ogórki oczyszczam z wodnistego miąższu i ścieram na tarce na małych oczkach(...)ser również ścieram na małych oczkach. Mięso mielone doprawiam do smaku, dodaję jajko i dokładnie mieszam. Odstawiam na kilkanaście minut do lodówki. Z mięsa formuję kuleczki wielkości piłeczki ping-pong'owej, odciskam palcem wgłębienie w które wkładam stary ser żółty i starty ogórek lekko ugniatając. Zamykam kuleczkę ściskając mięso, obtaczam w mące i smażę na maśle z 2-3 łyżkami
Mechanik w kuchniJako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100 sera gorgonzola 100 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej garść orzechów włoskich PRZYGOTOWANIE: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY PRZYGOTOWANIE: Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy zamrożony szpinak. Smażymy, aż się rozpuści(...)trochę odparuje (7-10 min). Dodajemy ser, doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem (nie trzeba solić, bo gorgonzola jest bardzo słona), mieszamy do całkowitego rozpuszczenia sera. Wlewamy śmietankę i gotujemy około 5 minut, często mieszając. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia - sos powinien znacznie zgęstnieć. PROPOZYCJA PODANIA: Na talerz wykładamy makaron/gnocchi, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Możemy również przełożyć
My Culinary Artrobienie past. To fajny i prosty sposób na to, żeby nasze kanapki lub kanapki naszych dzieci nie były nudne. Wiadomo, że najczęściej jadamy je z żółtym serem lub wędliną, ale czasami niewielkim nakładem pracy możemy sobie je fajnie urozmaicić.Była już na blogu pasta łososiowa i pasta twarożkowa z makrelą(...)Składniki:1 puszka tuńczyka w oleju200 g białego sera1 duża łyżka majonezu2 jajka na twardo1 łyżka posiekanych kaparów sólpieprzparę kropel soku z cytryny Wykonanie:Biały ser i jajka kroimy w dużą kostkę, wrzucamy do miski, dodajemy całą zawartość puszki z tuńczykiem (oleju nie odcedzamy) i majonez. Przyprawiamy i blendujemy na gładką
Kulinarne przygody GatityDzisiaj na blogu szybka pasta z białego sera z dodatkiem koncentratu pomidorowego. Przepis ten dostałam od mojej przyjaciółki wiele lat temu. Za pierwszym razem kiedy spróbowałam tej pasty nie potrafiłam odgadnąć tak do końca jej składników... W błąd wprowadziła mnie nieco jego nazwa: bryndza. Bryndza zawsze kojarzyła mi się z zupełnie innymi smakami. Ale nazwa nazwą, a serek zagościł(...)nazwa bryndza :-). A, nawiasem mówiąc, to przy okazji muszę się dopytać przyjaciółki skąd się wzięła u niej w domu taka nazwa. Twarożek zwany bryndzą Składniki: 500 g białego sera półtłustego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 mała cebula 1/2 łyżeczki suszonego czosnku sól pieprz Wykonanie:Cebulę drobniutko siekamy. W misce rozgniatamy widelcem biały
Kulinarne przygody Gatitymnie- na śniadanie. Minipizze można również podawać na zimno. Składniki (dla dwóch osób): 2 placki tortilli 100 ml pomidorowej passaty 1 kulka mozzarelli 2 plasterki żółtego sera 2 plastry szynki gotowanej 2 pieczarki 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Przy pomocy pucharka do lodów, z tortilli wycinamy(...)krążków (po 3 z każdej). Wkładamy je do foremki na muffinki. Dociskamy do dna, uważając, żeby ich nie porwać. 2. Do garnuszka wlewamy passatę, porwane plasterki żółtego sera, doprawiamy oregano, bazylią, solą i pieprzem. Gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści. Przekładamy na przygotowane ciasto (ok. 1 łyżka na minipizzę). 3. Całość posypujemy pokrojoną w kostkę szynką
My Culinary Artchoć zdecydowanie polecam domowy), 250 ml białego wytrawnego wina, 3 małych ząbków czosnku, suszonego tymianku, kilku kromek białego pieczywa, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, 100 gram miękkiego żółtego sera (np. gouda), odrobiny parmezanu, 1 łyżki octu balsamicznego, sosu Worcesterchire (opcjonalnie). Przygotowanie zupy rozpocząłem od obrania cebuli i pokrojenia jej w piórka. W tym celu odkroiłem "piętki" cebul(...)również pływające w niej kawałki cebuli. Na powierzchni zupy w każdej miseczce ułożyłem grzankę. Każdą grzankę skropiłem delikatnie sosem worcestershire i ułożyłem na nich pokrojony w cienkie plasterki ser gouda. Na wierzch ułożyłem po bardzo cienkim plasterku parnezanu, który odkroiłem za pomocą obieraczki do warzyw. Piekarnik włączyłem na opcję grilla (zapiekanie od góry) i temperaturę 150 stopni
Wyprawy kulinarneCzas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Ilość porcji: Duża blacha Składniki: 2 banany 3 brzoskwinie z puszki 5 plasterków ananasa Kilka plasterków chudej drobiowej wędliny Ok 250g żółtego sera Ketchup Ciasto przygotujemy według tego przepisu. Jako sos posłuży nam ketchup posypany oregano. Można również użyć sosu pomidorowego. Wszystkie owoce kroimy: banana i brzoskwinie w plasterki, a ananasa na mniejsze(...)kawałki. Wędline drzemy lub kroimy na mniejsze części. Ser ścieramy na tarce. Rozwałkowane ciasto polewamy sosem i układamy wszystkie owoce, wędline,a wierzch posypujemy żółtym serem i oregano. Pizzę wstawiamy do piekarnika na około 15 minut w temp 180 stopni. Podajemy na ciepło
Kolizje SmakówDanie łatwe i proste w przygotowaniu, a przepyszne w smaku. Polane masłem i cukrem każdemu przypomni smak dzieciństwa! Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 500 g białego sera 300-400 g ugotowanych ziemniaków 150-200 g mąki pszennej 50 g mąki ziemniaczanej 2 jajka Masło i cukier Ugotowane ziemniaki wraz z białym serem mielimy przez maszynkę do mięsa(...)Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie wykładamy ser z ziemniakami na blat i dodajemy mąkę ziemniaczaną, żółtka, białka i ¾ mąki pszennej. Całość wyrabiamy na jednolitą zwartą masę ( najlepiej nieco lepką). Następnie obsypujemy blat pozostałą mąką i formujemy wałeczki. Tniemy je tępym końcem noża na kawałki. Pierogi wrzucamy na gotującą się i osoloną wodę. Czekamy
Kolizje Smakówprzy tym znacznie zdrowsze niż te z jakiejkolwiek sieci fast foodów :) Szczerze polecamy! Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 100g żółtego sera garść bułki tartej cebula jajko pomidor kilka ogórków konserwowych sałata masłowa 5 bułek sól, pieprz, ketchup, majonez Mięso mielone mieszamy z jajkiem oraz drobno pokrojoną cebulką. Dorzucamy trochę bułki tartej oraz(...)pieprzem. Mieszamy wszystkie składniki. Na patelni rozgrzewamy olej. Z mięsa formujemy kotlety wielkości bułek i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Bułki rozkrajamy na pół. Spodnią stronę posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego na około 150 stopni piekarnika na 5-10 minut. Obserwujemy bułki i wyjmujemy kiedy ser się rozpuści a boki staną chrupiące. Na wyjętą, ciepłą spodnią stronę bułki układamy
Kolizje Smakówszklanki mąki 2 łyżki oliwy sól Sos:* 5 łyżek ketchupu Łyżka oregano Łyżeczka bazylii *można również przygotować sos według tego przepisu Farsz: 150g szpinaku mrożonego liściastego 50g tartego żółtego sera ¾ krążka sera camembert Kawałek pora Przyprawy: sól, pieprz, oregano Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie. Uważamy by nie była za gorąca bo to zabije drożdże. Do miski wsypujemy mąkę(...)smarujemy sosem. Na to układamy szpinak. Por myjemy i kroimy wzdłuż na pół, a potem w paseczki. Posypujemy pizzę. Camembert kroimy na kawałki i układamy na cieście. Posypujemy żółtym serem oraz oregano. Wstawiamy na około 15 minut do piekarnika na 220 stopni
Kolizje Smakówświeżych drożdży 5 łyżek oliwy Szczypta soli Sos z tego przepisu (można zastąpić ketchupem wymieszanym z ziołami) Dodatki: Pęczek szparagów 4 parówki drobiowe 200-300g żółtego sera (można zastąpić dwoma kulkami mozzarelli) Kilaka listków bazylii Do miski wrzucamy mąkę, sól oraz dodajemy oliwę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dolewamy do ciasta mieszając widelcem. Trzeba uważać by woda(...)jego szybszą, uproszczoną wersję. Mieszamy w miseczce ketchup z odrobiną oregano, bazylii i ostrą papryką. Szparagi myjemy pod bieżącą wodą i odłamujemy końcówki. Parówkę kroimy w kostkę, a ser trzemy na tarce. Wyrośnięte ciasto na pizzę wałkujemy w pożądany kształt. Smarujemy sosem i układamy szparagi. Rozsypujemy parówkę oraz żółty ser. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 220 stopni na około
Kolizje Smaków