ser - 17000 przepisów (strona:206/1134)

Bułki z pieczarkami i serem 123

Wypieków (klik) i wiem, że na pewno upiekę je jeszcze nie jeden raz. Dużym ich plusem jest również to, że nadzienie można dowolnie modyfikować. Ja dodałam od siebie trochę sera a następnym razem planuję dodać jakąś kiełbaskę. Myślę, że takie bułeczki będą doskonałą przekąską na niejednym majowym pikniku czy też grillu. Składniki na 9 dużych bułek: Ciasto: 500 g mąki(...)oleju 1 jajko 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży 1 płaska łyżeczka cukru   Farsz: 500 g pieczarek 1 duża cebula sól, pieprz, papryka słodka kilka plasterków żółtego sera  Dodatkowo: 1 jajko wymieszane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Ciasto: Z 1/2 szklanki mleka, 1 łyżeczki cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotować zaczyn, który odstawić

My simple kitchen
Grillowana rolada w złotej glazurze 184

grillowych które od czasu do czasu prowadzę że jest ona stałym elementem. Składniki (na 1 roladę) : 250 g mięsa mielonego wieprzowego 100 g boczku krojonego w plastry 50 g sera żółtego (z bloku) 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy przyprawy : papryka ostra, sól, pieprz zioła : majeranek, tymianek, oregano Przygotowanie : Mięso mielone doprawiam do smaku wymienionymi przyprawami i ziołami i dobrze(...)mieszam i odstawiam na godzinkę - dwie do lodówki. Plastry boczku układam na macie tak aby lekko na siebie zachodziły i na 2/3 powierzchni plastrów równomiernie rozprowadzam mięso mielone. Ser żółty w postaci "frytki" 1x1 cm kładę na początku mięsa mielonego i zręcznie przy pomocy maty zwijam w roladę. Griluję wpierw od strony zakończenia plasterków boczku do pierwszych rumieńców boczku

Mechanik grilluje
Żytnie naleśniki ze szpinakiem i serem feta 331

kilka minut z każdej strony. Składniki na farsz szpinakowy:  (mnie wystarczył jedynie na 4 naleśniki, dlatego radzę podwoić ilość składników) 300 g świeżego szpinaku baby 100 g sera typu feta  3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju  1 łyżka masła  sól  pieprz  gałka muszkatałowa Na rozgrzanym oleju zeszklić rozgnieciony/przeciśnięty przez praskę czosnek. Wyłożyć(...)patelnię szpinak i podsmażać kilka minut na dużym ogniu do czasu, aż jego liście zaczną więdnąć. W razie potrzeby podlać wodą. Na koniec dodać pokruszony ser feta, masło i przyprawy. Mój farsz wyszedł dość płynny przez roztopiony ser, dlatego dodałam  łyżeczkę skrobi ziemniaczanej.  Do podania :  jogurt naturalny  pomidorki koktajlowe świeży szpinak Gotowe naleśniki wypełnić farszem

Kuchnia Ellie
Tarta winna bo idealna do wina 167

bułeczki - klik. Pozostałe składniki: 1 pierś z kurczaka 250 gramów świeżego szpinaku 5 suszonych pomidorów w zalewie z oleju 5 ząbków czosnku sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 150 gramów sera feta 150 gramów śmietanki 30-36 % 1 jajko sól himalajska (młynek) do smaku pieprz kolorowy (młynek) do smaku odrobina masła (do smażenia i wysmarowania formy) odrobina oliwy z oliwek(...)miseczki (również bez pozostałości po smażeniu).  Pomidory odsączyć z oleju, pokroić w drobną kosteczkę. Przełożyć do miseczki. Śmietankę wymieszać widelcem z surowym jajkiem, doprawić świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Ser feta pokroić w drobną kostkę.  Włączyć piekarnik, ustawić temperaturę 170 stopni, program góra/dół. Formę do tarty natłuścić masłem, następnie obtoczyć w bułce tartej.  Rozwałkować ciasto, wyłożyć

Garniec Magalie
Pizza serce 224

Waszej fantazji, w końcu każdy ma swoje ulubione przysmaki, a pizza jest idealnym miejscem, aby je wszystkie tam umieścić. I to za jednym razem!  Użyte w pizzy składniki: ser mozarella, pomidorki koktajlowe, świeża bazylia, sól, pieprz Użyte w pizzy składniki: ser żółty, czerwona cebula, pieczona czerwona papryka, kiełbasa salami  Użyte w pizzy składniki: mielona wołowina (wcześniej podsmażona(...)patelni z cebulą i czosnkiem, solą oraz pieprzem), pieczarki, ser żółty, pieczona czerwona papryka Składniki na ciasto idealne (cienkie, średnie, grube) - ilość wystarcza na 3,4 osoby: 3 szklanki mąki (tortowa lub Lubella do ciast drożdżowych)  50 gramów świeżych drożdży 3 łyżki stołowe oleju 1 szklanka letniej wody 2,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru Wykonanie: Mąkę

Garniec Magalie
Roladki z bakłażana 128

gramów mięsa mielonego wieprzowo - wołowego 2 puszki pomidorów 2 średnie cebule 100 ml czerwonego wina wytrawnego 1,5-2 łyżeczki cynamonu 5 łyżeczek oregano 60 gramów masła 100 gramów sera grana padano 2 żółtka 1 kulka mozzarelli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz oliwa z oliwek Wykonanie: Bakłażany kroimy w plastry o grubości około 1 cm. Posypujemy solą(...)Mielone mięso wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę mozarellę i jedną cebulę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, 3 łyżeczkami oregano oraz 1 łyżeczką cynamonu. Dodajemy starty na tarce ser grana padano, w ilości około 40 gramów. Na samym końcu dodajemy dwa żółtka, dokładnie wszystko mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, dodajemy drugą cebulę pokrojoną w kostkę, pokrojony drobno

Garniec Magalie
Faszerowana papryka spiczasta 274

partnerowi na romantycznej kolacji. Papryka spiczasta faszerowana kaszą pęczak Składniki: 200 g papryki spiczastej (dwie sztuki); 100 g kaszy pęczak; 15 g pomidorów suszonych; 10 g koperku; 35 g sera Blue; pieprz; tymianek. Krok po kroku.           Na samym początku gotuję około 10 minut kaszę pęczak- wrzucam ją na wrzątek. W międzyczasie kroję w kostkę pomidory(...)suszone, ser Blue i siekam drobno koperek. Wszystko przekładam do miski i dodaję ugotowaną kaszę. Mieszam całość-ser powinien się ładnie rozpuścić i skleić pozostałe składniki. Na końcu doprawiam pieprzem.          Następnie odcinam górną część papryki, czyszczę środek i faszeruję kaszą. Gotowe smaruję masłem ghee, posypuję świeżym tymiankiem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni

Życie na widelcu
Sałatka warstwowa z szynką i rukolą 459

sałatkę warstwową z rukolą. Dzięki temu zielonemu akcentowi ślicznie prezentuje się na stole. Składniki: 5 jajek 250 g szynki konserwowej 5 ogórków konserwowych puszka kukurydzy garść rukoli 125 g sera żółtego sos – 4 łyżki jogurtu greckiego (lub majonezu), 2 łyżki ketchupu, 1 łyżka musztardy, sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach(...)Szynkę kroimy w kostkę, ogórki w plasterki. Kukurydzę odsączamy, ser ścieramy na tarce. Składniki na sos mieszamy ze sobą. W przezroczystej misce układamy kolejno: – jajka – szynkę – ogórki – kukurydzę – sos – rukolę – ser żółty

e-PrzepisyKulinarne
Pizza ze szparagami 163

Szparagi, ach szparagi, maj i czerwiec to okres, w którym one królują na naszym stole. Szparagi zawijane w boczek (roladki ze szparagami) Kremowa zupa szparagowa z serem Zupa szparagowa krem szparagi z sosem holenderskim W sezonie szparagowym proponuję inny sposób na ich wykorzystanie. Prosta wiosenna pizza ze szparagami, papryką i żółtym serem lazur to moja propozycja na wykorzystanie zielonych szparagów(...)wyrobieniu ciasto zostawiamy e jw misie robota, przykrywamy i zostawiamy na 1 godz., potem już ciasta nie zagniatamy tylko cienko rozwałkowujemy, lekko zawijamy brzegi ciasta. Ciasto obsypujemy pokruszonym serem lazur, obkładamy zielonymi szparagami i słupkami papryki.. Pizzę pieczemy ok. 20 min. w 200 stopniach. Wyjmujemy, kroimy i zajadamy ze smakiem. Czyż nie jest smaczna?     The post Pizza

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z botwinką i kozim serem 122

Zupa z młodziutkiej botwinki z ziemniakami, marchewką, śmietaną i kozim serem. Sezon na botwinę trwa, więc korzystajmy z niego, warzywo to ma mnóstwo cennych substancji niezbędnych dla naszego zdrowia. Zupa najsmaczniejsza jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Składniki: 1 pęczek botwinki 3 średnie ziemniaki 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka ser kozi 1 i 1/2 litra bulionu(...)wlać kilka łyżek gorącej zupy i dokładnie wymieszać) i również wlać do zupy. Zagotować, dodać szczyptę cukru i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z pokruszonym kozim serem. Smacznego

Oryginalny smak
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta 169

soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Nadzienie : 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany kwaśnej 18% ser feta Szpinak wrzucić do garnka i smażyć z roztartym czosnkiem do rozmrożenia szpinaku. Dodać śmietanę i smażyć jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem. Odłożyć. Ser feta pokroić w plastry(...)Naleśnika nadziać szpinakiem, położyć plaster sera i złożyć. Smacznego

Chocolate Muffin Blog
ZIELONA SAŁATKA Z BROKUŁEM 195

sniadanie, ale również sprawdzi się w porze obiadowej. Polecam. Sałatkę podałam w przepięknej salaterce z kolekcji PARYS- PORCELANA BOGUCICE   Składniki: 1 brokuł pół pęczka natki pietruszki 10 dag sera - u mnie koryciński swojski Czesławy Zarzeckiej z suszonymi pomidorami, czosnkiem  i bazylią garść pestek słonecznika 2 łyżki siemienia lnianego  1 ząbek czosnku sos: 2 łyżki oliwy z oliwek(...)cytryny odrobina octu balsamicznego 1 łyżka płynnego miodu sól,pieprz ulubione zioła i przyprawy: u mnie papryka ostra,   Wykonanie: Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Studzimy. Ser kroimy w kostkę, natke pietruszki siekamy drobno.  Czosnek rozgniatamy w prasce. Do miseczki wrzucamy brokuła,dodajemy przecisnięty czosnek, posiekaną natkę. Dokładamy ser, pestki słonecznika uprażone.Oliwę z oliwek mieszamy

Z Majeczką w kuchni
Tarta z owczym serem i marmoladą z czerwonej cebuli 158

Pyszna tarta na kruchym spodzie z marmoladą z czerwonej cebulki i plastrami owczego sera. Lekko słona, lekko słodka, lekko kwaśna. Pyszności <3 Przepis pochodzi z programu 'The incredible spice men'. Idealnie smakuje z dodatkiem piklowanej czerwonej cebulki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 150 g zimnego masła 225 g mąki pszennej 3-4 łyżki wody szczypta soli Składniki(...)łyżka kminku, uprażonego na suchej patelni 70-80 ml octu balsamicznego Składniki na nadzienie: przygotowana marmolada 200 g śmietany 36% 2 jajka sól, pieprz do smaku 150 g sera owczego CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: masło kroimy w drobną kostkę, dodajemy do niego mąkę i sól. Rozcieramy w palcach, aż uzyskamy konsystencję mokrego

My Culinary Art
Cebularze 253

mąki pszennej typ 450 190-200 ml wody  1 jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju 1 saszetka drożdży instant dodatki: 6-7 cebul 200 g startego sera żółtego 2 łyżki śmietany olej lub smalec do podsmażenia cebuli sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieścić w dużej misce i zagnieść elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Powinno(...)centymetra i ułożyć na blaszkach. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Cebule pokroić w talarki i podsmażyć krótko na rozgrzanym tłuszczu. Wyłączyć palnik, dodać śmietanę, przyprawić. Ser zetrzeć drobno na tarce.  Na rozwałkowane placki nałożyć podsmażoną cebulę i posypać żółtym serem. Piec w rozgrzanym do 190 stopni piekarniku przez 15-18 minut. Smacznego

Ze smakiem i z pasją
Pizza ze szparagami na śmietanowym sosie z francuskim serem kozim, migdałami i tymiankiem 116

sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i białym pieprzem. Do tego solidna porcja francuskiego koziego sera, świeżego tymianku i prażonych migdałów. I nagle okazuje się, że zwykła pizza nabiera wykwintnego charakteru i czaruje wszystkich swoim smakiem. Uważam, że sezon na szparagi nie może się bez tego(...)około 5 minut), aż sos zgęstnieje. Na sam koniec doprawiamy startym ząbkiem czosnku, gałką muszkatołową, białym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodatkowo : 1 niecały pęczek szparagów 150 g sera koziego garstka podprażonych płatków migdałowych garstka świeżego posiekanego tymianku Szparagi gotujemy w lekko osolonym wrzątku al dente . Pamiętajmy o uprzednim ich umyciu i odcięciu twardych końcówek. Wyrośnięte ciasto podsypujemy mąką

Food Square