soli 3/4 szkl cukru 1 cukier waniliowy (16 g) 3 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera z wiaderka, zmielonego 200 ml śmietany 30% 4 łyżki żelatyny 1 szklanka cukru pudru 1/3 szkl zimnej wody Dodatkowo: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wrzątku(...)minut do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wyjąć i wystudzić na kratce. Masa serowa: Mikserem ubić śmietankę z cukrem pudrem na sztywno. Do ubitej dodać zmielony ser i dokładnie zmiksować. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać chwilkę w mikrofalówce, aż się rozpuści. Do letniej żelatyny dodać 2-3 łyżki masy
Nastoletnie Wypiekaniekurczakiem, które miałam przyjemność po raz pierwszy kosztować na jednej z ostatnich imprez :) Soczysty kurczak w majeranku i tymianku, w towarzystwie skwarek z chrupiącego boczku, czerwonej cebuli, koziego sera i czarnych oliwek, a do tego zaskakujący element dodający odrobiny słodyczy - suszona żurawina. Wszystko zatopione w aksamitnym, śmietanowym sosie, ale którego jest nie za wiele, akurat tyle, by nie zdominować potrawy(...)filetów z piersi kurczaka 1 duża czerwona cebula 2 duże ząbki czosnku 250 -300 g wędzonego boczku garść ciemnych czarnych oliwek garść suszonej żurawiny 100-120 g koziego sera (najlepiej w roladce, ja dałam twardego w plastrach) kartonik 250-300 ml śmietany 12% (dałam pół na pół z kremówką 30%) 1 łyżeczka majeranku suszonego 4 łyżki oliwy z oliwek
Słodko-Słony Świat IlonyWspaniała wiosenna, lekka i smaczna przekąska z rzodkiewek nadziewanych pastą z wędzonego sera, szczypiorku i majonezu to apetyczna przystawka, która świetnie smakuje podana przed daniem głównym i doskonale zaostrzy apetyt na więcej. składniki na 12 sztuk 12 dużych rzodkiewek 10 dag żółtego wędzonego sera 2- 3 łyżki majonezu pęczek szczypiorku czarny pieprz przepis Szczypiorek drobno siekamy. Ser żółty
Smakowite Daniadrożdży (świeżych) 1 mała szczypta soli 1 mała szczypta cukru 50 dag mąki 2 łyż oleju Farsz : 25 dag piersi kurczaka 25 dag pieczarek 25 dag sera żółtego 2,5 łyżki keczupu 1. Ciasto: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże, cukier i sól. Dodać olej, wymieszać. Całość wlać do mąki, wymieszać lekko, tak żeby(...)ciasto mikserem z hakami lub ręcznie. Odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić objętość). 2. Farsz: Piersi pokroić w kosteczkę, doprawić ulubioną przyprawą, usmażyć. Pieczarki pokroić w plasterki, udusić. Ser żółty zetrzeć na tartce. Wystudzone mięso i pieczarki pokroić drobno, dodać ser i keczup, wymieszać. 3. Wyrośnięte ciasto przegnieść ręką, rozwałkować, wycinać kółeczka, nakładać farsz i sklejać jak pierogi. Gotowe
Kto ugości moich gości?czubate łyżki mąki pszennej Na nadzienie: 2/3 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy 1/2 cukinii 3 łodygi selera naciowego kawałek pora 4 suszone pomidory 1/2 czerwonej papryki 100 g sera gorgonzola (pikantnego) sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek Dodatkowo: 100 ml śmietany 30 % 50 g sera grana padano 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku Składniki ciasta miksujemy razem(...)naleśniki na pół i jeszcze raz na pół - powstanie chusteczka lub jak wolicie trójkącik. Tak przygotowane naleśniki układamy w płaskim naczyniu do zapiekania. Na wierzchu każdego rozprowadzamy śmietanę z serem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut (dolna grzałka i termoobieg). Gotowe
Czary - gary w kuchnizawsze można je trochę odmienić, by zaskoczyć domowników :-) SKŁADNIKI 1 duży podwójny filet z kurczaka 300 g pieczarek 1 duża cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 100 - 150 g sera żółtego (np. gouda) 1 jajko 2 - 3 łyżki mleka mąka, bułka tarta sól, pieprz tłuszcz do smażenia Mięso myjemy, osuszamy i dzielimy na cztery części, a następnie rozbijamy na płasko. Cebulę(...)pieczarki kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce jarzynowej. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i przez chwilę smażymy, a następnie dodajemy pieczarki, sól, pieprz i całość dusimy aż zmniejszy swoją objętość o połowę. Mięso posypujemy solą i pieprzem (jeśli pieczarki doprawiliście bardziej pikantnie, to teraz mięso doprawcie mniej, żeby całość nie była zbyt ostra). Na każdy kawałek nakładamy pieczarki
Czary - gary w kuchniSkładniki : 1 kg sera z wiaderka president 200 dag cukru 250 g gęstej śmietany, u mnie 18 % 4 jajka plus jedno żółtko 4 łyżki mąki pszennej Przygotowanie : 1 . Jajka i żółtko utrzeć z cukrem, dodać stopniowo ser, ucierać 2. Dodać po łyżce ; śmietanę i mąkę - ucierać 3. Wlać masę serową do natłuszczonej formy, piekłam w temp. 180 *C przez(...)upieczeniu wyłączamy grzanie i uchylamy drzwiczki piekarnika, u mnie przykrycie prodiża 5. Studzimy sernik godzinę, dwie, a najlepiej całą noc. Moje uwagi: Sernik był bardzo wilgotny, gdyby użyć tradycyjnego sera twarogowego to pewnie byłby suchszy. Ale w smaku był bardzo dobry
Proste Potrawyzawsze ratuje głodek mojego męża. Gdy tylko prosi mnie o coś słodkiego i... "może lekko cytrynowego :) ?" to wiem, że czas przygotować ten sernik. Pomysł powstał spontanicznie, dużo sera i dużo cytryn w domu - wszystko do wykorzystania na już. W dodatku wcześniej tego samego dnia zadzwonił telefon i usłyszałam... "Skarbie, a zrobisz coś pysznego i słodkiego(...)zrobić... kocham, to piekę gdy poprosi o coś słodkiego :) Prosto od serca! A sernik w tej wersji podbił nasze oba serca. Składniki: (blaszka 20x20) 1kg białego sera śmietankowego 400g serka homogenizowanego waniliowego 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 50ml gorącej wody skórka z dwóch cytryn biszkopty posypka mango Delecta Krem cytrynowy 100g zimnego masła minimum
Gotowanie i blogowaniemożna je robić razem z dziećmi. 0,5 kg mięsa wieprzowego (u mnie łopatka) makaron spaghetti 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz koperek ser żółty oregano olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mięso zmielić w maszynce do mielenia mięsa, cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na rozgrzaną patelnię wrzucić cebulę, poddusić ją, dodać(...)krótką chwilę podsmażyć. Do cebuli dorzucić mięso. Smażyć, aż przestanie być surowe. Dodać wtedy pomidory i przyprawić solą, pieprzem, oregano. Smażyć przez chwilę, aż pomidory troszkę odparują. Koperek posiekać, ser zetrzeć na tarce, makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie. Na talerz wyłożyć makaron, polać sosem i posypać koperkiem lub żółtym serem (u nas koperek). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniePizza z kiełbasą jest smaczna i aromatyczną, często gości w moim domu, przyrządzam ją na szybki obiad lub kolację. Tym razem przyrządziłam ją z serem kozim, wyszła pyszna. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej Luksusowa Młynomag 3/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju 20 gram drożdży Dodatki: 250 gram koziego twardego kawałek kiełbasy(...)dodajemy pozostałe składniki oraz zaczyn, wyrabiamy ciasto, odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, formujemy w kulkę, wałkujemy w kształt koła. Smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, posypujemy pizzę. Kiełbasę kroimy w plasterki, oczyszczoną paprykę kroimy w paski lub kostkę, układamy na serze. Cebulę obieramy, kroimy w krążki, oliwki kroimy
Bajeczna KuchniaTortellini to włoskie pierożki nadziane mięsem, grzybami lub serem. Podaje się je z sosem pomidorowym - wtedy możemy rozsmakować się w prawdziwie włoskich smakach, bo w ten sposób podaje się je tradycyjnie. :-) Całość można posypać startym żółtym serem, co ja pominęłam. 250g makaronu tortellini (u mnie z serem) 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 puszki pomidorów krojonych 3 łyżeczki koncentratu
Szefowa kuchninazywam tą sałatkę czasami śmieciówka lub chwilówka. A to dlatego, że jak "zalegają" mi kawałki wędlin lub sera w lodówce i nikt już tego nie chce jeść wtedy pokroję dodam co mam wymieszam z majonezem i wszyscy się zajadają. Sałatkę można modyfikować w zależności co i ile mamy w lodówce. Składniki: 150 g szynki 150 sera żółtego 3-4 ogórki(...)konserwowe mały kawałek pora 1 łyżka jogurtu naturalnego 4-5 łyżek majonez kielecki sól pieprz cukier Przygotowanie: Szynkę, ogórki i żółty ser pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w cienkie półplasterki. Wszystko wymieszać dodać jogurt naturalny, majonez i ponownie wymieszać. Doprawić do smaku i odłożyć na pół godziny by smaki się przegryzły
Ala piecze i gotujeplastry schabu 200 g szpinaku pół małej cebuli 1-2 ząbki czosnku 50 g sera feta sól pieprz majeranek oregano bazylia mąka do panierowania Szpinak rozmrożony przysmażamy na patelni na łyżce oleju z cebulą i czosnkiem, do momentu aż odparuje. Kiedy przestygnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem a następnie mieszamy z rozgniecionym serem. Schab rozklepujemy jak na schabowe(...)nakładamy szpinak z serem, spinamy w kształcie pierożków wykałaczkami. Mąkę mieszamy z solą i ziołami, panierujemy i smażymy na złoty kolor na tłuszczu. Podajemy z ziemniakami i sałatą
Gotowanie jest łatwepół łyżeczki soli. Na koniec dodajemy groszek zielony – może być mrożony i pół pęczka ciętej drobno natki pietruszki. Podajemy z kawałkami mango i roladą Ustrzycką. Wybrałam ten ser z kilku powodów. Przede wszystkim pasuje do risotto równie dobrze jak parmezan. Niemniej jednak jest mniej tłusta niż większość serów. Poza tym uwielbiam smak wędzonego sera. Grillowana feta z miodem
Kucharzycajedno z moich ulubionych ciast. Wszak za każdym razem mogą smakować inaczej. Dorwałam koszyczek truskawek i postanowiłam, że wykorzystam je do sernika. Palce lizać! Składniki: 1 kg sera w wiaderku 4 łyżki likieru waniliowego DALKOWSKI 3 łyżki kakao 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny 400 g ciastek maślanych 20 g masła 1/2 kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Wykonanie(...)Herbatniki drobno kruszymy. Masło rozpuszczamy, wrzucamy pył ciastek, mieszamy. Masą ciasteczkową wylepiamy dno tortownicy 26 cm. Odstawiamy do lodówki do stężenia. *Do sera dodajemy cukier puder. Miksujemy. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy. Podgrzewamy do rozpuszczenia. Kiedy przestygnie dodajemy do sera. Miksujemy. Z masy odbieramy 1/3 , do reszty dodajemy kakao, miksujemy, wykładamy do tortownicy. Do reszty masy dodajemy likier, mieszamy, wylewamy
Z Majeczką w kuchni