Latem takie naleśniki można przygotować ze świeżych malin, można je wcześniej zaspać cukrem waniliowym. Składniki: 200 ml maślanki 200 g mąki 200 ml mleka 2 jajka łyżka kakao 50 g cukru 2 łyżki oleju na nadzienie: kostka białego sera (250 g) słoiczek malin w cukrze (ok. 150 ml) łyżka posiekanej gorzkiej czekolady łyżka cukru waniliowego mały kubeczek jogurtu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaodstępach czasu, najlepiej 5 razy dziennie. Produkty dozwolone: Pieczywo - jasne, pszenne, czerstwe (bułki, biszkopty, sucharki), płatki owsiane, płatki kukurydziane. Nabiał - chude mleko, kefir, maślanka, zsiadłe mleko, jogurt odtłuszczony, jogurt grecki, chudy twaróg, chudy biały ser, białko z jajek. Mięso - chude mięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa
Codzienne Gotowaniesoli, W różnych wioskach gospodynie urozmaicały je dodając do ciasta nowe składniki np.: śmietanę, maślankę lub ser, różne ilości jaj i żółtek, masło, cukier oraz tłuszcz do smażenia. Proziaki podawano przeważnie ze świeżo zrobionym masłem, białym serem lub marmoladą. Popijano przeważnie zimnym słodkim mlekiem. Informację na ten temat zaczerpnęłam ze strony www.podkarpackiesmaki.pl Wybrałam przepis pani Ireny Rogowskiej (gmina Brzostek
Czerwień i błękitPieczone polędwiczki z indyka w panierce z bułki tartej, płatków kukurydzianych i sera Cheddar. Moczone w kwaśnym mleku przed panierowaniem. Zamiast kwaśnego mleka można użyć maślanki, mleka z octem z białego wina lub jogurtu. Dzięki moczeniu mięso staje się kruche i delikatne. Polędwiczki pieczone w piekarniku można podać np. z młodymi ziemniaczkami i mizerią . The post Pieczone polędwiczki z indyka
Moja Delicjamierzona u góry 30x10cm. Składniki : Spód: 3 łyżki otrębów pszennych 1 żółtko (jajko rozmiar L) łyżka brązowego cukru 2 łyżki mleka pół łyżeczki proszku do pieczenia Sernik: 300g chudego sera białego 90 g maślanki naturalnej 2 jajka + białko 18g niesłodkiego kakao cukier brązowy, miód lub inne dowolne słodzidło wiórki kokosowe Składniki na spód mieszamy razem. Blachę wykładamy papierem
Czerwona Porzeczkacukru (duża łyżka ) - 4 łyżki siemienia lnianego Dodatki - po kilka plasterków bekonu, sera brie, suszonych pomidorów w zalewie - ziarna do posypania - maślanka lub jajko do posmarowania bułek Sposób wykonania : Mąki wsypać do miski , drożdże rozrobić z częścią mleka i cukrem i wlać do miski z mąką ,posypać odrobiną mąki i odstawić pod przykryciem na 10 minut
Wypieki ReneSer COLBY po tygodniu dojrzewania Źródło przepisu 4 litry mleka surowego lub mikrofiltrowanego 80 ml maślanki lub bakterie starterowe mezofilne (wg. wskazówek producenta) chlorek wapnia 0,4-0,8 g sól niejodowana Mleko podgrzać do temp. 30 o C, jeśli nie używamy mleka surowego dodać chlorek wapnia, wymieszać. Utrzymując temp. 30 o C dodać 80 ml maślanki lub bakterie(...)godz. Solenie: ser solić zanurzając w nasyconym roztworze soli niejodowanej przez 4 godz. Po wyschnięciu sera można powlec go woskiem lub nałożyć powłokę serowarską. Dojrzewanie prowadzić w temp. 11-13 o C, wilgotność 80-85% przez 4-6 tygodni
Przepisy na domowy ser i chlebspędzone w szpitalu po porodzie zjadłam więcej sera białego niż w poprzedzającym roku. Wcześniej może też trochę nietypowo, bo jogurty, maślanki, serki kanapkowe a najbardziej ser biały, były mi nie po drodze, za to mleko - MNIAM. Pamiętam jedno piękne gorące lato, które spędziłam hen hen daleko i cały miesiąc chłodziłam się mlekiem z dużą ilością lodu. Teraz
Matka ŻywicielkaGofry z malinami i bitą śmietaną Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl z jeżyn na maślance Makaron z serem twarogowym Orzeźwiająca sałatka z arbuza z sałatą lodową i malinami Owsianka na mleku z bananem i malinami Semifreddo jagodowo-truskawkowe Truskawkowe semifreddo z jagodami i sosem owocowym podane z malinami Zapiekane owoce w różowym winie
Moja smaczna kuchniamnie z mirabelek/ dżem/ budyń/ ser. Wykonanie : Z mąki, mleka , cukru- zrobić rozczyn: ( pokruszone drożdże zasypać cukrem, wlać ciepłe, nie gorące i wymieszać z paroma łyżkami mąki tak, aby powstała konsystencja jogurtu), pozostawić do wyrośnięcia, przykryte ściereczką. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystygnięcia. W misce umieścić przesianą mąkę, cukier wanilinowy, jajka, maślankę, tłuszcz, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn. Dokładnie
Garnkowe fanaberieczekoladowym, lub wszystkim na co mamy ochotę. Polecam! Składniki na bułki ze szpinakiem i serem feta: na 6 sztuk 300 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży instant) 1/2 łyżeczki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 ml delikatnie ogrzanej maślanki 50 ml oleju 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka oleju Mąkę przesiewamy(...)instant dodajemy je do mąki, dokładamy cukier, zalewamy mlekiem i dodajemy kolejno pozostałe składniki). Wyrośnięty rozczyn przekładamy do mąki, dodajemy maślankę, olej, sól i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto (około 8 minut). Gotowe ciasto smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. NADZIENIE: 80 g sera feta 80 g kremowego twarożku (naturalnego
Rozpustne gotowanieprzepis. Wyszło mi z niego 1,2 kg tłustego twarogu oraz ok. 550g kremowego twarożku. Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka. Składniki: - 2 litry maślanki - 1,5 litra mleka UHT 3,2% (słodkie) - 1,5 litra naturalnego jogurtu greckiego - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta soli (dałam himalajską) Wszystkie składniki wlewamy do dużego(...)Masa może wisieć „na kranie” nawet całą noc. Pierwsza porcja twarogu wyszła bardziej zwarta (będzie do drożdżówek z serem), druga – bardzo kremowa (idealna ze szczypiorem i rzodkiewką, nie potrzeba już dodatku śmietany, czy jogurtu). Twaróg z maślanki, jogurtu i mleka wystarczy rozgnieść widelcem, nie wymaga mielenia. To jest najlepszy twaróg, jaki robiłam. Do chleba, drożdżówek, na sernik, pierogi
mojewypiekiinietylkomleko świetnie nada się na jakiś deser. Tak powstała kozia pascha. Inspiracja Moje Wypieki. Ser warto przygotować dzień wcześniej. Składniki na 1,5 litrową miseczkę paschy: 2 litry pełnotłustego mleka koziego lub krowiego 6 jajek 200 ml śmietany 30% 500 gr jogurt naturalny lub maślanka lub śmietana 12% lub 18% lub kefir (jakiś kwaśny nabiał) 1/2 szklanki cukru pudru(...)śliwek suszonych 100 gr kandyzowanej skórki pomarańczowej (ja nie miałam) Mleko przelać do garnka z grubym dnem, doprowadzić do wrzenia, w międzyczasie jajka roztrzepać z jogurtem i śmietaną kremówką. Do wrzącego mleka powoli wlewać roztrzepane jajka, gotować do średnim gazie, mieszając co jakiś czas, aby ser nie przywarł do dna garnka, doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż utworzą
moj przepis naDomowy twaróg (biały ser) to coś o niebo lepszego od sklepowej wersji. Jest delikatny, lekkostrawny. Wychowałam się w czasach, kiedy twaróg robiło się samodzielnie, zbierało się śmietanę, a następnie robiło z niej masło oraz uzyskiwało maślankę. Dziś niewiele dzieci wie skąd te produkty się biorą. A wszystko zaczyna się od zwykłego, świeżego mleka . Jest ono tłustsze niż to pasteryzowane, które(...)prostu prawdziwe. Można się w nie teraz zaopatrzyć w ekologicznych sklepikach, na ryneczkach i bazarach, a także w popularnych ostatnio mlekomatach . Właśnie z takiego mleka najlepiej zrobić domowy twaróg lub inne sery. Twaróg powinien udać się także z tłustego (3,2%) mleka niepasteryzowanego ze sklepu (mleko niepasteryzowane znajdziemy w lodówkach, ma krótką datę przydatności), ale pamiętajmy, że smak twarogu jest
Poezja smaku