wzbogacić o kukurydzę lub jajka. Całość polana delikatnym sosem z majonezu i jogurtu naturalnego. Składniki: słoik selera konserwowego 20 dkg żółtego sera 1/2 puszki ananasów Puszka fasoli z cieciorką Bonduelle 1 por ( tylko biała część) 2 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny sól i pieprz Przygotowanie: Do dużej miski przekładam odsączony seler, fasolę, pokrojonego w kostkę ananasa
Kukuleczkimasła Pieprz Ryż do risotto (🔆 Moja zasada jest taka - tyle ryżu, ile pozostałych składników) Łyżka startego sera pecorino lub grana padano/ u mnie drożdże nieaktywne ( mam uczulenie na sery niestety 😭) Szczypta chilli w płatkach (opcjonalnie) Garść natki z pietruszki (opcjonalnie) Chlust białego wytrawnego wina (opcjonalnie) Do podania salsiccia albo plastry łososia albo krewetki albo plaster włoskiej wędliny lub podsmażony(...)podlej bulionem (dolewaj wedle potrzeby, gdy zabraknie bulionu, możesz dodać wody). Ryż gotuje się kilkanaście minut, powinien być a dente. Dodaj na koniec szparagi, łyżkę masła i ewentualnie ser, natkę z pietruszki. Zamieszaj i podawaj. Smacznego
Cytryna&Co.świeżymi ,ziołami i fetą , smak jest bardzo fajny , zapraszam do wypróbowania . Składniki 4 białe kiełbasy surowe pół główki białej kapusty 1 pęczek koperku 3 średnie pomidory 2 cebule czerwone 100 dag sera feta oliwa do smażenia sól himalajska różowa 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka
Mój Smakostrej sałatki :) Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem puszka fasoli pinto 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka ananasa 120 g sera żółtego + 1/2 łyżeczki ostrej papryki 80 g majonezu 1 torebka ryżu (mieszanka białego z dzikim) Ryz gotujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Paprykę kroimy w drobna kostkę, pora siekamy. Ananasa odcedzamy i kroimy w drobne
Dzieje kuchennej Wiewiórymoże zbyt efektowne, ale warte zrobieniaskładniki: (dla 6 osób)1 średnia cebula2 niezbyt dojrzałe gruszki2 łyżeczki masła3 łyżki oliwy50 dkg ryżu Arborio ( nie płukać! )kieliszek białego wina1,5 l gorącego bulionu drobiowego20 dkg sera Gorgonzolaświeżo zmielony pieprzPrzygotowanieJedną gruszkę ,bez obierania, pokroić w małe kawałki i podsmażyć na patelni na połowie masła. Odstawić na bok.Cebulę i drugą
Stare GarySól · Szczypiorek Sposób przygotowania: 1. Pora białą końcówkę kroimy w krążki. 2. Szynkę oraz ogórki kroimy w drobną kostkę. 3. Jajka obieramy i drobno siekamy. 4. Ser również kroimy w kostkę. 5. Dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem oraz solą. 6. Wszystkie składniki razem mieszamy, przekładamy do naczynia
Kulinarna Chwilalubi naleśników? Każdy na pewno nie raz już je smażył i jadł. Robimy je na różne sposoby: na słodko z owocami czy serem lub wytrawne. Moje dzisiejsze naleśniki można zaliczyć do tej drugiej grupy. Farsz do nich przygotowałam z pora i pieczarek. Sprawdzą się one jako danie obiadowe na piątek i nie tylko. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Ciasto(...)mąki pszennej 250 ml mleka 200 ml wody 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej do smażenia Farsz: 300 g pora (biała i jasnozielona część) 200 g pieczarek 200 g żółtego sera tartego 3 łyżki śmietany 18% sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Pora umyć, pokroić w półtalarki. Pieczarki oczyścić, pokroić w paski
Danka PichciOwoce Tu pasują i zazwyczaj najczęściej podaję bezpestkowe winogrona, ciemne lub/i jasne, pasuje także posiekany melon, gruszki, śliwki – super pasują do pleśniowych serów, morele, w sezonie truskawki, maliny, agrest, porzeczki, szczególnie te czerwone i białe. Warzywa świeże Najbardziej znanym dodatkiem takich warzyw są pomidorki koktajlowe. Sprawdzą się też małe papryki posiekane w paski. Warzywa marynowane Zaostrzają smak, podkreślają
Zasmakuj Kuchniduże ząbki czosnku 1 mała cebula czerwona 2 łyżki oliwy z oliwek 500 ml wody bądź bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 50 ml białego wina 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu opcjonalnie do posypania ser Parmezan Risotto z krewetkami Jak przygotować risotto z krewetkami. Do garnka wlać oliwę z oliwek, dodać drobno kroją cebulę. Smażyć 2 minuty na małym ogniu. Wsypać(...)czas mieszając. Ryż może zacząć lekko przywierać do dna garnka. Kiedy zaczyna się powoli przypalać dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz papryczkę chili. Smażyć kika sekund po czym wlać białe wino. Nie zmniejszajać ognia gotować całość nieustannie mieszając, do momentu aż wino wyparuje. Po wyparowaniu wina zmniejszyć ogień, dodać mrożony groszek i zacząć stopniowo dolewać wodę bądź bulion warzywny. Woda
mecooksCiekawa propozycja na gorące dni. Arbuz w nowym wydaniu czyli na słono z parmezanem w postaci chłodnika. Przepis podpatrzony na wakacjach. Już raz doskonałym połączeniem okazał się arbuz z serem feta i oliwkami – czyli również na słono w postaci koreczków. Okazał się hitem każdych letnich imprez. Dlatego też dużą nadzieję wiążemy z arbuzem w postaci słonego chłodnika. Arbuz jako(...)fetą i oliwkami oraz w postaci chłodnika, na który przepis przedstawiamy poniżej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 255 ml wytrawnego białego wina 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 2 łyżki cukru 1 kg miąższu arbuza 500 g pomidorów koktajlowych 55 g sera parmezan 1 garść orzeszków pini 1 garść natki z pietruszki lub koperek sól do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób
ProstePesto.plżelatyny i usztywniaczy. Bardzo polecam… Składniki: Spód: 200g ciasteczek amarettini 100g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) Masa serowa: 350g białej czekolady 130g śmietany kremówki 36% 600g twarogu, zmielonego-kremowego jak na sernik (użyłam sera z Wielunia „Mój ulubiony” i ser proszę wyciągnąć z lodówki na samym początku przygotowań do przepisu) 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego Sos owocowy: 150g jagód(...)mrożone lub świeże) 150g obranych truskawek (mrożonych lub świeżych) 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej Dodatkowo: wiórki z białej czekolady do posypania Spód: 1. Ciasteczka rozgnieść na okruszki. Masło rozmieszać łyżką, dodać okruszki i dokładnie wymieszać (można rękoma). Ciasteczkową masę przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadzić (nie dociskać zbyt
Mała Cukierenkamelonie zapadł wyrok i z tej połowy co została dziś będzie sok dla synka. Czego potrzebujemy? -parówka -dwa plastry sera -jajko -bułka tarta lub płatki kukurydziane zmielone -orzechy włoskie w moździerzu ugniecione -szpinak baby -melon biały w kostkę pokrojony Sos: -ocet balsamiczny, łyżeczka -oliwa, łyżka -syrop z brzoskwiń, łyżeczka -sól, szczypta Parówkę zawijamy w ser, obtaczamy w jajku, następnie
BaRepas