cukier mieszamy ze sobą, jajka roztrzepujemy w oddzielnej miseczce i dodajemy do masy twarogowej. Cytryny myjemy dokładnie, ścieramy skórkę, starając się nie dodać białej części (jest gorzka). Wyciskamy sok i razem ze skórką dodajemy do sera. Wylewamy na spód ciasta i wrzucamy do piekarnika na co najmniej godzinę w 170 stopniach. Pieczemy do suchego patyczka, studzimy przy otwartych drzwiczkach
sama złodyczdodatki takie jak kasza jaglana i lekka sałatka lub mizeria. Zapraszam :) Składniki: duży filet z indyka bez polędwiczki 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 1/2 opakowania sera feta 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 ząbek czosnku 1/4 szklanki białego wina 1 opakowanie szynki parmeńskiej/serrano (suszona szynka krojona w cienkie plastry) Szpinak podsmażyć na oliwie, aż woda odparuje. Doprawić przeciśniętym ząbkiem czosnku oraz
Chocolate Muffin BlogSKŁADNIKI : 125 g makaronu kokardki, ugotowanego i ostudzonego 500 g piersi z kurczaka + dowolne przyprawy 1 puszka kukurydzy 150 g żółtego sera, startego 300 g pieczarek poszatkowanych 100 g pora, biała część 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka cukru pikantny ketchup olej do podpieczenia mięsa(...)część makaronu, na to rozkładamy część kurczaka i pieczarek, polewamy sosem i ketchupem. Następnie kładziemy odcedzoną kukurydzę i por. Polewamy sosem i ketchupem. Na to rozkładamy pozostały makaron, tarty ser, kurczaka i resztę składników. Polewamy obficie sosem i odrobiną ketchupu, posypujemy serem i gotowe. Sałatkę podajemy schłodzoną. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioligorącej wody 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka cukru 1 torebka suchych drożdży (7 g) 2 łyżki oliwy NADZIENIE 200 g białej mozzarelli 200 g żółtej mozzarelli lub innego twardego żółtego sera 50 g fety WYKONANIE CIASTO : Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier, mieszamy. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i rozpuszczone w wodzie drożdże
cool and mintyUformowane w kulę odkładamy pod misę na oprószonym mąką blacie na około pół godziny (raczej dłużej, niż krócej). Farsz: 450g mrożonego szpinaku 80g żółtego sera 3 spore ząbki czosnku 1 średnia cebula przyprawa warzywna biały pieprz mielony olej rzepakowy do smażenia i gotowania Szpinak rozmrażamy w rondelku i odsączamy wodę. Czosnek obieramy i wyciskamy przez praskę prosto do szpinaku. Cebulę
Kuchenna KontrrewolucyaByła w domu maślanka i to dobra bo "od chłopa" , ale powodzenia jakoś nie miała. A ponieważ ostatnio serki białe produkujemy, więc i maślanka została na serek zamieniona. Jak zwykle, na wypadek wszelki, w internecie poszukałam i instrukcję znalazłam tutajskładniki1 litr maślankiprzygotowanieMaślankę wlać do garnka(...)sitko wyłożone gazą lub lnianą ściereczką. Pozostawić do ocieknięcia, najlepiej na całą noc.Z 1 litra maślanki otrzymamy ok. 200 g delikatnego, kremowego sera. Smacznego
Stare Garywielbicieli kawy! Bardzo kremowy smak kawy czekoladowej ze śmietanką, którego dopełnia polewa z gorzkiej czekolady i wiśnie zanurzone w czekoladzie białej. Niebo w gębie! Chyba na ten weekend też upiekę :) A do upieczenia tego sernika wykorzystałam otrzymany ser "Mój Ulubiony" z Wielunia. Już używałam go w sernikach, zachęcona wpisem koleżanki z forum kulinarnego, i byłam bardzo zadowolona - ten ser jest(...)cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg sera "Mój Ulubiony" 100 ml śmietanki 30 % 6 jajek 2 czubate łyżki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki wrzątku 1/2 szkl. cukru 1 budyń czekoladowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Polewa: 1 tabliczka czekolady gorzkiej 1/2 tabliczki czekolady białej wiśnie z syropu Sposób przygotowania: Spód: Składniki ciasta zagniatamy, rozwałkowujemy
Kolorowy Przepisownikpory curry, pieprz, sól , ostra papryka Farsz z szpinakiem: ok. 200 gr szpinaku - może być mrożony 1/2 ząbku czosnku sól 50-100 g sera feta Sos: 1 słoiczek sosu Łowicz sos uniwersalny biały 1-2 ząbki czosnku suszony bądź świeży koperek Wykonanie: Najpierw należy zabrać się za ciasto ponieważ trochę będzie nam musiało poleżeć. Dlatego zaczynamy od zrobienia(...)zrobić dwa nadzienia. Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na oliwie przyprawiając curry, nieco papryki ostrej, pieprz. Dodajemy drobno pokrojoną porę i suszone pomidory, odstawiamy z ognia , ścieramy żółty ser i gotowe Szpinak jeżeli jest mrożony podsmażamy tak długo jak pozbawimy go wody, dodajemy sól, czosnek, ser feta pokrojoną w kostkę, mieszamy i gotowe. Szpinak nie może mieć za dużo
W Moim Magicznym Domukocham wszytko co z piekarnika... :) Na następny raz mamy pomysł na ulepszenie: więcej sera, więcej boczku więcej szparagów... Link do filmu z przepisem: 039 Zapiekane szparagi zawijane w boczek i ser - na obiadtg Składniki: szparagi boczek lub szynka parmeńska ser żółty sól pieprz oregano Przygotowanie: Szparagi myjemy i obcinamy zdrewniałe końcówki. Następnie gotujemy je w lekko posolonej(...)jeszcze zapiekane więc dojdą w piekarniku. W zależności od szparagów różna będzie długość gotowania (zielone w zależności od grubości ok. 7-10 minut, a białe ok. 15 minut). Na blacie układamy plaster boczku i sera, na to kładziemy 2-3 szparagi i zawijamy. Układamy w lekko natłuszczonej brytfance lub naczyniu żaroodpornym. Końcówki szparagów posypujemy delikatnie solą,pieprzem i oregano (świeże
Dieta Rozdzielna i Zdrowiekurczaka 1 opakowanie (390 g) pomidorów w kawałkach bez skórki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 3 łyżki startego parmezanu lub innego sera 500 ml bulionu drobiowego (ewentualnie wody) 1/2 szklanki białego wina (można pominąć) sól, pieprz 2 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki do dekoracji (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mięso umyć, osuszyć. Pokroić w niedużą kostkę. Doprawić(...)szklanki bulionu, poczekać aż ryż wchłonie płyn, dolać kolejną porcję i postępować tak do wyczerpania bulionu. Z ostatnią porcją bulionu dodać podsmażone mięso. Do risotto dodać pomidory i starty ser. Doprawić solą, pieprzem. Chwilę smażyć, aż risotto będzie miało kremową konsystencję. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcidużej czerwonej cebuli (biała też się nadaje) 200 g wędzonego łososia 50 g gorgonzolI garści płatków migdałów 20 g parmezanu lub innego sera dłogodojrzewającego 50 ml mleka kokosowego lub śmietany 30% 40 + 10 g masła 50 ml białego, wytrawnego wina lub 1 łyżki soku z cytryny łyżeczki cukru szczypty czarnego pieprzu szczypty papryki chilli Wykonanie Łososia pokrój na kawałki
Eat me! Fit me!czyli przepysznego tatara wołowego z suszonym pomidorem, w towarzystwie pikli i majonezu lubczykowego wraz z chrupką jaglaną. Naprawdę był przepyszny, odpowiednio doprawiony, porcja akuratna. Chwilę później dostalimy Kozi ser zapiekany ze szparagami w towarzystwie chałki, z majonezem miodowo -cytrynowym. Porządny kawałek koziej rolady, rozpływający się w ustach. Mniam ! Zaraz potem wjechały pierogi z soczewicą i młodą kapustą, szparagi, krem(...)bardzo dobre. Dania Główne I po chwili znowu zaczęła się uczta,tym razem dania główne takie jak cielęcina ze szparagami w białym winie, knedel ze szczawiem, mus z selera. Pierś z kurczaka z rabarbarem ( genialnym ), risotto z kozim serem i szparagami, z dodatkiem młodych buraczków – znakomite danie ! Na koniec głównych dań wjechał makaron strozzapreti ze szparagmi w białym winie
Kuchnia na wzgórzucieniutkie ciasto (zdecydowanie nie jest to ciasto z sieciówek, ale raczej rodem z Rzymu czy Neapolu), które trzyma formę, biały aksamitny sos, przygotowany tak, by ciasto nie przemakało. A na wierzchu pyszna szynka parmeńska, aromatyczne dojrzałe figi, gruszki, przełamujący je ser gorgonzola, idealnie pasująca rukola rozsypana na gotowej już pizzy i chrupiące orzechy włoskie. Prawdziwa włoska z szynką włoską, figami(...)soli • pół łyżeczki cukru • 1 łyżka oliwy z oliwek sos biały: 2 szalotki (ewentualnie mała cebula) 50 g masła 200g śmietany kremówki, min. 30% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka tymianku, najlepiej świeżego 3-4 ząbki czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli dodatki: 1 gruszka, raczej twardawa 100g sera gorgonzola lub innego sera pleśniowego ok. 80 g szynki parmeńskiej
Pociąg Do Kuchnidoskonale, są miękkie, soczyste i słodkie. Składniki: 2 garście szpinaku 2 brzoskwinie 1/2 szklanki borówek 1/4 szklanki płatków migdałowych 80 g sera koziego (użyłam sera twardego w plasterkach) Dressing: 4 łyżki oliwy 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżeczka miodu sól i pieprz do smaku 1. Wszystkie składniki na dressing dokładnie połączyć. 2. Brzoskwinie przekroić na pół, pestkę wyrzucić. Posmarować
Moja Galeria Smakukukurydzianej i wyrazistej bryndzy. Składniki szklanka kaszki kukurydzianej 2 szklanki wody lub rosołu łyżeczka soli bryndza 3 średnie buraki 2 łyżki masła klarowanego średnia biała cebula sól, czarny pieprz 1/2 szklanki słodkiej śmietanki żółty ser (około 100g) koperek Sposób przygotowania Buraki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy, obieramy ze skórki i ścierami na tarce o dużych oczkach. Roztapiamy dwie
Pyry na Gaz