wegańską zupę krem z soczewicą Składniki: 2 cebule, 500 gramów miąższu z dyni (po sezonie można użyć mrożonej lub innych warzyw – np. ziemniaków pół na pół z selerem lub pietruszką), 4 marchewki, 3 ząbki czosnku, 3-centymetrowy kawałek świeżego imbiru, tyle samo korzenia kurkumy lub łyżeczka sproszkowanej, 2 duże garście soczewicy czerwonej, puszka mleka kokosowego, łyżeczka przyprawy Sriracha Intenson
Kulinarna Polskawolę wersję typu rosół. Zupa z karpia z pierożkami Składniki: zupa: 2 głowy i kręgosłupy z karpia (albo innej ryby, np. dorsza, pstrąga, łososia) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora ok 10cm 1 cebula 2 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego natka pietruszki sól pieprz pierożki z rybą: ciasto: 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki wody sól
Obiad gotowymatias z cebulą, jabłkiem i granatem Marynowane śledzie II Jarzynowa sałatka ze śledziem Sałatka śledziowa z buraczkami Śledzie w sosie musztardowym Śledź z cebulą i jabłkiem Śledzie remoulade z selerem Marynowane śledzie Korzenny śledź z rodzynkami Piernikowy śledź Tatar ze śledzia Rolmopsy z ogórkiem Śledź pod buraczkiem Domowe rolmopsy z papryką Śledź po kaszubsku II Śledź
Kulinarne przygody Gatitymałych kubeczkach. Oj, czerwono na święta! A u ciebie, jaka zupa pojawia się na świątecznym stole? Wigiljny barszcz czerwony 10 porcji Składniki: 2 l wody 2 kg buraków kawałek selera 2 pasternaki 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 1 czosnek solo 4 ziarna angielskiego ziela 1 gwiazdka anyżu 3 całe goździki 1 liść laurowy 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego ½ łyżeczka
codojedzeniaprzygotowania takiej ćwikły możesz wykorzystać buraki po ugotowaniu czystego barszczu czerwonego . Pomysły na dodatki do obiadu… – Pomidory w śmietanie – Surówka z selerem naciowym – Surówka ze świeżych ogórków – Sałatka obiadowa z ogórka kiszonego – Sałatka obiadowa z cukinii
Kulinarne S.O.S.znalazłam na stronie Przyślij Przepis . salceson golonkowy - przepis Składniki 1 golonka, (ok 1300g) 1 nóżka wieprzowa ( ok 600g), ok 350g łopatki wieprzowej, 1 marchewka 1 pietruszka 1/4 selera przyprawy do wywaru 1/2 łyżki soli, 1 łyżeczka kminku 3-4 ząbki czosnku, 2 listki laurowe, 5-7 ziarenek pieprzu 4 szt ziela angielskiego, przyprawy do salcesonu
Stare Garydania. Tak wyglądało nasze menu degustacyjne: carpaccio z gęsi marynowanej w miodowej nalewce szarpana gęsina, świeżo tarty chrzan pasztet z gęsi, żurawina i czerwone wino sandacz, puree z kalafiora, seler, zielona oliwa kremowe risotto z borowikiem i serem bursztyn schab z dzika, pieczone warzywa, sos rozmarynowy ciasto Pani Walewska Klimatycznie urządzone wnętrza pałacu Wodzińskich - bez zbędnego przepychu i blichtru - przenoszą
Kulinarne przygody Gatitydość często ją robię, bo wszyscy ją lubimy. Poniżej przedstawiam mój przepis na sałatkę jarzynową, zachęcam do spróbowania! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 ziemniaków 4 marchewki 2 pietruszki 1 seler mały lub 1/2 większego 1 mała cebula 4 jajka 1 słoik majonezu 400 ml (używam „Dekoracyjny”) 1 puszka groszku zielonego sól, pieprz do smaku natka pietruszki
Danka Pichcimożna podawać na różne sposoby: z makaronem, z kaszą, z ziemniakami lub po prostu z pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 800g łopatki wieprzowej 2 cebule 3 marchewki kawałek selera 2 pietruszki 1/2 papryki czerwonej 2 łyżki koncentratu pomidorowego kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej szczypta papryki ostrej olej natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Danka PichciBoże Narodzenie Przepisy Matteo Brunetti, gościa specjalnego warsztatów TORTELLINI IN BRODO Składniki na wywar: Łopatka wołowa Sokołów 500 g Mostek wołowy Sokołów 400 g Marchewka 100 g Seler naciowy 60 g Cebula biała 100 g Pomidory malinowe 150 g Oliwa 40 g Sól, pieprz do smaku Kilka liści laurowych Składniki na tortellini: Do świeżego makaronu: Mąka pszenna
Obiad gotowyuszkami. Do ciasta dodałam proszek z grzybów. Jak je zrobić przeczytajcie poniżej. Bulion: 2 garście suszonych podgrzybków lub prawdziwków 2 marchewki 2 pietruszki spory kawałek pora pół selera cebula sól i pieprz do smaku liść laurowy ziele angielskie (kilka) pietruszka olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia Grzyby umyć włożyć go garnka, wlać 1 litr wody i gotować 20 minut
AZgotuj!zamrażarce. Składniki: (na spory garnek, na pewno 4 porcje) 2 duże cebule 2 duże marchewki 2-3 niewielkie pietruszki 1-2 czerwone papryki, pozbawione pestek 2 cukinie 4 gałazki selera naciowego 150g pieczarek 8-10 zabków czosnku 4 łyżki oliwy Drobno posiekaj wszystkie warzywa (bez czosnku) - ręcznie: nożem, albo na tarce; w podręcznym czopperku (może nie sprostać wyzwaniu twardych marchewek
Lejdi of the houseświeżych tartych ziemniaków 200 g mąki 100 g mąki ziemniaczanej 2 jajka sól farsz: gotowane mięso drobiowe kury z rosołu ( 3 szklanki ) warzywa z rosołu ( marchew,pietruszka,cebula,seler) 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 kostki bulionowe, mięsne ( można pominąć, jeśli ktoś jest antagonistą tego produktu ) 1 łyżka, ciemnego, sosu sojowego 1 łyżeczka brązowego cukru 200 ml słodkiej śmietany kremówki
Ogrodnik w podróżymają wiele zachowań społecznych np. komunikują się poprzez puszczanie bąbelków. Jeśli wzruszy was ten opis, to autorzy nie zapomnieli, że “śledzia” można zrobić z bakłażana, boczniaka, karczocha i selera. Z książki państwa Danielaków dowiemy się też czym się różni bismarck od rolmopsa, moskalik od mleczniaka i kiper od piklinga. Można tu też przeczytać czym jest certyfikat MSC, na czym polegała
Ugotowane pozamiatanebyły trzonami dania, do którego dobierałem pozostałe składniki. Śliwki suszone, a jeszcze lepiej wędzone, nadają słodyczy i lekkiej, intrygującej nuty w połączeniu z orzechami. Pieczarki natomiast stanowią wypełnienie, a seler naciowy… był pod ręką, fajnie chrupie i w sumie, to do orzecha też pasuje Uwagi Ryż którego ja używałem, to zwykły ryż paraboliczny. Oczywiście możecie również użyć ryżu dedykowanego
Blendman