seler - 8745 przepisów (strona:317/583)

Zupa krem z dyni i sera na ostro 147

Bardzo smaczna zupka krem. Dla mnie rewelacja, dokładnie mój smak. Dynię obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaka obrać i pokroić. Marchewki obrać i pokroić, seler umyć i pokroić. Chili rozciąć, usunąć błonki i nasionka, oczyszczoną chili pokroić. Jeśli chcecie jeszcze bardziej ostrą można dodać dwie chili. ja miałam bardzo ostrą chili, więc jedna to było wystarczająco. Czosnek obrać

Kuchnia Pokoleń
Zupa potrawkowa 165

lubicie marnować jedzenia? Jeśli tak, to ta zupa na stałe zagości na waszych stołach. Składniki 500 g pieczonego kurczaka (może być gotowany) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler korzeniowy 1 por (biała część) 1 szklanka mrożonego groszku 1/2 małego kalafiora 1,2 litra bulionu drobiowego 500 ml passaty pomidorowej 5 łyżek ryżu 1 łyżka suszonego lubczyku cukier sól, pieprz

R'n'G Kitchen
Żurek śląski 246

Składniki: 0,5 l zakwasu żytniego 2 marchewki 2 pietruszki 3-4 ząbki czosnku ćwiartka selera cebula wędzone żeberko 2 kiełbasy chłopskie 2 łyżeczki chrzanu tartego majeranek, sól, pieprz kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe 3-4 łyżki śmietany kremówki Przygotowanie: Umyte i obrane warzywa (cebulę opalić na gazie) włożyć do garnka i zalać ok 2 l wody

Gaździnka warzy
Warsztaty z gwiazdą i z All About Life 164

rozwiązanie zarówno na drugie śniadanie do pracy, spotkanie w gronie znajomych czy karnawałową imprezę. Przepis na sałatkę krabową Surimi 2 opakowania paluszków krabowych SURIMI, 6 ogórków konserwowych, 4 jajka, seler naciowy, pęczek szczypiorku, majonez light, sól Appetita, pieprz kolorowy ziarnisty Appetita. Jajka ugotować na twardo i wystudzić. Wszystkie produkty pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem Appetita i wymieszać. Sałatka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
KROKIETY Z MIĘSEM I SZPINAKIEM 324

kolejnym dniu po gotowaniu rosołu lub innej zupy na mięsnym wywarze. Jest świetnym sposobem na nie wyrzucanie resztek i nie marnowanie jedzenia.  Mięso wraz z marchewką, pietruszką i selerem, a w tym przepisie, także z podsmażonym (z cebulką i czosnkiem) szpinakiem, rozdrabniamy w malakserze lub mielimy w maszynce. Przygotowany farsz rozprowadzamy na cieniutkich naleśnikach, zwijamy w roladki i panierujemy

cool and minty
Aksamitna zupa z pieczonymi ziemniakami 250

ziemniaków łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 1-2 cebule (u mnie była to jedna wielka cebula czosnkowa) 1 duża marchew 1 korzeń pietruszki lub około 200 g selera 1-1,5 litra wody przyprawy: płaska łyżeczka kurkumy, łyżeczka suszonego czosnku, łyżeczka gałki muszkatołowej, sól 2-3 łyżki oleju do smażenia wedle uznania: 250 ml mleka (u mnie migdałowe) drobny makaron

greenscarf
Zupa pomidorowa z kapustą włoską + filmik 182

przepisu dołączyłam filmik -> na końcu posta. * * * Składniki na wielki gar zupy: kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) ok. 3 litry wody 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki ćwiartka główki kapusty włoskiej garść liści laurowych i ziela angielskiego 3 łyżeczki soli szczypta czarnuszki i kozieradki eko-przyprawa do rosołu pieprz majeranek słoiczek

Kawa z mlekiem
Pasztet Drobiowy Z Wątróbką ( Z Mięsa Z Rosołu) 240

rosołu/bulionu 2 liście laurowe (jeśli dodajecie liście do rosołu, to pomijamy je) 2 cebule z rosołu lub ugotowane z wątróbką 1-2 ząbki czosnku warzywa z rosołu (kawałek selera, 2-3 marchwie, 1-2 pietruszki) sól, pieprz ewentualnie majeranek ewentualnie trochę gałki muszkatołowej ( ja nie dałam) ewentualnie tymianek (też nie dałam) smalec do wysmarowania foremki bułka tarta do obsypania

Gotowanie...to proste !
Co jeść jesienią? 189

diecie na jesień warto przygotowywać zupy z warzyw korzeniowych: pora, cebuli, buraków lub ich mieszanki w naszej lubianej zupie jarzynowej – wtedy dołączamy do nich jeszcze marchew, pietruszkę i selera. Stosuj jak najczęściej produkty rozgrzewające – to nie tylko przyprawy: anyż, goździki, kardamon, kurkuma i cynamon, ale także miód, imbir, Odżywianie jesienią powinno uwzględniać je w codziennym menu. Woda zdrowia doda

365 dni dookoła kuchni
Krupnik - rozgrzewająca zupa na jesień + filmik 187

zupy dołączony jest filmik -> na końcu posta. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na ok. 3 litry zupy): kawałek mięsa (u mnie golonka indycza) 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 cebula 3 ziemniaki garść posiekanej świeżej natki pietruszki 3 łyżeczki soli garść liści laurowych i ziela angielskiego szczypta czarnuszki i kozieradki suszony lubczyk pieprz eko-przyprawa

Kawa z mlekiem
pasztet z czerwonej soczewicy 172

pasztet mięsny. Polecam spróbować ;) Składniki: 1,5 szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 duża marchew 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego 1 pietruszka kawałek selera  2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki oliwy z oliwek 3 jaja 1/4 szklanki bułki tartej Soczewicę należny namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny. Warzywa obrać, włożyć do garnka

Słodki Zakątek
ZUPA GOŁĄBKOWA 160

kapustę ;) Składniki: * 300 g mięsa mielonego wieprzowego * 1 cebula * 2 łyżki oleju * 220 g koncentratu pomidorowego * 1,5 l bulionu warzywnego:   * 1 nieduża kość wieprzowa   * 1/4 korzenia selera   * korzeń pietruszki   * 1 marchewka   * 1 por   * 4 ziarenka ziela angielskiego (użyłam  Skworcu )   * 3 liście laurowe (użyłam  Skworcu ) * 100 g ryżu (użyłam  basmati

Zrób to smacznie
Krupnik na skrzydełkach z grzybami 158

razem z dodatkiem grzybów i mnóstwa jarzyn. Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 1 garść suszonych grzybów 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 duże marchewki 1 pietruszka 1 seler 1 por (biała część) 4 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Grzyby moczymy, gotujemy, odcedzamy i kroimy

R'n'G Kitchen
Curry pomidorowo-paprykowe z wędzonym tofu 154

Propozycja na pożywny i pełnowartościowy obiad (ach to białko). Użyłam tofu, jeżeli z jakoś powodów nie możesz go jeśc to można je zamienić na ugotowany seler, albo zamiast części tofu dać orzechy nerkowca. To curry mimo bogactwa przypraw jest raczej łagodne w smaku, który jest jedoczesnie bogaty. Moja Miśka była zachwycona, Misiek ciut mniej, bo się naczytał, że soja szkodzi

greenscarf