seler - 8745 przepisów (strona:233/583)

Zielony sok 119

się spodoba. Uważam, że powinniśmy codziennie wypić szklankę takiego prawdziwego soku. Warto eksperymentować ze składnikami bo czasami dziwne z pozoru połączenia dają zaskakujący efekt. Ja osobiście bardzo lubię smak selera naciowego, który jest też bardzo zdrowy. Na 1 litr soku potrzebne będą: 4 jabłka 8 łodyg selera naciowego 1 cytryna ze skórką Kawałek świeżego imbiru (wielkości kciuka) Ok 50 owoców

Smaki Przyprawy i Kolory
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 144

się do tej nazwy ;) Składniki : ok. 200 g fasolki szparagowej 2-3 pomidory (bez skórki) lub tak jak u mnie środki pomidorów użytych wcześniej do faszerowania kalarepka mały kawałek selera korzeniowego 2 marchewki kilka gałązek natki pietruszki mała cebula 6 suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać(...)pokroić na kawałki. Kalarepkę, marchewki i seler obrać. Pokroić w kostkę podobnej wielkości. Cebulę obrać i pokroić w kostkę.  Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić rozdrobnione grzyby. Zagotować. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. Dodać rozdrobnione pomidory, trawę żubrową i zmiażdżone ziarna jałowca. Gotować na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną

Weekendy w domu i ogrodzie
Krupnik 145

zupa, którą u mnie w domu z chęcią zjadamy. Składniki ( na 4l wody): 3 pałki kurczaka ( ale mogą to być skrzydełka, udka bądź cały korpus), 1 duża pietruszka, kawałek selera, por, 5 większych marchwi, 7-8 średnich ziemniaków, pół szklanki kaszy jęczmiennej ( średniej), świeża pietruszka, sól, pieprz, trzy ziarenka ziela angielskiego, dwa listki laurowe, ewentualnie kostka rosołowa drobiowa. Przygotowanie: Pałki(...)kurczaka zalać wodą i gotować na średnim ogniu, szumować. W między czasie przygotować warzywa. Pietruszkę, seler, marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Por drobno pokroić. Ziemniaki pokroić w kostkę. Gdy wywar jest zszumowany, można dodać warzywa i przyprawy. Cały czas gotować na średnim ogniu. Kaszę przelać zimną wodą, dodać gdy warzywa będą już miękkie. Chwilę jeszcze pogotować. Pietruszkę posiekać

W kuchni u Moniki
Żurek. 155

danie ale warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :)   Składniki: 200g boczku, najlepiej wędzonego, 180g kiełbasy,  średnia cebula, 3 białe kiełbasy, 2 x marchew, pietruszka, kawałek selera, 4 ziemniaki, 5 ząbków czosnku, butelka żuru staropolskiego (500ml), mała śmietana 18%, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól lub warzywko ( ja dałam przyprawę uniwersalną ), pieprz, majeranek, 2 jajka(...)cebulkę lekko przesmażyć. Wrzucić do garnka i zalać wodą (3l). Włożyć liście laurowe, ziele angielskie, posolić ( lub dać warzywka) i popieprzyć.    Marchew pokroić w talarki, natomiast seler i pietruszkę zostawić w kawałku. Dodać do wywaru gdy ten się zagotuje. Gotować na średnim ogniu ok.35-45min. Po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żur i dodać

W kuchni u Moniki
Galaretki drobiowe. 126

galareta wychodzi wtedy bardziej miękka): Składniki: drób na rosół (mogą to być udka lub piersi, a także dodatkowo korpus kurczaka - dla mnie rosół musi być ugotowany na korpusie), kawałek selera, 3 marchewki, 1 pietruszka, połowa pora, sól, pieprz, 3 jajka, puszka zielonego groszku, kilka listków natki pietruszki ( ja tym razem niestety nie dałam ), żelatyna na 1L wody, ewentualnie ocet(...)Mięso zalać ponad 1L wody (trochę wyparuje dlatego trzeba dać więcej wody), gotować na średnim ogniu. Gdy się zagotuje zszumować, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, seler, por, pietruszkę, sól i pieprz do smaku ( do gotującego się rosołu można również dodać cebulę, kilka ząbków czosnku i liście lubczyki, będzie wyraźniejszy smak). Gdy rosół będzie gotowy wyjąć wszystkie

W kuchni u Moniki
Surówka z marchwi, selera i jabłka. 129

Składniki: kawałek selera (ok.150g), 8 marchwi (ok.450g), 1 jabłko, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, sól, pieprz - do smaku, 2 łyżki majonezu - można zastąpić śmietaną. Przygotowanie: Warzywa i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z kwaskiem cytrynowym, majonezem i doprawić solą i pieprzem. Ja daję zawsze trzy razy więcej marchwi niż selera, staram się zachować taką proporcję. Smacznego

W kuchni u Moniki
Golonka w galarecie. 197

Składniki: Ok.1kg golonki, korzeń pietruszki, 2 lub 3 marchwie, kawałek selera, por, żelatyna na 2L, kilka listków natki pietruszki, sól, pieprz, kostka bulion wołowy, troszkę vegety, średnia główka czosnku. Przygotowanie: Golonkę ugotować (w ok.3L wody) razem z selerem, pietruszką, porem i marchwią z dodatkiem soli, pieprzu, kostki bulionowej wołowej i odrobiną vegety. Warzywa gotować w całości

W kuchni u Moniki
Sałatka jarzynowa. 156

Składniki: 6 ziemniaków (335g), 1 pietruszka (125g), 3 marchwie (220g), kawałek selera (110g), 5 jaj, 250g ogórków kiszonych, 1 jabłko, 1 mniejsza cebula (niekoniecznie), puszka zielonego groszku, 4 płaskie łyżki musztardy sarepskiej, 5-6 czubatych łyżek majonezu (tutaj radzę dać tyle by sałatka była mokra, może wyjść więcej niż ja podałam), sól, pieprz. Przygotowanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler (wagę

W kuchni u Moniki
Ryba po grecku. 152

ryby (filety), pieprz, sól, majeranek, pół cytryny, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej do smażenia ryby, 3 większe marchwie (270g już obranych), 1 większa pietruszka (130g już obranej), kawałek selera (130g już obranego), 3 mniejsze cebule (200g już obranych), 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka soli, 2 listki laurowe, 2 łyżki cukru,  niecałe pół szklanki octu - ( 1/4 szklanki(...)cytryny. Obtoczyć w mące ziemniaczanej, a następnie w mące pszennej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Po usmażeniu wyłożyć rybę na półmisek lub inne przygotowane naczynie. Obrane marchwie, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cebulę pokrojoną w półksiężyce i wyłożyć na patelnię na tłuszcz po rybie. Dodać przyprawy ( listki laurowe, paprykę słodką, sól, cukier), ocet

W kuchni u Moniki
Galareta drobiowa (przepis 2) 164

pokażę sposób przygotowania mojej mamy. Składniki: kilka części kurczaka ( mogą to być skrzydełka, udka, korpus i inne ), warzywa na rosół - dwie lub trzy marchewki, korzeń pieruszki, kawałek pora i selera, zielona pietruszka, żelatyna, sól, pieprz. Przygotowanie: U gotować 1L rosołu (oczywiście można ugotować go więcej, jeżeli ma się ochotę na większą ilość galaret): Mięso zalać ponad 1L wody (trochę wyparuje(...)dlatego trzeba dać więcej wody), gotować na średnim ogniu. Gdy się zagotuje zszumować, zmniejszyć gaz i gotować na małym ogniu. Dodać marchewki, seler, por, pietruszkę, sól i pieprz do smaku. Gdy rosół będzie gotowy wyjąć wszystkie warzywa i mięso. Rosół przelać przez sitko. Postawić na gazie i zagotować, zdjąć z palnika. Dodać żelatynę ( ja daję trochę mniej rosołu niż jest

W kuchni u Moniki
Kolorowa miseczka na przekąskę. 151

przygotować miseczki, sałatkę, rozdrobnione orzechy i ser camembert. W pracy połączenie tych składników zajmie jedną minutę, a wrażenie zrobi naprawde duże. Składniki (12 sztuk) : 4 placki tortilli, 2 gałązki selera naciowego, 2 świeże papryki (czerowna i żółta), garść drobno pokrojonego szczypiorku, 2 łyżeczki oliwy ekstra virgin, bazylia suszona, ser camembert, orzeszki ziemne smażone i solone FELIX (ok.50g), 8 suszonych pomidorów(...)tortilli nie wyrzucać. Położyć na blaszkę i do piekarnika na 5-7min. - zostaną do pochrupania. Sałatka:  Papryki oczyścić, umyć i pokroić w drobną kostkę, tak samo pokroić seler naciowy. Dodać szczypiorek oraz pokrojone oliwki i suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszać z dwoma łyżeczkami oliwy, bazylią i pieprzem. Orzeszki włożyć do mocniejszego woreczka i wałkiem do ciasto uderzając dość

W kuchni u Moniki
Zupa ogórkowa 196

Składniki:  korpus kurczaka, udko i skrzydełko,  400g ogórków kiszonych, 175g śmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki,  garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki  laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso(...)zszumować. W między czasie ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach, zalać wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować

W kuchni u Moniki
Kurczak can-can – pieczony na puszce, z warzywami korzeniowymi 152

kurczaka.   Buraki obieramy, kroimy na ćwiartki lub ósemki. Podobna procedura jak przy ziemniakach – pojemnik, olej, tym razem tymianek i odrobina soli, potrząsanie. Dodajemy je do ziemniaków. Obieramy marchew, selera, pietruszkę. Kroimy w mniejsze kawałki, powtarzamy procedurę pojemnik, olej przyprawy. Tym razem z majerankiem, oregano i mieloną papryką. Mieszamy warzywa razem i lądują na blasze. Cebule i czosnek obieramy. Cebule(...)kolejne 10 minut idealnie się dopiecze. SKŁADNIKI 1 świeży kurczak, najlepiej zagrodowy 0,5l puszka wybranego piwa 600g małych ziemniaków 3 marchewki 3 pietruszki 5 małych buraków 1 bulwa selera ½ główki czosnku 1 mały kabaczek (miałam, dorzuciłam, nie jest niezbędny) olej rzepakowy sos sojowy ciemny przyprawa do kurczaka lub własna mieszanka przypraw tymianek papryka mielona słodka i ostra rozmaryn mielony

Karo in the Kitchen
Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis 189

makaronu. Natomiast do sosów śmietanowych bardzo pasuje ser pleśniowy. Na dziś proponuję taki zestaw smakowy: Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Składniki: opakowanie makaronu świderki 2 łodygi selera naciowego puszka tuńczyka 5-6 suszonych pomidorów 10 oliwek 200 ml śmietanki ser z niebieską pleśnią papryka mielona pieprz, sól Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Wykonanie: Nastawiamy(...)posoloną wodę na makaron. Selera naciowego kroimy drobno i na oliwie z pomidorów podsmażamy na patelni. Dodajemy pokrojone suszone pomidory. Makaron z tuńczykiem, oliwkami i suszonymi pomidorami - przepis Do tego wrzucamy przekrojone na pół oliwki i dajemy przyprawy. Następnie wlewamy śmietankę i do tego tuńczyka. Na końcu dodajemy pokrojony ser. W tym czasie, gdy woda się zagotuje, wrzucamy makaron

Pyza i Surówka
Sałatka z tortellini i selera 220

Makaron i jajka gotują się same, reszta składników wymaga tylko lekkiej "obróbki", więc smaczną przekąskę mamy gotową raz dwa! Składniki: 1 opakowanie tortellini z szynką (250g) 1 mały słoiczek selera wybornego 6 jajek 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone 2 pęczki szczypiorku ok. 4-5 łyżek majonezu (zależy od jego gęstości) sól, pieprz- do smaku(...)minut. 2. Do odcedzonych i przestudzonych pierożków dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, jajka na twardo, dodajemy przepłukane i odcedzone składniki z puszek czyli kukurydzę i groszek oraz selera. Szczypiorek drobno siekamy i również w całości dodajemy do sałatki.  3. Wcześniejsze składniki łączymy z majonezem oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania