słoiczek selera 1 słoiczek cukini (a'la ananas) pół puszki groszku garść oliwek zielonych nadzianych papryczką pół małej cebuli 2 łyżki posiekanej rzeżuchy 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Seler odsączyćz zalewy, cukinię również. Cukinię pokroić w kosteczkę, dodać groszek, drobno posiekaną cebulę, rzeżuchę i pokrojone na plasterki oliwki. Oliwę, musztardę, i ocet włożyć do słoiczka
Gotowanie jest łatwewieprzowiny (szynka-łopatka) 1 szkl grochu łupanego 1 marchewka 1 pietruszka 1 cebula 3-4 ziemniaki 3 ząbki czosnku 2 łyżki siekanej natki selera pół łyżeczki białej gorczycy 1 łyżeczka oregano sól pieprz koperek Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć razem z cebulą na niewielkiej ilości tłuszczu. Przyrumienione mięso przełozyć do garnka, patelnię przepłukać i dodać do garnka. pokroić warzywa oprócz(...)ziemniaków , zalać ok 2 litrami wody dodać groch i gotować do miękkości, ziemniaki obrać pokroić w kostkę i wrzucić do zupy, gotować do momentu kiedy będą miękkie. Dodać natkę selera i koperek
Gotowanie jest łatweserca wieprzowe ok 1 kg 1 cebula kawałek pora 2 marchewki natka selera ziele angielskie listek laurowy sól pieprz pieprz ziołowy szczypta oregano szczypta majeranku 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki Serca umyć, oczyścić, włożyć do garnka lub szybkowara, dodać por, seler, marchewkę, listek laurowy i ziele angielskie, zalać wodą i ugotować do miękkości. Wyjąć serca
Gotowanie jest łatwekarkówki 2 woreczki ciemnego ryżu garść fasolek chińskich 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek papryki czerwonej listek pora listek selera sól pieprz pieprz ziołowy szczypta imbiru szczypta cynamonu ocet winny oliwa sos sojowy ciemny Mięso zamarynować w mieszance octu i oliwy z solą i pieprzem. Odstawić na kilka godzin. Ryż ugotować i wyjąć z wody. Fasolki ugotować na półmiękko(...)wodzie i odcedzić. Pokroić mięso w paseczki, cebulę i paprykę również w paseczki. w wooku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, włożyć mięso i kolejno cebulę, czosnek, paprykę , por i seler drobno posiekane. Przyprawy i sól do smaku. smażyć ok 20 min aż odparują wszystkie płyny, po ok 10 minutach dodać fasolki. Na koniec dodać ryż i wszystko dobrze podgrzać. Opublikowany
Gotowanie jest łatwepodgrzybków 3 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli 2 listki pora natka selera 150 ml śmietany 1 łyżka smalcu ze skwarkami sól pieprz szczypta estragonu szczypta oregano Podgrzybki oczyścić przekroić i ugotować, ok 10 min . Odcedzić. Do garnka wlać ok 1 l wody, zagotować, wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchewkę, następnie cebulę , por , seler i grzyby . Dodać przyprawy
Gotowanie jest łatweZupa z domu rodzinnego na zupę porcja rosołowa lub tylko kości marchewka pietruszka cebula 2-3 ziemniaki listek selera natka pietruszki na kluski 1 szkl maki 1 jajko szczypta soli woda W garnku nastawić wodę, dodać porcję rosołową lub kości na rosół, marchewkę , pietruszkę, cebulę i seler, ugotować rosół. Wyjąć kości, oderwać resztki mięsa i dodać do zupy, Następnie
Gotowanie jest łatwegolonki 2 łyżeczki peklosoli 1 łyżeczka soli 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna jałowca 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki miodu pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny por seler na kapustę pół główki kapusty garść grzybów suszonych 1 cebula 3-4 łyżki oleju nierafinowanego pół łyżeczki kminku sól pieprz pieprz ziołowy staropolski majeranek 2 łyżeczki cukru ocet jabłkowy 3 łyżki(...)marynatą zalać golonki. Odstawić na co najmniej dobę. Golonki umieścić w garnku, zalać woda, zioła z marynaty można przecedzić na sicie i dodać do gotowania, dodać marchewki, por i seler. Gotować na wolnym ogniu ok 2 godziny aż golonki będą miękkie. Golonki i marchewki wyjąć, przełożyć do brytfanki, odlać trochę wywaru, dodać miód i w razie potrzeby sól oraz szczyptę
Gotowanie jest łatwepełne łyżki soli. Mięso oczyścić, zalać solanką i odstawić w chłodne miejsce na 12h przed przygotowaniem. Warzywa, które wykorzystałam do przygotowania dania: - 4 duże marchewki - 2 korzenie pietruszki - 1/4 selera - mały por zielona i biała część - 4 ząbki czosnku - 1 mała cebula dodatkowo - 2 liście laurowe - 3 kulki ziela angielskiego - pół łyżki ziaren pieprzu w całości - łyżeczka ziaren gorczycy Marchewki(...)bardzo dobrą propozycję- pyszna jarzynka: Na dużej patelni rozgrzać łyżkę masła + łyżkę oleju, dodać płaską łyżkę cukru, łyżkę soku z cytryny i odrobinę soli. Dodać warzywa ( marchewki, pietruszki, seler) i podgrzewać naa wolnym ogniu do momentu delikatnej karmelizacji warzyw. Poznamy po szklistej i błyszącej powierzchni marchewek. Podawać do mięsa. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancepojemności 1 L : 1 gruby , okazały por 1 L , słoik suszonych grzybów leśnych – najlepiej mieszanych 2 marchewki – duże 3 spore korzenie pietruszki lub pasternaku 1 mały seler , korzeń 4 ząbki czosnku mały pęczek liści selera 1/2 pęczka natki pietruszki 2 cebule 2 łyżki soli Do przygotowania naszej przyprawy najlepiej – najprościej użyć elektrycznej, suszarki do warzyw -grzybów
Ogrodnik w podróżyurodzinowy prezent to strzał w dziesiątkę. Bardzo, bardzo dziękuję i zapraszam na galaretę. Składniki: 1 duża golonka wieprzowa (taka około 1 kg) 2 nóżki wieprzowe 2 marchewki kawałek selera 1 pietruszka 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku groszek konserwowy sól pieprz Do garnka włożyć oczyszczoną golonkę i nogi wieprzowe, marchewkę,seler, pietruszkę,liśc laurowy, ziele angielskie
O kuchni z uczuciemOszukany" kapuśniak też jest pyszny. A przygotowany na mięsie wołowym, pycha. Składniki 1 1/2 litra wody 300 g wołowiny ( szponder ) ćwiartka białej kapusty 2 marchewki 1 pietruszka mały seler mały por 4 średnie ziemniaki 1 łyżeczka lubczyku 2 ziela angielskie 4 ziarenka pieprzu 1 liść laurowy szczypta kminku sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie Mięso opłukałem, zalałem wodą, doprowadziłem do wrzenia(...)zmniejszyłem ogień i gotowałem około 20 minut. Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler obrałem, pokroiłem w kostkę , dodałem do wywaru mięsnego. Kapustę i por po opłukaniu pokroiłem na cienkie paski, wrzuciłem do wywaru. Dodałem liść laurowy, ziele angielskie, kminek, ziarenka pieprzu, doprawiłem solą. Gotowałem około 45 minut. Pod koniec gotowania wsypałem lubczyk i pieprz mielony. Zdjąłem z ognia, wyjąłem mięso, które
R'n'G KitchenŻebeRRRRRRRRRRka <3 YuMMMMMMMMMMMMY! <3 Składniki 1 kg żeberek wp 2 cebule 2 marchewki 1 por ( biała część ) kawałek selera 1 pietruszka 2-3 ogórki kiszone 1 liść laurowy 5 ziaren ziela angielskiego olej do smażenia 2 łyżki mąki 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka myjemy, osuszamy(...)solą i mąką. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso i przekładamy do rondla. Na tłuszczu ze smażenia żeberek podsmażamy cebulę pokrojoną w talarki. Cebulę przekładamy do mięsa. Marchew, pietruszkę, seler obieramy, kroimy w słupki. Ogórki kroimy na plasterki. Warzywa przekładamy do mięsa, zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. Zalewamy bulionem. Danie dusimy pod przykryciem (na średnim ogniu) przez
R'n'G Kitchenpozytywnie mnie zaskakuje! Tak było i tym razem! Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy 1 długi ogórek ok. 200 g małych pomidorków (użyłam pomidorków w kształcie gruszki) 4 łodygi selera naciowego 1 mała kostka fety lub pojemnik fety w kostce w zalewie duża garść rukoli Dressing: 100 g malin (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 1 łyżka miodu 1 łyżeczka(...)wymieszać z miodem, musztardą i octem balsamicznym. Następnie dodać cienkim strumieniem oliwę z oliwek, cały czas mieszając sos. Warzywa umyć. Ogórka obrać, pokroić w kostkę. Pomidorki pokroić w plasterki. Selera pokroić w paseczki, a fetę pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki wymieszać, zalać dressingiem, wymieszać i schłodzić
Czerwień i błękitjeść będzie. Tak więc zapraszam na pomidorowo-ziołową ucztę w moim domu! W mojej kuchni! Moje spaghetti a'la bolognese! Jak wiadomo oryginalny przepis uwzględnia warzywa korzenne, seler naciowy dużą ilość cebuli i czosnku, ja nieco go okroiłem, nie korzystam ani z selera naciowego, ani z warzyw, z cebuli i czosnku pozostała szalotka czasem dwie i ząbek lub dwa czosnku
Kuba Gotujefarszem. składniki dla trzech osób 3 średnie bakłażany 350 g mięsa wołowego 3 niewielkie cukrowe cebule 6 sporych plastrów sera ( żółtego lub pleśniowego) 1 ząbek czosnku 2 łodygi selera naciowego 1 papryka czerwona 2 pomidory 6 łyżek oliwy szczypta bazylii sól, pieprz sposób przygotowania Bakłażany przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry(...)łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do cebuli, posiekany drobno czosnek, przesiekany miąższ z wydrążonych bakłażanów i pokrojone w plastry łodygi naciowego selera, smażymy przez 3-4 minuty, a następnie dokładamy na patelnię mięso wołowe, smażąc całość na dość dużym ogniu przez pięć minut. Teraz możemy do mięsa i warzyw dodać pomidory
Miód i pieprz