seler - 8745 przepisów (strona:231/583)

Brązowy ryż z ciecierzycą 158

dzięki ciecierzycy jest jednak naprawdę sycące, aromatyczne i smaczne :) SKŁADNIKI (dla 2 osób) 1 woreczek brązowego ryżu 400g soczewicy z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łodygi selera naciowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 łyżki posiekanej kolendry sól morska świeżo mielony pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy w osolonej wodzie(...)zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojonego w kostkę selera i smażymy razem na małym ogniu prze około 10 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawiamy kuminem i sokiem z cytryny. Dorzucamy ciecierzycę i ugotowany ryż. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy kolendrą. Mieszamy chwilę, aż ciecierzyca się zagrzeje. Od razu podajemy. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Ketchup domowy - wiem, co jem 122

pomidorów ( miękkich) 2 marchewki 2 papryki czerwone 4 jabłka  (winne) 3 ząbki czosnku 1/2 małej  cukinii ( można więcej) 1/2 pietruszki 3-4 łodygi liści selera naciowego  3 cebule Przyprawy: 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego garść bazylii 1 łyżka ziół prowansalskich 2-3 łyżki soli 2 -3 łyżki cukru 1/2 łyżki pieprzu prawdziwego 1/2 łyżeczki pieprzu(...)ścieramy na grubych oczkach tarki. Z papryki usuwamy ziarna i kroimy w kostkę. Cukinie i  cebule również kroimy w kostkę, dodajemy rozdrobniony czosnek, liść i ziele angielskie. seler i bazylię siekamy i łączymy z pozostałymi składnikami. dodajemy zioła prowansalskie. wszystko gotujemy pod przykryciem ok 1.5 godziny, często mieszając. Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy z ognia i blendujemy

W kuchennym oknie Ewy
GĘSTA ZUPA Z SOCZEWICY zwana dalem (dhalem). GOTOWANIE WG KUCHNI 5 PRZEMIAN 124

przemianami robimy tak : - w garnku rozgrzewamy olej kokosowy (czyli zaczynamy od Ognia), - wrzucamy na niego startą na dużych oczkach tarki marchew (4 sztuki), mieszamy (tu mamy Ziemię), - ścieramy seler (pół dużego), dodajemy do marchwi, mieszamy (seler należy do Metalu), - kroimy cebulę w drobną kostkę, dodajemy do garnka, mieszamy (dalej Metal), - solimy to wszystko trochę (pół łyżeczki soli morskiej), mieszamy (sól

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zupa dyniowo-imbirowa z krewetkami 164

morza, które niektórzy niedoszli masterchefowie ostatnio chcieli zabijać ;) Wy ich nie zabijajcie. Jedzcie, wspominajcie wakacje, grzejcie się i przytulajcie tej jesieni. Bardzo! Składniki: 3 marchewki 2 cebule 1/4 bulwy selera 2 pietruszki 5 ziemniaków 1/2 średniej wielkości dyni kawałek korzenia imbiru gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku krewetki 2 ząbki czosnku kilka ostrych papryczek 2-3 łyżki oliwy Wykonanie: Marchew(...)pietruszkę, seler i ziemniaki obieracie, kroicie, wrzucacie do garnka z posoloną wodą (2-3 litry) i wstawiacie na palnik, niech się zagotują. Cebulę obieracie z wierzchniej warstwy, odcinacie korzenie i dodajecie do garnka. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszacie płomień i gotujecie dalej. W tym czasie kroicie połówkę dyni na kilka części, obieracie ze skóry (nie pozbądźcie się przy tym palców

GRUBY WAŁEK
Zupa kalafiorowa - krem - z grzankami 157

raczej mdły. Warto zrobić tę zupę zwłaszcza teraz, gdy sezon na kalafiory trwa w najlepsze. 2 skrzydełka z kurczaka 2 litry wody 2 ziemniaki 1 pietruszka 1 cebula 1/2 selera kawałek pora 1/2 dużego kalafiora 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa czosnek granulowany kilka kromek czerstwego chleba 1 łyżka oleju Ziemniaki, pietruszkę(...)seler, pora i cebulę obrać i pokroić na większe kawałki. Skrzydełka umyć i wrzucić do garnka z wodą, dodać pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Kalafior podzielić na różyczki, wrzucić do gotującej się zupy i pogotować przez chwilę, aż kalafior zmięknie. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie wyjąć z zupy skrzydełka, ziele angielskie i liście

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Rosół z papryczką chili 225

Wspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży ząbek czosnku • kawałek papryczki chili • pęczek liści lubczyku • pęczek pietruszki • sól • pieprz  Sposób przygotowania 1. • Mięso zalać ok 3 l wody.Dodać marchew,pietruszkę seler, czosnek i papryczkę chili zagotować.Ściągnąć szumowinę

W królestwie smaków Beaty
delikatna zupa pulpetowa z leszcza 146

osób 1 spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 800-1000 g  6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 niewielki por kawałek selera 1 korzeń pietruszki 1 ząbek czosnku Pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki pół pęczka szczypioru 1 jajko sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą, dodając ziarna ziela angielskiego(...)liście laurowe, marchew, pora ( tylko białą część), selera,  ząbek czosnku, oraz pietruszkę. Całość doprowadzamy do wrzenia, solimy i pieprzymy, a  następnie zmniejszamy ogień, aby płyn tylko „mrugał” i gotujemy maksymalnie przez 15 minut. Rybę wraz z wywarem zostawiamy do wystygnięcia ( gorąca ryba rozpadnie się przy wyjmowaniu z wywaru). Ostudzoną rybę przekładamy na talerz, rękoma wybieramy z niej wszystkie

Miód i pieprz
Sałatka z kurczakiem i żółtym serem 460

DZISIAJ SAŁATKĘ,KTÓRĄ WYMYŚLIŁAM OSTATNIO I SMAKOWAŁA WSZYSTKIM PROSTA I SMACZNA  SPRÓBUJCIE SAMI SKŁADNIKI: GOTOWANA LUB PIECZONA PIERŚ Z KURCZAKA ŻÓŁTY SER KUKURYDZA OGÓRKI KONSERWOWE SŁOICZEK SELERA CZERWONA PAPRYKA SZCZYPIOREK MAJONEZ, ŚMIETANA I ODROBINA KETCHUPU SÓL , PIEPRZ  PRZYGOTOWANIE: PIERŚ,PAPRYKĘ I OGÓRKI KROIMY W KOSTKĘ, SELER ODCEDZAMY I WYCISKAMY Z WODY, SZCZYPIOREK KROIMY DROBNIUTKO, SER ŚCIERAMY NA TARCE

Swojskie jedzonko
Pasztet domowy do słoików 225

wyszedł naprawdę przepyszny,z porcji wyszło mi 4 słoiczki 0,5 l SKŁADNIKI: 1,5 KG PODGARDLA WIEPRZOWEGO 0,5 KG WĄTRÓBKI DROBIOWEJ 3-4 MARCHEWKI 1 PIETRUSZKA PÓŁ SELERA(NIEDUŻEGO) 2-3 CEBULE LIŚĆ LAUROWY 2 ZIELA ANGIELSKIE 2 JAJKA SÓL ,PIEPRZ,MAGGI PRZYGOTOWANIE: PODGARDLE Z MARCHEWKĄ,PIETRUSZKĄ,SELEREM JEDNĄ CEBULĄ LIŚCIEM LAUROWYM I ZIELEM ANGIELSKIM GOTUJEMY W NIEWIELKIEJ

Swojskie jedzonko
Papryka nadziewana mięsem i kaszą jęczmienna 140

pozostaje nic innego tylko przyrządzić! Składniki: 10 sztuk papryki białej 1/2 kg mięsa mielonego 1 torebka kaszy jęczmiennej perłowej 1 marchewka 1 pęczek szczypioru 1 pęczek pietruszki kilka liści selera 2 łyżki masła 1 łyżkę przecieru pomidorowego 2 łyżki sosu paprykowo -pomidorowego 2 łyżki śmietany 18% 3/4 litra bulionu 1 łyżeczka papryki ostrej sól, pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę gotujemy(...)według przepisu na opakowaniu studzimy. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach. Pietruszkę szczypiorek oraz liście selera posiekać drobniutko. Wszystkie składniki dodajemy do mięsa mielonego przyprawiamy i dokładnie mieszamy farsz. Paprykę myjemy, odcinamy górną część wyjmujemy ze środka ziarenka, lekko solimy odstawiamy na 2-3 minuty. Nadziewamy paprykę wyrobionym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła,  zalewamy

kgwjanczewo
Barszcz ukraiński z fasolą 143

też wywaru jarzynowego lub ugotować na "kości". Dzieciom bardzo posmakowała fasola i wyjadały z barszczu tylko ją. Zapraszamy do spróbowania! 1 średni buraczek ćwikłowy 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 2 szklanki fasoli typu jaś kilka szklanek rosołu mąka i olej do zasmażki sól pieprz czarny pieprz ziołowy gałka muszkatołowa ocet jabłkowy natka(...)pietruszki Buraczka, marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wcześniej namoczoną fasolę ugotować. Wszystko połączyć ze sobą i zalać rosołem. Doprowadzić do wrzenia i gotować, aż warzywa  będą miękkie. Cebulkę pokroić w kostkę, poddusić, czosnek przecisnąć przez praskę i wszystko dodać do zupy. Doprawić solą, pieprzem czarnym, ziołowym, gałką. Z mąki

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 153

tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne Ser mozzarella Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy wywar z kurczaka z marchewką, selerem i ziemniakami. Bakłażana

Smaki Ewy
Sałatka z ciecierzycy i rodzynek 139

względu na popularność diet wegańskiej i bezglutenowej robi zawrotną karierę. Więcej o ciecierzycy przeczytacie w serwisie LokalnyRolnik.pl . Do przygotowania sałatki potrzebujemy: – 2 filiżanki ugotowanej ciecierzycy – 2 łodygi selera naciowego – 2 garście rodzynek – pistacje (ok 25 sztuk, można więcej) – 1/4 cebuli (posiekanej) – sól, pieprz do smaku – oliwa z oliwek – świeży tymianek W misce(...)umieszczamy ugotowaną, ostudzoną ciecierzycę rodzynki, pistacje i tymianek. Łodygi selera obieramy i kroimy w równe kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. Pokrojone składniki dorzucamy do miski, doprawiamy pieprzem i całość skrapiamy ok 2 łyżkami oliwy. Sałatkę zostawiamy na kilka godzin w lodówce (przekładamy do pojemnika) i wyciągamy ok 30 minut przed podaniem. Wszystkiego smacznego i zdrowego

Szybko Tanio Smacznie
ozor w galarecie 132

łosoś. Warto więc abyśmy po niego częściej sięgali, tym bardziej że odpowiednio przyrządzony, odwdzięczy się nam wyjątkowym smakiem. Składniki  6 ozorów wieprzowych 1 cebula 1 marchew 2 łodygi selera naciowego 3 liście laurowe 6-8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka  domowego   maggi 0,5 l wody 1 łyżka żelatyny sól, pieprz sposób wykonania Do garnka wkładamy ozory(...)obraną  i przekrojoną na pół cebulę, łodygi selera, marchew, liście laurowe, oraz ziele angielskie. Całość zalewamy zimną wodą, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy domowe maggi i  gotujemy na niewielkim ogniu, przez 65-70 minut. Ugotowane ozory wyciągamy z bulionu i studzimy, a następnie obieramy je ze skóry i kroimy na podłużne  kawałki. Klarujemy bulion, odrzucając wygotowane warzywa

Miód i pieprz
Ogórkowa 166

Pyszna prosta zupa którą każdy lubi Składniki - 3 l rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej  tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry  Dodać

W królestwie smaków Beaty

Proponowane wyszukiwania