seler - 8745 przepisów (strona:237/583)

Pierogi z mięsem 178

powinno być możliwie cienkie.  Składniki na farsz: - 1,5 kilograma mięsa różnego rodzaju (u mnie wieprzowina, wołowina i indyk) - 3 marchewki - 1 pietruszka - niewielki kawałek pora - niewielki kawałek selera - 2 cebule - masło - 2 białka - liść laurowy - ziele angielskie - pieprz - sól Przygotowanie farszu: W garnku gotujemy mięso razem z marchwią, pietruszką, porem, selerem, 1 cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim

Życie zamknięte w smaku
Żurek 172

kiedy to bez żurku obejść się nie można. ŻUREK Składniki: - 3 litry wody, - 200 gram dowolnego mięsa - 1 kiełbaska (najlepiej biała) - 500 mililitrów zakwasu do żurku - 3 marchewki, - kawałek selera, - 1 pietruszka, - 4 ziemniaki - 1 cebula - 5 ząbków czosnku - liść laurowy - ziele angielskie - majeranek - sól - pieprz Przygotowanie: Gotujemy wywar z mięsa, doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym i zielem angielskim(...)mięsa dodajemy obrane i pokrojone warzywa: marchew, seler, pietruszkę, ziemniaki, cebulę. Gdy zrobią się miękkie dorzucamy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek oraz zakwas. Mięso, na którym gotowaliśmy wywar, obieramy z kości i również umieszczamy w garnku wraz z pokrojoną i podsmażoną kiełbasą (jeżeli wybraliśmy białą kiełbasę, to najpierw gotujemy ją w zupie, a potem wyjmujemy i kroimy, nie smażymy). Podajemy

Życie zamknięte w smaku
Francuska zupa cebulowa 183

śliny. Dobrze, że zostało mi trochę zupy cebulowej. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA Składniki na bulion: - 400 gram kości (u mnie szyja indycza) - 2 litry wody - 2 marchewki - kawałek pora - kawałek selera - 1 mała pietruszka - 1/4 pęczka natki pietruszki - 1/4 pęczka natki selera - 1 cebula - 10 gram soli Przygotowanie bulionu: Kości płuczemy, zalewamy zimną wodą i podgotowujemy. Wkładamy warzywa, całość solimy

Życie zamknięte w smaku
Tydzień z podrobami: Płucka wieprzowe na kwaśno 180

płucek wracać nie planuję. Niemniej w zestawieniu z tym sosem mogłabym zjeść wszystko - nawet gąbkę. PŁUCKA WIEPRZOWE NA KWAŚNO Składniki: - 800 gram płucek wieprzowych - 2 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - kawałek pora - 1 cebula + 300 gram - 1 liść laurowy - 3 ziarna pieprzu czarnego - 40 gram mąki - 40 gram masła - 150 mililitrów śmietanki - ocet  - sól - cukier Przygotowanie: Płucka starannie(...)płuczemy i wycinamy z nich tchawicę. Marchew, pietruszkę, seler, pora i 1 cebulę myjemy, obieramy, zalewamy gorącą wodę, a następnie zagotowujemy. Wkładamy do garnka płucka, całość solimy, doprawiamy liściem laurowym i ziarnami pieprzu. Gotujemy pod przykryciem przez 1,5 godziny, odcedzamy (płyn zostawiamy). Pozostałą cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy ją na maśle na jasnozłoty kolor. Dodajemy mąkę, rozprowadzamy

Życie zamknięte w smaku
Gęś pieczona faszerowana kaszą gryczaną 164

kilogramów) z podrobami - 1,5 litra wody - 300 gram kaszy gryczanej - 1 jajko - 50 gram masła - 60 gram grzybów suszonych - 1 marchewka - 1 pietruszka - 1 mały por - kawałek selera - 1 średnia cebula - 1 łyżka świeżego koperku - natka pietruszki - pieprz - sól Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez około 1 godzinę. Gęś myjemy i osuszamy, wycinamy nadmiar tłuszczu. Odcinamy skrzydełka, nóżki(...)płuczemy. Wrzucamy do garnka razem z wyjętymi z gęsi kośćmi, skrzydełkami, nóżkami, szyją, podrobami i grzybami. Zalewamy 1,5 litra wrzątku i gotujemy. Po 15 minutach dodajemy marchew, pietruszkę, seler, cebulę, pieprz i sól. Gotujemy kolejne 30 minut. Kaszę rozcieramy z jajkiem, rozsypujemy na blacie (stolnicy) i suszymy. Zlepione ziarenka rozcieramy w dłoniach. Rosół odparowujemy do 600 mililitrów i przecedzamy

Życie zamknięte w smaku
Zupa cytrynowa z kurczakiem 201

create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); ZUPA CYTRYNOWA Z KURCZAKIEM Składniki: - 500 gramów mięsa kurczaka (do rosołu - skrzydełka itp.) - 3-4 marchewki - 1 pietruszka - kawałek selera - nać selera - 1 cebula - 3-4 cytryny - 150 gramów ryżu - 5 łyżek śmietanki 18% - 1 łyżka mąki - 2 łyżki posiekanego koperku - pieprz - sól Przygotowanie: Cebulę przyrumieniamy. Warzywa obieramy i kroimy. Nać myjemy

Życie zamknięte w smaku
Lasagne 173

window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); LASAGNE Składniki na sos mięsny: - 500 gramów mięsa mielonego - 1 cebula - 1 łodyga selera naciowego - 5 ząbków czosnku - 1 łyżka mąki - 300 mililitrów bulionu - 150 mililitrów czerwonego wina - 1 puszka pomidorów + 1-2 łyżki pasty pomidorowej - oliwa z oliwek - pietruszka, majeranek, bazylia - pieprz - sól Przygotowanie(...)sosu mięsnego: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso, posiekaną w drobną kostkę cebulę, seler naciowy i czosnek. Oprószamy całość mąką, podsmażamy jeszcze chwilę, a potem dodajemy wino oraz bulion. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Dusimy przez około 20 minut, dodajemy pomidory i pastę, a następnie gotujemy jeszcze przez 10 minut.  Składniki na beszamel: - 2 czubate łyżki mąki - 2 solidne łyżki

Życie zamknięte w smaku
Zupa ogórkowa z własnych ogórków 104

warto pokusić się o przygotowanie zupy właśnie w ten sposób. Składniki: 2 ½ l wody Ok 25 gram mięsa do zupy 4 ziemniaki 3 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek selera Ogórki kiszone ( słoik 1 l ) Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Gęsta kwaśna śmietana Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy mięso, usuwamy szum. Dodajemy pozostałe przyprawy. Ziemniaki, pietruszkę i seler kroimy

Smaki Ewy
Barszcz czerwony z fasolką 170

siebie. Dzisiaj prezentuję barszcz czerwony, dodatkowo z fasolką z puszki. Dzięki temu staje się on bardziej sycący. Składniki: 2 ½ - 3 litry wody 3 marchewki 1 pietruszka 4 ziemniaki Kawałek selera 1 cebula 200 gram mięsa Tarte buraczki w słoiku Biała fasola z puszki Koncentrat barszczu czerwonego Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie 3 ząbki czosnku Kwaśna gęsta śmietana Wykonanie: Mięso(...)gotujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Marchew, ziemniaki, seler kroimy w kostkę, dodajemy do gotującego się wywaru razem z całą cebulą. Przyprawiamy solą, pieprzem ,liściem laurowym i zielem angielskim. Całość gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy wypłukaną pod bieżącą wodą fasolkę,  buraczki czerwone tarte ze słoika ( słoik 500 gram), przeciśnięty przez praskę czosnek. Ponownie doprawiamy ale koncentratem barszczu czerwonego. Całość

Smaki Ewy
Klasyczna zupa grochowa na wędzonce 784

może być to boczek, wędzonce kości itd. ) ok. 250 gram czystego mięsa ( np. łopatka ) ok. 250 kiełbasy typu śląska 500 gram grochu łuskanego 4 ziemniaki 2-3 marchewki Kawałek selera 1 pietruszka Cebula Sól Pieprz Majeranek Wykonanie: Mięso i wędzonki obgotowujemy w osolonej wodzie, szumujemy. Dodajemy przepłukany groch. Gotujemy. Kiełbasę kroimy i podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Warzywa kroimy(...)kostkę – marchew, seler, pietruszkę, całą cebulę wkładamy do gotującej się zupy. Przyprawiamy ewentualnie dodatkowo solą, pieprzem i sporą ilością majeranku ( ok. 2 łyżek ). Gotujemy do miękkości. W czasie gotowania wyjmujemy mięso i wędzonki, kroimy, obieramy i ponownie dodajemy do zupy. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Smażony dorsz z sosem marchewkowo – koperkowym 117

aromatycznym i kolorowym sosem. Mam nadzieje, ze skusi wielu smakoszy. Składniki: Dowolna ilość dorsza Przyprawa do ryb Sól Mąka olej Bulion warzywny ok 500 ml 1-2 marchewki Kawałek selera Koperek pieprz 50 ml śmietany 18% słodkiej Wykonanie: Dorsza sprawiamy, filetujemy, kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy solą i przyprawą do ryb. Marchewki i selera obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy

Smaki Ewy
Sałatka jarzynowa – klasyka nad klasykami 165

imieninowym czy urodzinowym stole. Dla mnie jest ona jednym z najważniejszych dań. Smakuje zawsze i jest pyszna. Składniki: 4 marchewki ( spore ) 4 ziemniaki 1 korzeń pietruszki Kawałek korzenia selera Groszek z puszki 1 duża cebula ( lub 2 mniejsze ) 4 - 5 jabłek 5 ogórków kiszonych 5 jajek Majonez 1 łyżka musztardy Sól Pieprz Wykonanie: Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler gotujemy w osolonej

Smaki Ewy
Barszcz czysty do picia 110

prezentuję barszcz czerwony – czysty. A podany z pasztecikami to rewelacja. Idealny tandem. Składniki: 3 l wody Elementy z kurczaka ( wykorzystałam części po wyluzowaniu kurczaka ) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kilka suszonych grzybków Tarte buraki w słoiku ( 2 słoiki po 500 gram ) Sól Pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Koncentrat barszczu czerwonego 3 ząbki czosnku Majeranek Wykonanie: W osolonej wodzie gotujemy(...)elementy kurczaka z marchewką, pietruszką, selerem, czosnkiem, grzybami oraz przyprawami. Po ugotowaniu odcedzamy i dodajemy buraki, podgrzewamy ( kilka minut )i dodajemy koncentrat barszczu czerwonego. Ponownie przecedzamy i doprawiamy do smaku. Przed podaniem tylko podgrzewamy już nie gotujemy, gdyż barszcz zmieni kolor. SMACZNEGO

Smaki Ewy
Domowe flaczki drobiowe 85

indyczych a w smaku podobna do typowych flaczków. Zresztą sami spróbujcie. Składniki: 3 l wody 600 gram żołądków indyczych ok. 200 gram antrykotu 2 – 3 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula Mały słoiczek koncentratu pomidorowego Vegeta Sól Pieprz czarny Pieprz cayenne Majeranek Czosnek granulowany 50 ml śmietany 18% 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Żołądki oczyszczamy i kroimy na paseczki(...)minut ). W drugim garnku obgotowujemy antrykot i zbieramy szum. Podgotowane żołądki przecedzamy, przepłukujemy i dodajemy do gotującej się wołowiny. Całość solimy, dodajemy vegetę i  gotujemy. Obrane marchewki, pietruszkę, seler kroimy w kostkę, cebulę tylko obieramy. Gdy mięso będzie dosyć miękkie, wyjmujemy je, dodajemy warzywa, zupę gotujemy dalej. Doprawiamy pieprzami, czosnkiem granulowanym i majerankiem. Wystudzone mięso drobno kroimy i ponownie

Smaki Ewy
Pstrąg łososiowy zapiekany w suszonych pomidorach z aromatycznym sosem selerowo – pomidorowym 98

nieźle. Mogę spokojnie Wam go polecić. Jest smaczny. Składniki: 3 kawałki pstrąga łososiowego ( każdy po około 250 gram ) Sól Pieprz Suszone pomidory w oleju ( słoik ) 4 pędy selera naciowego Bulion warzywny Filia aluminiowa Wykonanie: Dla każdego kawałka ryby, z foli aluminiowej robimy foremki ( tak aby sos z ryby nigdzie się nie wylał ). Rybę smarujemy olejem z pomidorów, przyprawiamy solą, pieprzem(...)oraz drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami ( niewiele ). Pozostawiamy do zamarynowania. Do bulionu warzywnego  ( ok. 500 ml )dodajemy pokrojony seler naciowy i pozostałe suszone pomidory. Doprawiamy pieprzem ( ewentualnie solą, ale pamiętajmy, że bulion jest doprawiony ) i gotujemy na wolnym ogniu. Pstrąga pieczemy w temp. 180 o C przez około 15 minut. Bulion z warzywami miksujemy i tak powstaje sos. Upieczonego pstrąga

Smaki Ewy

Proponowane wyszukiwania