seler - 8745 przepisów (strona:239/583)

40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 189

jajku i bułce tartej,  nuggetsy jaglane , kotlety z białej lub czerwonej  fasoli , tofu z nori , kotlety sojowe inaczej , kotlety selerowe , ryżowe z papryką , ser żółty lub seler w cieście ./ You can quickly prepare, e.g. zucchini slices coated in egg and breadcrumbs,  millet nuggets , white bean or red  bean cutlets , tofu with nori , different take(...)sauteed/roasted/boiled veggies (+sauce) + raw vegetable salads or salads Zamiast kotletów sprawdzą się np.  pieczone szaszłyki  lub cukinia, gotowane lub duszone warzywa, np. bób, cukinia lub seler w pomidorach, smażone pomidory ,  fasolka z sezamem . Kombinacji jest mnóstwo, co wam wasza wyobraźnia podpowie:)./ Instead of cutlets you can prepare e.g. baked shashlicks or zucchini slices, boiled or sauteed

Qlinarnie i Qlinarnie
Sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem 390

podałam ją w małych szklankach, każdy z nas dostał swoją porcję. Inne przepisy na sałatki warstwowe: sałatka jarzynowa z surimi Krucha sałatka z kurczakiem, Sałatka hawajska Sałatka z selerem, szynką i orzechami Sałatka z selerem, kurczakiem i serem Letnia sałatka warstwowa z ziemniakami i wędzonym łososiem: Przepis na 2 porcje: 3 ugotowane młode ziemniaki ok 100 g wędzonego łososia

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ogórki w zalewie z przyprawą do steków 130

składniki: 4000 g świeżych gruntowych ogórków 500 g cebuli 250 g soli 2 l i 250ml wody dodatkowo: korzeń selera wykonanie: Ogórki i cebulę kroimy wg uznania np. w koreczki albo w słupki, zalewamy je wodą z solą, mieszamy i odstawiamy na ok. 3 godz. Po tym czasie przekładamy ogórki wraz z cebulką do wyparzonych słoików. Na wierzch wkładamy(...)kawałku selera. składniki na zalewę: 500 ml octu 1000 ml wody 3 szkl cukru 1 łyżeczka przyprawy do steków 1 łyżeczka ziela angielskiego 1 łyżeczka białej gorczycy liść laurowy wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w garnku i zagotowujemy. Gotową zalewą zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy. Pasteryzujemy. (inspiracja z przepisu Joanny Bryndzy

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z gotowanym kurczakiem i ryżem 318

family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: pierś z kurczaka słoik selera konserwowego puszka kukurydzy konserwowej łyżka posiekanej natki pietruszki 1 torebka ryżu 150 g sera żółtego ząbek czosnku kostka rosołowa 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz majonez Ryż ugotować według instrukcji(...)oczyścić, przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę rosołową i sos sojowy, ugotować. Wystudzić. Pokroić na średniej wielkości kostkę. Ser żółty zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Kukurydzę i selera odsączyć. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, majonez i dokładnie wymieszać.   SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Krupnik 150

Krupnik Gotowy krupmik Składniki Danie dla czterech osób 2 marchwie 1 cebula 60 g kaszy jęczmiennej Pęczek pietruszki 2 liście laurowe 1,5 litra mięsnego wywaru 3 ziemniaki 1 seler 2 łyżki oleju Szczypta lubczyku Kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania Do rozgrzanego garnka wlewamy olej i szklimy na nim posiekaną drobno cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną w paski marchew, seler

Miód i pieprz
Zupa buraczkowa 98

Zupa buraczkowa Składniki Danie 4 osoby 3 ugotowane buraki 100 g wędzonego boczku 1 marchew Kawałek korzenia selera lub pietruszki 1 cebula 1,50 l wywar wołowy z mięsem 1 ząbek czosnku szczypta otartego majeranku 1 łyżeczka cukier 1 łyżeczka octu spirytusowego(...)pozwalamy, aby wytopił się z niego tłuszcz. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany ząbek czosnku, liście laurowe i połowę majeranku przesmażając całość. Do podsmażonej cebuli dodajemy  obrany seler pokrojony w słupki i marchew obraną i pokrojona w plastry. Całość smażymy 1-2 min, często mieszając, a  następnie zalewamy mięsnym bulionem. Po zagotowaniu bulionu z warzywami dodajemy do niego

Miód i pieprz
rosół 147

skrzydełka (lub inne kawałki dowolnego drobiu) 3 listki laurowe 8-10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 cebula 2 marchwie 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzennego sól, pieprz czarny szczypiorek natka pietruszki koperek Sposób przygotowania Do garnka wkładamy skrzydełka,obraną cebulę, jedną marchew, korzeń pietruszki, kawałek obranego selera, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, lubczyk, pieprz

Miód i pieprz
zupa z flądry z kwaśną śmietaną 104

zupa z flądry z kwaśną śmietaną Składniki   dla 4 osób 2-3 flądry 1-2 korzeń pietruszki 1 marchew 2 cebule 1 por kawałes korzenia selera ćwiartka cytryny 4-5 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 ząbek czosnku pieprz, sól 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżka mąki 1 łyżka masła koper Sposób przygotowania Tuszki ryb myjemy, odcinamy głowy(...)grzbietu, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy pieprzem oraz solą,  po czym odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej godzinę. Do garnka wkładamy obraną pietruszkę, marchew, pora, selera, jedną cebulę oraz gorsze części ryb ( głowy, płetwy i ogony)  i całość gotujemy ok 15 minut.  W tym samym czasie, na rozgrzanym na patelni maśle przesmażamy na złoty

Miód i pieprz
letnia zupa minestrone 113

letnia zupa minestrone  składniki dla czterech osób 150 g ziaren ciecierzycy 2 pomidory 1 papryka 1 cukinia 3 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku świeża bazylia 1/2 pęczka natka pietruszki 1/2 pęczka dymki szczypior sól, pierz 2 łyżki oliwy sposób przygotowania w garnku na rozgrzaną oliwę wrzucamy, przekrojoną na pół dymkę, drobno posiekane ząbki czosnku, oraz łodygi selera pokrojone

Miód i pieprz
maggi 164

Dziś chciałbym jedynie zachęcić do wykorzystania świeżych warzyw i naturalnych przypraw przy wyrobie domowego maggi. składniki na uzyskanie 350 ml gotowej przyprawy 2 cebule 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera (albo kawałek korzenia) 5 liści laurowych 10 ziaren ziela angielskiego 10 g liści suszonego lubczyku (najlepsze są kłącza, ale trudno je dostać) 30 g cukru 40 g soli(...)suszonego 5 g czarnego pieprzu 350-400 ml wody sposób przygotowania Na wyłożoną pergaminem blachę do pieczenia układamy obrane i przecięte na pół cebule, przekrojoną wzdłuż pietruszkę oraz łodygi selera.  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i wkładamy do niego blachę z warzywami pozwalając im się przypiec (pamiętajmy przypiec nie spalić). Następnie warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą dokładamy liść

Miód i pieprz
Pyszne klopsiki w sosie musztardowym 150

tarta 2 łyżki sól do smaku  pieprz do smaku  Natura Smak John 3 czubate łyżeczki Tradismak    Wywar do klopsików: marchew 3 szt pietruszka 100 g seler 100 g por zielona część  musztarda 2 łyżki ( jasnej) śmietana 30% 200 ml     Wykonanie klusek śląskich: Obieramy ziemniaki , kroimy je w ćwiartki i gotujemy w osolonej(...)mieszankę naturalnych przypraw John. Wyrabiamy farsz i formujemy maleńkie kuleczki . Smażymy kuleczki  mięsa na oleju.   Wykonanie wywaru do klopsików i sos: Do garnka wkładamy marchew, pietruszkę ,seler , por. Gotujemy wywar do którego wkładamy usmażone kuleczki mięsa. Doprawiamy do smaku czym chcecie ( sól , pieprz) Gotujemy razem koło 30 minut , dodajemy 2 łyżki musztardy "jasnej"  . Mieszamy , gotujemy jeszcze chwilkę

Różowa kuchnia
Ogórki z kolendrą 233

skończył się, ale sezon ogórkowy w pełni. Proponujemy przepis Tereni na ogórki konserwowe z kolendrą.    Składniki: -4 kg ogórków -1/2 kg cebuli -4 zielone papryki -1 seler -solanka:               4 szklanki wody               1 szklanka soli kamiennej               zalewa(...)obieramy, obcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na paski. Jeśli ogórki są malutkie kroimy je tylko na pół.    Paprykę kroimy w paski a cebulę w piórka.    Selera tarkujemy na grubych oczkach. Warzywa mieszamy, zalewamy solanką i pozostawiamy na 2 godziny. Odcedzamy i przekładamy do słoików.    Składniki zalewy octowej gotujemy i studzimy. Zalewamy ogórki w słoikach, zakręcamy

Maminek kulinarny
Zupa z fasolki szparagowej po rumuńsku 122

wywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać

Camilla w kuchni
Pomidorowy dal z soczewicy+ basmati + surówka z białej rzodkwi 108

łyżeczki mielone - ½ łyżeczki nasion konopi          - sok z cytryny SURÓWKA: - kilka plastrów białej rzodkwi - 1 łodyga selera naciowego - 1 marchewka - natka pietruszki - sok z cytryny * Najbardziej polecam pomidory koktajlowe w puszce- słodsze i intensywniejsze w smaku od zwykłych puszkowanych pomidorów. Do dostania np. w tesco ;) Wykonanie: - Ziemniaka obrać i pokroić - Zagotować wodę(...)soczewicę do miseczki - Na odrobine oliwy podsmażyć posiekany czosnek, chili i kumin - Po 30 sekundach dodać pomidory i pozostałe przyprawy - Dodać soczewicę, wymieszać i dusić przez kolejne 3 minuty - Seler, rzodkiew i marchewkę umyć i posiekać do miseczki - Dodać posiekaną natkę i sporo soku z cytryny, wymieszać - Ryż skropić oliwą, wymieszać i przełożyć na talerz - Posypać go mielonym kuminem

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ze szpinakiem, brokułem, rzodkiewkami i granatem 168

płatki chili - 1 mała marchewka - kilka rzodkiewek - 2 łodygi selera naciowego - kawałek awokado - 100g brokuła - ½ granata - łyżeczka pestek dyni Wykonanie: - Szpinak i sałatę dokładnie umyć oraz wysuszyć na ręczniku papierowym - Brokuła ugotować na parze na półtwardo (ok 3 minuty) - Następnie szybko go schłodzić, np. wystawiając na parapet za okno;) - Rzodkiewki, seler, marchewkę i ogórka posiekać w plasterki - Pomidorki posiekać

Wegańska kuchnia orientalna

Proponowane wyszukiwania