Jeszcze lepsza jest na drugi dzień. Doskonała zwłaszcza podczas chłodnych miesięcy :) Składniki: ok. 3 l wody 4 buraki średniej wielkości 1 cebula 4 marchewki 1 pietruszka 1 mały kawałek selera 1 puszka białej fasoli 250 g mięsa wołowego (np. z udźca) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 jabłko (najlepiej kwaśne) sok z połowy cytryny 150-200 ml koncentratu buraczanego(...)koloru) 1-2 łyżki Vegety sól pieprz cukier Wykonanie: Do dużego garnka wlewamy wodę. Wkładamy umyte mięso i gotujemy do miękkości, w międzyczasie zbierając powstające szumowiny. Marchewki, pietruszkę oraz seler myjemy i obieramy, a następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak samo postępujemy z buraczkami. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, a cebulę na ćwiartki. Gdy mięso jest już
MyCookBook.plNawet ze złamaną nogą ;) Składniki : 1 kurczak w całości 1 duża pietruszka lub 2-3 małe 4 marchewki (u mnie tym razem kilka małych, jeszcze z przydomowego ogródka) 1/2 selera 1 cebula w łupince 2-3 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz 1/2 pęczka natki pietruszki (z gałązkami) + łyżka posiekanej natki do posypania gotowego rosołu 5-6 listków świeżej bazylii(...)się nie spaliła Po godzinie moczenia kurczaka, wylewamy wodę, wlewamy znowu zimną, zagotowujemy na średnim ogniu i jeśli jest taka potrzeba - usuwamy szumowiny. Po usunięciu szumowin wkładamy: marchewki, seler, opaloną cebulę, pietruszkę, natkę pietruszki wraz z gałązkami i lubczyk - również z gałązkami, świeże liście bazylii, liście laurowe i ziarenka ziela angielskiego. Solimy i dodajemy zmielony pieprz
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTypowo jesienna zupa... Kluczem do sukcesu tej zupy są lekko kwaśne jabłka, dzięki którym ożywimy smak selera...Szybka, tania i smaczna... wszystkie składniki poza kurczakiem pochodziły z mojego ogródka... można powiedzieć moja EKO zupa:-) Składniki: 2 bulwy selera (średniej wielkości) 2 marchewki 1 por 1 korzeń pietruszki 4 jabłka (lekko kwaśne) 1 jabłko do pokrojenia do gotowej już zupy (niekoniecznie
IMPRESJA SMAKUSkładniki: 5 dużych filetów białej ryby przyprawa do ryby Prymat jajka i bułka tarta do panierowania 1kg marchewki 1 seler 2 korzenie pietruszki 4 cebule 1 słoiczek przecieru pomidorowego 1 łyżka pikantnego ketchupu sól, pieprz 1 kostka rosołowa lub warzywna Sposób przygotowania: 1. Marchew, seler i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć, natomiast cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Przełożyć do garnka
A Ty Smakuj Mniejakieś trzy lata.Teraz żałuję,bo przypomniałam sobie jaka ona smaczna.Jeśli i u Was nie gościła długo skorzystajcie z mojego przepisu,będzie mi niezmiernie miło. Składniki: 1 słoiczek selera konserwowego duży por+ groszek + kukurydza 6-7 plastrów ananasa z puszki 30 dag szynki 3-4 jajka 1 jabłko majonez Seler,groszek,kukurydzę i ananasa odsączyć z zalewy.Jabłko
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki seler naciowy, 3 gałązki jajka, 3 sztuki kukurydza słodka konserwowa, 1/2 puszki majonez, 3-4 łyżki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-parent(...)sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Seler kroimy w plasterki, jajka gotujemy na twardo i kroimy w małą kostkę, kukurydzę odsączamy na sitku. Łączymy wszystko z majonezem, doprawiamy do smaku
Gotowanie moimi oczamiMałe wspomnienie jesiennego grzybobrania Składniki marchewka, 2 sztuki seler, 1/2 małego pietruszka, 1 sztuka grzyby suszone, 2 szklanki makaron, 1/2 opakowania sól, pieprz, ziele angielskie kostka rosołowa, 1 sztuka śmietana, 100ml 12% mąka pszenna, 2 łyżki Przygotowanie Marchewkę, seler oraz pietruszkę zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy kostkę rosołową oraz ziele angielskie i gotujemy do miękkości warzyw. W osobnym garnku
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ziemniaki, 3 duże sztuki marchewka, 3 średnie sztuki pietruszka korzeń, 2 sztuki seler, 1 średnia sztuka groszek konserwowy, 1 puszka por, 1 mały ogórek konserwowy, 3-4 sztuki jajka, 3 sztuki majonez, 150g śmietana 12%, 150g sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy w mundurkach do miękkości. Groszek odsączamy z zalewy. Por płukamy. Jajka gotujemy na twardo
Gotowanie moimi oczamiSkładniki seler, 1 mała sztuka jabłko, 1 sztuka żurawina, 2-3 łyżki jogurt naturalny, 200g sól, pieprz Przygotowanie Seler i jabłko obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy żurawinę i jogurt. Doprawiamy solą i pieprzem
Gotowanie moimi oczamiSkładniki ok. 2 l wody marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1/4 małej sztuki cebula, 2 sztuki czosnek, 3-4 ząbki czerwona papryka, 1 sztuka ziemniaki, 3 średnie sztuki krojone pomidory bez skórki, 1 puszka (400 g) zielona soczewica, 1 szklanka listek laurowy, 2-3 sztuki ostra mielona papryka, 1/2 łyżeczki natka pietruszki masło, 1 łyżka sól, pieprz, cukier(...)Przygotowanie W sporym garnku roztapiamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera i przeciśnięty przez czosnek. Smażymy kilka minut i zalewamy 2 l wrzątku, dodajemy listek laurowy, pokrojoną w kostkę paprykę i ziemniaki. Solimy do smaku, gotujemy ok. 10 minut. Soczewicę wsypujemy na sitko, dokładnie płuczemy wodą. Odsączoną wrzucamy do zupy, zagotowujemy. Następnie dodajemy pomidory z puszki
Gotowanie moimi oczamiSkładniki marchewka, 2 małe sztuki seler, 1/2 małej sztuki pietruszka, 1 mała sztuka cukinia, 1/2 małej sztuki cebula, 1 duża sztuka pomidory krojone, 1 puszka czosnek 2-3 ząbki ziemniaki 5-6 dużych sztuk schab, 5-6 kawałków/plastrów mąka pszenna, 1 szklanka jajko, 1 sztuka sól, pieprz vegeta natka pietruszki oliwa, 4-5 łyżek Przygotowanie W dużym rondlu(...)rozgrzewamy oliwę. Cebulę siekamy w dużą kostkę. Czosnek kroimy w plasterki. Marchew, seler i pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cukinię ścieramy na tarce bez obierania skórki. Starte warzywa wrzucamy do rondla, podsmażamy przez około 10 minut. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w średnią kostkę. Do rondla dolewamy 2 szklanki wody, doprawiamy 2 łyżeczkami vegety
Gotowanie moimi oczamiSkładniki filet z piersi indyka, 1 sztuka około 800g cebula, 1 duża sztuka marchewka, 2 sztuki pietruszka, 1 sztuka seler, 1 malutka sztuka papryka czerwona, 1 sztuka cukinia, 1 mała sztuka jajko, 1 sztuka bułka tarta, do panierki margaryna lub olej, do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filet myjemy, osuszamy i kroimy tak aby powstały 4 plastry. Rozbijamy mięso na kotlety(...)solimy i pieprzymy. Marchewkę, pietruszkę, seler i cukinię obieramy i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Cebulkę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę. Z papryki wybieramy nasiona i kroimy w małe paseczki. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju, wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa. Smażymy około 10 minut, aż cały płyn odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, studzimy. Na rozbite kotlety
Gotowanie moimi oczamiwoda, 1 szkl jajka, 2 szt sól, szczypta cukier, 1 łyżeczka olej, 1 łyżka Składniki na nadzienie mięso mielone indycze, 500g marchewka, 2 średnie szt pietruszka, 1 mała szt seler, 1 b.mała szt cebula, 1 duża szt olej, do smażenia sól, pieprz oregano tymianek jajko, 1 szt Składniki na sos mleko, 200ml jajka, 2 szt sól, pieprz ser żółty(...)100g Przygotowanie Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie miksujemy ze sobą. Smażymy naleśniki na dużej patelni, studzimy. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę siekamy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju wrzucamy wszystkie warzywa. Smażymy około 5-7 minut. Osobno podsmażamy mielone mięso. Warzywa mieszamy razem z mięsem, doprawiamy i studzimy. Jak masa
Gotowanie moimi oczamiMój sposób przemycenie warzyw do obiadu. Składniki Szynka wieprzowa - 800 g Cebula średnia - 2 szt Por – ½ Średnia marchew – 4 szt Seler – 1 szt Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, wedeta, sól, pieprz, papryka słodka, musztarda Sposób przygotowania 1. Mięso umyć, pokroić w plastry, posypać przyprawami, posmarować musztardą ( z jednej strony ) i odstawić na dwie godziny do lodówki. 2. Na patelni rozgrzać(...)laurowy, ziele angielskie, wedetę, sól i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 30 min. 3. Warzywa obrać. Cebulę pokroić w kosteczkę, por w plasterki a marchew i seler tarkować na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na patelni : najpierw cebula, a gdy się zeszkli dodać resztę warzyw. Dodać do podduszonego mięsa i razem dusić jeszcze ok. 20 minut
Darcia w kuchni