seler - 8745 przepisów (strona:159/583)

Wielkanocna sałatka z przepiórczymi jajkami, czarną quinoą, szynka szwarcwaldzką i olejem rzepakowym 188

białej kiełbasy i jajek z majonezem, musicie zwielokrotnić ilość składników o liczbę chętnych na świeżą wiosenną sałatkę. Składniki: 5 łyżek ugotowanej czarnej quinoy 4 liście sałaty lodowej 1 łodyga selera naciowego 1/4 smaczliwki 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej 3 jajka przepiórcze 2 łyżki dowolnych kiełków 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia 2 łyżki ekologicznego oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka(...)naturalnego ekologicznego octu jabłkowego 1 łyżeczka bezglutenowej musztardy chrzanowej świeżo zmielony kolorowy pieprz różowa sól himalajska Wykonanie: Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na talerz, posypujemy ją plasterkami selera naciowego, czarną quinoą, kawałkami smaczliwki, porwaną na kawałki szynką. Jajka przepiórcze smażymy na oleju rzepakowym, tak aby wyszły jajka sadzone, delikatnie je solimy. Gdy są gotowe, dodajemy je do sałatki. Wierzch

Quinoa Raz!
Zawijaski omletowe z szynką i selerem 283

Efektowna przystawka na wielkanocny stół 🙂 Składniki 4 plasterki szynki wieprzowej 1/2 średniego selera 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 jajka 2 łyżeczki tartego chrzanu Fanex sól 1 łyżka oleju do … Czytaj dalej Zawijaski omletowe z szynką i selerem

czarrna od kuchni
Sałatka winogronowa 187

rozpoczęty :) Na początek mam dla Was pyszną sałatkę winogronową. Jeśli nigdy takiej nie próbowaliście to gorąco Wam polecam :) Składniki: - 1 kiść winogron bezpestkowych czerwonych lub różowych - 1 pęczek selera naciowego - 1 podwójny filet z kurczaka - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka ananasa - 3 ząbki czosnku - majonez - delikat czerwony do mięs Przygotowanie: Winogrona  i selera kroimy w grube plasterki. Filety

Zainspirowana w kuchni
Sałatka z tuńczykiem, ryżem i rzodkiewką 230

Składniki: 100 gr białego ryżu pęczek rzodkiewek 1 średni ogórek 170 gr tuńczyka z puszki (kawałki w oliwie) 1 pęczek koperku 4 łodygi selera naciowego 2 łyżki  kiełków rzeżuchy  2 łyżki soku z cytryny 400 gr kukurydzy z puszki sól, pieprz Sposób wykonania: Ryż gotujemy na sypko. Rzodkiewki i ogórka kroimy w małą kostkę a selera w pół

Qchnia po prostu
PRZEPISY NA WIELKANOC - BARSZCZE I ZURY 161

Wami tymi przepisami i mam nadzieję, że spodobają się Wam . Polecam ! 1)  WIELKANOCNY ŻUREK: 0,7 litra kiszonego żuru 2 marchewki 1 niewielki korzeń pietruszki niewielki kawałek selera (korzeń) kawałek pora 1 duża cebula 3 suszone grzyby 1 liść laurowy 2 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu 1 łyżeczka suszonego majeranku 50g wędzonego boczku 50dag białej(...)dodatkowo: jajka ugotowane na twardo kawałek korzenia chrzanu startego na wiórki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Gotujemy wywar jarzynowy (baza do żuru) : w garnku umieszczamy obrane i umyte marchewki, korzeń pietruszki, seler, por, cebulę, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy oraz namoczone wcześniej i umyte grzyby - zalewamy około 1- 1,5 l wody, gotujemy powoli pod przykryciem przez około 30 minut. Warzywa

Moja Książka Kucharska
ROSYJSKA SOLIANKA Z MIESEM I ZIEMNIAKAMI 228

wędzonej kiełbasy 200g wędzonej szynki 200g wędzonego boczku 4 średnie ziemniaki 1 cebula +1 opalona cebula do wywaru 1-2 marchewki + 1 marchew do wywaru 1 korzeń pietruszki, kawałek selera, por, kilka gałązek lubczyku 400g kiszonych ogórków + zalewa (do smaku) 1-2 kiszone zielone pomidory 1 słoiczek zielonych oliwek bez pestek + 1-2 łyżki marynowanych kaparów (ewentualnie) 2 ząbki czosnku(...)smaku masło do smażenia do podania: plasterki cytryny gęsta kwaśna śmietana posiekana natka pietruszki ********************************************************** PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Przygotowujemy wywar: wołowinę, kawałki wieprzowiny, 1 cebulę, 1 marchew, korzeń pietruszki, selera,lubczyk i pora wkładam do garnka, zalewam wodą (około 2,5 litra) i gotuję na niewielkim ogniu przez 1,5 - 2 godziny - mięso powinno być miękkie. Po ugotowaniu, mięsa wyjmuję, oddzielam

Moja Książka Kucharska
Rozgrzewająca zupa porowa z białą kiełbasą 194

chłodny deszczowy wieczór, kremowa, wyrazista w smaku i niezwykle sycąca :)  Składniki: 1,5 l bulionu 300 g białej kiełbasy 2 pory (białe części) 1 marchewka pół małego selera 1 cebula 250 g ziemniaków 3 łyżki kwaśnej śmietany 3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Grzanki: 1 bagietka ser wędzony Przygotowanie: Kiełbasę włożyć do wrzącego bulionu i gotować około(...)minut. Następnie wyjąć ją z bulionu. Pora, marchewkę, selera i cebulę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać oliwę i przesmażyć warzywa do zeszklenia. Zawartość patelni dodać do bulionu i gotować ok. 15 minut, a na patelni przesmażyć kiełbasę. Ziemniaki pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy i gotować ok 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę zaprawić

Malinowo w kuchni
Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem 513

strony smaker.pl. Sałatka z kurczakiem, ananasem i ryżem Składniki na 6 porcji: woreczek ugotowanego ryżu 1 pierś lub 1 udko wędzonego kurczaka pół czerwonej papryki puszka kukurydzy słoiczek selera konserwowego 3 jajka ugotowane na twardo 4 plastry ananasa przyprawy: sól, pieprz 4 łyżki majonezu łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie: Kukurydzę i seler odsączamy. Paprykę, ananasa i kurczaka kroimy w kostkę

Smak mojej kuchni
Świeża zielona sałatka 161

się jedynie z czterech składników. Sałatka jest bardzo szybka w przygotowaniu, idealna jako lekka przekąska, zapraszam do zapoznania się z przepisem // Składniki: 1 sałata lodowa 6 jajek 4 łodygi selera naciowego 2-3 ogórki kiszone dodatkowo sól, pieprz, zioła, oliwa z oliwek Sposób przygotowania: Sałatę lodową kroimy lub rwiemy na małe kawałki. Jajka gotujemy i kroimy w kostkę lub mniejsze(...)części. Łodygi selera naciowego trzemy na małych oczkach tarki. Kiszone ogórki trzemy na dużych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając do smaku – ja użyłam soli, pieprzu, bazylii oraz tymianku. Do całości dodajemy 1-2 łyżki oliwy. Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka

Via Gusto
Rolada pasztetowa z kaszą jaglaną, szpinakiem i boczkiem 301

Takie plasterki świetnie smakują podane z ketchupem na kromce chleba. Prezentują się niebanalnie i przyciągają wzrok. kurczak (ok 1,5kg) 250g cielęciny 400g wątróbek drobiowych 2 marchewki pietruszka kawałek selera 2 liście laurowe Galeo 5 ziarenek ziela angielskiego cebula 2 jajka kajzerka 1/2 szkl. kaszy jaglanej 200 g mozzarelli ok 50-70 g świeżego szpinaku baby kilka plasterków boczku gałka(...)mniejsze porcje. Skrzydełka, udka, piersi oraz korpus przekładamy do większego garnka. Zalewamy 2 l zimnej wody. Gotujemy na niewielkim ogniu. Wybieramy część tworzącej się szumowiny. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obieramy. Dodajemy warzywa do garnka z kurczakiem. Dorzucamy ziele angielskie oraz liście laurowe. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotujemy na małym ogniu przez około 40-45 minut (do miękkości mięsa). W międzyczasie

Smaki Na Talerzu
Puree z kalafiora i selera 226

Puree z kalafiora i selera jest doskonałym uzupełnieniem wielu dań. Niestety jego minusem jest to, że seler i kalafior gotują się inną ilość czasu i trzeba to robić osobno. W tym przepisie dodajemy masło, żeby uzyskać kremową konsystencję i oczywiście posmak masła. Jeśli chcecie lżejsze danie to zmniejszcie jego ilość - dalej będzie pyszne

Milion Smaków
Przepis na obiad: Ryż z warzywami 283

najważniejsze wspomaga spalanie tłuszczy. Krótko mówiąc czym ostrzejsze danie tym lepiej.  Składniki: 2 torebki ryżu 2 marchewki 1 pietruszka 1 papryka (ja użyłam żółtej) 0,5 selera 1 rzepa 1 cebula 1 por (biała część) imbir świeży pieprz cayenne sól sos sojowy Przygotowanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Marchew, pietruszkę, seler, rzepę ścieramy na tarce o grubych oczkach

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Ciecierzyca à la ryba po grecku 247

jednym z niedawno publikowanych postów: Wigilia z Dietą Rozdzielną Składniki: 400 g ciecierzycy 200 g cebuli 100 g pora (biała część) 200 g marchwi 100 g pietruszki 100 g selera 4 łyżki tłuszczu  200 g koncentratu pomidorowego pół łyżeczki soli łyżeczka domowej wegety łyżeczka musztardy łyżeczka oregano 2 liście laurowe pieprz Przygotowanie:      Ciecierzycę ugotować według przepisu(...)opakowaniu. Trzeba pamiętać, że należy ją cały dzień lub noc - 12 godz. moczyć!      Marchew, pietruszkę, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pora pokroić w piórka. Warzywa podsmażyć na tłuszczu. Podlewamy 300 ml wody, dokładamy listek laurowy i dusimy. Pod koniec duszenia wkładamy koncentrat, doprawiamy przyprawami i dusimy jeszcze ok. 10 min. Gdy warzywa wystygną

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa ogórkowa 251

typowe dla większości ludzi, a oni stosowali to: talerz ciepłej, lekkiej zupy na śniadanie...😄 Najlepiej ogórkowej... 😋 Składniki: 2 - 2,5l rosołu lub bulionu 2 marchewki 1 pietruszka  1/4 selera 1/3 pora 5 ogórków kiszonych (średniej wielkości) 6 - 7 ziemniaków (może być więcej) 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 3 łyżki śmietany koperek sól pieprz Przygotowanie: Wlewamy rosół(...)garnka, a do niego obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę, seler, drobno poszatkowany por. Dokładamy listek laurowy, ziele angielskie i stawiamy na kuchni. Gotujemy ok. 15 min. a później dokładamy ziemniaki. Gdy ziemniaki są na wpół miękkie wkładamy potarte ogórki (jeśli lubimy zupę mocno kwaśną to możemy dodać więcej ogórków) i gotujemy jeszcze z 10 minut, doprawiamy

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa jarzynowa 177

dokładnie robiłem, ale na pewno jest to dobra wiadomość dla wegan i wegetarian... 😃 Składniki: 2 litry rosołu pół małego kalafiora pół brokułu 2 marchewki 1 pietruszka kawałeczek selera mały kawałek pora szklanka groszku zielonego 2 garście fasolki szparagowej 4 ziemniaki 2 łyżki śmietany  2 listki laurowe natka pietruszki sól pieprz  Przygotowanie:     Rosół wlewamy do garnka, dodajemy(...)ziemniaki, pietruszkę, seler (pokrojone w kostkę), marchew (pokrojona w słupki), por (w plasterki), listek laurowy i stawiamy na kuchnię. Gotujemy z 15 minut i dokładamy resztę warzyw (kalafior, brokuł, groszek zielony, fasolkę szparagową). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Przyprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i zestawiamy z kuchni. W niewielkiej ilości gorącej zupy rozprowadzamy śmietanę i zabielamy (aby śmietana

Dieta Rozdzielna i Zdrowie