seler - 8745 przepisów (strona:160/583)

Zupa z młodej kapusty z pikantną kiełbaską 170

porcje: * woda- 1,2 litra * pikantna kiełbaska chorizo- 140 g * młoda kapusta- 300 g (około 1/2 średniej główki) * ziemniaki- 2 bardzo duże * marchewka- 1 szt. * pietruszka- 1 mała szt. * seler- 1/4 małej szt. * cebula- 1 szt. * suszona włoszczyzna- 1 łyżka * suszony majeranek- 1 łyżka * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 2 szt. * sól, pieprz- do smaku * masło klarowane- do smażenia(...)suszony majeranek oraz listek laurowy i zagotować. Gotować około 12 minut (a najlepiej do miękkości warzyw), a 2 minuty przed końcem dorzucić startą na tarce marchewkę z pietruszką i selerem. Doprawić solą, pieprzem i posypać świeżym koperkiem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
pikantny krem z kukurydzy z nachosami 129

dlatego polecam zwłaszcza osobom lubiącym ostrzejsze smaki. Taka zupa-krem fajnie się sprawdzi też na domówce jako przystawka.  *dla 4 osób: Składniki: 2 puszki kukurydzy 2 marchewki kawałek selera korzeń pietruszki cebula 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka paczka pikantnych nachos zielona cebulka Marchewki, seler, pietruszkę i cebulę pokroić i podsmażyć na oleju. Dodać kukurydzę i zalać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zupa z botwinki na żeberkach 107

Liście są niesamowicie smaczne i delikatne, nadają się do sałatek i surówek. Składniki 500 g żeberek wieprzowych 2 liście laurowe 1 pęczek botwinki 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 ząbek czosnku koperek sok z cytryny sól, pieprz Dodatkowo: ziemniaki śmietana 18%     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żeberka gotujemy z liściem laurowym(...)wody - ok. 1,5 l ). Następnie wyjmujemy, oddzielamy mięso od kości i kroimy w kostkę. Do wywaru dodajemy, czosnek, pokrojoną w talarki marchew, starte na dużych oczkach pietruszkę i seler oraz obrane i pokrojone z botwinki, buraczki. Gotujemy przez kwadrans, po czym wrzucamy pokrojone liście botwiny wraz z łodygami. Gotujemy kolejny kwadrans. Mieszamy z posiekanym koperkiem, do smaku doprawiamy sokiem

R'n'G Kitchen
Chłodnik truskawkowy z awokado 102

Jeśli temperatura wysoka... chłodnik się poleca.. wariant z truskawkami...hmmm warto spróbować  Składniki 1 kg truskawek 3 gruntowe ogórki 1 szt awokado 5 łodyg selera naciowego 1 czerwona cebula kilka listków mięty sok z cytryny kubek jogurtu naturalnego     Przygotowanie   Truskawki obrałem z szypułek. Ogórki i awokado pokroiłem . Seler naciowy po umyciu pokroiłem na kawałki. Wszystkie

R'n'G Kitchen
Makaron w sosie śmietanowym z groszkiem i selerem naciowym. 147

Makaron w roli głównej z pysznymi zielonymi dodatkami. Danie smaczne i ekspresowe. Polecam. Składniki; 20 dag makaronu pełnoziarnistego 20 dag zielonego groszku 7-8 łodyg selera naciowego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżki masła klarowanego 1 pierś z kurczaka (pojedyncza) sól, pieprz do smaku, przyprawa do kurczaka. Przygotowanie; Makaron gotujemy zgodnie z poleceniem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy(...)pokrojone w kostkę mięso, oprószamy przyprawą do kurczaka. Dolewamy śmietankę, dorzucamy groszek oraz pokrojony seler. Wszystko mieszamy od czasu do czasu i dusimy aż sos się zredukuje i wszystkie składniki będą miękkie. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Dodajemy makaron i dokładnie ze sobą mieszamy. Podajemy. Jeśli sos będzie za gęsty możemy dolać około pół szklanki wody z gotowania makaronu. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
CHŁODNIK ZIELONY 136

lekkiego , zdrowego i pysznego niż tylko mięcho.Lato tuż, tuż - otwieram za tem sezon na chłodniki.Zapraszam. 1 główka sałaty masłowej 2 pęczki rzodkiewek z nacią 2 gałązki selera naciowego 1 mały por zielony cały 3 ząbki czosnku 0.5 awokado 0.5 mrożonki szpinaku garść świeżych pokrzyw Koperek pęczek 2 gałązki świeżego lubczyku  LIść laurowy sól Oliwa z oliwek Jogurt(...)naturalny jak lubicie lub śmietanę kwaśną albo maślankę *******************************  Warzywa opłukać ,osuszyć.Salatę ,por , rzodkiewki pęczek wraz z nacią,awokado,lubczyk,czosnek,seler , pokrzywy pokroić i wsypać do blendera.Wszystko ze sobą zmiksować.W garnku rozgrzać oliwę z oliwek ,dodać  zblendowane warzywa, smażyć przez ok .5-7 minut z dodatkiem szpinaku.Dolać wodę 6 szklanek,dorzucić 2 listki laurowe , gotujemy

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Botwinka 215

Dzisiaj moja ulubiona majowa zupa z młodymi buraczkami- po prostu pycha! :) Idealna w swej prostocie, gotuje się prawie sama :) Składniki: 2 pęczki botwinki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera łyżka kwaśnej śmietany 18% sól, pieprz 2 litry bulionu drobiowego Botwinkę myjemy.  Buraki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy bulion i dodajemy pokrojone warzywa. Gotujemy

Czerwona Porzeczka
Zupa krem z kalarepki 88

smaku. Nikt, kto ją jadł, nie potrafił odgadnąć, z czego jest zrobiona. Niedoceniona kalarepka wiedzie tu prym. Spróbujcie! /przepis własny/ Składniki: 3 kalarepki 1 indycza szyja 2 marchewki 1/4 selera 1 korzeń pietruszki pęczek zielonej cebulki 1/2 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta czosnku sól, pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Do garnka wrzucamy: indyczą szyjkę, pietruszkę, marchew, kawałek selera oraz cebulkę. Zalewamy

Raj dla Podniebienia
Sok z ananasa i gruszki i dlaczego warto go pić? 116

musów. Codziennie, rano i po południu, pijemy owocowe lub warzywne soki. Warto dbać o swoje zdrowie. Do domu z zakupów przynoszę kilogramy jabłek, marchwi, gruszek. Taszczę kalarepki, naciowego selera, buraki. Ostatnio moje serce podbił ananas. Niedoceniany przez długi czas, teraz wręcz na piedestale w mojej kuchni. Zawsze jest. Ze swym pióropuszem sztywnych liści i szorstką, nieprzystępną skórką. A w jego(...)środku – niebiańska słodycz! Wyciskany z niego sok najczęściej łączę z  sokiem z samego selera naciowego, aby przełamać słodycz lub z gruszki, marchewki, z kroplą cytryny. Ananas to bomba dobrych witamin. Dzięki niemu mamy zdrowe serce, kości, jest zbawienny dla stawów, układu pokarmowego. Wspomaga pamięć i koncentrację, a także zapobiega rozwojowi choroby nowotworowej. Taki z niego ananas! Sięgajmy więc

Raj dla Podniebienia
Ziemniaczany krem z boczkiem 88

wystarczy za cały obiad! Wypróbujcie! Składniki: (na 4 porcje) 5 dużych ziemniaków 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki masła 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1/2 łyżeczki tymianku suszonego 1 łyżeczka przyprawy do ziemniaków 2/3 łyżeczki pieprzy cayenne 1 łyżeczka kurkumy 100g wędzonego boczku Wykonanie: Przygotowujemy bulion: do garnka wlewamy ok.2 litrów wody, dodajemy obraną(...)marchew, pietruszkę i selera. Gotujemy bulion. Na patelnie wlewamy olej sezamowy i dodajemy masło, wrzucamy poszatkowaną cebulę, pokrojone w kostkę ziemniaki oraz przepołowione ząbki czosnku. Przyprawiamy przyprawą do ziemniaków, tymiankiem oraz chilli. Smażymy na delikatnie złoty kolor. Podsmażone ziemniaki przekładamy do bulionu, gotujemy całość do miękkości ziemniaków, następnie miksujemy zupę na krem. Boczek kroimy w słupki, podsmażamy na patelni. Dodajemy

Raj dla Podniebienia
Zupa jarzynowa wiosenna 100

się wysokie drzewa, jednak to ja gotuję nieśmiertelną „jarzynówkę” w swoim garnku… Składniki: 2 skrzydełka z kurczaka lub 350g kości na zupę 2 duże marchewki 1/2 selera 1 korzeń pietruszki 1 kalarepka 2-3 ziemniaki 1/2 małego kalafiora posiekany koper i natka pietruszki sól, pieprz śmietana Wykonanie: w garnku umieścić mięso / kości na bulion, dodać(...)wody, gotować ok.15min. Następnie dodać całą połówkę selera, pokrojoną na kawałki marchewkę i pietruszkę (korzeń). Gotować ok. 15min, dodać pokrojoną w grubszą kostkę kalarepkę i ziemniaka. Na samym końcu dodać umyte różyczki kalafiora. Całość gotować, aż kalafior będzie miękki. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wyłączyć gaz, na sam koniec dorzucić sporą ilość świeżo posiekanej natki i koperku. Podawać

Raj dla Podniebienia
Zupa marchewkowo – kokosowa 95

każdy wykorzysta do przygotowania potrawy ten sam składnik, ale każdy włoży w to swoją część serca… Składniki 600 g marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta włoska, cebula) 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyzeczki imbiru spora szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz(...)rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 -200 C przez 15-20min. Gotujemy bulion warzywny. Do bulionu dodałam kilka małych marchewek, korzeń pietruszki, kawałek selera, połówkę pora, kawałek kapusty włoskiej i dużą cebulę. Po ugotowaniu usuwamy jarzyny. Do gotowego bulionu wkładamy pieczoną marchew, wiórki kokosowe, doprawiamy kolendrą, imbirem, gałką, solą i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu

Raj dla Podniebienia
Półmisek z bukietem warzyw z grilla 161

kolbie ziemniaki pokrojone w grube plastry (najlepiej wcześniej podgotowane w łupinie) sałata rzymska pokrojona na połówki por przekrojony wzdłuż na pół bez odcinania korzonków (aby połówki pozostały razem) seler pokrojony w plastry (wcześniej podgotowany) młode marchewki z krótką końcówką naci Wykonanie: Warzywa przygotować przez pokrojenie ich w plastry lub połówki Do miski wlać łyżkę lub dwie oleju i kolejno obtaczać(...)wystygły a najlepiej tak przykryte przechowywać w letnim piekarniku (funkcja: keep warm) aby zachować ich temperaturę. Grillować warzywa partiami zaczynając od tych które grillują się najdłużej: bakłażan cebula, papryka, seler, ziemniaki ... Następnie w kolejności mogą być: cykoria, awokado, por ... Na końcu grillujemy plastry pomidorów min. i dlatego, że plastry pomidora pozostawią na ruszcie odrobiny przywarłego miąższu, które w trakcie dalszego

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rosół drobiowy 166

wyjdzie i trzeba będzie ratować jakieś danie, ale to wszystko w razie "W". Składniki : 3l wody Włoszczyzna:   2 marchewki średniej wielkości 2 duże korzenie pietruszki 3 grube plastry selera 1/2 zielonej części pora 1 mała cebula 1 ząbek czosnku liść lubczyku Mięso: 1 ćwiartka z kurczaka 2 skrzydełka z kurczaka Przyprawy: sól pieprz ziele angielskie - 4-5 kulek liść(...)laurowy - 2-3 duże liście Mięso porządnie myjemy. Szorujemy i obieramy warzywa.  Marchew i pietruszkę kroimy w większe słupki. Do dużego garnka wlewamy wodę.  Marchewkę, pietruszkę, seler, por układamy na spodzie garnka i przykrywamy mięsem. Gotujemy na maluteńkim ogniu, by tylko "durkało". W trakcie gotowania zbieramy szumowiny. Rosół powinien gotować się około 2,5 do 3 godzin

Justa próbuje gotować
Barszcz czerwony z botwiną i ziemniakami 176

Składniki: 1 pęczek młodej botwiny 2 marchewki 2 pietruszki 1/3 selera 1 cebula 1 golonka z indyka 70 dag młodych ziemniaków 1/2 litra soku z kiszonych buraków 10 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego 2 listki laurowe sól 2 litry wody Sposób wykonania: Mięso wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy pianę z powierzchni. Dodajemy(...)obraną marchew, pietruszki, seler oraz cebulę. Wrzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości. Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso.  Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.  Botwinę dokładnie myjemy, buraczki cienko obieramy. Liście wraz z łodygami szatkujemy a buraki kroimy w kostkę. Wrzucamy botwinę razem z ziemniakami do zupy i gotujemy do miękkości. Ugotowaną marchew kroimy w krążki, obieramy

Qchnia po prostu

Proponowane wyszukiwania