przybrania) 1 arkusz papieru ryżowego 3 łyżki smalcu, lub oleju kokosowego (do smażenia) 2 ząbki czosnku kilka plasterków imbiru łyżeczka kurkumy liść laurowy ziele angielskie suszone liście selera pieprz sól Wykonanie: Do wywaru z kości wrzucamy obrane i przecięte wzdłuż marchew i szalotkę oraz pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, suszone liście selera, plasterki
Quinoa Raz!Kolejny pomysł na wykorzystanie tego, co mamy w lodówce. Składniki 300 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 2 kalarepki 1 pietruszka 1 marchew 1 kawałek selera korzeniowego 4 zielone szparagi 2 łyżki oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1,4 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kalarepki, pietruszkę i seler kroimy w kostkę, marchew na talarki a szparagi na 2-3 cm kawałki. Razem z mięsem mielonym smażymy na rozgrzanym oleju około 10 min, cały czas mieszając. Dodajemy koncentrat, chwilę razem mieszamy, po czym zalewamy gorącym bulionem warzywnym. Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie, gotujemy pod przykryciem, do miękkości warzyw. Pod koniec
R'n'G Kitchenrosołu oczywiście pomidorowa...dałam koncentrat pomidorowy..no i akurat miałam rybkę i dodałam ją też do zupki..no i wyszło pysznie. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm] sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron 2 -3 łyżki koncentratu pomidorowego śmietana dowolna ryba Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.Seler
Moje domowe kucharzeniepotrafię się mu oprzeć. Obieram łodygi selera naciowego i nakładam sobie sporą porcję kremowego hummusu z matowa oliwą. ciecierzyca 1 słoik cytryna 1 sztuka oliwa z oliwek 2 łyżki tahini pasta sezamowa 1 łyżka sól 1/2 łyżeczki ząbek czosnku 1/2 łyżeczki utartego kuminu natka kolendry 1 garść łodygi selera Wykorzystałam ciecierzycę ze słoika. Kupuję ekologiczną. Całą zawartość słoika wraz
AZgotuj!różnych wersjach. Tym razem po zamojsku, ale z flaczkami cielęcymi. Składniki 1 kg gotowych flaczków cielęcych 500 g wołowiny – szponder 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu 1/2 małego selera 1 średnia cebula 2 łyżki smalcu (czystego, bez skwarek i przypraw) 2 czubate łyżki mąki pszennej 2 łyżki koncentratu pomidorowego (ekologicznego) sól świeżo mielony pieprz 2 ziarna ziela angielskiego(...)wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski. Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości. Kiedy flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę i seler. Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę. Do miękkich flaków wrzuciłem pokrojone korzenie i gotowałem, aż warzywa będą miękkie Dodałem pokrojoną wołowinę. Cebulę przysmażyłem kilka
R'n'G KitchenPyszny rosołek..z dodatkiem imbiru.. kilka skrzydełek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 por kawałek świeżego imbiru [około 2-3 cm] sól, pieprz listek, ziele dowolny makaron Marchewki obrać i pokroić w półplasterki.Seler, pietruszkę, imbir obrać i pokroić w kostkę,pora w półplasterki.Przełożyć warzywa do garnka, wlać wodę, dodać przyprawy ,skrzydełka i gotować do miękkości warzyw
Moje domowe kucharzenienajbardziej możecie spróbować :) SKŁADNIKI: Na około 4 porcje. 300 g żeberek wieprzowych 200 g boczku wędzonego 400 g kiszonej kapusty 5 - 6 ziemniaków 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 opalona cebula 2 - 3 ząbki czosnku 1 - 2 liście laurowe 3 - 4 ziarenka ziela angielskiego 8 - 10 ziarenek pieprzu 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz(...)czasie kroimy boczek w kostkę, przesmażamy na patelni, aż się zarumieni, po czym dodajemy go do zupy. 4. Gdy warzywa będą miękkie wyjmujemy je z zupy: marchew, por, seler, pietruszkę. Ja ugotowaną marchew i pietruszkę ścieram na tarce o dużych oczkach i z powrotem dodaję do zupy. 5. Dodajemy do zupy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do czasu
W kuchni Katietradycyjna zupa na Wielkanoc, polecam jej przygotowywanie również wtedy, gdy najdzie nas ochota na smaczne i pożywne danie. składniki na 3 porcje włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera i pora ) 2 ząbki czosnku kość wędzona 250 g białej kiełbasy 2 cebule 0,5 litra zakwasu na żurek przepis tutaj 200 g śmietany 18 % 2 łyżeczki chrzanu ze słoika(...)jajek ugotowanych na twardo czarny pieprz sól przepis Z wędzonej kości i włoszczyzny przygotowujemy wywar. W garnku umieszczamy wędzoną kość podzieloną na mniejsze części oraz włoszczyznę: marchew, pietruszkę, kawałek selera i pora oraz czosnek. Wszystko zalewamy zimną wodą w ilości około 1,5 litra. Do gotującego się wywaru dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka czarnego pieprzu oraz majeranek, wywar gotujemy
Smakowite DaniaPożywna zupa z dawką białka i węglowodanów dieta Redukcyjna Składniki 300 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 brokuł 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku kawałek poru 1 torebka brązowego ryżu 1 łyżka posiekanego kopru 1 łyżka przyprawy uniwersalnej lub kostki rosołowej sól pieprz 3 łyżki oleju Sposób(...)olej przesmażyć dodać mięso ,przeciśnięty czosnek przez praskę i usmażyć wszystko razem doprawić solą i pieprzem 2. Do garnka włożyć brokuł starte na dużej tarce seler i pietruszkę wlać wodę dodać przyprawę uniwersalną lub kostkę rosołową ja dodałam taką domową (przepis w mojej kolekcji ) i gotować aż warzywa zmiękną 3. Do talerza wyłożyć
W królestwie smaków Beatyczasu lubię zjeść :) 400 g grochu łuskanego Cenos 15-20 dag boczku wędzonego 1 cebula 2 łyżki mąki pszennej 3-4 suszone grzybki duża marchewka 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego łyżeczka przyprawy do dań z fasoli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku sól świeżo zmielony pieprz(...)natka pietruszki Grzyby gotować w niewielkiej ilości wody ok 10-15 minut. W dużym garnku zagotować ok 2,5-3l wody, wrzucić groch, pora, selera, pokrojoną marchewkę, ziele ang., liście laurowe, suszone warzywa i pokrojone grzyby z wodą, w której się gotowały. Boczek pokroić w kostkę, usmażyć, dodać posiekana cebulkę i czosnek, smażyć do zrumienienia. podsypać mąką i prażyć
Smakołyki Asikażdego. U nas gotowana jest na ryżu, ale można pominąć ten krok i zjeść ją samą lub z makaronem, wybór jest Wasz. Składniki * 2 marchewki * 1 pietruszka * kawałek selera * kawałek pora (opcjonalnie) * 2 saszetki ryżu białego * 2 puszki pomidorów * 3 litry wody * śmietana * sól, pieprz i wegeta Marchewki, pietruszkę i selera obieramy i wkładamy do garnka z wodą. Warzywa
Klasyka GotowaniaBataty faszerowane szynką wieprzową i selerem, owinięte szynka parmeńską i podane z sosem jogurtowym. Składniki 250 g szynki wieprzowej 1/2 niedużego selera 8 plasterków szynki parmeńskiej 100 ml jogurty naturalnego … Czytaj dalej Faszerowane bataty
czarrna od kuchnipoświęcony na moczenie garnka, rozgrzewanie go i samo gotowanie. „Slow food” jak zwykle procentuje! SKŁADNIKI: 4 udka z kurczaka, przecięte na połowy 2 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki kawałek selera 2 średnie pietruszki 2 średnie szalotki 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1-2 łyzki oliwy 1 i 1/2 łyżeczki przyprawy chmeli sumeli pieprz do smaku WYKONANIE: z oliwy(...)przypraw robimy marynatę i nacieramy nią mięso, odstawiamy przynajmniej na 3 godz. do lodówki(można zostawić na noc), marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na równej wielkości słupki, ziemniaki w kawałki, cebulę w ósemki, czosnek w cienkie plasterki, mieszamy w 1 łyżce oliwy i przyprawie chmeli sumeli, odkładamy, przed pierwszym użyciem moczymy garnek nawet 2-3 godz.. przed
Kuchnia Beatyjajek 3 marchewki 2 pietruszki (korzeń) 2 cm pora (biała część) 2 większe ogórki kiszone około 2 średnie majonezy 2 jabłko 1/2 puszki kukurydzy 1 puszka groszku około 1/2 selera (małego) sól do smaku – u mnie himalajska Skworcu pieprz czarny mielony Skworcu 1 czubata łyżeczka ziół Małgorzaty Skworcu (wspaniale wzbogacają smak) Przygotowanie: Kolejność dodawanych składników do sałatki jest(...)dowolna, a ilość orientacyjne (zawsze można dodać np. 1 jajko więcej). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy, kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszki i seler obieramy, gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy do miski z jajkami. Następnie dodajemy pozostałe, ugotowane i pokrojone w kostkę warzywa (ja używam sitka do warzyw
Słodkie okruszki