naprawdę nie wiem czemu ona tak się nazywa. Chyba dlatego, że po ugotowaniu zmienia faktycznie kolor na zielony. Susz warzywny to nic innego jak ususzone liście pietruszki, pora i selera. Gulasz z soczewicy zazwyczaj podaję z ryżem i płaskimi chlebkami. Sos jest gęsty i bardzo łatwo nabiera się chlebem. Lubicie jeść rękoma, oblizywać palce i w ogóle nie martwić się(...)łyżka świeżo zgniecionego kminu 2 łyżeczki zgniecionej kolendry 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego 3 łyżki oliwy 3 łyżki ziołowego suszu, pietruszka,por i nać selera sól do smaku 1 łyżka masła klarowanego około 1 l warzywnego bulionu Pokrój cebulę w kostkę. Rozgrzej masło i zeszklij cebulę. Dodaj mięso i smaż aż mięso przestanie krwawić. Przełóż
codojedzeniadrobno pokrojony lub 1 cebula sól i pieprz do smaku 800-1000 gr mięsa – u mnie łopatka 1 ½ szklanki ryżu ciemnego 2-3 obrane marchewki 1 obrana pietruszka kawałek selera 860 gr. świeżych pomidorów pęczek koperku łyżeczka tymianku 6-8 ząbków czosnku opcjonalnie ( my lubimy czosnek) 3-4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2-3 gałązki curry -maggi ,czyli(...)Dodać szklankę gotowego sosu i gotować na poziom HIGH około 3,5 -4 godzin, lub 7-8 na poziomie LOW Sos Pomidory i wszystkie warzywa-marchewki ,pietruszkę i seler ,oraz pozostałe liście kapusty dokładnie zmiksować . Dodać zioła ,ziele i liść laurowy ,czosnek ,doprawić sola i pieprzem. Wszystko razem wymieszać i gotować około 30-40 minut do zgęstnienia. Pod koniec
w mojej kuchniZupa ma fajny smak i jest cudownie aromatyczna. Minestrone Składniki: 2 l mięsnego bulionu 350 g białej kapusty 150 g jarmużu 1 koper włoski 1 kalarepa 3 marchewki kawałek selera 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów 150 g białej fasoli małej, ugotowanej 150 g fasoli jaś, ugotowanej 200 g czarnej fasoli, ugotowanej 1 puszka pomidorów 3 łyżki oliwy z oliwek(...)sól do smaku czarny pieprz ½ łyżeczki suszonej bazylii ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki majeranku 1 łyżka natki pietruszki Poszatkuj kapustę, jarmuż i koper. Seler, kalarepę i czosnek pokrój w kostkę. Marchewkę pokrój w talarki. Wlej oliwę do garnka, wrzuć wszystkie warzywa i lekko je podsmaż. Wlej bulion, dodaj pokrojone pomidory, dopraw solą, pieprzem i ziołami. Gotuj zupę przez 40 minut. Dodaj
codojedzeniaPyszna, delikatna, szybka do zrobienia Składniki: 2 małe ziemniaki kawałek selera – korzeń – wielkości małego ziemniaczka 1 marchewka sól pieprz 1 czubata łyżka serka mascarpone 1 łyżka śmietany 18% 150 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka startego parmezanu szczypiorek bagietka oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku 3 listki bazylii 1/2 cebula W garnku z wodą gotuję obrane(...)pokrojone w kawałki – ziemniaki, marchewkę, selera, wrzucam też 1 ząbek czosnku. Na patelni z 1 łyżką oliwy smażę 1/2 cebuli do zeszklenia, dodaję do garnka z warzywami. Solę trochę wodę. Gdy warzywa są miękkie dodaję serek topiony, blenduję. Chwilę gotuję. Dodaję mascarpone, śmietanę i parmezan. Blenduję. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Bagietkę kroję na kromeczki. W kubku mieszam
MojaQchnia.plBardzo podobną zupę jadłam na stołówce studenckiej. Udało mi się odtworzyć po latach jej smak. Składniki: 2 litry bulionu lub wody 2-3 łodygi selera 1 duża marchew 3 ząbki czosnku pół cebuli lub pora 3 średnie ziemniaki 2/3 szklanki kaszy manny 1/2 szklanki słodkiej śmietanki sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz, przyprawa warzywna(...)glutaminianu sodu Zagotować bulion lub wodę. Selera, i marchew obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać razem z pokrojoną w kostkę cebulą (porem) i czosnkiem. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, dodać do wywaru. Gotować aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wówczas dodać kaszę i posiekany koperek. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz i przyprawę warzywną do smaku
Czerwień i błękitnaszym lekarstwem. Ten bulion właśnie nim jest :). Składniki; 3-4 marchewki oczyszczone i przekrojone 1 por oczyszczony i umyty 1-2 pietruszki (korzeń) oczyszczona, umyta i przekrojona kawałek oczyszczonego selera 1-2 łodygi selera naciowego (opcjonalnie) 6-8 ząbków czosnku, obrane i przekrojone na pół 1 cebula obrana i przekrojona na pół kawałek dyni – jeśli nie masz może być
Anioły w kuchnidziałaniu podobnym do estrogenów, czyli hormonów młodości i piękna. Czyli zdrowo i przyjemnie! Składniki: – 3 pęczki botwinki z małymi buraczkami – 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera – 1 cebula, 1/2 pora – sól, pieprz do smaku, tymianek, cząber, lubczyk – 2 łyżki octu winnego – pęczek natki pietruszki Wykonanie: – Umyć liście(...)plasterki. – Cebulę pokroić w kostkę, por w paski i podsmażyć na suchej patelni z pokrojoną w plastry marchewką, pietruszką i selerem. – Wlać ok. 1,5 litra gorącej wody, dodać sól, pieprz, przyprawy do smaku i ocet, gotować 20 minut. – Pod koniec gotowania dodać posiekaną natkę pietruszki
To co kochamSkładniki : 5 średnich zielonych, młodych ogórków o ładnej skórce cebula i 3 ząbki czosnku 2 ziemniaki 1 marchew i mały kawałek selera liść laurowy, sól, pieprz mielony masło klarowane szczypta imbiru Przygotowanie : Ogórki dokładnie umyć, cebulę, ziemniaki, marchew, czosnek, seler obrać W garnuszku z ok. 3-4 szklankami wody ugotować pokrojone drobno warzywa oprócz ogórków i czosnku, dołożyć liść laurowy
Proste Potrawykuchni, zimą można zastąpić kwaśnymi kiszonymi. Sos lekki, na bazie jogurtu, miodu, octu jabłkowego i ziół. Jogurt można również zastąpić dowolnym olejem. Składniki: kostka twardej fety 3 łodygi selera naciowego 1 puszka kukurydzy kilka ogórków konserwowych lub małosolnych opakowanie pomidorków koktajlowych lub małych śliwkowych Sos: 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki octu winnego 1 łyżeczka płynnego miodu szczypta soli(...)pieprzu 1 łyżeczka ziół do sałatek Selera umyć, pokroić w paseczki. Ogórki odcedzić, pokroić w kostkę. Kukurydzę odcedzić na sitku. Pomidory umyć, pokroić w paski. Fetę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. W kubku wymieszać składniki sosu. Polać sałatkę, wymieszać i schłodzić
Czerwień i błękitKiedy tylko pojawiają się świeże warzywa, staram się jak najwięcej ich przechować do późniejszego wykorzystania w kuchni. Każdego roku zamrażam natkę pietruszki, liście selera, lubczyku i koperek. W zimie jak znalazł. Ale... muszą to być młode, świeże i nie nawożone warzywa. Najlepsze ze sprawdzonej uprawy. Dzisiaj podzielę się z Wami jak ja przygotowuję i przechowuję na zimę koperek.... Składniki(...)woreczkach strunowych. Wstawiłam do zamrażarki. W ten sposób koperek wspaniale się przechowa a zapach się nie ulotni. Polecam ten sposób mrożenia również innych zielonych dodatków, np. natkę pietruszki, listki selera... Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysisałatka zasmakowała. Składniki: 3 i 1/2 kg cukinii (już bez miąższu), 2 szklanki octu (szklanka 250ml), 2 szklanki cukru (szklanka 250ml), 3 cebule, 2 świeże czerwone papryki, garść liści selera (Już pokrojonych), 2 ząbki czosnku, 2 łyżki gorczycy, 2 łyżki soli, paczka kurkumy (15g). Przygotowanie: Cukinię pokroić w cienkie plastry (nie obierać ze skórki, wydrążyć miąższ), cebule pokroić w półksiężyce(...)liście selera pokroić, papryki czerwone oczyścić i pokroić w paski, czosnek pokroić. Tak przygotowane składniki włożyć do garnka lub miski i dodać resztę składników, dobrze wymieszać. Pozostawić na 3-5 godzin, w zależności od grubości pokrojonej cukinii - jeżeli jest cieniutko pokrojona, to wystarczą 3h. Po tym czasie przełożyć do wyparzonych słoików i dobrze zakręcić. Dno garnka wyłożyć ściereczką, poustawiać słoiki
W kuchni u Monikisprawdzi się jako zamiennik majonezu do sałatki piknikowej, gorąco polecam wypróbować. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 jajka ugotowane na twardo 2 marchewki 1 pietruszka pół małego selera 2 nieduże ziemniaki 1 ogórek kiszony kawałek pora (około 4 cm) 1 słoiczek hummusu pikantnego Profi 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka oliwy z oliwek 2-3 łyżki wody pieprz(...)sól siekana natka pietruszki Wykonanie: Warzywa (marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki) gotujemy w osolonej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia, a następnie kroimy w kosteczkę, dodajemy tak samo pokrojone jajka i ogórek kiszony, oraz poszatkowaną natkę i por. Mieszamy wszystko razem z quinoą, doprawiamy solą i pieprzem. Hummus mieszamy z musztardą, oliwą i wodą, a gdy uzyskamy jednolitą konsystencje podobną
Quinoa Raz!porcje : 2 polędwiczki z dorsza 50g orzechów piniowych 25g parmezanu pęczek bazylii łyżka oliwy sól, świeżo mielony pieprz do smaku 160g kaszy pęczak 1/2 cukinii 1 marchewka kawałek selera korzeniowego świeże oregano łyżka oliwy Surówka: 2 marchewki i 2 małe jabłka starte na tarce i wymieszane Dorsza umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, polędwiczki pokroić na prostokątne porcje (ok. 120g/osob(...)gotować na małym ogniu. Cukinię umyć, przekroić wzdłuż na pół, wykroić wewnętrzną miękką część zawierającą pestki i pokroić miąższ wraz ze skórką w niewielką kostkę. Marchewkę i korzeń selera obrać i również pokroić w kostkę. Rozgrzać łyżkę oliwy na patelni i wrzucić na nią pokrojone w kostkę warzywa. Chwilę smażyć często mieszając, uważając, żeby warzywa się nie przypaliły. Zmniejszyć ogień
Dietologwybornie smakuje z dodatkiem chrupkiego, prażonego słonecznika. Ziarna dodatkowo możecie przyprawić, np. wędzoną papryką. PRZEPIS NA ZUPĘ KREM Z CUKINII Składniki: 0,5 kg cukinii 1 cebula 2 łodygi selera naciowego 2 średniej wielkości ziemniaki 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 0,5 litra wody sól szczypta curry zioła prowansalskie pieprz biały oliwa opcjonalnie: 100 g śmietanki(...)łyżki oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodać pokrojone ząbki czosnku. Chwilkę podsmażyć, uważając żeby czosnek się nie przypalił. Następnie do garnka dodać pokrojone łodygi selera naciowego oraz natkę pietruszki. Smażyć około 3 minut. Na koniec do garnka dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w kostkę cuknię. Całość zalać wodą, przykryć i gotować
kolorowotorcikowobazie warzyw korzeniowych. Chyba jestem nie reformowalna w tym temacie:). Ryba po grecku wg Magdy Gessler 1 kg fileta z dorsza 0,5 kg marchewki 0,5 kg selera 1 kg pieczonej papryki czerwonej 1 kg cytryny wino biale niesłodkie (dałam półwytrawne) cukinia bakłażan 1 kg cebuli 2 kg pomidorów lub 2 puszki pelati i słoik pasty pomidorowej mąka(...)kumin, kolendra Rybę pokroić na kawałki, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące i usmażyć na rumiano. W większym garnku usmażyć cebulkę, gdy zmięknie dodać pokrojoną w paski marchewkę, seler i pietruszkę, poddusić aż nieco zmięknie, doprawić solą, pieprzem i kuminem. Dodać pokrojoną w plasterki cukinię, paprykę i bakłażana, chwilkę poddusić z warzywami po czym dodać wyciśnięty sok z cytryn
Pieguskowa Kuchnia