dowolnych \u015bwie\u017cych grzyb\u00f3w\r","1 \u015brednia cebula\r","1,5 l wywaru (mi\u0119sny lub jarzynowy)\r","2 marchewki\r","1 pietruszka\r","kawa\u0142ek selera\r","3 ziemniaki\r","2 garstki \u0142azanek lub innego makaronu\r","2 ziela angielskie, 2 listki laurowe\r","s\u00f3l, pieprz do smaku\r","2 \u0142y\u017cki mas\u0142a\r","natka(...)pietruszki. "]} Drukuj Zupa ze świeżych grzybów, zupa grzybowa Składniki 300 g dowolnych świeżych grzybów 1 średnia cebula 1,5 l wywaru (mięsny lub jarzynowy) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 3 ziemniaki 2 garstki łazanek lub innego makaronu 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła natka ewentualnie śmietana do podania Sposób przygotowania Grzyby myjemy
Mieszam w GarnkuFlaczki z kani. Thermomix przepisy. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 kanie 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 1200 g bulionu warzywnego lub wody ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziaren gorczycy sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku 1 łyżka majeranku Thermomix przepisy. Flaczki z kanii. Wykonanie: Do naczynia Thermomix wrzucamy warzywa: marchewkę(...)pietruszkę, seler. Kroimy czas 15s/obr.4. Warzywa przekładamy do innego naczynia. Do naczynia Thermomix dajemy cebulę – przekrojoną na 4 części, czosnek. Kroimy czas 15s/obr.5 . Za pomocą kopystki zbieramy ze ścianek naczynia cebulę. Dodajemy masło. Oczyszczone kapelusze kanii kroimy w paski – im dłuższe tym lepiej. Dlatego najlepsze będą kanie o dużych kapeluszach. Do naczynia Thermomix dajemy pokrojoną w paski kanię
Themo przepisygotowe! Ps. Ryż można zastąpić dowolną/ulubioną kaszą, byle nie kuskus Składniki na 4 porcje: 200-250 g suchego/nieugotowanego ryżu około 300 g kawałek dyni 2-3 gałązki selera naciowego 3 średnie ziemniaki 2- 3 ząbki czosnku łyżeczka pieprzu łyżeczka soli 3 łyżki oleju roślinnego Przygotowanie: Potrzebujesz żaroodpornego naczynia z pokrywą- wsyp do niego suchy! ryż, dodaj olej(...)przyprawy. Ziemniaki i dynie obierz, pokrój w kostkę mniej więcej 1 cm, seler w podobnej wielkości kawałki, dodaj do ryżu. Wymieszaj wszystko dokładnie. Wlej litr wody. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 C. Po 30 minutach zdejmij pokrywę i „piecz” kolejne 30 minut, może to trwać ciut dłużej lub krócej, wszystko zależy od rodzaju
greenscarfpieczywo. Trzymajcie kciuki, oby się udało! :) Zapraszam na sałatkę. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej 1/2 czerwonej cebuli 1 mały zielony ogórek 1 słoik marynowanych pieczarek 1 łodyga selera naciowego 2 łyżki ziaren (u mnie z chilli) - np. Ziarenkowo pęczek rzodkiewek 1/2 papryki czerwonej pokrojonej wg uznania natka pietruszki 1 obrany ze skórki pomidor świeżo mielony pieprz świeżo mielona(...)miseczce wymieszać przeciśnięty przez praskę czosnek z oliwą i octem balsamicznym. Wymieszać z kaszą. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać, ogórka, pomidora i rzodkiewkę pokroić wg uznania, a seler naciowy w paseczki. Dodać pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać, dodać sól i pieprz. Od razu gotowe do spożycia. Idealne na śniadanie, kolację lub przekąskę. Zdrowo i szybko
Trufelkowoszybką sałatkę. Lubicie połączenie owoców z konkretem? Jeśli tak to ta sałatka jest dla Was! :) Zapraszam serdecznie! A ja pędzę szykować się do pracy :) Składniki: 1 słoik selera konserwowego (np. Develey) 1 puszka kukurydzy (np. Develey ) 1/2 puszki ananasa (np. Develey) 5 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych w kostkę 5 plasterków szynki konserwowej lub piersi(...)kurczaka 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 2-3 łyżki majonezu (np. Develey ) świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól Wykonanie: Seler, kukurydzę i ananasa odcedzić. Ananasa i szynkę pokroić w kostkę. Wszystko wymieszać razem z jajkami. Dodać majonez i jogurt, przyprawić wg uznania. Gotowe! :) Szybko i smacznie
Trufelkowoobiadu, śniadania... :) Dzisiaj mam dla Was, już dawno obiecany krem ze świeżych pomidorów. Zapraszam! Składniki: 6 szt pomidorów dojrzałych 1 puszka pomidorów bez skórki 4 marchewki 1 mała seler 1 korzeń pietruszki liść lubczyku liście laurowe ziele angielskie pieprz czarny ziarnisty sól pieprz świeżo mielony 2 kulki sera Mozarella Wykonanie: Marchewki, seler i korzeń pietruszki obrać, pokroić na mniejsze
Trufelkowociekawa książka, do tego kubek gorącej herbaty, albo... rozgrzewającego kremu z soczewicy! :) Zapraszam na przepis! Składniki: 1 szkl czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 marchewki 1/3 selery 1 korzeń pietruszki ziele angielskie pieprz w kulkach liście laurowe 2 łyżki koncentratu pomidorowego słodka papryka w proszku ostra papryka w proszku sól pieprz oliwa dodatkowo: starty parmezan Wykonanie: Marchewki, seler
Trufelkowoschabu lub łopatki wieprzowej (u nas był schab) 1 cebula 500 ml jasnego piwa 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 średnia pietruszka 1 mały seler 200 g pieczarek 0,5 puszki groszku przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu Mięso umyć i pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanym oleju(...)oprószyć porządnie słodką papryką. Podsmażone mięso zalać piwem, dodać liście laurowe i ziele angielskie, dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut. Marchewkę, pietruszkę oraz seler obrać i pokroić w niedużą kostkę, z kolei pieczarki w półplasterki. Wrzucić na patelnię i dusić kolejne 15 minut. Po tym czasie dorzucić groszek i gotować jeszcze przez
Simply Foodtradycyjną sałatkę jarzynową robimy z warzyw gotowanych i konserwowych. Dla odmiany dodałam świeżą czerwoną paprykę i naprawdę wyszło smacznie. Składniki: 5 dużych ziemniaków 4 marchewki 1 seler 1 czerwona papryka 1 puszka groszku konserwowego 5 jajek majonez musztarda sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Selera, ziemniaki i marchew gotujemy w łupinkach do miękkości. Studzimy, obieramy i kroimy w kosteczkę. 2. Paprykę
Kuchnia domowa Aniugotować zupę grzybową. Była pyszna. Reszta wylądowała w sosie a ja już nie mogę się doczekać kolejnej porcji grzybów :) Składniki: 30 dag grzybów 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 ząbek czosnku około 1 litra bulionu warzywnego 4 łyżki śmietany kremówki świeżo posiekana pietruszka lub koperek 1 łyżeczka masła 1 łyżka oliwy Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy
My simple kitchenPolecam – jest bardzo smaczny i robi się prawie sam. Składniki: 2 puszki ciecierzycy Bonduelle (gotowana na parze) 3-4 średnie marchewki 2-3 średnie korzenie pietruszki Mały kawałeczek selera Kawałeczek pora Kawałeczek kapusty (został mi z tacki z „włoszczyzny”) 2 łyżki drobno posiekanej świeżej kolendry 1-2 łyżki prażonego sezamu Do smaku wg uznania: sól, pieprz, kmin(...)jajek eko Ok. 2 łyżek startego sera (ja użyłam Grana Padano) Kilka listków mięty Kubeczek jogurtu greckiego Masło do posmarowania foremki Bezglutenowa bułka tarta Przygotowanie: Kukurydzę odsączyłam. Marchew, pietruszkę, seler, por i kapustę ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie. Cieciorkę wraz z warzywami zmiskowałam. Dodałam kolendrę, sezam i przyprawy i dokładnie wymieszałam. Poczekałam aż masa wystygła i dodałam ubite
Kate's KitchenSkładniki: puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy słoik selera konserwowego 4 jajka 4 łyżki majonezu sól, pieprz Jajka ugotować na twardo, wystudzić, pokroić w kostkę. Selera, fasolę i kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki umieścić w misce, dodać majonez, dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomibrać czystą i nieubrudzoną niczym innym łyżeczkę :) przepis na ok 8 średnich słoiczków - takich jak na zdjęciach Składniki: 1 duży por 500 g marchwi 500 g pietruszki 1 seler 3 średnie cebule 2 ząbki czosnku 2 duże pomidory kilka gałązek selera 400 g soli Przygotowanie: warzywa myjemy i obieramy mielimy w maszynce do mięsa - Thermomix każde warzywa osobno
Gotowanie z pasjązupy. Składniki 500 g wołowiny z kością 2 duże marchewki 4 ziemniaki 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej (lub świeżej) 1/2 główki małej kapusty 1 kg buraków 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego koperek 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól pieprz 1 łyżka mąki pszennej śmietana Mięso włożyć do garnka i wlać wodę. Gotować około(...)minut. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, ale nie rumienić. Dodać pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i seler. Smażyć chwilę i dodać do wywaru z mięsa. Dodać pokrojone w kostkę buraki, poszatkowaną kapustę, liście laurowe, ziele angielskie i fasolkę szparagową. Doprawić solą i pieprzem. Gotować do miękkości warzyw. Mąkę wymieszać z odrobiną wody i wlać do garnka
O kuchni z uczuciemsuszonych grzybów (namoczonych, umytych i pokrojonych w cienkie paseczki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe majeranek sól pieprz i pieprz ziołowy włoszczyzna do rosołu (marchewka, pietruszka, cebula, kawałek selera i pora) 4 łyżki śmietany, natka pietruszki (do dekoracji) Fasolę płuczemy, zalewamy letnią, przegotowaną wodą, i moczymy przez całą noc. Następnego dnia gotujemy ją do miękkości w tej samej wodzie(...)moczyła. Przygotowujemy około 3 litrów rozołu drobiowego. Na wolnym ogniu gotujemy mięso i włoszczyznę. Kiedy mięso zmięknie, wyciągamy je i rozdzielamy na kawałki. Warzywa z rosołu (marchewkę, pietruszkę i seler) kroimy w kostkę. Mięso i warzywa z rosołu dodamy do zupy na końcu. Kiszoną kapustę razem z kwasem przekładamy do garnka i dolewamy 1,5 szklanki wody. Przyprawiamy solą, pieprzem
Trzeci talerz