seler - 8745 przepisów (strona:144/583)

Obiad inspirowany “Sztuką Gotowania” Niki Segnit 116

podawać na talerzu udekorowanym listkiem bazylii. Kolorowa sałatka z galaretką Składniki na 3 porcje: galaretka wiśniowa – przygotowana wg. przepisu na opakowaniu poprzedniego dnia w 1 naczyniu 3 łodygi selera naciowego – oczyszczone z włókien ok. kilo arbuza – pokrojonego w kostkę z wyjętymi pestkami ogórek – umyty i pokrojony w półplasterki 200 g sera korycińskiego – u mnie(...)jabłkowego i oliwy dymka razem ze szczypiorem – drobno posiekana garść płatków migdałów – podprażonych na patelni Przepis na sałatkę z galaretką Na talerzu układamy arbuza, pokrojony w plasterki seler naciowy, pokrojoną w kostkę galaretkę, ogórka, ser pokrojony w grubą kostkę i kukurydzę. Polewamy sosem z sosu sojowego, octu jabłkowego i oliwy. Posypujemy dymką i płatkami migdałów. Panna cotta daktylowa

Ugotowane pozamiatane
Grochówka z kiełbasą 134

kiełbasę. Ugotowałam więc Grochówkę z kiełbasą i boczkiem. Składniki 1 szklanka grochu suszonego łuskanego ok. 150 g boczku wędzonego 2 kiełbasy wiejskie 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera – 1/4 całości 4 ziemniaki 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, papryka ostra, majeranek 2 łyżki oleju Sposób przygotowania zupy: Grochówka z boczkiem i kiełbasą. Zalewamy groch(...)angielskie i gotujemy bez pokrywki przez około 45 minut (groch ma się częściowo rozpaść i rozgotować). Na oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki. Mieszając smażymy przez ok. 5 minut, przekładamy do garnka z grochem. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojony w kostkę boczek oraz pokrojoną kiełbasę i chwilę razem podsmażamy, doprawiamy papryką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z czarną soczewicą do lunchboxu 109

sypka, nie skleja się. Znakomicie wpływa na samopoczucie. 2 szklanki np. takiej:   czarna soczewica   ugotowanej według opisu na opakowaniu ( ok 3/4 szklanki suchej) cebula łodyga selera naciowego marchewka oliwa z oliwek ( 1-2 łyżki) klika plastrów łososia koperek Marchewkę, łodygę selera i cebulę (tzw. włoskie sofrito) kroimy w drobną kostkę. Pokrojone warzywa dusimy na chrupko

AZgotuj!
Treściwy rosół z azjatycką nutą 143

kości wołowej 600 g kości wieprzowej (najlepiej łopatka wieprzowa) 4 skrzydełka kurze 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 450 g mięsa wieprzowego (łopatka) 1 duży korzeń selera 2 średnie korzenie pietruszki 2 średnie marchewki 1 duży por 3 średnie grzyby leśne (u mnie borowiki) 2 gałązki lubczyku 1 łyżka oliwy sos sojowy świeżo mielony pieprz szczypta suszonego imbiru(...)dodać łyżkę oliwy, polać sosem sojowym i posypać świeżo mielonym pieprzem, po czym włączyć palnik. Mięso dusić pod przykryciem, aż odparuje sos sojowy. Później krótko podsmażyć i wyłączyć palnik. Seler obrać i pokroić w dużą kostkę. Korzenie pietruszki i marchewki ostrugać. Warzywa dodać do zupy wraz z podsmażonym mięsem. Wywar gotować około 35 minut, aż mięso i warzywa zmiękną

Passions hobbies life
Udka pieczone z warzywami 216

porcje: ok. 600 g udek (pałek) z kurczaka przyprawa "Kurczak złocisty" oliwa 5-6 ziemniaków 3-4 marchewki 2-3 małe pietruszki 1 cebula 1 mały seler 2-3 duże ząbki czosnku zioła prowansalskie   Mięso umyć, osuszyć, porządnie natrzeć przyprawą wymieszaną z oliwą i odstawić. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę, cebulę, seler oraz czosnek obrać, umyć, osuszyć i pokroić w mniejsze

Simply Food
Bezglutenowy krem z cukinii z kluseczkami dla niemowląt 104

Zdrowa zupa dla dzieci, bezglutenowa i bardzo smaczna. Kluseczki są przepyszne a do tego treściwe. zupa krem: 1 ziemniak 1 marchewka 1 cukinia żółta 1 kawałek selera 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mąka ryżowa natka pietruszki kluski: 2 łyżki mąka ryżowa 2 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko woda kilka łyżek Zupa: Ziemniak, marchewkę, seler obieram i kroję

wesoła kuchnia
ZUPA OGÓRKOWA 75

rodzinną atmosferą, ciepłem i smakiem babcinej ręki. Zupa ogórkowa na obiad lub pierwsze danie powstała szybko. Tak szybko też zniknęła:-) SKŁADNIKI: 3 marchewki 4 ziemniaki 2 pietruszki 1 mały seler lub 1/2 większego 1 cebula słoik 315 ml przecieru z ogórków kiszonych, u mnie Wiejskie Jadło, przetarte ogórki 1 mały por, jasna część pęczek natki pietruszki pęczek natki z marchwi(...)wody PRZYGOTOWANIE: Włoszczyznę obieram, wszystkie warzywa (oprócz pora) siekam w kostkę. Cebulę w drobniejszą kostkę. W garnku rozgrzewam oliwę z masłem i przesmażam na nich cebulę, marchew, pietruszkę i selera. Smażę tak 5 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie wlewam wodę, dodaję ziemniaki, pora, obie natki, kulki ziela, liście laurowe i vegetę. Gotuję na średnim ogniu do miękkości warzyw

Zasmakuj Kuchni
Krem kalafiorowy z serem padano i czosnkowymi grzankami 125

wrzenia. Zmniejszamy pod garnkiem ogień i zdejmujemy z powierzchni szarą pianę. Do wywaru wrzucamy obraną i oczyszczoną włoszczyznę oraz lubczyk (jeśli używamy młodej włoszczyzny, dodajemy również natkę z selera oraz pietruszki). Solimy, pieprzymy i gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie.  Mięso oraz włoszczyznę wyławiamy z bulionu a wrzucamy pokrojonego w różyczki kalafiora oraz pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki(...)Gotujemy do momentu aż warzywa będą al'dente. Do zupy wrzucamy z powrotem pietruszki oraz selera, dodajemy starty ser padano oraz pokrojony na mniejsze kawałki serek topiony. Zupę miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę. Kromki bułki układamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku w 200°C przez ok. 10 minut aż będą rumiane

Qchnia po prostu
Wegetariański gulasz węgierski 102

Wegetariański gulasz węgierski proporcje dla 6 osób lub 5 dużych słoików 500 g pieczarek 2 małe cukinie 1 średnia pietruszka 2 duże marchewki 1 por, tylko biała część kawałek selera - około 100 g 2 średnie cebule 1 duża czerwona papryka 1 duża zielona papryka opcjonalnie 1 papryczka czuszka lub chili 100 do 150 gramów koncentratu pomidorowego, 1 puszka pomidorów(...)swoimi upodobaniami. Wegetariański gulasz węgierski jak zrobić  Cebulę pokroić w piórka, czerwoną i zieloną papryk w paski, por w cienkie plasterki, marchewkę w grube plastry, a pietruszkę i seler w cienkie słupki. Czosnek i czuszkę drobno posiekać. Cebulę zrumienić na tłuszczu, kiedy zacznie zmieniać kolor na jasno złoty dodać pozostałe warzywa i przyprawy i dusić około 4-5 minut

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka po bretońsku 115

czas moczenia fasoli Składniki na fasolkę po bretońsku: 500 g fasoli (u mnie Jaś karłowy) 400 g dobrej cienkiej wędzonej kiełbasy 300 g boczku wędzonego 2 marchewki mały korzeń selera korzeń pietruszki duży ziemniak 2 cebule 4 ząbki czosnku 4 dojrzałe pomidory lub 300 ml passaty pomidorowej 2 łyżki majeranku łyżeczka cząbru łyżka mielonego kminku 2 listki laurowe 5 ziaren(...)fasoli. Fasolę po moczeniu gotować w tej samej wodzie przez około 30 minut, ewentualnie dodać więcej wody, aby pokrywała fasolę. Do fasolki wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Marchewkę, selera i pietruszkę obrać i drobno pokroić, dodać do gotującej się fasoli. Boczek pokroić w cienkie słupki i podsmażyć do lekkiego przyrumienienia i wytopienia się z niego odrobiny tłuszczu. Sam boczek

Gotuj w domu
Spaghetti bolognese 118

pysznie, zwał, jak zwał! Wy się „bijcie”, my jemy! To w sumie takie polskie żarło :P Składniki: 200 g boczku 2 szt cebuli 1 duża marchew 2 szt łodygi selera 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 250 g mięsa mielonego wołowego 200 ml czerwonego wina wytrawnego 400 ml passaty pomidorowej 250 ml mleka cukier sól, pieprz Przygotowanie: Boczek kroimy(...)paski. Wytapiamy na rozgrzanej patelni, dodając posiekane cebule, pokrojoną marchew i seler. Mięso mielone wrzucamy, rozdrabiając je. Zalewamy winem, odparowujemy. Zalewamy passatą, dodajemy listki oregano, dusimy przez 2 godziny na wolnym ogniu. Pod koniec dodajemy szklankę mleka i redukujemy sos. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem

R'n'G Kitchen
Grochówka wegetariańska 104

też była bardzo smaczna. Wczoraj zjadłam ostatni zawekowany słoik. Ten od mięsa też. Składniki: 2 l wody 250 g grochu 1 duża marchewka 1 korzeń pietruszki 2 średnie łodygi selera naciowego 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 czubata łyżka majeranku pół łyżeczki mielonej wędzonej papryki sól pieprz olej rzepakowy Marchewkę, pietruszkę(...)cebulę kroimy w kostkę, seler w plasterki, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Pod koniec dorzucamy do tego rozdrobnione ząbki czosnku. Całość zalewamy wodą, dodajemy przepłukany groch, liście laurowe, ziele, paprykę i majeranek, gotujemy do miękkości grochu (ma się właściwie już rozpadać). Następnie do zupy dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy 5 minut. Doprawiamy

Kardamonovy
Zupa krem ze szpinaku – post dr Dąbrowskiej 185

użyć warzyw świeżych lub mrożonek. PRZEPIS NA KREM ZE SZPINAKU Składniki na krem ze szpinaku (ok 1,5l zupy): 1 pęczek natki pietruszki 1 korzeń pietruszki 1 plaster korzenia selera 300g szpinaku świeżego lub mrożonego 1 mała cukinia kilka różyczek brokułu sól – ja użyłam soli o obniżonej zawartości sodu pieprz 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół(...)prowansalskich Jak zrobić krem ze szpinaku: Do garnka wlewamy litr wody, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, sól oraz posiekany pęczek natki pietruszki. Selera i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do garnka. Przykrywamy przykrywką, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy ok 20 min aż powstanie nam bulion. Po tym czasie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekanego brokuła i cukinię pokrojoną

Dorota Smakuje
Sałatka selerowa z ananasem 115

Jest ona bardzo szybka w przygotowaniu, składa się z niewielu składników, a do tego wyjątkowo smaczna. Mieszają się w niej słodki smak ananasa, słony smak sera oraz chrupiące paseczki selera. Koniecznie jej spróbuj! Składniki: 250g selera konserwowego, odsączonego z zalewy 200g sera źółtego goudy, pokrojonego w kostkę 4 plastry ananasa, pokrojonego w kostkę mała puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy pół

Życie ze smakiem

Proponowane wyszukiwania