porcji) składniki : 1/2 pora (biała część) 1 mała cebula 3 łyżki oleju 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 duże marchewki 2 korzenie pietruszki 1/4 bulwy selera 2 ziemniaki 300-400 g miąższu dyni 2 litry bulionu (warzywny lub mięsny) sól do smaku papryka słodka, wędzona i pieprz cayjenne sok z cytryny (1-2 łyżki) odrobina imbiru (ewentualnie) Sposób(...)dość drobno. W dużym garnku rozgrzewam olej, wrzucam warzywa, ziele angielskie i liść laurowy. Przesmażam do chwili, aż cebula i por wyraźnie zbrązowieją. Pozostałe warzywa obieram - marchewkę, pietruszkę, ziemniaki, seler. Wraz z dynią kroję je w średnią kostkę, najlepiej w miarę tego samego rozmiaru, co zapewni jednakową miękkość. Wrzucam do garnka. Do warzyw wlewam bulion. W przypadku
W kuchni Karmel-itkiłyżki masła 150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę 1 cebula obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 fenkuł, obrany, przycięty i pokrojony w cienkie plasterki 1 łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki 3 ząbki czosnku, posiekane sól i pieprz do smaku 3 duże liście bazylii, 2 gałązki natki pietruszki, 1 gałązka tymianku i 1 liść laurowy, związane nitką(...)średnim ogniu masło, dodaj boczek i smaż, mieszając od czasu do czasu, do ładnego zarumienienia, po czym przełóż na papierowe ręczniki. Do tego samego rondla włóż cebulę, fenkuła, selera i czosnek i dopraw solą i pieprzem. Dodaj zioła i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez około 8 minut. Dodaj skorzonerę i smaż przez kolejne 10 minut więcej. Wlej bulion
karmelowykochana rodzina z okolic Leszna , zawsze przyjeżdżała na grzybobranie do nas w Lubuskie. Pozdrawiamy przy okazji kuzynostwo z rodzinami. Składniki 2 l wody 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler biała część pora 20 g suszonych grzybów poł kg ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 mała cebula(...)lubczyk sól pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyłem kilka godzin wcześniej. Odcedziłem, dodałem do pietruszki, marchwi, selera i pora. Zalałem wodą, dodałem ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy. Doprowadziłem do wrzenia, gotowałem do miękkości, odcedziłem. Warzywa i przyprawy zachowałem. Do wywaru z warzyw dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy. Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem
R'n'G Kitchentaki prawdziwy sałatkowy rarytas. Moja wersja z kukurydzą i groszkiem. Poniższe składniki są na większą porcję :-) Miłego dzionka Wam życzę :-) Składniki: 6 średnich marchewek 3 średnie pietruszki 1 mały seler 3 średnie ziemniaki 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 4 jajka około 8-10 szt ogórków kiszonych 2 - 3 łyżki majonezu 1 - 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego(...)sól, pieprz do smaku 1. Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i selera porządnie umyć. Ja wszystkie warzywa ugotowałam w jednym garnku do miękkości. Ostudzić, obrać. Jajka ugotować na twardo. Obrać. 2. Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę, tak samo jajka i ogórki kiszone. Kukurydzę i groszek odsączamy z zalewy, dodajemy do reszty. Mieszamy, dodajemy majonez i śmietanę/jogurt, doprawiamy solą i pieprzem
kruche babeczkizielonej soczewicy i kiełbasy Składniki. 15 dkg ziaren zielonej soczewicy 20 dkg pikantnej kiełbasy paprykowej 1,5 l wody 1 duża pietruszka 2 duże marchewki 1/2 średniej wielkości selera pęczek świeżego koperku mały kubeczek kwaśnej śmietany (bez laktozy) 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soli 40 dkg pomidorów w puszce pokrojonych w kostkę (jedna puszka) Przygotowanie. Soczewicę przed ugotowaniem namoczyć(...)zimnej wodzie. Kiełbasę pokroić w małe krążki, podsmażyć na małym ogniu. Kiedy kiełbasa zaczyna się rumienić dodać do niej wodę a następnie pokrojone w kostkę warzywa tj. marchew, selera i pietruszkę. Marchew i pietruszkę można także pokroić w krążki. Następnie do warzyw dodać soczewicę odlaną z wody, w której uprzednio się moczyła. Dodać także pomidory w puszce. Zwiększyć ogień
mecooksSKŁADNIKI: 4 buraki marchew pietruszka zielona cześć pora 4 łodygi selera naciowego duże kwaśne jabłko 10 g suszonych grzybów 2 ząbki czosnku 2 suszone śliwki 5 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenka pieprzu czarnego 2 goździki 100 ml kwaśnego soku z porzeczki 2,5 l zimnej wody łyżka octu winnego łyżka octu balsamicznego(...)łyżki majeranku sól i pieprz WYKONANIE: 1. Marchew, pietruszkę, por i seler wyszorować, nie obierać i włożyć do dużego garnka. 2. Jabłko pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, dodać do garnka. 3. Buraki wyszorować i wraz ze skórką zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do garnka z warzywami. 4. Dodać suszone grzyby, czosnek, śliwki, ziele angielskie i pieprz
Atlas Smakówsmak farszu. Polecam spróbujcie, a nie pożałujecie! Składniki: – 1 kg filetów z morszczuka, może być mrożony – 3 marchewki – 2 małe pietruszki – 1 mały seler – 2 cebule – 100 g sera żółtego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – sól, pieprz, papryka słodka – sok z 1 cytryny – olej do smażenia Panierka(...)pieprzem. Pokroić na małe kawałki. – Cebulę pokroić w drobną kostkę, zrumienić na 4 łyżkach oleju. – Dodać startą na tarce marchewkę, pietruszkę i seler, poddusić dolewając wodę. – Przyprawić solą, pieprzem i papryką. – Pod koniec duszenia dodać przecier pomidorowy. – Gdy warzywa będą miękkie, dodać starty na tarce
To co kochamzapominam jednak o moich blogowych koleżankach, z którymi regularnie przygotowuję dania tematyczne. A tematem dzisiejszym jest sałatka świąteczna. Swoje sałatki na święta przygotowały: Ania oraz Martynosia . Składniki: 1 średni seler korzeniowy 2 niewielkie filety z kurczaka 200 g sera żółtego 1 pomarańczowa papryka 1 puszka kukurydzy 1 por 150 g śliwek kalifornijskich 120 g orzechów włoskich pół średniego słoika majonezu(...)mały kubek śmietany sól i czarny pieprz przyprawa curry olej do smażenia Selera wyszorować i ugotować w łupinie w całości. Ostudzić i pokroić w kostkę. Kurczaka umyć, osuszyć pokroić na kotlety. Posypać z obu stron curry. Usmażyć na oleju i wystudzić. Następnie pokroić w kostkę. Pora przekroić na pół i posiekać w paseczki. Zalać osolonym wrzątkiem, a po 10 minutach
Czerwień i błękitSkładniki: 1 puszka kukurydzy u mnie JAMAR 1 puszka ananasa w kostce 1 słoik selera konserwowego 300 g pieczonego schabu 3 ł yżki majonezu 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Do dużej miski wrzucić odciśnięte z zalewy kukurydzę, ananasa i selera. Dodać pokrojony w kostkę schab, majonez, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać. Pozostawić
Gosia gotujemoże spokojnie zrobić je w miseczkach czy innych pojemniczkach :) Składniki na około 8-10 słoiczków galaretki 2 ćwiartki z kurczaka 2 golonka 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 małego selera 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 3-4 łyżki groszku konserwowego 2 łyżki kukurydzy konserwowej zielona pietruszka sól, pieprz do smaku warzywko ( naturalny suszony mix warzyw bez soli ) 1. Warzywa(...)kurczaka oraz golonki także myjemy i wkładamy do garnka, zalewamy około 2,5 litra wody i zaczynamy gotować. 2. Przyprawiamy do smaku ( liśćmi, zielem, solą oraz warzywkiem ), dodajemy marchew, seler, pietruszkę. Całość gotujemy około 3 godzin. 3. Po tym czasie wyjmujemy warzywa i kroimy na plasterki bądź w kostkę, a mięso oddzielamy od kości i również kroimy. 4. W słoiczkach
Gotowanie...to proste !świeżych lub mrożonych borowików 2 cebule 50 g masła czosnkowego 1,5 litra bulionu warzywnego 10 dag serka topionego z pieczarkami 100 ml płynnej śmietany 1 łyżka startego selera Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Wykonanie: 1. Grzyby oczyścić opłukać pokroić na kawałki.(Kilka plasterków zostawić do dekoracji) Obraną cebulę posiekać drobno. W garnku rozgrzać masło(...)wsypać cebulę zeszklić, po chwili dodać starty na tarce seler, oraz borowiki, całość smażyć 5-6 minut, 2. po czym zalać gorącym bulionem warzywnym i gotować około 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem, na kilka minut przed końcem gotowania dodać serek topiony, wlać śmietanę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem , zagotować, zestawić z ognia. Odłożone plasterki borowików
Wanilia i Kardamontego również błonnik, cynk, potas, fosfor i wapń - może niewegetarianie też się skuszą? :) Składniki: 1 szklanka czarnej fasoli 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 marchewki 1/4 korzenia selera 3 łyżki kaszki manny 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 2 jajka oliwa sól i pieprz garść suszonej żurawiny Wykonanie: Fasolę namoczyć przez 12 godzin, a następnie(...)zmienić wodę i gotować na małym ogniu do miękkości (około 2 godzin). Odcedzić i przenieść do dużej miski. Cebulę zeszklić na około 3 łyżkach oliwy. Dodać startą marchewkę i seler i dusić mieszając około 10 minut. Przenieść do miski z fasolą. Dodać majeranek, rozmaryn, gałkę, kaszę oraz sól i pieprz do smaku. Dodać jajka i całość zmiksować dokładnie w blenderze
zadanie-gotowaniejajka\r","2 kajzerki\r","s\u00f3l, pieprz, majeranek, ga\u0142ka muszkato\u0142owa\r","2 listki laurowe, 3 ziela angielskie\r","2 marchewki, 1 pietruszka, kawa\u0142ek selera, 2 cebule\r","2 gar\u015bci suszonych grzyb\u00f3w ( u mnie mieszanka podgrzybk\u00f3w, ma\u015blak\u00f3w i borowik\u00f3w)"],"name":"Pasztet z suszonymi grzybami i \u017curawin\u0105","cookTime":null,"prepTime":null(...)wątróbek drobiowych 3 łyżki suszonej żurawiny 4 jajka 2 kajzerki sól, pieprz, majeranek, gałka muszkatołowa 2 listki laurowe, 3 ziela angielskie 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 2 cebule 2 garści suszonych grzybów ( u mnie mieszanka podgrzybków, maślaków i borowików) Sposób przygotowania Grzyby dzień wcześniej namoczyć. W dniu pieczenia pasztetu odlać z grzybów wodę i gotować w nowej wodzie. Miękkie
Mieszam w GarnkuPOTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 5-7 Składniki: 4 duże ogórki kiszone +woda z ogórków, 2 pałeczki z kurczaka, 5 dużych ziemniaków, 2 pietruszki, 4 małe marchewki, kawałek selera, 1/2 pęczka koperku, sól, pieprz, 2 łyżki śmietany. Dodatkowo: jajka ugotowane na twardo (dobrze, jeśli żółtko pozostanie minimalnie miękkie). Przygotowanie: Mięso zalewam wodą - około 1,5 litra. Gotuję 20 minut(...)Ziemniaki i marchewkę kroję w kostkę, dodaję do mięsa wraz z selerem i pietruszką. Wsypuję odrobinę soli i pieprzu, gotuję kolejne 25 minut. Ogórki obieram ze skórki, ścieram na tarce o dużych oczkach, koperek siekam. Do zupy dodaję ogórki i wlewam wodę z ogórków (powoli, aby zupa nie była zbyt kwaśna). Doprawiam do smaku. Na koniec wlewam zahartowaną wcześniej śmietanę
JejKuchniadzięki ryżowi właśnie i kiełbasie krakowskiej również bardzo sycąca. Najlepiej smakuje po jakimś czasie od przygotowania, gdy składniki dobrze się ze sobą połączą. 250 g ryżu 1 nieduży seler (u mnie kawałek około 160g) 2 małe cebule 6-7 ogórków konserwowych 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 200 g kiełbasy krakowskiej suchej 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego około 1/2 szkl(...)gotujemy na sypko. Cebulę kroimy w piórka, a ogórki konserwowe w paski lub na plasterki. Pozbawione gniazd nasienny papryki kroimy na cienkie paseczki. Kiełbasę kroimy na paseczki (słupki). Obrany seler trzemy na dużych oczkach tarki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w misce. Do garnuszka przekładamy koncentrat pomidorowy. Dodajemy zalewę z ogórków konserwowych. Doprawiamy solą, pieprzem i 1-2 kroplami sosu
Smaki Na Talerzu