pewnością za sowy - czyli grzybowe kanie. Opanierowane i usmażone są nie lada rarytasem. Można je znaleźć w lesie lub kupić na pobliskim straganie. Wegetarianom mogą zastąpić kotlet schabowy ;-) Grzyby należy dokładnie umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Następnie panierować w jajku, mące i bułce tartej i smażyć na tłuszczu o obu stron
Jadło i czytadłoBardzo smaczna kapustka z dodatkiem boczku i koperku Doskonała do "nieśmiertelnego" schabowego ale nie tylko. Składniki - mała główka białej kapusty - boczek wędzony kilka plasterków - koperek świeży lub suszony - liść laurowy - sól, pieprz, cukier, ocet winny do smaku - łyżka mąki Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, zalewam wodą, tak aby tylko zakryła kapustę, dodaję liść laurowy i gotuję do miękkości
Kuchnia z widokiem na ogródKotlety schabowe panierowane, tradycyjne danie tzw."nieśmiertelny schaboszczak",bardzo smaczny,chrupki,a przy tym soczysty. Polecam :) Składniki - 4 grubsze plastry ze środkowej części schabu - 2 jajka - mąka - bułka tarta - domowa wegeta, mielony czosnek - olej do smażenia Wykonanie Kotlety myję, osuszam. Tłuczek do mięsa wkładam do woreczka foliowego i każdy kotlet rozbijam dokładnie na cienkie,duże plastry. Tak rozbite mięso
Kuchnia z widokiem na ogródProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka obiadowa z czerwonej kapusty. Doskonale pasuje do tradycyjnych obiadów np. kotleta schabowego, czy mielonego, świetna do rolad wieprzowych lub wołowych, bardzo dobrze komponuje się ze świąteczną kaczką czy gęsią. Polecam :) Składniki - 1 mała główka czerwonej kapusty - 1 cebula - ocet - oliwa z oliwek - sól, cukier, - kostka cebulki sproszkowanej Wykonanie Kapustę drobno szatkuję, przekładam do garnka
Kuchnia z widokiem na ogródKapusta kiszona duszona z grzybkami i boczkiem to świetny dodatek obiadowy do wszelkich dań mięsnych typu kotlety schabowe, kotlety mielone, czy żeberka duszone. Ale w/g minie najlepiej smakuje w parze z smażoną kaszanką lub duszonym golonkiem. Polecam :) Składniki - 0.5 kg kapusty kiszonej ( może być z dodatkiem marchewki ) - garść suszonych grzybków - 5 dkg boczku wędzonego - 1 szt. cebula - listek laurowy, ziele
Kuchnia z widokiem na ogródPrzygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule
VioletoweKucharzeniemrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty
VioletoweKucharzenieProsta w wykonaniu, kolorowa, krucha i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie. 1,2 kg schabu wieprzowego 200 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 jajka Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku
VioletoweKucharzeniesałat z cytrynową nutą 1 pomidor 0,5 ogórka 1 czerwona cebula 60 g sera camembert z ziołami Malinowy ocet balsamiczny Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), delikatnie rozbijamy tłuczkiem, wycinamy serduszka, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę, ogórka w plasterki, cebulę w kółka. Ziemniaki obieramy
VioletoweKucharzeniezupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek): kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie
Kulinarnie z Polką na KresachKotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych
Gosia gotujeTradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem schabowym marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki 350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę
Gosia gotujeKotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku ananasowym. Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 szklanki soku ananasowego 1 jajko mąka do panierowania sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki
Gosia gotujeokres. Młode główki dostępne na każdym straganie, zachęcają do zakupu i zrobienia czegoś pysznego. Dzisiaj zapraszam na kapustkę do obiadu, ale zapewniam , że sama smakuje równie wybornie jak ze schabowym... polecam. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku 100 g masła sól i pieprz do smaku opcjonalnie słodka śmietana Sposób przygotowania: Kapustę umyć
Gosia gotujeMizeria, to mój letni ulubiony dodatek do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego, ale mi najbardziej smakuje z sadzonym jajkiem i kotletem schabowym. Zapraszam dzisiaj na moją jej wersję z odrobiną mięty. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka kilka listków drobniutko pokrojonej mięty 150 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka otu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku
Gosia gotuje