schabowy - 3219 przepisów (strona:159/215)

Karkówka z serem, kabanosem i pomidorkami 203

Przygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule

VioletoweKucharzenie
Rolada szpinakowa z kurczakiem i boczkiem 273

mrożonego szpinaku 1 łyżka masła 3 ząbki czosnku Sól Pieprz Liść lubczyku Słodka czerwona papryka 150 g wędzonego boczku w plastrach Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Delikatnie rozbijamy i układamy na blacie, tak żeby jeden zachodził na drugi. Przyprawiamy słodką czerwoną papryką oraz liściem lubczyku. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy do rozmrożenia, dodajemy przeciśnięty

VioletoweKucharzenie
Rolada schabowa z pieczarkami, papryką i jajkiem 204

Prosta w wykonaniu, kolorowa, krucha  i smaczna rolada schabowa z pieczarkami, paprykami oraz jajkiem. Sprawdzi się na domowych uroczystościach, ponieważ wygląda efektownie. 1,2 kg schabu wieprzowego 200 g pieczarek 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 2 jajka Przyprawa do wieprzowiny Ostra czerwona papryka Słodka czerwona papryka Sól Pieprz 2 ząbki czosnku Schab kroimy wzdłuż dłuższego boku

VioletoweKucharzenie
Sałatka z sezamowym kurczakiem, ziemniaczkami, serem camembert i malinowym octem balsamicznym 234

sałat z cytrynową nutą 1 pomidor 0,5 ogórka 1 czerwona cebula 60 g sera camembert z ziołami Malinowy ocet balsamiczny Filet z kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe), delikatnie rozbijamy tłuczkiem, wycinamy serduszka, przyprawiamy solą i pieprzem, panierujemy w jajku i sezamie. Smażymy na rozgrzanej patelni. Pomidora kroimy w kosteczkę, ogórka w plasterki, cebulę w kółka. Ziemniaki obieramy

VioletoweKucharzenie
zupa ogórkowa 254

zupa ogórkowa Pyszna lekko kwaskowa zupa, idealna o każdej porze roku. Składniki (na duży ok 5 litrowy garnek):  kawałek kurczaka, kury/kość schabowa/żeberka wieprzowe - jednym słowem coś mięsnego na czym będziemy nasza zupę gotować. 1 marchewka 1 pietruszka 1/6 bulwy selera 1/3 białej części pora 6-8 ziemniaków 10 ogórków kiszonych śmietana (opcjonalnie) 1 łyżka mąki (opcjonalnie

Kulinarnie z Polką na Kresach
Kotlet schabowy inaczej 213

Kotlet schabowy, to kwintesencja i t radycja  Polskiej kuchni. W każdym domu znany i prawie w każdym lubiany, jest zazwyczaj niedzielnym daniem. Dzisiaj proponuję nieco inną jego wersję dla osób lubiących tak jak ja eksperymentować w kuchni...polecam. Składniki: 3 kotlety schabu bez kości 1 jajko 2 łyżki mąki  2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych

Gosia gotuje
Tradycyjna marchewka z groszkiem 167

Tradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem  schabowym   marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki  350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki  sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę

Gosia gotuje
Kotlet paryski 365

Kotlet paryski to chyba po schabowym i mielonym mój faworyt na kulinarne "pudło zwycięzców". Szybki, łatwy do zrobienia i wybornie smakuje.....Polecam, zwłaszcza zamarynowanego w soku ananasowym.                  Składniki: 2 filety z kurczaka 1/2 szklanki soku ananasowego 1 jajko mąka do panierowania sól i pieprz do smaku 1 łyżka masła 2 łyżki

Gosia gotuje
Młoda kapusta z koperkiem do obiadu 170

okres. Młode główki dostępne na każdym straganie, zachęcają do zakupu i zrobienia czegoś pysznego. Dzisiaj zapraszam na kapustkę do obiadu, ale zapewniam , że sama smakuje równie wybornie jak ze schabowym... polecam. Składniki: 1 średnia główka kapusty 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku 2 ząbki czosnku 100 g masła sól i pieprz do smaku opcjonalnie słodka śmietana Sposób przygotowania: Kapustę umyć

Gosia gotuje
Mizeria z miętą 149

Mizeria, to mój letni ulubiony dodatek do obiadu. Pasuje niemal do wszystkiego, ale mi najbardziej smakuje z sadzonym jajkiem i kotletem schabowym. Zapraszam dzisiaj na moją jej wersję z odrobiną mięty. Składniki: 500 g ogórków gruntowych 1 mała cebulka kilka listków drobniutko pokrojonej mięty 150 g kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka otu 1 łyżeczka cukru sól i pieprz do smaku

Gosia gotuje
Frytki belgijskie 5888

zarzekają się, że współczesne odejście od zwierzęcego tłuszczu na rzecz roślinnego jest zbrodnią na ziemniaczanej świętości. W Belgii frytki są niemalże daniem narodowym, czymś tak oczywistym jak nasz przysłowiowy schabowy. Smaży się je dwa razy w różnych temperaturach. Samo przygotowanie zajmuje trochę więcej czasu niż tradycyjnych, ale… warto spróbować.     Składniki: - ziemniaki - 1 łyżka cukru - wrzątek - olej do smażenia

mojewypiekiinietylko
Kotlety sojowe w serowym cieście 211

Kotlety sojowe - ciekawy zamiennik mięsnych kotlecików. Na ogół smażę je w jajku i bułce tartej jak zwykłe schabowe. Mój mąż jedząc je pierwszy raz myślał że to mięso, tylko nie mógł odgadnąć jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów

Kto ugości moich gości?
Piersi z kurczaka na dziko 510

piersi kurczaka są smaczne, zdrowe oraz na tyle tanie że przeciętny student może sobie na nie pozwolić. Rozmaite przepisy są jednak często pracochłonne jak na przykład pierś panierowana tzw. "schabowy z kurczaka" lub w celu uzyskania dobrego smaku trzeba ponieść koszty na zakup sosów w słoikach (słodko-kwaśny, chiński). Według mojego przepisu uzyskamy studencki obiad w przyzwoitej cenie

Tanie przepisy studenckie
Rozgrzewająca grochówka z imbirem 181

zimowe dni polecamy porcję pożywnej, smacznej rozgrzewającej zupy Skład niki: 20 dag grochu łuskanego 1 kość schabowa pasek wędzonego boczku łyżka masła 3 średnie ziemniaki 2 marchewki łodyga selera naciowego 1 cebula 2 listki laurowe 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sól pieprz świeżo zmielony natka pietruszki Wykonanie: Groch opłukać włożyć do garnka z kością  boczkiem

kgwjanczewo