schabowy - 3219 przepisów (strona:166/215)

Wiem, co jem- wędliny domowe 233

pewno warto poświecić trochę czasu i zrobić wędliny domowe. Polecam kilka przepisów. Rolada schabowa Pasztet domowy Schab pieczony Szynka z szynkowara SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Kotleciki z piersi kurczaka z papryką 470

Kosmetyczne , którego gospodynią jest  Malinka  - pozdrawiam Cię, Malinko :) Lubię kurczaka. Pod każdą postacią :)  Najprościej jest upiec w piecyku lub zrobić z piersi kotlety panierowane a la schabowe. Czasem jednak chciałoby się coś "innego".  Przepis, który dziś Wam polecam, dostałam wiele lat temu. Pamiętam jak mnie urzekł smak i aromat gotowych kotlecików. Byłam zaskoczona, że takie proste

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aromatyczne pulpety z tymiankiem i zielonym pieprzem w sosie pomidorowym 195

Schab lub mięso z szynki nie musi być suche. I nie trzeba podawać go tylko w postaci naszych tradycyjnych polskich schabowych. Chcę Was namówić do korzystania z tych mięs częściej i smaczniej :) Dzisiaj zapraszam na pachnące pulpety w sosie pomidorowym :) Składniki na pulpety: 30 dkg schabu lub szynki (lub innego chudego mięsa), 1 jajko , 1 sucha bułka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szynka wieprzowa zapiekana z sambal oelek 201

czytelniczek :) Składniki: około pół kilograma szynki wieprzowej (surowej), 1 większa cebula , 2 łyżeczki sambal oelek , około 3/4 szklanki soku pomidorowego , sól . Szynkę kroimy na cienkie plastry, zbijamy tłuczkiem jak schabowe. Solimy. Brytfankę/żaroodporne naczynie do zapiekania smarujemy lekko oliwą i układamy na dnie posolone plastry mięsa. Smarujemy je sambal oelek ale dość cienko. Na tym układamy cebulę pokrojoną w piórka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki babci Zuzanny 240

łyżki oleju do smażenia, 4 patyczki do szaszłyków lub nitka do związania. Mięsko myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Odkrawamy 4 kotlety i zbijamy je tłuczkiem, podobnie jak schabowe. Solimy i pieprzymy. Pozostałą część karkówki mielimy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i posiekany drobno szczypiorek. Na rozbite plastry karkówki rozkładamy mielone mięso. Na wierzch układamy kawałki fety. Zawijamy

Codzienna kuchnia niecodzienna
Danie na specjalne okazje! 185

Krótko - to jest p yszne ! Uwielbiam to danie tak samo jak mój smakosz i przypadło też do gustu mojemu młodszemu bratu. Roladki schabowe w sosie serowym - tak inspiracją jest "Pomysł na..." jednak nie używam tej torebki. Danie robiłam już bardzo dużo razy i eksperymentowałam z bardzo dużą ilością składników. Jednak tajemnicą smaku jest sos: delikatnie kremowy, pachnący, serowy hmm świetnie

NA MOIM TALERZU
Roladki z szynki 245

Jeśli komuś znudziły się schabowe a nie może się obejść bez smażonego mięsa to polecam roladki z szynki. Nadziewane pieczarkami i cukinią, podajemy na obiad lub do chleba. Składniki: 500 g szynki wieprzowej 2 cebule 2-3 ząbki czosnku mała cukinia kilka pieczarek mąka  bułka tarta jajko olej sól, pieprz, majeranek, rozmaryn Cebule, czosnek i cukinie obieramy, szatkujemy

prawdziwe jedzenie
Schab w śmietanie 205

Dzisiaj nie tłuczemy kotletów schabowych popularnym tłuczkiem do mięsa. Zrobimy to ciszej. Wystarczy kilka plastrów schabu, 2-3 ząbki czosnku, 250 ml słodkiej śmietany 12 %, przyprawa barbecue, delikat do mięs, warzywko i olej. Schab okrywamy folią spożywczą i rozbijamy dłonią.    Na półmisek wlewamy niewielką ilość oleju. Wsypujemy delikat, barbecue oraz plasterki czosnku.    Na tak przygotowany półmisek

Maminek kulinarny
Kotlety z karkówki w panierce 228

Wyglądają jak kotlety schabowe, ale smakują zupełnie inaczej. Karkówka w panierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym. Składniki: -kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry ) -2 jajka -3 ząbki czosnku -4 łyżki mleka -3 łyżeczki mąki pszennej -przyprawa barbecue i sól -olej -bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki    Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią

Maminek kulinarny
Kalafior w cieście 198

zrumienienia.    Odsączamy z nadmiaru tłuszczu i gotowe.    Jeśli zostanie nam ciasto możemy również usmażyć je w oleju. Kalafior w tym wydaniu idealnie pasuje do popularnego schabowego, ale nie tylko. Smacznego

Maminek kulinarny
Kapuśniaczek z młodej kapusty 164

Nareszcie pojawiła się młoda kapusta odpowiedniej jakości i w odpowiednim rozmiarze. Pora więc na prawdziwy, wiosenny kapuśniaczek. Składniki: -główka młodej kapusty -kawałek wędzonki ( np. wędzona kość schabowa ) -2 marchewki -1 pomidor -łyżka koncentratu pomidorowego -pęczek koperku -przyprawa warzywna i sól    Na początku z wędzonki "wydobywamy" właściwy smak i zapach, czyli: -gotujemy ją do miękkości w wodzie przyprawionej warzywkiem

Maminek kulinarny
Aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem 207

Czasem nachodzi mnie ochota, żeby zjeść na obiad coś innego niż kurczak czy schabowy. Ten przepis na aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem jest bardzo prosty i co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu (coś dla głodomorów takich jak ja kiedy jestem bardzo głodna i obiad muszę mieć na za chwilę, bo inaczej umrę z głodu :-) ). Zachęcam

Anielska Kuchnia Ani
Co to jest deser? I mój pierwszy suflet 284

kawy . Hmpf... I co Wy na to? Wpadłby ktoś na to, że deser może być niesłodki...? Mi się taka idea w głowie wręcz nie mieści, no chyba, że zjemy schabowego po naleśnikach z bitą śmietaną i truskawkami.  Piszę o tym, bo zaczęłam się zastanawiać, jak zupełnie inne znaczenia nadajemy tym samym słowom. Dla jednego deser musi być w pucharku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Talarki z cukinii 224

Talarki z cukinii... Złocista, delikatnie chrupiąca skórka. I sprężyste, soczyste wnętrze. Pyszne, szybkie i tanie. Smacznego!   Składniki: 1 średnia cukinia; Mąka pszenna; 1 duże jajko

Gospodyni Miejska
Kuchnia gruzińska 394

się smakiem w zależności od tego, jaki ser znajdziemy w środku – warto popróbować i znaleźć ten najlepszy. Nie w każdym miejscu chaczapuri mi smakowało – ale w Polsce schabowego też trzeba umieć przyrządzić. Za to jak natrafiłam na ten jedyny – niebo w gębie. Tradycyjne gruzińskie chaczapuri w formie placka. Prawie jak pizza z serem A tak robi się

Poezja smaku