sól, pieprz Wykonanie: Każdą pierś kroimy wzdłuż tak aby powstały równe płaty. Po czym każdy płat rozbijamy (tak jak na kotlety schabowe). Następnie solimy o obsypujemy przyprawą rozmarynową w każdej strony. Na każdą tak przygotowaną pierś kładziemy plasterek sera złożony na 4 części, łyżeczkę pokrojonych oliwek i suszonego pomidora (tak jak na zdjęciu poniżej), po czym zwijamy w roladkę
IMPRESJA SMAKUuwierzycie, ale wbrew pozorom to danie jest idealne dla leniuchów! Przede wszystkim dla mnie. Osobiście wolę przygotować takie danie, niż smażyć schabowego, dlaczego? Szybka akcja, mało brudnych naczyń do mycia :) Mięso oczywiście trzeba zamarynować dzień, dwa lub trzy dni wcześniej. Marynuje się samo leżąc spokojnie w lodówce. Upiec można w dniu obiadowym. Połączenie pikantnego puree, z łagodnym mięsem, ostrym sosem
Blondynka Gotujejest z kuchni śląskiej. Nie należy do wykwintnych lecz urzeka doskonałym smakiem i prostotą. Jest potrawą gotową doskonale pasującą w kuchni śląskiej do pieczonych czy gotowanych golonek, żeberek czy schabowego. Składniki : 0,6 kg kapusty kiszonej 100 g boczku wędzonego garść grzybów suszonych 0,3 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu liść laurowy, ziele angielskie odrobina soli
Mechanik w kuchniCoś na typowy domowy posiłek. Postanowiłam tym razem zrobić roladki schabowe, dawno ich nie robiłam i naszła mnie ochota. Najtrudniejsze było to że zawsze jadłam je zrobione przez moją mamę, tym razem musiałam zrobić je sama :) Wyszło chyba całkiem smacznie bo mojemu mężowi bardzo smakowało. Bardzo lubię odtwarzać te moje wszystkie domowe przepisy, z jednej strony to powrót do tych
Kuchnia Pełna PasjiSkładniki: 4 duże kotlety schabowe o wadze 150 g lub osiem mniejszych o wadze 70 g 1 łyżka oleju 100 g wędzonego chudego boczku 1 cebula 4 duże pieczarki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 żółta papryka świeża 1 pomidor 100 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka mąki Sól i pieprz Wykonanie: Schab delikatnie rozbijamy oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy
O kuchni z uczuciemZaległy przepis...te kotleciki były robione w święta..były schabowe z pieczarkami i serem ...zostało trochę podsmażonych pieczarek i szkoda było ich wyrzucić..więc zrobiłam kotleciki z piersi kurczaka.. 1 podwójna pierś z kurczaka 20 dkg pieczarek kawałek papryki kawałek ogórka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki majonezu 3 jajka sól ,pieprz, wegeta
Moje domowe kucharzenietygodniu- i nie mówię tu o pandze czy rybnych paluszkach - chociaż z jednej strony lepsze to niż nic D Fajnie by było, gdyby po obróbce nie przypominała kotleta schabowego :D Wtedy wychodzi więcej panierki aniżeli ryby w środku :D Takie kotleciki są dobrym rozwiązaniem zarówno dla osób dorosłych jak i dzieci. Nie zawierają ości, a dobrze przyprawione przyćmią dominujący
Zdrowie na języku :Pgdzieś w przelocie. Na szczęście najwięcej jest takich, które satysfakcjonują całą rodzinę, bo jest i mięso dla męża, a dla mnie do tego mięsa coś więcej niż panierka w schabowym. Czytaj więcej
bistro mamaDziś coś dla tych, którzy od czasu do czasu przestają liczyć kalorie. Albo nie liczą ich w ogóle. Albo czasami lubią (nie)zdrowo podjeść. Kotlet schabowy to takie mamusino-babcine mięcho do obiadu. Może nie niedzielnego, ale takiego w tygodniu jak najbardziej, kiedy mąż wraca zmęczony do domu i od progu krzyczy: żooono obiad! . Mój krzyczeć nie musi, bo obiad
bistro mamajakiś lekki cytrynowy dressing i gotowe. A Wy macie już plany na Walentynkowy wieczór? " Składniki : jedna mała sałata ozdobna 4 pomidorki kromki chleba pszennego przyprawa do sałatek 2 kotlety schabowe pół szklanki płatków owsianych 2 łyżki mąki pełnoziarnistej lyżeczka mielonej ostrej papryki pieprz, sól Sposób przygotowania: Kotlety myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Do głębokiego talerza wsypujemy 2 łyżki mąki
Słodkie Przyjemnościmnie pierogi leniwe, zwane przez niektórych również kluskami, były moim ulubionym szkolnym obiadem. No może na równi z makaronem z truskawkami, naleśnikami czy stołówkowym schabowym. Zawsze miałam ochotę na dokładkę. Gdy zrobiłam je po raz pierwszy sama w domu, zachwyciłam się ich prostotą wykonania. Rewelacja! Zapraszam na Domowe Pierogi Leniwe, idealne danie na niedzielny obiad na słodko (z podanych składników
Słodkie Przyjemnościsama nazwa wskazuje, nie była to typowa restauracja, a więc i karta smakowo nie powalała. Wybraliśmy kotleta z kurczaka, grillowaną w miodzie pierś z kurczaka i panierowanego schabowego. Tak jak mówię, smaki mało wygórowane, ale mimo wszystko przyznać muszę, że potrawy były odpowiednio doprawione i smaczne. W Sandomierzu można było kupić również krówki (różne smaki) i Sandomierskie piwo. My skusiliśmy
Słodkie PrzyjemnościJeśli macie gdzieś zachomikowane jakiekolwiek pierniczki, koniecznie przetrzymajcie je w ukryciu jeszcze kilka dni. W następnym poście bowiem podam przepis na deser, który na kolana powali nawet największego miłośnika schabowych... Ale do pierniczków teraz wróćmy. Te są troszkę inne, specjalne - bo z czekoladą. I lekką nutą pomarańczy; a jak wszyscy wiemy, te dwa smaki komponują się ze sobą doskonale. Pierniczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzepisy na dania + obok zdjęcie jednej z nich. Treść przepisów jest przejrzysta, są napisane w konkretny sposób, nie przerażają nadmiarem treści. Książkę tę poleciłabym osobom, którym znudził się polski schabowy i mają chęć na inne smaki. Lub tym, którzy podobnie jak ja, chcą czasami spróbować czegoś nowego. :-) Książka do kupienia na stronie wydawnictwa Jedność, tutaj: http://jednosc.com.pl/product_info.php?products_id=2596 I przypominam
Szefowa kuchniskładniki * 4-6 kotletów schabowych * mąka do panierowania * olej marynata * 150 ml jogurtu naturalnego * 1/3 łyżeczki mielonego imbiru * 2 liście laurowe * 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej * 2 rozgniecione owoce jałowca * 1 ząbek czosnku rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę * 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego * sól i pieprz Sposób wykonania Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą w kubku, doprawiając odpowiednio pieprzem
Mix smaku