chodziło się jak w labiryncie między zaspami. Teraz dzieciaki czekają na śnieg i kiedy tylko spadnie to jest wielka frajda. Na rozgrzanie przygotowałam gorącą zupkę. Składniki 500 g kości schabowych 2 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej(...)pogotować chwilę. Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie. Zupę można podać ze śmietaną. zupa z ryżem i pieczarkami
O kuchni z uczuciemwłoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 2 liście laurowe 1 łyżka masła 4-5 pełnych łyżek koncentratu pomidorowego Pudliszki 1 płaska łyżka cukru 1 kostka rosołowa (wzięłam(...)pietruszki 1. Umyte mięso wkładamy do garnka z zimną wodą, zielem angielskim, liśćmi laurowymi i kulkami pieprzu i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i pod przykryciem gotujemy ok. 1h (możemy zebrać szumowiny, ja jednak tego nie robię w innym przypadku niż rosół). 2. Warzywa kroimy w kostkę, marchew w ćwierćplasterki, wrzucamy do wywaru razem z łyżką masła
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 5 rozbitych kotletów schabowych 250g serka mascarpone 100g pesto mozzarella sól,pieprz do smaku brokuły szczypta cukru Sposób przygotowania: Pesto mieszamy z serkiem mascarpone.Rozbite mięso doprawiamy do smaku solą i pieprzem,oraz smarujemy kremem z pesto.Do środka wkładamy kawałeczki mozzarelli(ja użyłam miniaturowych kuleczek). Zwijamy mięso po bokach i rolujemy.Z papieru SAGA wycinamy podłużne pasy i układamy na nich(...)zwinięte roladki.Zwijamy całość w "cukierek". Zapiekamy ok 40 minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy z gotowanym brokułem. Żeby brokuł nie stracił swojego intensywnego koloru wodę należy posolić i dodać szczyptę cukru. Smacznego! Jeśli podoba wam się ten przepis,proszę o głos
Wielki apetytdań Kucharek pieprz sól bułka tarta ser żółty pomidorki koktajlowe Wykonanie Kapustę pokroić na małe cząstki. Zagotować wodę z dodatkiem przyprawy do dań Kucharek, włożyć kapustę, gotować 5 minut, odcedzić, schłodzić. Cebulę pokroić na cząstki, przesmażyć na oleju, dodać do kapusty, zmielić w maszynce. Otrzymaną pulpę wyłożyć na sito, do obcieknięcia, następnie, dodać jajko, mąkę i doprawić(...)smażyć z obu stron kotleciki na oleju. Ja podałem z plastrem sera i pomidorem, oczywiście można jeść same kotlety, albo jako dodatek do II dania np. kotleta schabowego
Kulinarny karnet Christopheraktórych podaje się tę sałatkę ziemniaczaną jest sznycel po wiedeńsku, o którym jeszcze napiszemy. Ale doskonale nada się także do bardziej nam znajomych potraw, łącznie z naszym kotletem schabowym czy wielu pieczonych mięs. Sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) 2016-02-21 14:31:41 Niemiecka sałatka ziemniaczana (Kartoffelsalat) w jednej z wielu możliwych wersji. Tutaj zrobiona tak, aby nie tylko smakowała(...)700g) 1 nieduża czerwona cebula (120g) kilka średnich ogórków kiszonych lub konserwowych mały pęczek szczypiorku 125ml bulionu mięsnego lub warzywnego ocet z białego wina sól pieprz Instrukcje Ziemniaki albo gotujemy do miękkości (ok. 25 minut) „w mundurkach” i obieramy po wystudzeniu, albo najpierw obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku pilnując, aby się nie rozpadły, na koniec zalewając dużą ilością zimnej
Kulinarna PokusaŚwietny dodatek do obiadu, idealnie pasuje do schabowego ale nie tylko. Nie robię jej często jednak ostatnio mieliśmy wszyscy na nią wielką ochotę, a że mieliśmy małe święto to postanowiłam ją przygotować. Kapustę można modyfikować np dodając pomidory, ja jednak postawiłam na klasykę. Polecam bardzo ;) Składniki: główka małej kapusty włoskiej 2 cebule 2 łyżki mąki(...)sól pieprz pęczek świeżego koperku 3 łyżki masła Wykonanie: Kapustę obieramy z wierzchnich liści, resztę drobno szatkujemy. Do dużego garnka wlewamy wodę i na gotującą się wrzucamy kapustę, gotujemy przez 10 minut. W między czasie drobno pokroić cebulę i zeszklić ją na łyżce masła, odłożyć. Na tej samej patelni rozpuścić 2 łyżki masła i dodać mąkę, zrobić zasmażkę. Gdy kapusta
Krakowskie smaki AniPomysł na połączenie mięsa z warzywami. Roladki schabowe w sosie sprawdzą się na każdym obiedzie. A jak smakują? Rewelacyjnie! 500 g schabu 1 brokuł 1 cebula 10 pieczarek Przyprawa do mięsa Sól Pieprz Sos: 1,5 szklanki bulionu 150 g żółtego sera 2 łyżki śmietany 18% 1 płaska łyżka mąki pszennej 0,5 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka lubczyku(...)Sól Pieprz Mięso kroimy na cienkie plastry. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Brokuł myjemy, kroimy na mniejsze różyczki i gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Przesmażamy na odrobinie oleju. Na rozbitym mięsie rozkładamy pieczarki z cebulą oraz przekrojone na plastry brokuły. Dociskamy farsz do schabu. Zwijamy w roladki, obwiązujemy
VioletoweKucharzenieDzisiaj propozycja dania obiadowego. W roli głównej schab, a ściślej mówiąc kotleciki schabowe duszone z cebulką i jabłkiem. To właśnie jabłko sprawia ,że danie nabiera wykwintnego samku. SKŁADNIKI 1/2 kg schabu be kości 4 jabłka 2 cebule 1/2 łyżeczki majeranku sól, pieprz 1/2 szklanki wody olej do smażenia WYKONANIE Mięso płuczemy, kroimy na kotlety . Możemy przekroić na połowę(...)rozbijamy. Przyprawiamy solą pieprzem i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do drugiego naczynia wlewamy 1/2 szklani wody i tam wkładamy zarumienione kotlety. nakrywamy i na małym ogniu gotujemy. Cebulę kroimy w pół piórka i obsmażamy do lekkiego zarumienienia na tłuszczu po kotletach. Cebulę dodajemy do kotletów i dusimy dalej ok. 40 min. Jabłka obieramy , kroimy w ósemki i pod koniec
W kuchennym oknie Ewyjeden z moich ulubionych deserów! Jestem po uszy zakochana w kokosie, wariuję za tapioką, mango to moja pierwsza owocowa miłość, a cynamon ubóstwiam tak, że mogłabym go dodawać do schabowego. Cóż więc innego? Tak oto, z połączenia moich miłości powstał deser, dla mnie wręcz deser bogów, który i Wy koniecznie musicie spróbować! Oczywiście, mango możecie wymienić na inny Wasz ulubiony(...)Składniki: - 120g tapioki (granulatu z tapioki) - 375+100ml wody - 200ml mleczka kokosowego - 1 mango - pół łyżeczki cynamonu *opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu, wiórki kokosowe, 3 liście limonki kaffir do gotowania Kuleczki tapioki zalewamy 375ml wody na noc, by napęczniały. Na następny dzień do garnka wlewamy mleczko kokosowe, ksylitol (jeśli dosładzamy) i namoczoną tapiokę, wrzucamy również 3 liście limonki kaffir (gotujemy
Be Fit Be Strongwzględu na to ile nowych potraw przygotowuję i ile nowych smaków poznaję to prędzej czy później sięgam po jakieś nasze klasyczne potrawy. Bo nie można nie przygotować schabowego, mielonego, gołąbków czy placków ziemniaczanych… Każdy z nas ma swoje sprawdzone i ulubione przepisy, które są w naszych rodzinach od lat. Przepisy różnią się w mniejszym lub większym stopniu, ale smak(...)rodzinnym domu…Gołąbki – składniki:duża główka kapusty włoskiejok. 750g mięsa mielonego2 jajkapół szklanki ryżu ugotowanego al dente (czyli musi być lekko twardy bo dojdzie w czasie gotowania gołąbków)majeranek, sól, pieprzSos:2 puszki pomidorów (zmiksowane)1-2 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprz, szczypta cukruśmietana mała, koperek (u mnie bazylia)- opcjonalniepól szklanki wody Do dużego garnka wlewam wodę
UgotujmyTo.plparze w ziołowych przyprawach z pomarańczami. Kolejny szybki obiad, dla mających mało czasu. Dużym plusem parowaru jest to, że nie trzeba przy nim stać, nic się nie przypali, jak schabowe na patelni, kiedy byśmy je na dwadzieścia minut zostawili same sobie :) Składniki : 2 plastry schabu 1 pomarańcza 1 łyżka oliwy extra vergine 1 ząbek czosnku Przyprawy(...)Odstawiamy je na 30 minut. Pomarańcze obieramy i kroimy na kawałki. Mięso przekładamy na pierwszy poziom parowaru na folii aluminiowej. Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie do gotowania na parze na 20 minut. Kawałki pomarańczy wrzucamy albo na folię, albo do pojemnika do gotowania ryżu na 10 minut przed końcem parowania mięsa. Czekam na Wasze komentarze i uwagi
Parowar FacetaOstatnio miałam okazję przetestować produkty z firmy Rafex . Korzystanie z nich było (i nadal jest) dla mnie czystą przyjemnością, tym bardziej że znałam i
Di gotujeKolejny weg(etari)ański obiad :) "Kotlet" większości z pewnością kojarzy się z tradycyjnym polskim schabowym...A więc, Moi Drodzy, czas najwyższy to zmienić i, nawet jeśli nie jesteście na diecie bezmięsnej, wypróbować TE kotlety. Mój tato nawet nabrał się, że jest w nich mięso, ale ciii! :)) KOTLETY BROKUŁOWE Z TOFU (WEGAŃSKIE) bazowałam na tym przepisie // 7 kotletów ~kostka (180g) tofu(...)mnie naturalne ~250g brokuła ~1/2 szklanki płatków owsianych ~łyżka ciemnego sosu sojowego ~sól, pieprz i inne ulubione przyprawy bułka tarta do panierowania kotletów i olej do smażenia* Brokuła gotujemy do miękkości. 1/4 płatków owsianych gotujemy oddzielnie w 1/2-3/4 szklanki wody. W misce widelcem rozgniatamy tofu, dodajemy brokuła, płatki owsiane (gotowane i suche), przyprawy i sos sojowy, mieszamy dokładnie
chili & sugardzisiaj jest pysznie! Doskonale wiecie, że uwielbiam ryby i owoce morza. Ryby mogłabym jeść codziennie, i to w różnorodnej postaci, i pieczone, smażone, wędzone czy gotowane, w formie past, w całości, kotlecików, pulpecików i czego tylko można sobie wyobrazić. Ryby to cenne źródło pełnowartościowego białka, są lekko strawne, nie wymagają długiego czasu obróbki i powinny być spożywane przez nas minimum(...)jezior i rzek. A mimo to spożycie ryb w naszym kraju jest jednym z najniższych. Dlaczego?- Nie wiem. Jakoś utarło się w naszej kulturze, że jedyny słuszny obiad to schabowy.... Echhh. Muszę Wam kochani powiedzieć, że kiedy na studiach przerabiałam temat ryb i rybołówstwa w Polsce, to niektóre dane mnie powaliły. Nie wiem czy wiecie, ale większością ryb z naszego
SMYKWKUCHNIGdy pierwszy raz zabrałem się w domu do robienia steków, Misia była sceptycznie nastawiona do mojego pomysłu: „Przecież dzieci tego nie zjedzą...” Okazało się, że małe
Gotuj z MisiemWydaje mi się, że dania z baraniny stosunkowo rzadko pojawiają się na polskich stołach. A szkoda, ponieważ jest to bardzo smaczne i ciekawe mięso, z
Codzienne GotowanieOliwa z oliwek Dodatkowo: 1,5 szklanki wody 100 g ryżu 5 łyżek mrożonego groszku 1 łyżka suszonej marchewki Sól Filety z piersi kurczaka kroimy na płaty (jak na schabowe). Każdy płat rozbijamy tłuczkiem i przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Kurki oczyszczamy i myjemy. Cebulę kroimy w kosteczkę, szklimy na rozgrzanej patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy kurki, dusimy(...)natkę pietruszki i ser. Wszystko zwijamy w ciasną roladkę. Każdą panierujemy w przyprawionym solą i pieprzem rozmąconym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano z każdej strony. W garnku gotujemy wodę. Wsypujemy ryż, mrożony groszek i marchewkę. Solimy. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut
VioletoweKucharzenieczosnku , pieprzu , gałki ,majeranku ,cukru , sosu worcester ( lub maggi ) . Odstawiamy do wystygnięcia . Mielimy maszynką o drobnych oczkach , solimy i dokładnie mieszamy – można dodać 4 łyżki bulionu pozostałego po gotowaniu kości . Bierzemy jeden naleśnik , kładziemy na nim łyżkę farszu mięsnego , składamy brzegi do środka , przytrzymujemy jedną ręką , a drugą rolujemy koniec , tak jakbyśmy zwijali chodniczek w przedpokoju " class="wp-smiley(...)koniec smarujemy jajkiem i zalepiamy . Tak przygotowanego krokieta maczamy w jajku , obtaczamy w bułce tartej i smażymy na mocno rozgrzanym oleju , na złoty kolor – procedura jak przy kotlecie schabowym " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Podajemy z zupami krem lub jako samodzielne danie z dipem czosnkowym . Smacznego
Ogrodnik w podróżypanierowanie. Dzisiaj zapraszamy Was na schabowe roladki :) Jak już można się domyślić zostały one przygotowanie na parze, w środku kryją cukinię na która właśnie rozpocznie się sezon ... Schabowe roladki z cukinią na parze SKŁADNIKI : 2 plastry schabu około 100 - 150 g cukinii gałązki koperku 2 łyżki ketchupu sól morska świeżo mielony kolorowy pieprz PRZYGOTOWANIE : Schab oprószamy solą(...)schab oraz układamy gałązki świeżego koperku, zwijamy w roladkę. Spinamy roladki wykałaczkami. Roladki oprószamy solą morską i śwież zmielonym kolorowym pieprzem. Układamy roladki w parowarze i gotujemy przez 25 minut. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSmaki dzieciństwa, takie potrawy staram się odtworzyć z pamięci, chociaż zawsze się boję, że nie będzie smakowało tak jak u Mamy. Zabierałam się za to danie
dom-agi.plCzasem nachodzi mnie ochota, żeby zjeść na obiad coś innego niż kurczak czy schabowy. Ten przepis na aromatyczne krewetki koktajlowe na maśle z natką pietruszki i czosnkiem jest bardzo prosty i co najważniejsze bardzo szybki w przygotowaniu (coś dla głodomorów takich jak ja kiedy jestem bardzo głodna i obiad muszę mieć na za chwilę, bo inaczej umrę z głodu :-) ). Zachęcam(...)przepisu!Składniki: Opakowanie krewetek koktajlowych (ja użyłam to z biedronki)płaska łyżka masłałyżeczka posiekanej natki pietruszkiplasterek cytrynysól1 ząbek czosnkuDodatki:Ryż (można podać też np. z kaszą kuskus)brokuł gotowany (najlepiej na parze)Wykonanie:Masło rozpuszczamy na patelni. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy.Następnie wrzucamy na to krewetki (rozmrożone i odciśnięte z wody ręcznikiem papierowym). Smażymy przez około
Anielska Kuchnia Ani