się wyśmienicie do tego celu. Panierka z płatków migdałowych i orzechów nadaje im egzotycznego charakteru. U nas danie kuchni kobiecej… chłopaki rozglądali się za schabowym. Mnie i Monice bardzo smakowały! Składniki: • 2-3 kalarepki • sól, pieprz do smaku, szczypta cukru • 2 jajka • 2 łyżki sosu sojowego • 100 g płatków migdałowych • 4 łyżki orzechów(...)smażenia Wykonanie: • Kalarepki obrać i pokroić w plastry o grubości 1 cm. • Wrzucić kalarepkę na wrzącą, posoloną wodę ze szczyptą cukru i gotować 10 minut. • Odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. • Plastry kalarepki posypać pieprzem i kolejno panierować w mące, roztrzepanym jajku z sosem sojowym i płatkach
To co kochamDuszona kapusta kiszona czyli częsty dodatek do nieco „cięższych”, głównie wieprzowych dań mięsnych typowych dla naszej części Europy, jak np. golonka czy popularne „schabowe”. Zapisz przepis Drukuj Składniki 600g kiszonej kapusty 100g wędzonego średnio przerośniętego boczku 1 średnia cebula (ok. 150g) 1 mała marchewka (ok. 100g) 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka kminku mielony czarny pieprz(...)smaku sól do smaku Instrukcje Kapustę odciskamy (wyciśnięty sok na razie zachowujemy) i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Zalewamy 2 litrami wody i zagotowujemy. Gotujemy przez 15 minut, po czym odcedzamy. Kapustę wkładamy ponownie do garnka, tym razem zalewając 1 litrem wody. Zagotowujemy, dodajemy ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Gotujemy przez ok. 75 minut na małym ogniu, powoli pod przykryciem
Kulinarna PokusaLubisz kotlety schabowe? Ja tak przeciętnie, dwa do roku wystarczą i to u mamy. Jednak mam dla Ciebie świetną alternatywę obiadową w postaci kotletów z selera. Są pyszne! Składniki: 1 duży seler (ok 600 g) 300 g sera żółtego w plastrach 2 jajka bułka tarta do otoczenia sól i pieprz masło klarowane do smażenia Ciekawe rozwiązania znajdziecie(...)tutaj Przygotowanie: Seler zanurzamy w wodzie i gotujemy 30-40 minut, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie obieramy i kroimy w plastry o grubości ok 1 cm. Plastry z obu stron solimy i pieprzymy, następnie obkładamy plastrami sera z obu stron i zanurzamy w zbełtanym jajku, i obtaczamy w bułce tartej. Takie
Niezły Młynekuwieńczeniem wieloletniej pracy, wysiłku, pasji kulinarnej? Przepis, który dzisiaj podam jest takim przepisem, którym mogę się pochwalić, że sama wszystko zrobiłam od podstaw, włożyłam w to „swoje zamiłowanie do gotowania” zrobienie ich sprawiało mi wyjątkową przyjemność i już od początku wiedziałam, że to się uda. Degustatorami byli moi goście, którzy byli zachwyceni tą potrawą i prosili o przepis. Pomyślałam wtedy(...)pieczenia. Sposób wykonania: Dzień wcześniej przed pieczeniem schab umyć i pokroić na równe plastry o szerokości trochę większej niż 1 cm a następnie wszystkie zbić tłuczkiem tak jak na schabowe. Każdy plaster schabu posolić i popieprzyć z obu stron. Położyć najpierw plaster boczku a na to plaster schabu. Długość boczku nie powinna być krótsza niż plaster schabu. Plaster
Na słodko lub wytrawniekotlety, oprószamy z każdej strony przyprawami. Szpinak kroimy na kawałki, podpiekamy ze zmiażdżonym czosnkiem na dwóch łyżkach oleju. Twaróg rozgniatamy, dodajemy paprykę, doprawiamy solą i pieprzem. Marchewki obieramy i gotujemy w wodzie na półmiękko. Na plastry schabu rozkładamy porcję szpinaku, na to mała porcja twarogu i pół marchewki. Zwijamy roladki które spinamy wykałaczkami. Podpiekamy je na oleju z każdej strony(...)dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz, cebulę i dusimy do miękkości, Pod koniec sos doprawiamy do smaku i zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Roladki schabowe podajemy z kaszą, ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliKlasyczna młoda kapusta zasmażana. Ja troszkę ja zmodyfikowałem dodatkami. Wyszło pysznie. Można podać solo albo z pieczywem. Pasuje do schabowego i innych mięs. Składniki 1 średnia główka młodej kapusty kilkanaście pomidorków koktajlowych 1 duża cebula 150 g szynki prosciutto duża łyżka mąki sól pieprz pęczek koperku 1 łyżka masła 8 szt średnich pieczarek Przygotowanie Kapustę poszatkowałem niezbyt drobno. Zalałem(...)około 3 szklankami wody. Posoliłem , dodałem pokrojona marchewkę i zagotowałem od czasu do czasu mieszając. Po około 10 minutach dodałem pokrojone pomidorki. Zamieszałem. Gotowałem około 15 minut. Na patelni rozgrzałem masło, na którym podsmażyłem posiekaną cebulę i smażyłem do jej zeszklenia. Następnie dodałem pokrojone dość grubo pieczarki. Dusiłem chwilę , aż zmiękły. Cebulę wraz z pieczarkami dodałem do kapusty. Na patelni
R'n'G KitchenSMAZONY SCHABOWY BEZ PANIERKI I DUSZONA MARCHEWKA Z CEBULA I KONCENTRATEM POMIDOROWYM Lato zbliza sie WIELKIMI krokami ... Czas zabrac sie za swoja figure :) Zgubic troszke kilogramow, ktore zostaly po zimie. Hmm... a moze po prostu ktos z Was chce pozbyc sie tluszczyku z boczkow :)?? Przez najblizszy czas zamierzam wstawiac glownie dietetyczne i zdrowe, ale rowniez bardzo smaczne potrawy. Slowo "DIETA(...)kojarzy sie ludziom glownie z gotowanymi potrawami bez smaku i ze znikomymi ilosciami na talerzu. Sprobuje przekonac wszystkich, ktorzy tak mysla, ze sa w bledzie. Na dole przepis :) SCHABOSZCZAK !! :D :D :D Skladniki: - 4 plastry schabu ( ok 100-120g jeden) -oliwa z oliwek lub olej -ziola prowansalskie, pieprz, sol, papryka slodka -4 duze zabki czosnku Sposob przygotowania : Schaby
PychaDaniamiłośnicy? Składniki: ok 750g kiszonej kapusty 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka 8 średniej wielkości ziemniaków 2 listki laurowe ok 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 kg wędzonych kości schabowych lub wędzonych żeberek 40 dkg boczku wędzonego 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej pieprz do smaku opcjonalnie 1 opakowanie mrożonki "Kapuśniak" Hortexa 1 kostka rosołowa drobiowa 1 kostka rosołowa o smaku wędzonych(...)obieramy, kroimy w drobną kostkę i wraz z pokrojoną drobno marchewką i całą pietruszką zalewamy wodą (tak by tylko przykryło), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową drobiową i gotujemy do miękkości ok 25minut. W osobnym naczyniu gotujemy kapustę kiszoną z kością wędzoną, kostką rosołową o smaku wędzonych żeberek, kaszą jęczmienną oraz opcjonalnie- mrożonką Hortexa. Boczek kroimy w kostkę
Kuchnia w czekoladzieTakie ziemniaki zrobiłam jakiś czas temu, gdy miałam już dosyć mięsa przygotowanego w sposób zwykły. Nie miałam ochoty ani na schabowe, nie chciałam bitek ani gulaszu. Rozmroziłam więc mięso mielone i wypełniłam nim ziemniaki:) Do tego podsmażona pieczarka i sałata z jogurtem naturalnym. Pycha! Składniki: 1 kg większych ziemniaków (łatwiej będzie wydrążyć środek) 250 gramów mięsa mielonego (rodzaj wedle uznania(...)cebula 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka rozmarynu 1 garść listków bazylii ser żółty - opcjonalnie (początkowo chciałam posypać ziemniaki z wierzchu, ale zrezygnowałam) sól pieprz Ziemniaki gotujemy al dente w osolonej wodzie (z półtwardych łatwiej wydrążyć środek; ja to robiłam łyżeczką do melona, ale można zwykłą łyżeczką do herbaty) Mięso podsmażamy na patelni bez tłuszczu, na małym ogniu. Tłuszcz będzie się
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdanie to wspomnienie mojego dzieciństwa. Jak mama nie miała czasu na gotowanie obiadu, kupowała pieczeń lub klops, kroiła go na plasterki i odgrzewała na patelni. A moja babcia od czasu do czasu panierowała grube plastry takiego mięsa i podawała nam do obiadu. Bardzo mi to smakowało, polecam, może ktoś się skusi. Składniki: grube plastry klopsa lub pieczeni np. rzymskiej(...)takiej KLIK ) jajko mąka bułka tarta olej Sposób przygotowania: 1. Plastry pieczeni lub klopsa panierujemy jak mięso na schabowe, najpierw w mące, potem w rozbełtanym jajku, a na końcu w bułce tartej. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 3. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Anijakiegoś czasu próbuję gotować tak, aby jedno danie zaspokoiło potrzeby nas - dorosłych i 1,5 rocznego dziecka. Najczęściej kończy się tak, że dla Karoliny i tak muszę ugotować coś innego, bo dorosłe danie jej nie smakuje. O nie, nie... to już nie jest maluch, któremu można wcisnąć papkę łyżeczką... ona teraz chce jeść sama(...)sama sobie wybierze. Nie daje sobie w kaszę dmuchać dziewczyna;) Ostatnio postanowiła zjeść.... kotleta schabowego! W ogóle - najbardziej lubi to, co można wziąć w małe łapki i jedząc np. podwieczorek - kontynuować zabawę. Lubi też konkretne, wyraźne smaki, jak coś jest dobrze przyprawione, czasem nawet pikantne... Idąc tym tropem od czasu do czasu robię placki lub małe
Kulinarne Inspiracjemięsa słone, ostre lub na bazie wina. Wyjątkiem jest dla mięsko takie jak zaserwowała pani Ania: filet z kurczaka oprószony przyprawami z plasterkiem ananasa i odrobiną żurawiny na wierzchu. Schabowy, kapusta, ziemniaczki. Tradycyjnie, pysznie, rozpływa się w ustach. Na słodko Sylwestrowa szarlotka. Dużo jabłek, dużo cynamonu - uwielbiam! Kokosowiec pani Ani nasączony jakimś alkoholem (bo do każdego obiadu był podwieczorek(...)kuchni) Mogę powiedzieć, że były jeszcze inne regionalne sery, placki, mięsa, strogonow... Życzę Wam wszystkim wyjątkowego roku 2016! Spełnienia wszystkich marzeń i samych sukcesów. Dla tych, którzy kochają gotowanie - kuchni pełnej smaków i aromatów
Karola gotujeelegancko wyglądają, są smaczne i najważniejsze- przyrządza się je ekspresowo.Jajka faszerowane jogurtem i kurczakiem5 jajek1 plaster grillowanej piersi kurczaka z pieprzemmała garść mixu sałat1 łyżka jogurtuszczypta pieprzu CayennePrzygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, kroimy na pół. Wybieramy z 8 połówek żółtka i wraz z 1 całym jajkiem drobno siekamy. Pierś z kurczaka nacieramy pieprzem, zawijamy w papier do pieczenia(...)wersji light- Panna cotta na jogurcie z syropem pomarańczowymTartaletki z musem czekoladowym,oraz bezową roladę z malinami.W taką Sylwestrową noc nie może zabraknąć czegoś ciepłego. Proponuję przygotować Kotlet schabowy a la pizza.oraz rewelacyjne małże w pomidorach z natką pietruszkiA po Sylwestrze proponuję oczyścić organizm, gdyż większość z nas w ten wyjątkowy czas Sylwestrowego szaleństwa pozwoli sobie na chwilkę zapomnienia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTaka kapusta zwana popularnie "zasmażaną" to stały element naszej góralskiej kuchni. Jest niemalże obowiązkowym dodatkiem do golonki czy schabowego. Robię ją ta jak moja babcia, dodając dużo swojskiego wędzonego boczku, cebuli i czosnku. I oczywiście ze swojskiej prawdziwie kiszonej w dębowej beczce kapusty. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku kminek(...)liść laurowy ziele angielskie sól pieprz łyżka mąki koperek Jeżeli kapusta jest poszatkowana na długie nitki to należy ją pokroić. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować około 15 minut. Boczek pokroić drobno i zesmażyć na skwarki. Pod koniec smażenia dodać cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy cebula się zezłoci przecisnąć do niej czosnek i chwilkę podsmażyć. Cedzakową łyżką
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawiśnie z delikatnym sosie są fantastycznym pomysłem np. na przyjęcia albo rodzinny obiad.Takie nietypowe połączenie z całą pewnością zachwyci tych, którzy raczej gustują w tradycji.Gorąco polecam! SKŁADNIKI:* kotlety schabowe – 2 szt* wiśnie bez pestek – 250 g* cebula – 1 szt* ocet balsamiczny – 1 łyżka* miód – 1 łyżka* mąka ziemniaczana – 1 łyżeczka* olej(...)pieprz – do smaku* chili – do smakuSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Cebulę drobno siekamy , podsmażamy na złoto.Dodajemy wydrylowane wiśnie , podlewamy odrobiną wody , dodajemy miód, ziele i cynamon.Na bardzo wolnym ogniu gotujemy ok. 4-5 minut.Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w kilku łyżkach wody , wlewamy do wiśni i zagotowujemy.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem i chili.Kotlety oczyszczamy, nacieramy zmiażdżonym czosnekiem, rozmarynem , solą i pieprzem.Sma
Ostra na SłodkoPodstawowy przepis na zupę fasolową , pełną aromatu majeranku, boczku wędzonego i šwieżej maggi czyli lubczyku. 0.5 litra wywaru z kości schabowych lub odpis kurzy 5 dag.włoszczyzny 5 dag.marchewki 8 dag.fasoli suchej 1 cebula 3-4 ziemniaki 2 dag.boczku wędzonego sól majeranek pieprz czarny maggi czyli lubczyku świeży w liściu plasterki kiełbasy żywieckiej dla smaku ************************************************ Dzień wcześniej namoczyć(...)rozdrobnić na tarce o drobnych oczkach i wraz z fasolą włożyć do garnka.Dolać wodę w której moczyła się fasolą oraz kości , połowę boczku wędzonego, posolić i popieprzyć, gotować na małym ogniu. Cebulę pokroić w grube plastry i dusić wraz z kilkoma liśčmi maggi na pozostałym boczku.Ziemniaki pokroić w kostkę , dodać wraz z cebulą i przyprawami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiinnego nie sprawiło im większej radości niż uduszenie swojej żony. Jednej tylko rzeczy nie zrozumiem, pod żadną szerokością geograficzną. Zamiłowania naszych rodaków do smażonego. Nawet na Malediwach szukają schabowego i golonki w piwie. Mamy lato, czas, kiedy przyroda daje nam tyle możliwości, że grzech nie korzystać! Moim ukochanym darem letnim jest groszek cukrowy. Cudownie słodki, wyraźny i delikatny jednocześnie. Żadne(...)sezonem gdzie można kupić świeży groszek, ratuje się mrożonym. Dziś mam dla was coś fajnego i letniego, a my pojedziemy nad morze we wrześniu. Krem z zielonego groszku z gotowanym kurczakiem Potrzebujemy: 1 kg groszku cukrowego (może być mrożony poza sezonem) 1,5 dobrego bulionu drobiowego lub warzywnego ząbek czosnku 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżki twarogu półtłustego podwójną pierś
ladykitchen