Kolejna odsłona kanapkowego schabu, alternatywy dla sklepowych wędlin. Tym razem w intensywnej w smaku marynacie cebulowo-czosnkowej. 1,5 kg schabu marynata: 6 ząbków czosnku, 1 duża cebula, 3 łyżki keczupu, 2 łyżki musztardy, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli 1. Ze schabu odkrawamy błonki i tłuszcz. 2. Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez(...)praskę, cebulę bardzo drobno siekamy. Wszystkie jej składniki dokładnie ze sobą mieszamy, dokładnie nacieramy nią schab. 3. Mięso przekładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie go zamykamy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5h. Studzimy, kroimy w plastry
Szefowa kuchnizdrowego można zrobić ze schabu? Nie, nie smażone kotlety! Proponuję roladki schabowe nafaszerowane czymś zdrowym. Co powiecie na rzeżuchę i paprykę? W święta nasiałam rzeżuchy i ostatnio jedliśmy ją do niemal wszystkiego. Na kanapkach, z twarożkiem, z pastą jajeczną, posypywaliśmy obficie sałatki i surówki. Oczywiście robiłam też zupę z rzeżuchy , więc nie powinno Was zdziwić, że postanowiłam dalej eksperymentować(...)roladki schabowe. Wiem, wiem, powiecie że wieprzowina be, że tłuszcze nasycone i takie tam. U nas wieprzowina pojawia się od wielkiego dzwonu i jeśli już jest, to w postaci schabu, polędwicy lub łopatki. Wybieram w miarę możliwości najchudsze kawałki i przygotowuję w sposób możliwie najzdrowszy. Myślę, że to zdecydowanie lepsza propozycja niż smażony w oleju, upaćkany w jaju i bułce
DietologSmak tego dania zaskoczył mnie samą, a to dlatego że nie spodziewałam się, że z dosłownie kilku składników może wyjść aż tak smaczny obiad. Schab, papryka, cebula oraz przyprawy i mamy porządną, podzielną podstawę do przygotowania posiłku lub jak w naszym przypadku posiłków, bo mięska starczyło nam na dwa dni. Wystarczyło dogotować ziemniaków lub kaszy, wyjąć ze spiżarki jakąś surówkę(...)można było spokojnie zajadać :) Składniki na ok. 5-6 porcji: ok. 700-800 g schabu 1 duża żółta papryka 1,5 dużej czerwonej papryki 1 czerwona cebula 1 żółta cebula 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka mielona papryka Schab umyć, osuszyć i pokroić w dość cienkie plastry, każdy z nich z obu stron oprószyć solą, pieprzem i mieloną
Simply FoodZnalezione w internecie : "Najlepsi przyjaciele młodej matki - dobra kawa i korektor pod oczy" :D Schab w nieco innym wydaniu. Smaczne i proste danie a przy tym niezbyt pracochłonne. Jeśli ktoś lubi, może zwiększyć ilość przyprawy curry - ja dałam tylko tyle aby był wyczuwalny jej smak i a nie przytłoczył całego dania. Możecie do takiego mięsa podać ziemniaki, ryż(...)kaszę - wybór należy do Was. Inspiracja: Pinterest Składniki na 4 porcje: 4 plastry schabu 500 g pieczarek 1 cebula 300 ml śmietany kremówki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka curry 100 g żółtego sera sól, pieprz, słodka papryka Mięso przyprawić z obu stron solą, pieprzem, słodką papryką i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki obrać i pokroić w większe
My simple kitchenSłońce, słoneczko... tylko małolata posiała mi gdzieś okulary słoneczne. W zamian za to rekwiruję jej część słodyczy ze świątecznych paczek hihi ;D Schab w lekkiej i aromatycznej wersji. Takich dań pewnie każdy szuka wraz z nadchodzącymi cieplejszymi dniami, kiedy to ma się ochotę na lżejsze jedzenie. Pyszne mięso pod warzywną kołderką i pomidorowym sosem na pewno nie jednemu(...)posmakuje :) Myślę, że również kurczak czy ryba świetnie sprawdzą się w tym wydaniu :) Składniki na 4 porcje: 4 kawałki (plastry) schabu 1 większa cukinia 500 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 4-5 suszonych pomidorów sól, pieprz, słodka papryka, tymianek, oregano Sos pomidorowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 500 ml bulionu warzywnego 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego Pudliszki
My simple kitchenprzeróżnych niespotykanych kształtach. Dzisiaj jednak zadowoliłam się suchym fusilli, który idealnie pasuje do serowego sosu. Serowy sos to podstawa moich sosów. Dzisiaj dodałam do niego brązowe pieczarki i wędzony schab. Makaron z sosem to pożywny obiad. Już sama ilość serów mówi ile tłuszczu znajduje się w tym sosie. Dlatego mała porcja sosu z makaronem zaspokoi głód na długo. Makaron(...)sosem serowym i wędzonym schabem 4-6 porcji Składniki: 200 g sera pleśniowego 300 g serka philadephia 150 g żółtego sera 300 ml śmietanki, min 30% 200 ml mleka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 400 g wędzonego schabu 200 g brązowych pieczarek 2 łyżki masła 1 doniczka świeżej bazylii 1½ – 2 łyżeczki soli lub wedle smaku 1 łyżeczka
codojedzeniaDawno nie było u mnie żadnych mięs, więc dziś nadrabiam zaległości :) Ten schab, dzięki nafaszerowaniu jest mega soczysty i spokojnie można podawać go do obiadu lub kroić na kanapki. Składniki: - 1 kg schabu - 800 g boczku surowego przyprawy do smaku - pieprz - sól - majeranek - słodka papryka mielona wędzona - oregano Przygotowanie: Schab i boczek myjemy i osuszamy. W schabie na całej
Zainspirowana w kuchniSchab w połączeniu z owocami jest pyszny! Jeśli ktoś jeszcze nie próbował koniecznie musi upiec w ten weekend. Dziś propozycja z suszonymi śliwkami i morelami. Składniki: ok 1kg schabu bez kości, 100 g suszonych śliwek, 100 g suszonych moreli, po łyżeczce: soli, tymianku, bazylii, oregano, ostrej papryczki, dwie łyżeczki słodkiej papryczki, łyżka oleju Przygotowanie: Ze schabu usuwamy nadmiar tłuszczu(...)kieszonkę na owoce. Układamy tak, żeby po jeden stronie były śliwki a po drugiej morele - po kilka owoców na przemian. Przyprawy (prócz soli) mieszamy razem z olejem. Nacieramy marynata schab. Odstawiamy na min. 2 godziny. Posypujemy solą. Obsmażamy z każdej strony po około minucie na mocno rozgrzanej patelni. Wkładamy do nagrzanego do 100 stopni Pieczemy około 1 godziny 45 minut
Lena GotujeSoczysty schab dzięki podsmażeniu i pieczeniu w niskiej temperaturze. Pikantny i pachnący dymem przez dodatek grubo mielonego pieprzu i papryki wędzonej. Jeden z lepszych - o ile nie najlepszy, schab jaki robiłam. Składniki: 600 g schabu bez kości, 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, pół łyżeczki czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka oleju(...)pół łyżeczki soli. Przygotowanie: Z schabu wykładamy nadmiar tłuszczu. Przyprawy - prócz soli, mieszamy z olejem. Nacieramy marynatą mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. Ważne jest aby mięso przed obróbką termiczną było w temperaturze pokojowej- wtedy będzie się piekło równomiernie. Przed samym obsmażeniem posypujemy solą. Smażymy po minucie każdą ze stron na mocno rozgrzanej
Lena Gotujeflamandzku Pyszne poduszki schabowe , nadziewane podsmażanym farszem. Bardzo łatwe w przygotowaniu danie, a smakuje niemal każdemu . Nie jest to żadna klasyczna propozycja tylko , taki ot pomysł jednego dnia Ostatnio schab jest w bardzo przystępnej cenie , więc warto sięgnąć po ten właśnie kawałek mięsa . Oczywiście klasyczny schabowy jest niepodważalnie pyszny , ale modyfikacje są jak najbardziej wskazane Składniki na 4 osoby(...)grube plastry schabu ( około 2 cm ) 10 pieczarek 1 biała papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli
Ogrodnik w podróżyschabu, około 10 suszonych śliwek, około 10 suszonych moreli, 4 łyżki miodu, olej do obsmażenia. Marynata: 3 łyżki oleju, 4 goździki, 4 kulki ziela angielskiego, łyżka majeranku, 8 ziaren czarnego pieprzu, sól (wg uznania). Mięso z tego przepisu wychodzi aromatyczne, soczyste, rozpływające się w ustach oraz z delikatną nutą słodyczy, którą zyskuje dzięki zastosowaniu miodu podczas pieczenia. Świetnie smakuje zarówno(...)gorąco, jako danie obiadowe, jak i na zimno - jako wędlina na kanapki. Schab dokładnie umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Nożem z długim, cienkim ostrzem, zrobić w środku mięsa dwa nacięcia. Następnie nacięcia należy poszerzyć za pomocą trzonka drewnianej łyżki. Do środka jednego z otworów włożyć śliwki, a do drugiego morele. Teraz należy przygotować marynatę. W moździerzu dokładnie rozetrzeć goździki, ziarna
Świat Domowej KuchniRoladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami – to pomysł na obiad, który będzie smakować chyba każdemu :) Pyszny schab wypełniony kapuścianym farszem z grzybkami, a do tego panierka – brzmi pysznie, prawda? :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe z kapustą kiszoną i pieczarkami – Składniki: 5 średnich plastrów schabu – ok. 360g 150g kapusty kiszonej 150g pieczarek 1 mała cebulka(...)Ponownie wrzucić farsz na patelnię i podsmażyć do czasu aż nadmiar płynów odparuje, a farsz stanie się odpowiednio zwarty. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Plastry schabu rozbić za pomocą tłuczka na cienkie kotlety. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Farsz podzielić na 5 części (1 część na 1 kotlet). Nałożyć 1 porcję na 1 kotlet
Kulinarne PrzebojeZapraszam na pyszną domową wędlinę. Pieczony schab jest chudy, delikatny i aromatyczny. Zrobienie go jest bardzo proste, potem wystarczy tylko upiec. Polecam Składniki: ok. 900 g kawałek schabu 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonych pomidorków z czosnkiem Przygotowanie: Mięso myjemy i nacieramy przyprawami. Następnie wkładamy do rękawa(...)wkładamy do lodówki na ok. 2 godziny. Następnie wkładamy mięso do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę w rękawie. Potem przecinamy rękaw i pieczemy schab jeszcze przez 20 minut. Studzimy schab i kroimy już zimny na kanapki
słodkie i nie tylko historie kulinarnedobrą pieczeń,przy włożeniu małej ilości pracy,bardzo prostą i pięknie prezentującą się na stole.polecam na każdą imprezę rodzinną ,lub po prostu na obiad.... Składniki: około 1 1/2 kg schabu 3-4 cebule 4 ząbki czosnku 8 łyżek ketchupu pikantnego 3 łyżki majonezu sól,pieprz Przygotowanie: Schab myjemy, osuszamy i nacinamy plastry nie krojąc ich do końca,delikatnie solimy(...)przekładamy plasterkami nasze ponacinane kotlety.Czosnek drobno siekamy. W misce mieszamy ketchup, majonez i czosnek. Powstałą marynatą nacieramy dokładnie nasze mięso. Mięso powinno być całe pokryte sosem ketchupowo - majonezowym. Schab układamy w naczyniu żaroodpornym, pozostałą marynatę wykładamy na mięso i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Schabu pieczemy pod przykryciem około 1 godz. 45 min. Następnie mięso polewamy powstałym
Swojskie jedzonkopoleniuchować . Prosty w wykonaniu , smaczny a do tego nie ma w domu nikogo , kto by go nie lubił . Ten przepis jest taką lekką profanacja dania , bo do wykonania użyłam schabu wieprzowego Cóż akurat takie mięso było pod ręką , ale wyszło mega smaczne Ale podczas przygotowywania i spożywania posiłku żaden ortodoksyjny Turek nie ucierpiał Polecam to danie i nie ważne(...)jakiego mięsa zawsze jest smaczne , nawet jak spolszczone Niedzielny schabowy, tyle że inaczej Składniki na 4 -5 osób : 1 kg schabu wieprzowego , bez żyłek i przerostów 2 łyżki przyprawy do gyrosa dodatkowo 1 łyżeczka czosnku granulowanego sól , chilli do smaku olej do smażenia bułki : 0,5 kg mąki 1 szklanka bardzo ciepłej wody ( 220 ml ) 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Ogrodnik w podróży