Wiecie, wiecie. Nie będę za to przepraszać. A co do samego przepisu, to wyszedł z tego całkiem sympatyczny obiad. Mięsożerni zadowoleni no, nie było innej opcji. Składniki: 500 g schabu 1 duża czerwona papryka 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml passaty pomidorowej pół szklanki wody pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki(...)liście laurowe 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Schab kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wrzucamy go na patelnię i smażymy na oleju do zrumienienia, ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy
KardamonovySchab w galarecie to świetny pomysł na przystawkę podczas imprezy w gronie znajomych. Składniki oraz sposób przygotowania: Dwa kilogramy schabu gotuje w wodzie z marchewką, kilkoma ziarnkami pieprzu i listka laurowego oraz z 2 łyżkami jarzynki do miękkości u mnie to w zasadzie dwie godziny nigdy krócej. Po wystudzeniu pokroić w plastry około 1 cm i ułożyć na półmiskach pomiędzy(...)sito i odmierzyć potrzebną ilość, u mnie 1,5 litra rosołku podgrzać i rozpuścić odpowiednią ilość żelatyny (w zależności od firmy patrzeć ile dodać). Tak przygotowaną galaretą zalać plastry schabu. Wystudzić i gotowe. Autor przepisu: Agata Pęgowska Artykuł Schab w galarecie pochodzi z serwisu Wasze Przepisy
Wasze PrzepisyPOTRZEBUJESZ: – Fasolka szparagowa zielona mrożona 300g – Fasola edamame – opakowanie 450g – Groszek zielony mrożony – 150g – Cebula – Sos Sojowy – 2 łyżki – Sos rybny – 2 łyżki – Sezam biały – około 2 łyżki – Schab – 2 plastry o grubości około 1 cm – Ser żółty królewski – 2 plastry lub więcej / u mnie po plastrze na kotlet / – Jajko – Mąka do obtoczenia – Bułka tarta do obtoczenia – Pieprz do smaku(...)Sól do smaku – Olej kokosowy lub oliwa, olej PRZEPIS: 1. Plastry schabu rozbij tłuczkiem, posól do smaku, ułóż pokrojone na mniejsze części plastry sera / u mnie królewski / złóż na pół i ponownie rozbij brzegi tak by kotlet się skleił. 2. Tak przygotowane kotlety posól i popieprz do smaku z obu stron. Panieruj mąka, jajko bułka tarta. Smaż na rumiano
globuskulinarnydobrej jakości składniki. To dzięki nim nawet najłatwiejsze połączenia są strzałem w 10. Tu sięgam zawsze po świeże warzywa, domową paprykę konserwową, domowe kiszone ogórki i dobrej jakości schab. Do sałatki wykorzystałam schab wystrzałowy, który możecie nabyć w sieciach sklepu Świeżyzna lub w sklepie internetowym . Znacie tą sieć? Świeżyzna – pyszne wyroby mięsno-wędliniarskie Świeżyzna to sieć sklepów specjalizująca się(...)posiada certyfikat „Gwarantowanej Jakości Żywności” Znajdź sklep w swojej okolicy (klik) lub zamów wyroby online Sałatka Magdaleny – przepis na sałatkę Sałatka Magdaleny, to prosta i pyszna sałata ze schabem, pomidorkami, ogórkiem i papryką konserwową. Do tego oliwa, świeża sałata i przyprawy. Prosto, a jak pysznie. Kto się skusi? Składniki: 3-4 garście sałaty 5-6 małych pomidorków 1 gruszy
Słodkie okruszkiMięso schabowe podane w ten sposób zasmakuje każdemu. Plastry schabu, sos ketchupowo- majonezowy, pieczarki, cebulka... a to wszystko zapiekane pod warstwą żółtego sera. Do tego świeże ziemniaczki posypane koperkiem, ulubiona surówka... mniam :) Zapraszam Was na mój kanał na YouTube , gdzie możecie zobaczyć wykonanie dania --> kliknij tutaj Zapraszam Was również do obserwowania mojego konta na Instagramie(...)kliknij tutaj Składniki: * 4 plastry schabu bez kości * sól, pieprz do smaku * przyprawa do wieprzowiny do smaku (użyłam Skworcu ) * 2 łyżki mąki * 3 łyżki ketchupu * 3 łyżki majonezu * około 250 g pieczarek * 1 cebula * olej do smażenia * około 150 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Mięso posypać z obu stron solą, pieprzem
Zrób to smaczniedowolną formę u mnie to penne. Jeśli w domu nie masz makaronu możesz zastąpić go młodymi gotowanymi ziemniakami, pieczonymi ziemniakami lub ryżem. W sałatce mamy pełnowartościowe białko w postaci schabu w pikantnym gęstym cieście naleśnikowym, smażonego w głębokim oleju rzepakowym. Mamy również lekkie brokuły gotowane na parze i jeszcze kilka prostych składników, które na pewno masz w domu(...)Robimy sałatkę? PRZEPIS NA: SAŁATKĘ Z BROKUŁAMI I SCHABEM W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM - 2 -3 porcje ugotowanego makaronu/ ryżu/ ziemniaków gotowanych lub pieczonych - 1/2 ugotowanego na parze brokuła - 4 -5 plastrów schabu - 1 jajko - 2-3 łyżki mąki pszennej/orkiszowej - 80 ml śmietanki - łyżeczka pikantnej przyprawy do mięsa wieprzowego - kulka mozzarelli - świeże zioła tj. macierzanka, oregano, bazylia lub polski tymianek cytrynowy - garść
SMYKWKUCHNIRolady, kluski śląskie i czerwona kapusta. Dla mnie, idealny zestaw obiadowy. Najczęściej rolady robię ze schabu, bo takie lubimy najbardziej. Do środka rolady, wkładam kawałek ogórka kiszonego, kawałek cebuli i boczek, lub kabanosy. Tym razem dodałam kabanosy. Składniki: 600 g. schabu 1 cebula 2 średnie ogórki kiszone 2 kabanosy musztarda Na sos: 1 cebula 1 ząbek(...)kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 szklanki wody Dodatkowo: trochę oleju do obsmażenia mięsa 50 g. masła do smażenia cebuli 1 łyżka maki do zagęszczenia sosu Schab pokroić w plastry i cienko rozbić tłuczkiem. U mnie wyszło 6 plastrów. Następnie plastry schabu, posmarować musztardą, na to wyłożyć po kawałku cebuli, ogórka i kabanosa. Zawinąć w roladę
Agusiowe smakołykiPropozycja na tak zwane danie jednogarnkowe - schab pieczony z warzywami. Duże danie dla całej rodziny - na co dzień i od święta. Składniki: ok 1,3 kg schabu bez kości, pół dużej cukinii, 3 duże pieczarki, średniej wielkości cebula, pół papryki żółtej, pół papryki czerwonej, kilka obranych ząbków czosnku, sól, pieprz majeranek Przygotowanie: Schab oczyszczamy z błon i nadmiaru tłuszczu. Nacinamy(...)grubości, czosnek jeśli są większe ząbki kroimy na pół. Do nacięć wkładamy warzywa - tak jak na zdjęciu. Całość posypujemy majerankiem. Wszystkie warzywa mogą nam się nie zmieścić do schabu - wtedy wkładamy je razem z mięsem do naczynia żaroodpornego, aby upiekły się razem z nim. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez godzinę pod przykryciem, następnie zdejmujemy przykrywkę i dopiekamy
Lena GotujeSchab, to dla niektórych problematyczne mięso, bo często wychodzi suchy. Proponuję danie, w którym schab jest mięciutki i soczysty. Mięso jest kruchutkie, a sos chrzanowy z dodatkiem słodkiej śmietanki nadaje mu charakteru i delikatności. To naprawdę znakomity pomysł na przyrządzenie schabu na co dzień, jak i od święta. Danie nie jest problematyczne, ani czasochłonne. Serdecznie polecam szczególnie z surówką(...)pomidorów, kiszonego ogórka i cebulki. 4 kotlety ze schabu (po150 g każdy) 3 łyżki chrzanu ze słoiczka (można dać więcej) 1 litr bulionu (u mnie drobiowo-warzywny) 200 g śmietanki 30% 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki mąki pszennej sól i pieprz Każdy z kotletów pokroić na na pół, aby wyszło nam osiem kawałków
Krylowa KuchniaUlubiony schab mojego męża i wcale się nie dziwię, bo jest tak pyszny, że znika natychmiast po podaniu Co potrzeba: 600 g schabu wieprzowego, 500 g pieczarek, 400 g śmietany 30% słodkiej, 300-400 g pora, 40 g masła, Olej do smażenia, Sól, Pieprz, Czosnek granulowany Wykonanie: Pieczarki obieramy, kroimy w plastry do miseczki, pora czyścimy z twardych liści, płuczemy(...)kroimy w półplasterki razem z zieloną częścią do drugiej miseczki. Schab myjemy, osączamy z wody, kroimy wzdłuż na pół, każdą połówkę kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm. Układamy je na dużej desce, przykrywamy folią spożywczą, tłuczemy z jednej strony na plaster ok. 3 mm gruby. Zdejmujemy folię, każdy kawałek mięsa oprószamy z jednej strony (tej tłuczonej) dość obficie
Bułka z ChlebemKiedy najdzie nas ochota na kawał mięcha - upieczmy schab:). Dzisiejsza propozycja to pieczony schab w plastrach w marynacie musztardowej, z pieczarkami i cebulą. 500g schabu 300g pieczarek 2 cebule 4 łyżki musztardy 2 łyżki oleju sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Schab kroimy w plastry. Musztardę mieszamy z olejem, solą, pieprzem, papryką słodką i czosnkiem granulowanym. Marynatą nacieramy
Szefowa kuchnischabu 700 g kiszonej kapusty puszka ananasa sól pieprz czarny pieprz ziołowy staropolski listek laurowy ziele angielskie smalec do smażenia do zamarynowania mięsa łyżka oliwy sól pieprz szczypta chili w płatkach majeranek Schab myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy oliwą oraz przyprawami, Odkładamy do lodówki na kilka godzin. Przygotowujemy naczynie żaroodporne lub garnek rzymski. Kroimy w kostkę ananasa. Schab(...)strony na smalcu. Odciskamy kapustę kiszoną, gdyby była zbyt kwaśna, można lekko przepłukać w ciepłej wodzie. Na dno naczynia wykładamy połowę kapusty i połowę ananasa, posypujemy przyprawami, układamy schab i przykrywamy ponownie kapustą i ananasem, znów posypujemy przyprawami. Wlewamy resztki tłuszczu z patelni i cały sok z ananasa. Przykrywamy naczynie i pieczemy ok półtorej godziny. Pod koniec można
Gotowanie jest łatweSchab w sosie z serków topionych to moja kolejna propozycja smacznego dania obiadowego dla całej rodziny. Schab jest kruchy i miękki, a sos aromatyczny, lekko gęsty i kremowy. Takie danie można podać z ryżem, makaronem, kaszą czy ziemniakami. Robi się go prosto z prostych i tanich składników. Co prawda do takiego sosu z reguły daje się mięso drobiowe(...)dziś postanowiłam poeksperymentować. Eksperyment wyszedł bardzo pozytywnie, więc polecam. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg schabu wieprzowego 2 średnie cebule 1 łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego ok. 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego koperku 2 serki topione po 100g (u mnie ze szczypiorkiem i naturalny) 1 listek laurowy 3 ziela angielskie 1 łyżka
Waniliowe Improwizacje