schab - 5543 przepisów (strona:83/370)

Sałatka z razowym kuskusem z cukinią i serem feta 221

zdrowych produktów. Zainspirowało mnie to do zrobienia szybkiej i pysznej sałatki z kuskusem i smażoną cukinią. Wyrazistości sałatce dodał ser feta i listki świeżej bazylii. Do dania polecam duszony schab. 2 porcje 20 minut Sałatka: 100 g razowego kuskusu – Polecam ten: Kuskus razowy 1 mała cukinia 100 g sera feta garść liści świeżej bazylii pieprz Duszony schab: 2 kawałki(...)schabu 3 szalotki pieprz, sól, słodka papryka olej kokosowy – U nas ze sklepu naturo.pl: Olej kokosowy Kuskus zalewamy wodą, tak aby przykryła całą kaszę. Czekamy aż napęcznieje. Cukinię posolić, odstawić na kwadrans i odcedzić z wody, która wyciekła. Usmażyć na oleju kokosowym. Cukinię dodać do kuskus. Ser feta rozdrobnić w palach. Doprawić pieprzem. Posypać bazylią. Schab posolić, popieprzyć

Ania i Marcin gotują
Dwa schaby podsuszane, paprykowy i pieprzowy. 167

Pyszne domowe wyroby wędliniarskie bez wędzenia. Kupujemy dwa świeże/ nie mrożone schaby, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Przy pomocy noża obcinamy wszystkie  zbędne kawałki mięsa, ale możemy też nie obcinać. Teraz mięso musimy zapeklować na sucho.Na 1 kg mięsa dajemy 2 łyżki soli kamiennej, 2 łyżki cukru,  1 główkę czosnku i 10 ziaren jałowca- to konserwuje(...)Potem każdą porcję posypujemy przyprawami i wstawiamy w naczyniu do lodówki na 36-48 h  Co 12 h wycieramy soki z naczynia i obracamy mięso.  Następnie zapeklowane schaby wkładamy w pończochę i wieszamy w suchym przewiewnym miejscu. Po 4-5 dniach możemy już cieszyć się smakiem domowej wędliny. Smacznego

chleba naszego
Roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym 289

Schab kojarzy nam się tylko z kotletami schabowymi a przecież jest wiele sposobów jego przygotowania :) Dzisiaj pokaże Wam jak należy przygotować roladki schabowe z porem w sosie serowo-pieczarkowym. Pycha ;) Składniki - 0,5 kg schabu bez kości - 1 por - 2 ząbki czosnku - ok. 2o dag pieczarek - ok. 15 dag sera żółtego ( najlepiej twardy , długo dojrzewający) - 1 op. serka topionego kremowego(...)sól , pieprz - olej - 2  łyżki masła - wykałaczki Sposób przygotowania Schab kroimy w plastry ok. 1,5 cm. Rozbijamy go tłuczkiem i oprószamy pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewamy , olej , dokładamy masło i wrzucamy posiekany czosnek. Gdy nam się lekko zeszkli, dorzucamy pokrojonego w pół plastry pora ( jego białą część). Ok. 10 minut całość podsmażamy. Odstawiamy do ostygnięcia

Różne smaki w kuchni
Schab w pierzynce 189

rodzaje mięsa, dwa rodzaje przypraw w jednym kawałku. Taką wędlinę przygotowałam na tegoroczną Wielkanoc. Składniki 500 g schabu 300 g mięsa mielonego kawałek czerwonej papryki przyprawa rozkoszna Tradismak przyprawa kebabczeta Tradismak 1/2 łyżeczki żelatyny Tradismak sól   1. Schab nacieramy solą, owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na dobę. 2. Do mięsa mielonego dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, przyprawę(...)kebabczeta i żelatynę. Dokładnie mieszamy. 3. Schab odwijamy z foli, oprószamy przyprawą rozkoszną i otulamy go pierzynką z mięsa mielonego. 4. Wkładamy do szynkowaru i gotujemy około godzinę. Smacznego życzy Kategoria: Inne , Przepisy , śniadania i kolacje Tagged: domowa wędlina , papryka , schab , szynkowar , Tradismak , wieprzowina , żelatyna

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Żurek na schabie 163

Delikatny i aromatyczny żurek to idealna wersja dla osób, które nie przepadają za smakiem wędzonki. Jest lekki i dietetyczny a jego przygotowania banalnie proste. Składniki 6 plastrów schabu 2 l wody 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 ząbek czosnku majeranek 1/2-1 szkl zakwasu na żurek sól pieprz 6 jajek ugotowanych na twardo 1. Plastry schabu posypujemy solą i pieprzem(...)stron. Delikatnie wklepujemy przyprawy. 2. Mięso wkładamy do garnka w wodą. Dodajemy ziela, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Po 20 minutach wsypujemy majeranek. 3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. 4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: czosnek , fit , schab , Wielkanoc , wieprzowina , żurek

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
schab z ananasem 147

kuchni nieraz dzieją się dziwne rzeczy :) albo powstają nieklasyczne potrawy. Pierwszy raz w życiu zrobiłem schab z ananasem :) Schab kroimy... rozbijamy... przyprawiamy... Ananasa kroimy w kostkę i zawijamy w schaby :) Tak przygotowane mięso możemy usmażyć w głębokim tłuszczu, piekarniku, na patelni... W trakcie przygotowania schabów, gotujemy ryż i coś "zielonego" Gotowe :) soczysta  roladka schabowa z ananasem, dla małych

chleba naszego
schab z rodzynkami 155

Dlaczego nie :) jeżeli nie ma w domu śliwek, to są rodzynki. Schab upiekłem w piątek do chleba, ale plany domowe się zmieniły i wyszedł w sobotę na obiad. Ładny kawałek schabu około 1,5 kg  nacieramy solą, przyprawami i czosnkiem z olejem 1/2 szkl. Robimy w środku dziurę nożem i faszerujemy. Tak przygotowany w naczyniu wkładamy do pieca. Pieczemy(...)st.C. Po wystudzeniu kroimy w plastry i dodajemy do kanapek.  Ja pokroiłem schab na porcje obiadowe i dodałem włoszczyznę.  Wstawiłem na 40 min / 180 st. C  do piekarnika. Schab rozpływał się w ustach :) Sos wyszedł przepyszny :)  Można go podawać z chlebem, ziemniakami lub makaronem :)  Polecam ! Smacznego

chleba naszego
Rolada ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami 163

Smaczna rolada ze schabu z mięsem mielonym i pieczarkami. Ja podałam na zimno, jako wędlinę do sałatek. Równie dobrze sprawdzi się, jako dodatek na chleb, np z ketchupem i korniszonem lub jako danie obiadowe, na ciepło. 1.2 kg schabu 400 g mięsa mielonego (łopatki lub karczku) 400 g pieczarek 2 cebule 1 jajko 25-30g tartego parmezanu sól, pieprz(...)czosnek granulowany przyprawa do mięsa mielonego Schab nacinamy po długości, tworząc większy płat. Mięso rozkładamy jak książkę i za pomocą tłuczka „rozbijamy” je, by w każdym miejscu było mniej więcej tej samej grubości. Doprawiamy z obu stron solą oraz pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę. Oczyszczone pieczarki kroimy na półplasterki. Na patelni lub w rondelku rozgrzewamy 1-2 łyżki

Smaki Na Talerzu
Schab gotowany - pięciominutowy 875

świątecznym stole oprócz słodkości musi być coś mięsnego więc proponuję schab gotowany. Trzeba oczywiście odpowiednio wcześniej go przygotować,schłodzić w lodówce i wtedy można się nim delektować.  1,5 kg schabu bez kości 2 litry wody 2 łyżki soli morskiej 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 duże(...)wkładamy mięso i zagotowujemy, od momentu zagotowania odliczamy 5 minut i wyłączamy gaz, zostawiamy tak na całą noc. Rano ponownie gotujemy 5 minut i zostawiamy do kompletnego ostudzenia.  Schab wyciągamy z zalewy ,osączamy,zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Po nocy w lodówce schab stanie się kruchy i wilgotny

Kolorowa kuchnia Elki
Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami (Arrosto all'arancia e prosciutto crudo) 116

SKŁADNIKI 1 kg schabu 3 pomarańcze 6 szalotek 200 g szynki parmeńskiej 5 łyżek koniaku świeży rozmaryn s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 1 kg di lonza di maiale 3 arance 6 scalogni 200 g di prosciutto crudo 5 cucchiai di cognac rosmarino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed pieczeniem, schab oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Mięso(...)nacieramy solą i pieprzem.  Schab owijamy szynką parmeńską. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.  Mięso układamy w naczyniu. Obok mięsa wykładamy kawałki pomarańczy, połówki szalotek i 4-5 gałązek świeżego rozmarynu. Na koniec mięso polewamy koniakiem. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut

La grande e la piccola cuoca
Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym 291

Bitki schabowe w sosie pomidorowo-paprykowym to świetna, dietetyczna propozycja podania schabu. Bardzo smaczna inspiracja na jesienny obiad. Mięso rozpływajęce się w ustach i esencjonalny, aromatyczny sos pomidorowo-paprykowy, to jest naprawdę pyszne. Polecam! Składniki na 4 porcje: 8 cienkich plastrów schabu 2 mięsiste, czerwone papryki 4-5 pomidorów 1 cebula 1 ząbek czosnku smalec/olej 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki(...)cukru sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego oregano suszone i świeże Wykonanie: plastry schabu rozbić pod płatem folii spożywczej, oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące, a nadmiar strzepnąć. Smażyć na smalcu do zrumienienia. Zsunąć z patelni na talerzyk. Zeszklić na tym samym tłuszczu obraną, pokrojoną cebulę i czosnek. Po czasie dołożyć obraną, pozbawioną gniazd nasiennych paprykę, pokrojoną w paseczki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Roladki schabowe z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 174

uwielbiam i o żadnej innej porze roku nie smakuje tak jak teraz. Tej pokusie ulegnie każdy, kto tylko lubi gruszki i ser „śmierdziuszek „ Dzięki moczeniu w mleku schab dosłownie rozpływa się w ustach. Chciałabym Wam przy okazji pokazać mój nowy nabytek, niezbędny w każdej kuchni , bo przecież czymś rozbijać mięso do obiadu trzeba, ja takich miałam kilka i wszystkie lądowały(...)odkręcające się śrubki po którymś tam użyciu, ale to tak nieistotny szczegół, że nie zwracam na niego uwagi, wystarczy dokręcić.  Polecam Wam z czystym sumieniem. Składniki: 60 dag schabu bez kości ½ cebuli ¾ szklanki mleka 2 małe gruszki 10 dag orzechów włoskich 10 dag sera z przerostem niebieskiej pleśni 1,5 szklanki wody ½ szklanki słodkiej śmietanki 22% Mąka do obtoczenia

Wanilia i Kardamon
Zapiekanka po wiejsku 165

Zapiekankę często przyrządzam na różne uroczystości rodzinne, jest bardzo smaczna. Najlepiej smakuje z młodymi ziemniakami, moja rodzina uwielbia tą zapiekankę. Składniki: 6 plastrów schabu 1 kilogram ziemniaków 0,5 kilograma pieczarek 250 gram żółtego sera 1 cebula Ząbek czosnku 250 ml. bulionu warzywnego 250 ml. śmietany 18 % 40 gram mąki pszennej 40 gram masła Sól, pieprz Gałka muszkatołowa mielona Pół(...)dokładnie myjemy nie obierając ich, przekładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut od momentu zagotowania. Zalewamy zimną wodą i obieramy z łupinek, ostudzone kroimy w plastry. Plastry schabu oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym oleju na rumiany kolor, odkładamy na talerz. Umyte pieczarki kroimy na pół, obsmażamy na patelni po smażeniu schabu, smażymy do odparowania wody. Cebulę

Bajeczna Kuchnia
Świąteczny schab pieczony 134

schab robię od kilku lat na Święta Bożego Narodzenia. Jest pyszny, pachnący i co najważniejsze nie jest suchy. Składniki: 1,5 kg schabu sól, pieprz 5 łyżek oleju 10 łyżek wody 2-3 łyżki suszonego majeranku 1 łyżka papryki słodkiej 2 liście laurowe w całości Dodatkowo: rękaw foliowy sznurek Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem. Nacieramy wszystkimi przyprawami, zamiast soli lubię użyć(...)olejem i wodą. Wstawiamy do lodówki, najlepiej na dobę. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, czekamy troszkę aby mięso odpoczęło. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180-200 stopni, schab wkładamy do foliowego rękawa, wlewamy sos z wody i oleju. Ściśle sznurujemy i wkładamy do piekarnika na 1,5 godziny. Po tym czasie studzimy oraz wkładamy do lodówki. Schab nadaje

Kocham Czekoladę
Schab z serem pleśniowym i gruszkami 180

Inny sposób na schab, tym razem zapieczony z gruszkami i serem pleśniowym. Składniki: 4 kotlety ze schabu 2 czerwone cebule 4 gruszki sól, pieprz 2 gałązki rozmarynu 150 ml śmietany kremówki 250g sera pleśniowego z niebieską pleśnią 50g orzechów włoskich Cebulę i gruszki obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na złoto. Schab rozbijamy, doprawiamy solą i pieprzem, podsmażamy(...)stron. W naczyniu żaroodpornym układamy schab, gruszki z cebulą oraz gałązki rozmarynu. Całość zalewamy śmietaną, dodajemy pokruszony ser i orzechy włoskie. Naczynie wkładamy do nagrzanego do 180*C piekarnika, zapiekamy przez 25 minut

Gotowanie i blogowanie