mazurki można jeść tylko w święta? Chyba nie... A dziś proponuję Wam roladki schabowe z bakłażanem. Zrobiłam dwie wersję: z serkiem kozim i serem żółtym. Składniki: 4 kawałki schabu 1 bakłażan mały serek kozi 2 plasterki sera żółtego ketchup pieprz cytrynowy sól bułka tarta sezam 2 jajka Schab rozbijamy dość cienko ale żeby się nie rozrywał. Solimy i pieprzymy(...)każdej strony Bakłażana kroimy wzdłuż i podsmażamy na suchej patelni. Każdy kawałek schabu posmarować ketchupem, położyć plasterek bakłażana i dodać ser. Ja zrobiłam 2 porcje z serem kozim i 2 z żółtym serem. Schab zwijamy jak roladkę. Maczamy w jajku, bułce tartej pomieszanej z sezamem i jeszcze raz w jajku. Smażymy na rumiano z każdej strony. Rodzaj sera zależy
Olikowa kuchniaCześć Kochani, dziś chcę Was zaprosić na coś innego niż zawsze-na pyszną domową wędlinę a dokładniej schab krótko gotowany. Pyszny, aromatyczny, mięciutki-idealny na kanapki, o sałatki-po prostu jako wędlina. Robi się go bardzo łatwo i zawsze się udaje, zapraszam Zapraszam też na film SKŁADNIKI -ok 1-1,3 kg schabu wieprzowego -mała główka czosnku -ok 5 dużych(...)początek składniki na zalewę dajemy do garnka-czyli czosnek obieramy, przepuszczamy przez praskę, dodajemy sól, liście, ziele, paprykę ,pieprz, majeranek i wodę (majonezu na razie nie) Do zalewy dajemy schab wieprzowy w kawałku ok 1-1,3 kg :) Stawiamy na kuchence i zagotowujemy. Gdy woda zacznie bulgotać i się gotować, gotujemy nasz schab ok 5-7 minut, wyłączamy ogień, przykrywamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCzas na coś pysznego i klasycznego. Czyli takie danie z kuchni polskiej. Schab w sosie pieczarkowo-porowym. Bardzo prosty w przygotowaniu, aromatyczny, absolutnie przepyszny. Na końcu wpisu znajdziecie propozycję podania go z kaszą gryczaną i suróweczką. No prościej się nie da! Także serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu, który sprawdzi się jako danie dla całej rodziny. Schab w sosie pieczarkowo-porowym(...)Składniki (4 porcje): schab wieprzowy bez kości, 400g (ja użyłam już rozbitych plastrów o grubości około 1cm jak na klasyczne kotlety; do kupienia u dobrego rzeźnika), 250g pieczarek, 1 cebulka, 2 ząbki czosnku, 1 por, 1/2 szklanki mleka kokosowego z kartonika (polecam Real Thai), szklanka wywaru warzywnego (używam kostek 100% suszonych warzyw), łyżka oliwy z oliwek, łyżeczka masła klarowanego, przyprawy
Natka PietruszkiNajpopularniejsze są roladki schabowe z pieczarkami, zaraz za nimi na podium są roladki z musztardą i ogórkiem. Ja polecam roladki schabowe z mięsem mielonym i boczkiem. Soczyste roladki ze schabu, to raczej mrzonka, schab należy do mięs suchych, można tylko ten stopień suchości lekko regulować. Moja propozycja na obiad z piekarnika to roladki schabowe w boczku pieczone z ziemniakami. Może(...)zima zawsze można je serwować. I mimo że jest to wieprzowina pieczona z ziemniakami , to danie nie należy do ciężkich. Każdemu się marzą soczyste roladki schabowe i choć schab pieczony w rękawie czy naczyniu nie wysycha to nie oszukujmy się, schab nie jest mięsem soczystym. Z racji tego, że nie zawiera tłuszczu jego struktura jest taka, a nie inna. Roladki
Dieta moja pasjaWiecie, wiecie. Nie będę za to przepraszać. A co do samego przepisu, to wyszedł z tego całkiem sympatyczny obiad. Mięsożerni zadowoleni no, nie było innej opcji. Składniki: 500 g schabu 1 duża czerwona papryka 250 g pieczarek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku puszka pomidorów w kawałkach 100 ml passaty pomidorowej pół szklanki wody pół łyżeczki wędzonej mielonej papryki(...)liście laurowe 1 łyżeczka poszatkowanej natki pietruszki sól pieprz olej rzepakowy (przepis na 3 porcje) Schab kroimy w paski, doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką, mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wrzucamy go na patelnię i smażymy na oleju do zrumienienia, ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy
Kardamonovymięso wkładamy do rękawa do pieczenia, do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 1,5 godziny. Po upieczeniu mięso obsypujemy majerankiem i zostawiamy do ostygnięcia. Podobne przepisy: Pieczony schab Rolada z indyka faszerowana tapenadą Rolada z indyka Schab pieczony w mleku Schab pieczony z morelami Pieczona pierś z indyka do kanapek Schab pieczony w migdałowej skorupce Artykuł Pieczona szynka
Kardamonovyodstawiamy do ostygnięcia. Mięso musi sobie odpocząć, nie krójcie go wcześniej, bo wszystkie soki z mięsa wypłyną, a przecież chodzi o to, żeby było soczyste. Podobne przepisy: Pieczony schab Rolada z indyka faszerowana tapenadą Rolada z indyka Schab pieczony w mleku Schab pieczony z morelami Pieczona szynka Schab pieczony w migdałowej skorupce Artykuł Pieczona pierś z indyka do kanapek pochodzi
Kardamonovywyczynem, grunt że nic nie zepsułam. Tola wciągnęła parę plastrów, resztę zamroziłam. Zjemy indyka na święta. Skąd w ogóle pomysł na przygotowanie indyka w ten sposób? Mój przepis na schab. Klasycznie chciałam przed świętami zrobić jakąś domową wędlinę. Indyka zrobiłam właściwie w ten sam sposób. Nie kombinowałam z przyprawami, z ziołami. Doprawiłam go jedynie solą, pieprzem, mieloną słodką papryką(...)można ściągnąć pokrywkę i jeszcze bardziej je zrumienić. Mięso odstawiamy na jakieś 20 minut, żeby trochę odpoczęło. Jak za wcześnie je pokroicie, wypłyną z niego wszystkie płyny. Podobne przepisy: Schab pieczony w mleku Pieczony schab Rolada z indyka faszerowana tapenadą Rolada z indyka Pieczona pierś z indyka do kanapek Schab pieczony z morelami Pieczona szynka Artykuł Pierś z indyka pieczona
Kardamonovystopniach około 1,5 godziny (mięso powinno być miękkie i się rozpadać). Ostatnie 20 minut można piec bez pokrywki. Przed podaniem całość posypujemy natką pietruszki. Podobne przepisy: Schab pieczony w ajvarze Schab gotowany z suszonymi pomidorami Schab gotowany w sosie własnym Karkówka pieczona w soku jabłkowym Schab pieczony w soku jabłkowym Artykuł Karkówka pieczona w ketchupie i cebuli pochodzi
KardamonovyPieczony schab z młodą kapustą, cebulą i pieczarkami, posypany świeżą natką pietruszki. Pięknie pachnie podczas pieczenia i super smakuje. Łatwe i szybkie w przygotowaniu danie obiadowe. Składniki: ok 700 g schabu, pół główki małej kapusty, duża cebula, 300 g pieczarek - u mnie brązowe, sól, pieprz, łyżeczka rozmarynu, cząbru oraz czosnku w proszku masło natka pietruszki Przygotowanie: Schab kroimy na plastry(...)oraz pozostałymi przyprawami. Smażymy przez minutę z każdej strony na maśle. Kapustę siekamy, cebulę i pieczarki kroimy w plastry. Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy cebulą z kapustą solimy, następnie schab i pieczarki na wierzch. Naczynie żaroodporne musi być z przykryciem. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 minut. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
Lena GotujePyszne, mięciutkie i kruche kopczyki. Łatwe do zrobienia, a efekt doskonały. Polecam na niedzielny obiad. Składniki na 6 porcji: ? 6 plastrów schabu 1,5 cm ? 50 dkg mięsa mielonego z indyka ? 1 jajko ? 1 bułka kajzerka ? 2 szalotki ? 1 ząbek czosnku ? 1 łyżka masła ? 2 łyżki posiekanej natki pietruszki ? 1 łyżka tartej bułki ? sól, pieprz do smaku ? 1 szklanka(...)śmietanki 30% ? 1 kula mozzarelli Wykonanie: ? Plastry schabu posypać solą i pieprzem. ? Szalotki i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. ? Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć i pokroić w drobną kostkę. ? Mięso mielone wymieszać z jajkiem, bułką, cebulką, natką. Przyprawić solą i pieprzem. Jeśli masa mięsna jest za rzadka to dodać tartą bułkę. ? Naczynie do zapiekania posmarować
To co kochamdobie wszechobecnych konserwantów idealnym rozwiązaniem jest przygotowanie przez siebie w domu pysznych wędlin. Ja często robię schab pieczony. Mój przepis jest prosty, a schab zawsze się udaje. Składniki: ? 1 kg polędwicy wieprzowej ? 2 łyżki majeranku ? 5 ząbków czosnku ? sól, pieprz do smaku Wykonanie: ? Schab natrzeć startym czosnkiem, solą, posypać majerankiem. Odstawić do lodówki na 3 godziny do zamarynowania. ? Schab zawinąć
To co kochamduszony schab z pieczarkami i jabłkami podpatrzyłam u Ewy Wachowicz w jej programie telewizyjnym. Wyszedł naprawdę smaczny i godny powtórzenia oraz polecenia. Intensywny aromat przypraw i lekka słodycz jabłek doskonale współgrają z kruchym mięsem. Do tego kopytka i surówka z marchwi i buraka. Mniam, mniam! Składniki: Mięso ? 4 plastry schabu ? sól, pieprz, ? ostra i słodka papryka ? 2 łyżki mąki ? olej(...)pieczarek ? 1 duże jabłko ? 1 łyżeczka tymianku, sazłwi i oregano ? sól, pieprz do smaku ? 150 ml soku jabłkowego ? 1 mały kubek śmietany ? 3 łyżki oleju Wykonanie: ? Plastry schabu rozbić tłuczkiem, przyprawić z obu stron, oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. ? Cebulę i czosnek pokroić w drobną kosteczkę. ? Pieczarki pokroić na dość grube kawałki, jabłko w kostkę. ? Podsmażyć na oleju cebulę
To co kochamuwielbiałem Devolay. Już sama nazwa jest fajna, a smak jeszcze lepszy. W ramach czegoś zawijanego Agnieszka zrobiła zrazy wieprzowe zawijane. 👉Jak zrobić zrazy wieprzowe ze schabu❓ Trzeba zrobić dużo hałasu... Nie nie chodzi mi żeby nakrzyczeć na Agnieszkę, a Agnieszka na mnie. Tylko trzeba rozbić kotlety... Po 40 minutach takiego(...)patelnie, gdzie jest tyle szumu, że musiałem wyciąć ścieżkę dźwiękową, bo by Wam bębenki popękały... (a sam, po angielsku, usunąłem się z kuchni). Jak zawijać zrazy ze schabu? Zanim te zrazy wylądowały na patelni, to nagraliśmy jak należy zawijać zrazy? Bo w tym tkwi sekret. Jak poznacie, to zrobicie zrazy zawijane. Zapraszamy na przepis
Dieta Rozdzielna i Zdrowiezanurzone w aromatycznym sosie pieczeniowym z pieczarkami. Rewelacyjne danie obiadowe, które możemy podać z ziemniaczkami, kluskami lub kaszą i ulubioną surówką. Palce lizać! Składniki: ok 1 kg schabu 1 cebula ok 250g pieczarek 1 łyżka masła 1,5 szklanki wody lub bulionu 1 łyżka mąki – do zaciągnięcia sosu Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek, liść(...)laurowy, ziele angielskie olej do smażenia *** Schab kroimy w 1-2 cm plastry *** *** Mięso nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem i odkładamy na minimum 1 godziną *** *** Po tym czasie mięso smażymy na rozgrzanym oleju, z dwóch stron na mocno rumiano *** *** Pieczarki kroimy w plastry, a cebulę w piórka. Podsmażony schab przekładamy do garnka. Na patelnię dokładamy masło
Blog z Apetytem