schab z duszonym porem Delikatne i aromatyczne duszone pory, połączone ze schabem i grzybami to przepis na danie proste i niezwykle smaczne. składniki dla czterech osób 4 kotlety wykrojone ze schabu każdy o wadze ok 200 g 3 duże pory 300 g pieczarek 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 3 łyżki oleju 7-10 łyżek(...)grzyby zdejmujemy z patelni ( dodając je do garnka z porami), dodajemy na patelnię kolejne dwie łyżki masła i przesmażymy z obu strom,na złoty kolor, kotlety ze schabu. Teraz możemy do garnka z porami dodać koncentrat pomidory, kilka łyżek wody a kiedy całość ponownie się zagotuje, dokładamy przesmażone kotlety, doprawiamy pieprzem ( i ewentualnie solą) nakrywamy
Miód i pieprzschabu pokrojonego w plastry, 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 średnie cebule, 6 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 10 ziaren czarnego pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, sól, pieprz, 1 kostka rosołowa, 1 łyżka mąki, ok. 100 ml śmietanki 30%, tłuszcz do smażenia. Kiedy już zupełnie znudzą się nam tradycyjne kotlety schabowe, a w lodówce mamy tylko pokrojony w plastry schab(...)polecam serdecznie dzisiejszy przepis. Mięso robi się delikatne, mięciutkie, rozpadające się pod widelcem - a dodatek warzyw sprawia, że całe danie nabiera oryginalnego charakteru. Schab rozbić tłuczkiem z obu stron. Posypać solą i pieprzem i kolejno obsmażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do wysokiego rondla z grubym dnem. Warzywa obrać. Cebulę przekroić w półkrążki a marchew i pietruszkę
Świat Domowej Kuchnibyć proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz pozbawione zbędnych tłuszczy nasyconych. W takich daniach powinno się "przemycić" zdrowe warzywa czy owoce. Dlatego od razu na myśl przyszedł mi schab gotowany na parze, który bardzo lubię, żeby danie trochę urozmaicić zrobiłam roladkę ze szpinakiem, kiełbasą i kozim serem. Mięso podałam z mini marcheweczkami i kaszą jaglaną. Koszt jednej porcji(...)Więcej przepisów możecie znaleźć na stronie smakidobregożycia Składniki: 500 g schabu bez kości Sokołów , kawałek kiełbasy z babcinej spiżarni Sokołów , 300 g szpinaku, 4 plasterki sera koziego, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka oleju kokosowego, sól morska, pieprz biały, 1 szklanka kaszy jaglanej, 300 g mini marchewek. Przygotowanie: Schab dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy
Aga w kuchniSkładniki: 1, 2 kg schabu bez kości 4 łyżki oliwy 1 łyżka sosu chilli 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku W miseczce mieszamy wszystkie składniki marynaty - ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Schab płuczemy, wykładamy na talerz i polewamy marynatą. Tak przygotowany schab wkładamy do lodówki na 3 godziny a najlepiej na całą noc. Po tym czasie przekładamy schab do naczynia
Moje-pitraszenieczeka. Mam nadzieję, że starczy mi sił na dalsze pisanie i gotowanie jeszcze przez jakiś czas. Jeszcze raz bardzo Wam wszystkim Kochani dziękuję. A dzisiaj mam dla Was pyszny schab pod pierzynką Składniki 500 g schabu bez kości 3 średnie cebule 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 200 ml śmietany (dałam 18%) 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki masła klarowanego(...)sól pieprz koperek lub natka pietruszki Schab opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na kotlety o grubości około 1,5 cm i delikatnie rozbić. Oprószyć solą, pieprzem każdy kotlet i obsmażyć na maśle klarowanym z dwóch stron na lekko rumiany kolor. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć cebulę pokrojoną w plasterki. Zalać śmietaną wymieszaną z puszką pomidorów oraz doprawioną solą
O kuchni z uczuciemDziś na blogu kolejna odsłona tego co lubię najbardziej, czyli przepisy z cyklu domowe wędliny. Tym razem będzie to ziołowy schab z pończochy, lekko pikantny, ponieważ dodałam do niego ostrą wędzoną paprykę. Jeśli nie posiadacie wędzonej, możecie dodać też zwykłą. Ziołowy schab z pończochy Czas przygotowania: 10 dni Składniki: 1000 g schabu wieprzowego 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki soli(...)siatki a potem do pończochy. Wieszamy w przewiewnym w miarę ciepłym miejscu na 5-6 dni. U mnie wisiał przy kuchennym oknie. Po tym czasie schab już jest gotowy, ale, jeśli jest taka potrzeba może wisieć dłużej
Kulinarne przygody GatityBardzo smaczna i efektowna przekąska. Możemy ją podać różne na uroczystości rodzinne, święta, sylwestra lub nowy rok. Składniki: 1,5 kilograma schabu 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1/4 szklanki oleju rękaw do pieczenia Farsz: 1 kostka masła 5 jajek ugotowanych na twardo 4-5 łyżek tartego chrzanu sól,pieprz(...)Dodatkowo: 1 ogórek zielony 2 pomidory sałata kilka oliwek posieka natka pietruszki 2,5 litra bulionu warzywnego 1 op. żelatyny Sposób przygotowania: Schab nacieramy przyprawami i olejem, przekładamy do rękawa do pieczenia, spinamy zapinką, wstawiamy na ok. 10 godzin do lodówki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni, rękaw rozcinamy , pieczemy jeszcze 30 minut. Odstawiamy
Bajeczna KuchniaŚwięta już lada chwila pora poza Wigilią pomyśleć o całej reszcie!Postanowiłam zrobić pyszny aromatyczny schab - super przekąska i bardzo dobry dodatek do kanapek!Pamiętacie mam nadzieję mój schab na zimno, trochę go zmodyfikowałam, bardziej zapachniał ziołami i smak zadziwia! Nadszedł świąteczny czas... SKŁADNIKI: 1kg. schabu 1/4 szkl. soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka majeranku roztartego(...)dłoniach 1 łyżeczka przypraw do wieprzowiny 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 5 kulek ziela angielskiego 2 liścia laurowe trochę vegety(najlepiej domowej) WYKONANIE: schab nakłuwamy, nacieramy i marynujemy w mieszance przypraw, ziół i oliwy z oliwek, na wierzch kładziemy kilka gałązek rozmarynu, przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy w marynacie na noc, następnego dnia wkładamy do zimnej wody
Kuchnia BeatyJeśli wędlina to najlepsza domowa. Robię taką od ok. 2 lat z przepisu, któruy dostałam od koleżanki. W ten sposób można przygotować schab, szynkę lub filet z indyka. Czas gotowania zależy od wielkości mięsa. Składniki: 1,2 kg schabu 2 łyżki soli peklowej Marynata: kilka kuleczek ziela angielskiego garść kuleczek czarnego lub kolorowego pieprzu kilka kuleczek jałowca(...)ziaren kminku łyżka majeranku główka czosnku łyżka suszonego czosnku 3 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki soli kuchennej lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć, włożyć do garnka razem z przyprawami, zalać zimną wodą (mięso
Czerwień i błękitschabu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy szczypta hyzopu oliwa majeranek 2 listki laurowe ziemniaki Schab oczyścić z błony, naciąć w 3 miejscach wzdłuż na głębokość ok 2 cm, do nacięć włożyć czosnek pokrojony na plasterki. Skropić schab oliwą, obsypać ziołami i przyprawami. Na wierzchu położyć listki laurowe (można je połamać) Ziemniaki obrać, przekroić na ćwiartki przepłukać(...)osączyć na sicie. Skropić oliwą i dodać pieprz, sól i majeranek. Schab ułożyć w brytfance, dookoła obsypać ziemniakami, Przykryć całość folią aluminiową i wstawić do piekarnika na ok 40 min , temp 180 st . Po tym czasie zdjąć folię i podpiec mięso i ziemniaki, ok 20 min. (termoobieg
Gotowanie jest łatwezdrowego upiec! A, że ja rządna tych wrażeń smakowych już jestem, i nie umiem tego w sobie zahamować więc postanowiłam użyć patelni grillowej sprytne nie!? Zakupiony został wspaniały chudziutki schab. Zamarynowałam go w sosie sojowym i miodzie tak jak w komentarzu do pierwszego mojego posta poleca Monika. Odczekałam godzinę - więcej nie byłam w stanie i ... powstała cudowna imitacja wiosennego wieczoru(...)przysmażone ziemniaczki i kolacja po prostu palce lizać! Brakowało mi tylko pomidorów posypanych szczypiorkiem ale kapusta pekińska z sosem sałatkowym dała radę dopełnić ogromu wrażeń smakowych. A oto przepis: Schab z ,,grilla" łatwe marynowanie mięsa min 1h a powinna być cała noc smażenie min 30 minut Składniki * 2 plastry schabu grubości ok 1 cm * 2 łyżki sosu sojowego ciemnego (Monika
sierotka maRysia w kuchniMoje kolejne domowe wyroby z kategorii - wiem, co jem. Dzisiaj polecam schab faszerowany mięsem mielonym z indyka. Danie, które możemy jeść na zimno jako przekąskę i na gorąco do obiadu, np. z sosem grzybowym. SKŁADNIKI ok 1,5 kg schabu 1 łyżka sosu sojowego zioła typu: majeranek, cząber, tymianek. 2 ząbki czosnku Na farsz: 40 dag mięsa mielonego z indyka(...)udziec) przyprawa do mięsa drobiowego 1 jajko 1 łyżka kaszy mannej 1/2 pęczka natki pietruszki WYKONANIE. Schab płuczemy, obieramy z błony. Nacinamy w połowie i następnie rozbijamy na dość cienką warstwę. Wkładamy do miski, posypujemy przyprawami przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polewamy sosem sojowym. Nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na przynajmniej kilka godzin. Można to zrobić dzień
W kuchennym oknie Ewyschab 300 g łopatka 800 g podgardle 400 g słonina 300 gram Przyprawy: peklosól 10g sól 15 gram pieprz biały 1 g pieprz czarny 1 g pieprz ziołowy 2 g czosnek 20g gorczyca 1 łyżka woda 200g cukier 1 g opcjonalnie zioła; gorczyca majeranek, kminek, kolendra lubczyk jałowiec papryka tymianek pieprz czarny gałka muszkatołowa osłonka białkowa(...)żywieckiej Wykonanie; Mięso i słoninę pokroić w mniejsze kawałki i zapeklować na dobę. Schab pokroić byle jak i stłuc młotkiem , resztę zemleć na dużych oczkach. Przyprawy czosnek i wodę wrzucić do blendera i wszystko zmiksować. Do mięsa dodać przyprawy i mieszać pół godziny. Odstawić na dobę do lodówki. Następnego dnia nadziać batony i dobrze związać i na kolejną dobę
Gotowanie jest łatweSPOŁEM , otrzymałam bardzo smaczne sosy, za co ślicznie dziękuję. Zastanawiałam się który sos pierwszy wypróbować i wypróbowałam sos cygański. Schab w tym sosie , jest bardzo smaczny, moja rodzinka stwierdziła to samo. Sos nadaje się do mięs, makaronów, czy pizzy. Więc polecam sos z czystym sumieniem(...)Schab po cygańsku
Kuchnia Danusiustach schabowe w postaci medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad! Mięso podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE 700 g schabu Sól Pieprz Przyprawa do wieprzowiny Skworcu (klik) 5 cebul 5 pieczarek 100 g żółtego sera (ostrego) 1,5 szklanki mleka 1 szklanka bułki tartej Olej do smażenia Schab dokładnie myjemy(...)pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej brzegu) układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się
VioletoweKucharzenie