pomidorowy, tyle samo chęci na pójście do sklepu i zrobienie zakupów. Otwieram zamrażarkę – szpinak, sery są u mnie zawsze, nie umiałabym bez nich żyć. W zamrażarce schab w plastrach – niech będzie! Z tego połączenia lenistwa z zawartością lodówki powstał szybki i smaczny obiad. Lately I’m all about pasta. How much of rice(...)fridge came a nice and simple dinner. SKŁADNIKI: 1 średnia cebula 100 g sera typu lazur 400 g mrożonego szpinaku 4-5 pomidorów 2-3 ząbki czosnku 360 g schabu w plastrach 200 g jogurtu greckiego czerwony pieprz, sól INGREDIENTS: 1 medium onion 100 g blue cheese 400 g frozen spinach 4-5 tomatoes 2-3 garlic cloves
Martyna CooksCzasem zostanie od obiadu trochę mięsa i nie bardzo wiadomo co z tym robić! Najgorzej chyba, gdy zostaje schab(wtedy schab po żydowsku, ale jak często można?)! Ja wykorzystałam schab do śniadaniowej sałatki! SKŁADNIKI: 1-2 schabowe pocięte w paski 1 pokrojona kiełbasa 1/2 sałaty lodowej lub innej około 10 pomidorków koktajlowych 2-3 jajka 5 rzodkiewek(...)łyżka masła klarowanego pieprz,sól, lubczyk sos winegret lub czoskowy WYKONANIE: kawałki schabu i kiełbasy smażymy z przyprawami i lubczykiem do zrumienienia, odsączamy na ręczniku papierowym, na dno półmiska rwiemy sałatę lodową, układamy pokrojone na ćwiartki pomidorki, jajka, następnie dodajemy plasterki lub krążki rzodkiewek, układamy schab i kiełbasę, ozdabiamy rzodkiewką, Do sałatki można podać sos winegret lub czosnkowy
Kuchnia Beatyzawsze szukałam idealnego sposobu na schab-bo zawsze był albo za suchy albo za twardy, i teraz znalazłam-wyszedł cudowny,delikatny,kruchy i soczysty,po prostu rozpływa się w ustach dobrze się kroi a przyprawy są naprawdę trafione-polecam tą kolejną domową wędlinkę gorąco i lecę nastawiać kolejny schabik bo znika błyskawicznie, Składniki(...)schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki
Swojskie jedzonkoSzybkie i smaczne mięso do obiadu. Kotlet schabowy, ale nie koniecznie tradycyjny panierowany i smażony. Schab w sosie z pieczarkami jest bardzo smaczny i pasuje z kluskami, ziemniakami, kaszami itd. Składniki: 6 plastrów schabu 300 g pieczarek 2 cebule pieprz vegeta lub sól 2 łyżki śmietany 30% olej około 2 łyżki 1 łyżka masła maggi Mięso umyć, oczyścić i natrzeć(...)czas (najlepiej na kilka godzin). Pieczarki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki lub w ćwiartki jak są małe. Cebulę pokroić w drobną kostkę lub posiekać. Na rozgrzanym oleju podsmażyć schab na rumiano, zdjąć z patelni i przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę (można troszkę posłodzić cebulę, aby wydobyć z niej smak). Gdy cebula będzie już lekko brązowa
talerz przyjemnościBardzo lubię łączyć gruszkę z wytrawnymi potrawami. I tak towarzyszyła ona już przeróżnym sałatkom i śledziom. Przyszła kolej również na schab, który zapieczony z gruszką i serem jest prawdziwym smakowym rarytasem. 6 plastrów schabu 2 duże, dojrzałe gruszki 100g twardego sera długodojrzewającego sól, pieprz olej 1. Każdy plaster schabu cienko rozbijamy, przekrawamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem, smarujemy niewielką(...)dwóch stron. 2. Z gruszek wydrążamy gniazda nasienne, kroimy w sporej wielkości kostkę. Ser ścieramy na małych oczkach tarki, mieszamy z gruszką. Doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. 3. Schab układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy plaster schabu wykładamy gruszkę z serem. Pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni
Szefowa kuchniSchab jest chudym mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały sos pomidorowy przesiąknięty aromatem mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 1kg schabu bez kości łyżka masła łyżka oliwy sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, oregano 5 gałązek selera naciowego 500-600g pomidorów lub 2 puszki(...)pelatti PRZYGOTOWANIE: Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kotlety o grubości około 1-1,5 cm. Sól, czarny pieprz, słodką paprykę, czosnek granulowany i oregano mieszamy w miseczce i powstałej mieszance obtaczamy kotlety. W garnku rozgrzewamy masło z oliwą i przesmażamy schab z obu stron na rumiano. Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do mięsa. Pomidory nacinamy
Pyry na Gazwyciśnięty przez praskę -5,6 ząbków zioła prowansalskie -1,5 łyżeczki bazylia -1,5 łyżeczki oregano -1,5 łyżeczki Pończocha lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo szpagat Wykonanie 1.Kupiony schab bez kości płuczemy pod bieżącą wodą,następnie osuszamy i oczyszczamy mięsko z (mizdry)taka biała błona i (warkocza)mięsa przypominający wygląd warkocza.Które jest przy schabie.Lecz to już jest(...)bardzo konieczne.Następnie tak przygotowany schab obtaczamy cały w cukrze.Wkładamy do pojemnika,ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie trzeba wstawić tak jakiś ruszt,u mnie to były pokrywki od małych słoików robi się to po to żeby mięso nie leżało w wodzie,którą puści od cukru. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki: Schab bez kości - około 1,5kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) -4 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 2 łyżki Pieprz młotkowany z kolędrą 1 łyżka pieprz czarny i ziołowy mielony - po jednej łyżce Papryka słodka - 1 łyżka papryka słodka wędzona - 1 łyżka. czosnek świeży wyciśmięty - 4-6 sporych ząbków Pończocha/rajstopa lub gaza opatrunkowa. Sznurek masarski albo(...)szpagat. Wykonanie: Schab myjemy, osuszamy i oczyszczamy z wszystkich błon. Następnie schab obtaczamy dokładnie w cukrze wkładamy do pojemnika ale tak, żeby nie leżał bezpośrednio na dnie,można wstawić np pokrywki od słoików.ponieważ mięso będzie puszczać soki które wylewamy co jakiś czas.Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. W połowie czasu można je przekręcić. Po 24 godzinach
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Moja pierwsza wędlina przygotowana w szynkowarze. Dzięki Monice z bloga Sio-smutki i jej przepisowi na łopatkę z szynkowara, postanowiłam to urządzenie zakupić. Schab wyszedł pyszny, soczysty, łatwy do pokrojenia, nie rozpadał się jak w przypadku schabu pieczonego w rękawie czy naczyniu żaroodpornym. Wszystkim bardzo posmakował i zniknął ze stołu w ekspresowym tempie. 1 kg. schabu 2 łyżeczki(...)soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego (albo 2 ząbki świeżego) 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich szynkowar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Schab oczyścić, obciąć wszelkie żyłki i warstwy tłuszczu, nadmiar wody z mięsa odsączyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie przyprawy wymieszać i dokładnie natrzeć mięso. Tak przygotowany kawałek schabu włożyć do szynkowara, zamknąć go i umieścić w lodówce
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieSKŁADNIKI: 5 plastrów cienko pokrojonego schabu wieprzowego 1 puszka pomidorów z puszki bez skórki 1 puszka karczochów w zalewie 1 łyżka oleju Sól, pieprz, zioła prowansalskie lub inne ulubione zioła KROK 1: Schab delikatnie natłuc tłuczkiem lub nakłuć widelcem, posolić, popieprzyć oraz delikatnie z obu stron pokropić oliwą. Schab grillować na patelni około 5 - 7 minut z każdej strony (dopóki(...)schab nie będzie miękki). KROK 2: Przygotować sos: Na patelni odparować nadmiar wody z pomidorów, doprawic do smaku solą, pieprzem i ziołami. Na samym końcu wrzucić odsączone z zalewy karczochy. Polać schab bezpośrednio na talerzu. Podawać opcjonalnie z ziemniakami i mieszanka sałatą z sosem vinegret. SMACZNEGO! :) Ilość: 2 osoby Koszt
smacznieinatematwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Szybki i prosty sposób na przepyszny schab, który idealnie nadaję się na obiad czy kanapkę. Mięso jest mięciutkie, soczyste (przepraszam za jakość zdjęć, ale nie oddają charakteru mięsa) i niezwykle aromatyczne. Z poniższego przepisu korzystałam już niejednokrotnie. 0,5-1,5 kg schabu bez kości (ja robiłam z z około 700g mięsa(...)łyżeczki majeranku 2 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 3 ziarna jałowca 1 ząbek czosnku 1 czubata łyżka majonezu Przyprawy wymieszać i natrzeć nimi umyty i osuszony schab. Do garnka wlać wodę i wymieszać w niej wszystkie składniki zalewy. Włożyć mięso (krótko obsmażone na gorącym oleju) i gotować 5-8 minut (w zależności od wielkości; od momentu zagotowania
Di gotujenadały delikatnego dodatkowego smaku. Nic więcej nie jest potrzebne. Poza czasem i pończochą :) Przejdźmy zatem do przepisu, bo zaraz noc nas zastanie i nowy rok przegapicie. - schab - sól (40 g na każdy kilogram schabu) - ziarna kolendry Schab dokładne myjemy, osuszamy, wycinamy wszystkie błonki i dokładnie, obficie nacieramy solą. Przekładamy na tackę i chowamy(...)lodówki. Codziennie zlewamy wodę, która wycieknie z mięsa i przekręcamy je na drugą stronę. Po 5 dniach nacieramy schab ziarnami kolendry zmiażdżonymi w moździerzu. Ziaren nie żałujmy, natrzyjmy schab solidnie. Następnie wkładamy go w pończochę. Robimy kilka warstw z tej pończochy, tak żeby wykorzystać całą jej długość. I wieszamy gdzieś pod sufitem (my posłużyliśmy się karniszem). W ten sposób suszymy
Marder&Marder Manufacturesię je. Tym razem proponuję chudy peklowany* schabik domowej produkcji. Wymaga niewiele zachodu, choć sam proces peklowania – moczenia w solance i podgrzewania raz dziennie, trwa w sumie 3 dni. Schab, choć chudy, nie jest jałowy. Cały przesiąknięty jest smakami przypraw z solanki, a nie brakuje tam szczególnie posmaku pieprzu i czosnku. Składniki: 2 kg schabu Solanka: 2 litry wody(...)jałowca 1/2 szklanki soli (w oryginale 3/4 szklanki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Wszystkie składniki solanki mieszamy w głębokim garnku i zagotowujemy. Do letniej solanki wkładamy schab, całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień. Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy i również gotujemy 5 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce
Trzeci talerzmięsko. Doskonale nadaje się do podania na obiad oraz jako wędlina na kanapkę. Wystarczy tylko kilka składników i pyszne domowe mięsko gotowe :) Zachęcam! Składniki: 1-1,5 kg schabu 1 litr mleka 4 ząbki czosnku pół łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 łyżki rozmarynu sól, pieprz olej 2 łyżki mąki łyżeczka musztardy Schab najlepiej przygotować dzień wcześniej. Nacieramy(...)solą, pieprzem i przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku. Trzymamy całą noc w lodówce. Następnego dnia schab obsmażamy ze wszystkich stron na oleju. W dużym garnku mieszamy mleko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (2 ząbki z marynowania i dwa nowe), rozmarynem i gałką muszkatołową. Dodajemy pół łyżeczki soli i sporą szczyptę pieprzu. Do mleka wkładamy mięso. Gotujemy
Czerwona PorzeczkaPyszny, soczysty schab idealny na świąteczny stół. Rozpływa się w ustach, do tego pieczone jabłka z cynamonem i kardamonem. Ahhh spróbujcie - będziecie mieć idealną wędlinę na nadchodzące Święta i nie tylko. Składniki: - 1 kg schabu - 2-3 duże jabłka - 1 czubata łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka płaska kardamonu - sól, pieprz - olej Schab zanurzyć na minutę we wrzątku. Wyjąć i osuszyć(...)ręczniku papierowym. Natrzeć olejem i przyprawami. Schab porządnie obsmażyć z każdej strony. Jabłka obrać i pokroić w grubsze plastry. Schab umieścić w rękawie do pieczenia i na wierzch mięsa ułożyć plastry jabłka. Piec w piekarniku nagrzanym do 160C przez ok 1h. Po upieczeniu zostawić w rękawie do wystudzenia i wsadzić do lodówki na całą noc. Podawać na świeżym pieczywie
CookYourselfTypowy, z posmakiem świąt pieczony schab przeniknięty smakiem tartego kolorowego pieprzu i czerwonej cebuli. Po upieczeniu wyjątkowego smaku nadaje żurawina oraz borówka. Schab jest kruchy i soczysty, a ostrość przenika się ze słodyczą owoców. 700 g schabu w całości Przyprawa marynata do mięs 1 czerwona cebula Kolorowy pieprz w ziarnach Sól czosnkowa 2 łyżki oliwy z oliwek Kilka łyżeczek borówek(...)całości Rolnik (klik) Kilka łyżeczek żurawiny w całości Rolnik (klik) Schab nacieramy dokładnie marynatą do mięs. Kolorowy pieprz rozcieramy w moździerzu (nie do końca na gładko). Mięso dodatkowo przyprawiamy pieprzem oraz czosnkową solą. Czerwoną cebulę kroimy w piórka, obkładamy nią mięso. Schab zamykamy szczelnie w pojemniku na całą noc. Następnego dnia mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy oliwą
VioletoweKucharzenieidealne na świąteczny stół i nie tylko. Schabik ze śliwką można podać na ciepło jako danie obiadowe lub na zimno jako pyszną wędlinkę na kanapki. składniki: 1,5 kg schabu środkowego 1 łyżka majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka czosnku granulowanego ostra papryka do smaku 2-3 łyżki oleju rzepakowego 250 g suszonych śliwek Kresto 1 szklanka wody(...)bulionu Schab oczyścić z błonek, ewentualny tłuszczyk zostawić. Długim nożem zrobić nacięcie na wylot przez środek schabu, ja nacinam nożem z obu stron. W nacięcie upchnąć suszone śliwki. Przyprawy wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso. Przyprawiony i nafaszerowny schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie do naczynia wlać szklankę wody
Monia miesza i gotujepieczonego schabu chyba nikogo nie trzeba zachęcać. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nadziewany czosnkiem i w pysznej otoczce na pewno szybko zniknie ze stołu. Składniki: 1,2 kg – 1,5 kg schabu bez kości, główka czosnku, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku(...)obrać, większe przekroić na pół wzdłuż. W schabie, na całej długości i równomiernie, zrobić ostrym nożykiem głębokie kieszonki – dziurki. Włożyć w nie ząbki czosnku tak, aby całkowicie schowały się w mięsie. Schab dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem lub oliwą, dołożyć liść
Nie tylko w kuchniSkładniki: 1 kg schabu 200 g łopatki 200 g pieczarek 1 paprykę czerwoną 1 jajko 1 łyżka masła pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka żelatyny 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony zalewa po 1 łyżeczce tymianku rozmarynu ziół prowansalskich 1 łyżka soli 1 litr wody listek laurowy 2-3 ziarnka ziela angielskiego Wykonanie: Z podanych przypraw zrobimy zalewę, wkładamy(...)schab, chowamy do lodówki na 24 godziny. Wyjmujemy mięso z zalewy, ostrym nożem wyciąć środek schabu z jednej i drugiej strony robiąc tunel, zostawiając 2 cm brzeg schabu. Wycięte mięso przekręcić przez maszynkę do mięsa razem z łopatką, dodajemy jajko, umytą i pokrojona w paski paprykę, oczyszczone pokrojone oraz podsmażone na maśle pieczarki, posiekaną natką pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek
kgwjanczewoSchab ze śliwką - tradycyjny. Składniki: schab 1 kg suszone śliwki przyprawy : sól,pieprz, przyprawa do mięsa wieprzowego Sposób wykonania: Schab umyłam,osuszyłam. Za pomocą długiego, cienkiego noża wycięłam otwór w środku. Mięso natarłam solą pieprzem i przyprawą. Zostawiłam na 1 dobę w lodówce. Następnego dnia w otwór schabu włożyłam suszone śliwki. Końce zabezpieczyłam wykałaczką. Schab podsmażyłam z każdej strony
Darcia w kuchniwszystkich na blogach gęsina, rogale marcińskie. A ja odmiennie schab w sosie curry pokazuję. Przepis na gęsinę będzie troszkę spóźniony.. Przewiduję ją zrobić jutro, a więc na blogu pojawi się w czwartek. Lepiej późno niż wcale :) Jednak powiem Wam, że schab jest również bardzo smaczny i warto go przygotować. Miękki zanurzony w sosie przez co nie jest suchy(...)Podałam go z ziemniakami puree i ogórkiem konserwowym. Składniki 500 g schabu bez kości 250 ml słodkiej śmietany (dałam 30%) 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego 2 małe ząbki czosnku 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki płatków chilli 2 łyżeczki przyprawy curry sól pieprz Schab pokroić w kotlety, a następnie każdy kotlet w paseczki. Do miseczki wsypać kurkumę
O kuchni z uczuciemProponujemy schab w ciekawej oprawie - z kalafiorem, w sosie curry z surówką z kiszonych ogórków z jabłkiem. Składniki: -ok. 0,8 kg schabu bez kości -kalafior -cebula -500 ml przecieru pomidorowego -sól, pieprz, curry -czosnek niedźwiedzi -kilka łyżek oleju -łyżka masła -surówka z kiszonych ogórków z jabłkiem Schab myjemy, osuszamy i nacinamy z jednej strony, pozostawiając z drugiej(...)ilością oleju szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy odcedzony kalafior i masło i delikatnie obsmażamy. Dolewamy przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy. Schab upieczony. Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C. Pieczemy bez przykrycia 30 minut. Przekładamy na półmisek. Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę
Maminek kulinarnyAura za oknem coś nam się ostatnio zmienia...jakby chłodniej się zrobiło... więc mój organizm zaczyna się domagać konkretniejszych potraw. Dlatego też postanowiłam wypróbować przepis na schab pieczony w mleku. Jest to bardzo proste danie i nie wymaga dużo pracy a efekt jest jak najbardziej przekonujący. Idealne na niedzielny obiad gdy nie chce nam się poświęcać dużo czasu tylko wolimy(...)poleniuchować wraz z rodziną Schab z suszonymi pomidorami pieczony w mleku Składniki: 1/2 kg schabu pokrojonego w 1.5 cm plastry pół litra mleka 3,5% 3-4 pomidory suszone pokrojone w drobną kostkę jedna duża cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz tymianek Do dzieła!!! Schab nacieramy czosnkiem wymieszanym z przyprawami. Cebule kroimy w talarki. W naczyniu do zapiekania
sierotka maRysia w kuchnischab ; 2-3 porcje schabu sól pieprz ziołowy staropolski pieprz czarny łyżka oliwy szczypta papryki pieczarki w śmietanie ; 150 g pieczarek pół cebuli tłuszcz do smażenia 3 łyżki śmietany 22% sól pieprz natka pietruszki polenta ; 1 szkl kaszy kukurydzianej 3 szkl wody sól 2 łyżki sera typu parmezan Przygotować polentę dzień wcześniej ; Wodę zagotować, wsypać kaszę i sól do smaku(...)wymieszać dobrze. Następnie rozłożyć na grubość do 2 cm w formie. Wystudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki. Kroić w kwadraty i przysmażyć na tłuszczu lub w panierce. schab ; Schab posolić posypać pieprzem i papryką, skropić oliwą i odstawić na ok godzinę. Pieczarki pokroić na plasterki, przysmażyć z cebulką , na koniec dodać śmietanę i przyprawy do smaku oraz natkę
Gotowanie jest łatweschabu 0,5 szkl cukru 0,5 szkl soli zioła (majeranek, pieprz, chili, kolendra) Schab tradycyjnie przygotowujemy jak do suszenia.. Oczyścić z żyłek i tłuszczu, natrzeć i zasypać cukrem na 24 godziny. Następnie schab umyć, osuszyć i natrzeć solą , odstawić na 36 godzin. Schab umyć ponownie, osuszyć i natrzeć ziołami. Umieścić w pończosze i zawiesić w przewiewnym ciepłym miejscu(...)kilka dni. Podwędzić razem z innymi wędlinami przez ok 2 godziny i znów suszyć kilka dni. Tak przygotowany schab ma zupełnie inny smak niż ten tylko suszony. Warto spróbować
Gotowanie jest łatwetradycyjne kotlety schabowe nie miałam ochoty. Schab z cebulą też Wam już pokazywałam (przepis) . Dzisiaj zapraszam na schab w sosie śliwkowym. Jeśli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie zróbcie, bo śliwki jeszcze są. Taka inna smaczna propozycja podania schabowego Do tego ziemniaczki lub ryż, surówka z selera (przepis) i obiad gotowy. Składniki 1 kg schabu(...)kości 10 śliwek węgierek 1 cebula 2 łyżki masła klarowanego 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej sól pieprz tymianek płatki chilli szczypta papryki wędzonej słodkiej Schab opłukać i osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć go solą i pieprzem i delikatnie tymiankiem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć ze wszystkich stron mięso na lekko rumiany kolor.Pokroić mięso w plastry i przełożyć
O kuchni z uczuciemmięsa jest bardzo praktyczny . Można ukroić grubszy kawałek i podać jako obiad np. ziemniakami i surówką . Można k ł aść na kanapki . Co najważniejsze wiem co zjadam. Niestety schab pieczony jest najczęściej suchy . Dlatego ja dusze go w mleku . Wychodzi bardzo soczysty . Taki schabik jest wielozadaniowy. Nadaje się na kanapki, na obiad , zalewam go galaretą, robi ę roladki(...)chrzanem . Składniki 1,1/2 kg schabu 1 l mleka 1/2 l wody przyprawy : 1 listek laurowy, 1 łyżka majeranku, sól,pieprz, czosnek .2 ziarna ziela angielskiego Sposób wykonania schab natrzeć rozgniecionym czosnkiem ,majerankiem,solą i pieprzem. odstawić do lodówki na noc. Następnego dnia . Do garnka ( rozmiar musi być taki aby schab swobodnie mieścił się) wlać mleko i wodę dodać
Eli Gotowanietaka w moim wydaniu polędwica . Inaczej mówiąc kawałek ładnego schabu , zamarynowanego w soli peklowanej . Bardzo łatwy i prosty przepis . Składniki 2 kg schabu 1 płaska łyżka soli peklowanej 1 łyżka soli zwykłej 1 łyżka pieprzu 2 łyżki majeranku 1 listek laurowy 3 ziarnka ziela angielskiego szczypta cukru Wykonanie - Pieprz ,sól, majeranek dobrze wymieszać . Małą łyżeczkę suchej marynaty odłożyć . Resztą(...)dokładnie natrzeć schab. Zawinąć w folię i odstawić do lodówki na noc. - W 3/4 szklanki przegotowanej wody rozpuścić łyżeczkę suchej marynaty , cukier,dodać ziele angielskie i listek laurowy. Odstawić do lodówki . - Następnego dnia ,strzykawką nabierać roztwór solny i peklować mięso . Raz koło razu Do wyczerpania płynu. Schab przełożyć do miseczki ,przykryć folią i odstawić ponownie
Eli GotowanieWydawałoby się, że takie połączenie marynaty z mięsem nie będzie smaczne. A wręcz przeciwnie. Schab jest kruchy ale przeniknięty smakiem soku ananasowego, imbiru i chili. Dzięki mące kukurydzianej na wierzchu powstała skorupka, która zatrzymała wszystkie smaki. Schab podałam na talerzu Jesień PORCELANA BOGUCICE 1 kg schabu wieprzowego (w całości) 1 łyżka lubczyku 2 łyżeczki marynaty do mięs 1 szklanka(...)soku ananasowego (z puszki) 1 łyżeczka tartego chrzanu 1 łyżeczka imbiru 0,5 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab nacieramy lubczykiem oraz marynatą do mięs. Mięso owijamy szczelnie folią aluminiową i odstawiamy na godzinę do lodówki. Przygotowujemy glazurę. W garnku mieszamy sok ananasowy, imbir, chrzan, przyprawę chili, cukier puder i mąkę kukurydzianą. Zagotowujemy
VioletoweKucharzenieMięsa pieczone przygotowane samodzielnie, na pewno każdemu smakują. Wiemy, co jemy. U mnie dzisiaj na blogu schab pieczony przyrządzony nieco inaczej niż zawsze prezentowałam. Przepis bardzo prosty, a efekt murowany.Smaczny na gorąco i na zimno polecam. SKŁADNIKI: 15 kg schabu bez kości 4 cebule 5 ząbków czosnku 2 łyżeczki soli zioła typu: rozmaryn, majeranek estragon, ziele angielskie, liść(...)laurowy WYKONANIE: Schab najpierw obgotowujemy w wodzie z dwoma łyżeczkami soli, liściem laurowym i zielem angielskim. Mięso wrzucamy, kiedy woda się zagotuje i gotujemy ok. 30 min. Następnie zostawiamy schab w wodzie, aż lekko ostygnie. Taki sposób sprawi ,że nasza pieczeń będzie soczysta Schab osuszamy ręcznikiem papierowym, nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i okładamy pokrojoną w piórka
W kuchennym oknie Ewynielicznych postawiła na zdecydowane smaki. Intensywnie będzie również w Irish Pubie. A jak reszta lokali? Oto, co możecie tam spotkać ;) 1. American Bull 6/10 pkt Swojski kostek, czyli pieczony schab z kością w sosie myśliwskim, podawany z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym Kompozycyjnie całość prezentuje się nieźle, chociaż na tle konkurencji nie powala. Schab mięciutki, ale bez zdecydowanego smaku(...)wiele wspólnego z sosem myśliwskim, a przypomina raczej słodki barbecue, co średnio pasuje do kaszy gryczanej. Duży minus za kupne ogórki kiszone, okrutnie przesolone i zwyczajnie niesmaczne. Dodatkowo kość schabu została rozkruszona i trudno było wydobywać jej kawałki z mięsa. Obsługa bardzo miła. Pani była pierwszą osobą, która zaproponowała dodatkowe komplety sztućców. Zastanawia mnie jednak bardzo, dlaczego American Bull
Życie zamknięte w smakuczasu, gdy chcę „zabłysnąć” robię roladę schabową, wymyślam wtedy nadzienie. I tak stało się tym razem. Padło na śliwki. Wyszło pysznie, może i Wam zasmakuje. Składniki: 1 ½ kg schabu 100 - 150 gram śliwek suszonych 100 gram boczku parzonego Plastry boczku wędzonego, parzonego Sól Pieprz Słodka papryka Kilka ziaren jałowca Wykonanie: Schab rozkrawamy w taki sposób aby uzyskać jak największą powierzchnię(...)przekrojeniu możemy lekko rozbić tłuczkiem nie uszkadzając mięsa. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz utłuczonymi owocami jałowca. Śliwki kroimy na mniejsze kawałki. 1/3 z ich odkładamy, pozostałe układamy na schabie. Boczek w kawałku kroimy w kostkę i dodajemy do śliwek. Schab zawijamy w roladę. Obkładamy plastrami boczku. Związujemy sznurkiem wędliniarskim. Przyprawiamy po wierzchu solą, pieprzem i papryką. Pieczemy w piekarniku
Smaki EwyCzęsto przygotowuję dania ze schabu. To fajny kawałek mięsa do obróbki i fantazjowania w kuchni. Można go dusić, zwijać, prużyć, zapiekać otrzymując w zamian smaczne, obiadowe danie. Schab w cebuli to danie niewyszukane, ale bardzo lubiane przez moich domowników. Jest alternatywą dla tak popularnego u nas kotleta schabowego . Chude, soczyste mięso w towarzystwie uduszonej cebuli myślę(...)zadowoli każdego "mięsożercę" :)) Składniki: 6 p lastrów schabu 3 średnie cebule sól pieprz ziołowy słodka papryka olej Wykonanie: Schab pokroić na plastry w poprzek włókien. delikatnie rozbijamy, uważając, aby nie były zbyt cienkie. Posypujemy każdy ulubionymi przyprawami. U mnie sól, pieprz ziołowy i słodka papryka. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1h. Po tym czasie rozgrzewamy na patelni olej
Walijskie PichcenieSchab nigdy nie był moim ulubionym mięsem. A zwłaszcza nie lubię tradycyjnych kotletów schabowych;-(. Dlatego postanowiłam wymyśleć coś innego niż zwykły schabowy;-). Wystarczy odrobina wyobraźni i zwykły schab zmienia się w roladki z pysznym nadzieniem, które można przygotować na 100 różnych sposobów. Dziś zaprezentuję Wam roladki z duszonymi pieczarkami. Smacznego!!! Składniki: 1 kg schabu, 0,5 kg pieczarek(...)cebule, natka pietruszki, sól, pieprz, bułka tarta, 2 jajka, masło Wykonanie: Pieczarki i cebulę dusimy na maśle, przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec duszenia dodajemy natkę pietruszki. Schab kroimy w cienkie plastry. Rozbijamy, przyprawiamy solą i pieprzem. Jak pieczarki ostygną nakładamy farsz na plastry schabu i zwijamy. Zwijając trzeba zawinąć końce tak aby farsz nam nie uciekał podczas pieczenia
Passion of Cookingciasto: - 150 g mąki - 75 g masła - 1 żółtko - 1,5 łyżki śmietany 18% - szczypta soli Składniki na nadzienie: - 1 opakowanie warzyw na patelnię po staropolsku Iglotex - 120 g schabu - 50 g śmietanki 18% - 1 jajko - 1 białko (pozostałe z ciasta) - pieprz, sól Składniki na panierkę: - 1 jajko - mąka - bułka tarta Dodatkowo olej do smażenia. Forma do tarty(...)wykładamy nim formę do tarty. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 20 min do momentu kiedy zacznie lekko brązowieć. W między czasie schab kroimy w kostkę, lekko solimy, obtaczamy w mące, zanurzamy w rozbełtanym jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kawałki schabu na rumiany kolor. Potem
Kuchenne Wariacjeplastry mięsa i voilà - wyżerka jak się patrzy! Zimne mięso pokrojone w cienkie plastry wspaniale zastąpi wędlinę na pieczywie. Do tego chrzan, ćwikła, albo jakiś ogóreczek... pycha :D Pieczony schab środkowy Składniki: 1,8 kg schabu środkowego w jednym kawałku, bez kości, ale z warkoczem 2 duże ząbki czosnku 2 płaskie łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego pieprzu pół łyżeczki słodkiej(...)papryki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 łyżeczki octu winnego 2 łyżeczki oleju rzepakowego Pieczony schab środkowy Wykonanie: W miseczce wymieszałam dokładnie sól, pieprz, paprykę, majeranek, obrany i wyciśnięty przez praskę czosnek, ocet winny i olej. Schab opłukałam, dokładnie osuszyłam i natarłam marynatą ze wszystkich stron. Umieściłam w zamykanym próżniowo naczyniu i wstawiłam do lodówki na 24 godziny. Piekarnik rozgrzałam
Kuchenne zapiski EdytyNajlepszy, co nie znaczy wcale, że te poprzednie były kiepskie. Bo w żadnym razie nie były. Były bardzo dobre. A ten jest fantastyczny. Trochę jak pieczony schab, taki z piekarnika. To doskonała alternatywa właśnie dla osób nie posiadających piekarnika. 500 g schabu 10 g peklosoli 1/4 łyżeczki pieprzu 1/4 łyżeczki kminku 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki(...)pieprzu zielonego 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu kolorowego 2 ziarna jałowca Schab myjemy, suszymy i wkładamy do siatki wędliniarskiej. Czosnek przeciskamy przez praskę, pieprz kolorowy, jałowiec i liść laurowy zgniatamy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw. I taką mieszanką dokładnie nacieramy schab. Możemy też zamiast schabu użyć inne mięso, np. karkówkę, boczek, łopatkę, itp. Mięso wkładamy do słoika
Marder&Marder Manufacturektórzy w ogóle w rękach tego nie mieli. O próbowaniu nie wspominając... Przed nami zatem jeszcze dwie esencje do spróbowania (w sumie pięć), a tymczasem zapraszamy na niesamowity schab z kością. Takim obiadem nikt by nie pogardził. Potrzebujemy: 1,5 kg schabu z kością esencja do sosu pieczeniowego jasnego Knorr Marynata: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku(...)cytryny 1/4 szklanki oleju 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżeczka kminku sól, pieprz Schab nacinamy głębiej między kośćmi, dzięki czemu łatwiej będzie kroiło się nam go na pojedyncze kotlety po upieczeniu. Przygotowujemy marynatę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przepuszczamy przez wyciskarkę, wyciskamy sok z połowy cytryny, a zioła tłuczemy w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą i dokładnie
Marder&Marder ManufactureMój osobisty, jak do tej pory najlepszy - szałwiowo-rozmarynowy schab. Delikatny, soczysty i aromatyczny. Najlepszy oczywiście z pieczonymi ziemniaczkami. Ach. <3 1 politechnik (1kg schabu bez kości) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonej ciętej szałwii (np. kotanyi) 1 łyżka rozmarynu suszonego 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka(...)bulionu mięsnego 2 łyżki mąki kukurydzianej Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu rozcieramy rozmaryn tak, by miał postać proszku. Dodajemy do niego szałwię i również razem ucieramy. Czosnek ścieramy na specjalnej malutkiej tarce lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy go do utartych ziół, jak również sól i pieprz, a następnie wszystkie składniki łączymy z olejem
Kuchenna KontrrewolucyaSzukając ostatnio pomysłu na obiad zawędrowałam do Asi ( Kulinarne Szaleństwa Margarytki ). Byłam akurat w posiadaniu sporego kawałka schabu, na tradycyjne kotlety schabowe nie mieliśmy ochoty, a u Asi wpadł mi w oko przepis na schab a'la gyros . Pomyślałam, że będzie całkiem smaczny obiad i ... nie myliłam się wcale! Schab mięciutki, aromatyczny w lekkim cebulowym(...)sosiku ... Obiadek wyszedł 1 klasa! Składniki: 1 k g schabu środkowego 4 cebule 3 ząbki czosnku przyprawa do gyrosa słodka papryka olej Wykonanie: Mięso myjemy, kroimy w paski. Posypujemy przyprawą do gyrosa, słodką papryką, pieprze, i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 30 minut. W tym czasie możemy posiekać cebule oraz czosnek. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy
Walijskie Pichceniepyszne i sprawdzone przepisy z grilla: Grillowane faszerowane piersi kurczaka, Ćevapčići z mielonego mięsa wieprzowego Grillowana pierś z indyka Grillowane kotlety jagnięce z sosem tzatziki Grillowany schab z mozzarellą Grillowany schab z pietruszką i miętą Kofty, czyli szaszłyki z grillowanego mięsa kotlety wieprzowe grillowane Meksykańskie mini burgery Mini kebaby z tymiankiem Satay z indyka pikantny Satay(...)kurczaka z salsą ananasową Schab grillowany z pomidorami i pieczarkami Schab grillowany z rozmarynem Szaszłyki drobiowe z grilla Szaszłyki wieprzowe z pieczarkami i pomidorkami Wieprzowina z grilla (Schab i żeberka) The post Sprawdzone przepisy z grilla appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: na 5 porcji 5 plastrów ( ok 40 dkg)schabu bez kości 5 plasterków szynki parmeńskiej 5 łyżek musztardy miodowej kilka gałązek świeżego tymianku 1 limonka 10 ziemniaków 3- 4 buraki 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki miodu 2 szalotki sól pieprz Przygotowanie buraczki gotujemy, podobnie ziemniaki schab myjemy, osuszamy, doprawiamy pieprzem, świeżym tymiankiem, skrapiamy sokiem(...)doprawiamy pieprzem szalotki szatkujemy, wrzucamy do sosu ugotowane buraczki kroimy w kosteczki, wrzucamy do miseczki, zalewamy sosem ugotowane ziemniaczki odcedzamy, wrzucamy na patelnię z gorącą oliwą, obsmażamy, doprawiamy pieprzem schab smażymy z obu stron na odrobinie oliwy Podajemy razem z zarumienionymi ziemniaczkami i sałatką:) SMACZNEGO
Luźna KuchniaPyszne schabowe roladki z jajkiem - na nadchodzą Wielkanoc, niedzielny lub inny uroczysty obiad :) Bardzo proste - bardzo smaczne... SKŁADNIKI 500 g schabu 4 plastry wędzonego boczku 12 przepiórczych jajek musztarda sól pieprz papryka słodka olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Jajka gotujemy na twardo - około 4 minut. Schab dzielimy na cztery plastry i rozbijamy na cienkie kotlety. Każdy plaster doprawiamy solą
Moje Kuchenne Rewelacjeżadnej z książek kucharskich z mojej półki nie znalazłam jednego i konkretnego przepisu na tradycyjną wersję tego sosu i tak właśnie powstała moja interpretacja sosu myśliwskiego. ;-) Schab, aromatyczne przyprawy i warzywa stworzyły bardzo przyjemną w smaku kompozycję. Podałam go z kaszą gryczaną i kiszonymi ogórkami, całość uzupełniała się, było pysznie! 5 plastrów schabu2 średnie cebuleczerwona papryka200g pieczarekprzyprawa myśliwska(...)Przyprawy Świata Gdynia3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki musztardyolejsól, pieprz1. Schab delikatnie rozbijamy, każdy kawałek dzielimy na pół i obficie posypujemy przyprawą myśliwską. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 30 minut. 2. Schab podsmażamy z dwóch stron na rozgrzanym oleju. 3. Do podsmażonego schabu dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę oraz starte na tarce pieczarki i paprykę. Chwilę podsmażamy.4. Całość
Szefowa kuchniProponujemy schab w zupełnie nowym wydaniu.Niespodzianką jest kasza gryczana " spakowana" w sakiewkę z kotleta schabowego. Składniki:-ok. 10 plastrów schabu-10 dkg kaszy gryczanej-5 dkg masła-2 jajka-2 ząbki czosnku-2 czubate łyżki mąki-1/4 szklanki mleka-sól, pieprz, warzywko-bułka tarta-olej do smażenia Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy.Przyprawiamy solą(...)pieprzem. Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka.Czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Czosnkiem posypujemy przyprawione plastry schabu. Masło kroimy na małe kostki.Na plastry schabu nakładamy trochę kaszy i kosteczkę masła. Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem.Sakiewki moczymy w jajku
Maminek kulinarnydużo zdrowsze od tych kupowanych w sklepie, a przygotowanie naprawdę nie jest trudne. Dobrze smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z pewnością Wam zasmakuje! Składniki:1 kg schabu bez kości30 dag pieczarek1 cebulasól, pieprz2 łyżeczki słodkiej paprykikilka owoców jałowca20 ml olejukilka ziaren kolendry3 ziarna pieprzu 2 łyżki oleju do smażenia Wykonanie:Schab umyć, osuszyć i za pomocą(...)mięsa. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki i podsmażyć na patelni razem z drobno pokrojoną cebulą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Odcisnąć z nadmiaru tłuszczu. Pieczarki rozłożyć równomiernie na schabie, a następnie zwinąć tak, by farsz nie wypadał. Na koniec roladę związać grubą nicią.Następnie mocno rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i obsmażyć szybko roladę z każdej strony.Marynata
Pasja SmakuSkładniki na 2 rolady: 800g schabu wieprzowego 200g ricotty 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku olej z orzechów laskowych Przygotowanie: Schab myjemy i osuszamy. Łożymy tłustą stroną na wielką deskę do krojenia i kroimy prawie do końca, następnie przewracamy, aby tłuszcz był odwrócony w stronę deski i z małym odstępem(...)poprzedniego nakrojenia, kroimy, także prawie do końca, robimy tak, dopóki schab będzie cały pokrojony w wielki płat. Po tym schab dokładnie bijemy tłuczkiem do mięsa na jedno centymetrową grubość. Z jednej strony oprószamy przyprawami i dociskamy je nożem. Na jeden bok płatu z schabu wykładamy ricottę i zawijamy. Przekrawamy na dwie równe części. Zakręcamy w folię spożywczą lub obwiązujemy sznurkiem
Kuchnia ŁukaszaDziś u mnie mięso wieprzowe - schab w nowej odsłonie. Więcej propozycji na www.wieprzopedia.pl U mnie zamiast tradycyjnie przyrządzonego schabu w panierce wersja szybsza, a równie smaczna - paluszki mięsne. Składniki : około 30 dag schabu bez kości 30 dag pieczarek cebula tłuszcz do smażenia sól(...)przesady :) Panierujemy je w mące i ziołach - pozostawiamy tak na 5-10 min Pieczarki kroimy w paseczki, cebulę obsmażamy do "zeszklenia", dodajemy pieczarki i razem chwilę smażymy Schab smażymy na gorącym tłuszczu, przekładamy do garnuszka z około 2 szklankami wrzątku Dokładamy pieczarki z cebulą- gotujemy nie dłużej jak 10-15 min. Kto lubi robi z maki zasmażkę na zagęszczenie sosu
Proste PotrawyDzisiaj przepis na roladę ze schabu - danie czasochłonne ale warte swego smaku :)Mistrzami w jej przygotowaniu są moi Rodzice SKŁADNIKI1,4 kg schabu (mięso powinno być wąskie)50 dag mięsa wieprzowego (łopatka lub szynka)25 dag pieczarek1 jajko1 bułka namoczona w mleku1 duża cebulapęczek natki pietruszkimasłosól, pieprz, wegeta, słodka paprykaFARSZCebulę kroimy w kostkę i szklimy na maśle
Moje Kuchenne Rewelacjesię te same potrawy, ale już w pierwszy i drugi dzień Świąt pozwalam sobie na przygotowanie czegoś nowego, wykwintnego. W tym roku na świąteczny obiad będzie u mnie pyszny schab po cygańsku. Mięso wychodzi soczyste i aromatyczne i doskonale pasuje na świąteczny, rodzinny obiad. To takie danie, do którego lubię wracać, bo wszyscy bardzo je lubimy. Nowością natomiast będą udka(...)ziół, z czego mięta, owoc kolendry i kminku wspomagają trawienie oraz pracę żołądka i jelit. Do tego pyszne smakuje, więc zdecydowanie warto podać ją do posiłku. 4-5 plastrów schabu ok. 5-7 marchewek 1 cebula 1 por 150 g żółtej mozzarelli 2 łyżki majonezu (najlepiej o wyrazistym smaku) 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany majeranek sól, pieprz Umyte i osuszone
Smaki Na Talerzuświątecznym stole oprócz słodkości musi być coś mięsnego więc proponuję schab gotowany. Trzeba oczywiście odpowiednio wcześniej go przygotować,schłodzić w lodówce i wtedy można się nim delektować. 1,5 kg schabu bez kości 2 litry wody 2 łyżki soli morskiej 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego 1 łyżeczka ziaren pieprzu kolorowego 2 duże(...)wkładamy mięso i zagotowujemy, od momentu zagotowania odliczamy 5 minut i wyłączamy gaz, zostawiamy tak na całą noc. Rano ponownie gotujemy 5 minut i zostawiamy do kompletnego ostudzenia. Schab wyciągamy z zalewy ,osączamy,zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki. Po nocy w lodówce schab stanie się kruchy i wilgotny
Kolorowa kuchnia Elkiwziyna ta soczewica. Jabko? Leżało na fynsterbrecie 10 – co sie miało marnować. I tak sie z tego wziyno cołke niy-byle-jake danie. Co potrza? 1 kg schabu 1 cebula szkl ō nka cydru (niy wytrawnego!) 1 z ōmbek czosku abo trocha czosku niedzwiedziego połra liści bobkowych 11 ze 2 łeżki masła klarowanego 1 porcja grincojgu (marchew, pietruszka, zeler(...)klarowanego, tela, żeby niy bōła za sucho, ale tyż żeby niy bōło go za kans 14 , bo żech sie pomyśloł, że jak go dōm mani 15 , to przi podpiykaniu schabu (w całojści) niy bydzie to tak pierzińsko pyrskać. 16 I to sie nawet udało, na srogim 17 łogniu żech go podpiyk ze kołżdyj strōny, a kuchnia niy bōła zmaraszōno
Chop w kuchniSkładniki: 350g mięsa mielonego, 11 plastrów schabu, 3 cebule ( 1 do roladek i 2 do kapusty kiszonej), 2-3 kawałki czerwonej papryki konserwowej, kawałek masła, 480g kapusty kiszonej po odsączeniu, musztarda, sól, pieprz, majeranek, olej, mąka pszenna. Przygotowanie: Z plastrów schabu odciąć skórki, rozbić tłuczkiem mięso, posolić i popieprzyć z obu stron. Każdy plaster schabu posmarować musztardą. Mięso mielone lekko(...)posolić, popieprzyć, dodać majeranku i wymieszać. Na każdy plaster schabu położyć mięso mielone, paprykę konserwową (wcześniej ją pokroić w paseczki) i cebulę (wcześniej ją pokroić w półksiężyce). Mięso zawinąć w roladki i obtoczyć w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron do zarumienienia. Roladki na patelnię kłaść klejeniem do spodu by się nie rozwaliły.Cebule pokroić w paseczki
W kuchni u MonikiPrzepis na żółty gulasz ze schabem i warzywami. Podajemy z ryżem lub makaronem. Składniki: 300 g schabu cebula marchew papryka żółta łyżka śmietany 18% łyżka mąki kukurydzianej (lub pszennej) łyżka sosu sojowego ciemnego łyżeczka kurkumy sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu. Cebulę kroimy w piórka, marchew ścieramy(...)tarce o grubych oczkach i dodajemy do schabu, kiedy ten będzie już robił się miękki. W razie potrzeby podlewamy wodą. Po kilku minutach dodajemy paprykę pokrojoną w paseczki. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodajemy śmietanę wymieszaną z mąką i 2 łyżkami wody. Gulasz mieszamy, dodajemy przyprawy i sos sojowy. Gotujemy aż zgęstnieje
e-PrzepisyKulinarnemleku z cebulą , dzięki czemu mają tak niezwykły i nowy smak , pon adto Magda Gessler zaleca aby schabowe smażyć na smalcu. Gessler wskazuje również, aby z kg schabu powstał y ok. 4 bardzo d uże kotlety, jednak oczywiście jeżeli wolimy mniejsze porcje - możemy przygotować mniejsze kotleciki . Kotlety Schabowe Magdy Gessler (w Mleku i Cebuli) - Składniki: ok. 500 g schabu duża(...)cebula ok. 500 ml mleka sól pieprz ok. pół szklanki bułki tartej 2 jajka smalec do smażenia Kotlety Schabowe Magdy Gessler (w Mleku i Cebuli) - Sposób przygotowania: Schab dzielimy na plastry ( Gessler zaleca z kg schab u przygotować 4 kotlety, które wyjdą wielkości dużego talerza, jednak jeżeli chcemy możemy przygotować mniejsze, zgrabniejsze kotleciki schabowe) , a następnie rozbijamy na kotlety
Słodka Stronasosem miodowo-winnym, stir-fry z bekonem, tofu, warzywami sezonowymi i makaronem sojowym, amerykańskie żeberka BBQ oraz coś co z pewnością zabierzemy ze sobą do domu - suszona wędlina ze schabu! Zabieramy się do pracy - topinambur trafia do garnka i gotuje się na puree. Przygotowujemy przyprawy do natarcia szynki i gotową wstawiamy do piekarnika - i nawet tu Łukasz pyta czy wolimy(...)jeden z uczestników Akademii - Michał - Michale pozdrawiamy Cię serdecznie :) I mimo, że każdy robił i jadł schabowe wcześniej nikt nie był niezadowolony! Wręcz przeciwnie, bo Łukasz uraczył nas pięknymi schabami z kością, które najpierw obsmażaliśmy, a potem dopiekaliśmy w piekarniku! Były przepyszne! Kruche i soczyste! I to co zostało na koniec! Domowa wędlinka! Schab był przygotowany wcześniej - zamoczony przez trzy
Plate of JoyJeśli macie w lodówce plastry schabu, a znudziły się Wam tradycyjne schabowe, polecam przepis na tę zapiekankę. Jest pyszna i będzie stanowić miłe urozmaicenie codziennych obiadów. Składniki: 4 plastry schabu cebula 200 g pieczarek 6-7 średnich ziemniaków 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% jajko musztarda (łagodna) sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso obficie nacieramy przyprawami(...)Każdy plaster smarujemy musztardą z obu stron. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę siekamy w piórka, pieczarki w plasterki. Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół albo na ćwiartki. Schab podsmażamy na patelni z obu stron. Na drugiej patelni na maśle smażymy pieczarki z cebulą. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół niego układamy ziemniaki, a na wierzch wykładamy cebulę
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 4 plastry schabu, 2 duże cebule, 1 pomarańcza, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, bulion w kostce, łyżka cukru, łyżka słodkiej papryki, sól, pieprz, mąka, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Plastry schabu ubijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z każdej strony. Każdy kotlet obtaczamy w mące i krótko smażymy na oleju na dużym ogniu. Przekładamy kotlety do garnka. Na tym samym tłuszczu(...)Smażymy pokrojoną w półtalarki cebulę. Dokładamy ją do schabu. Pomarańczę obieramy ze skórki, pozbywamy się na ile się da białych błonek. Kroimy ją w półplasterki i wkładamy do garnka. Na wierzch wkruszamy bulion w kostce. Schab zalewamy 3 szklankami zagotowanej w czajniku wody. Dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Całość dusimy pod przykryciem
Pobite gary Barbaryktóry odbył się w Food Lab Studio był także okazją do poznania wielu nowych osób i spotkania się ze znajomymi :) A poniżej mój przepis :) Składniki : 2 plastry schabu 150g serka twarogowego Almette Fruit z wiśnią i żurawiną 2 młode ziemniaki 3 plastry sera camembert 2 łyżki suszonej żurawiny 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy(...)bazylia tajska świeży tymianek Przyprawy : pieprz ziołowy papryka wędzona kmin rzymski mielony do ziemniaków z płatkami kwiatów, rozmarynem i pieprzem pieprz czarny Schab myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Polewamy oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Posypujemy je pieprzem ziołowym, papryką wędzoną i kminem rzymskim. Odstawiamy kawałki schabu
Parowar Facetamięsem mielonym, cukinią i pieczarkami to propozycja na niedzielny czy codzienny obiad, ja osobiście uwielbiam kombinować ze smakami i ta propozycja wyszła pyszna. Zresztą spróbujcie sami ;-) Składniki: 6 plastrów schabu bez kości 30 dag mielonego mięsa 1/2 cukinii 2 duże pieczarki 1/2 cebuli 1 łyżka przyprawy do schabu z czosnkiem i majerankiem RAFEX sól i pieprz(...)smaku Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta olej do smażenia Mięso płuczemy,rozbijamy przez woreczek foliowy na cienkie płaty, oprószamy przyprawą do schabu, solą i pieprzem . Pieczarki i cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy z mięsem mielonym i posiekaną drobniutko cebulką, mieszamy doprawiając solą do smaku.Nakładamy masę mięsną po równo na każdy płat schabu
Wanilia i KardamonPotrzebujemy : kilka plastrów schabu 2 łyżki mąki pszennej ser żółty, w zasadzie dowolny – taki jak lubicie przyprawy (sól, pieprz) Plastry schabu rozbijamy – tak jak na klasycznego schabowego. Przyprawiamy je solą (delikatnie – ser też jest słony) i pieprzem, na połowie każdego plastra układamy kawałki żółtego sera i przykrywamy drugą połówką. Tak przygotowane kawałki schabu obtaczamy delikatnie(...)rozgrzanym oleju. Układamy i przekładamy w miarę ostrożnie – kieszonki nie są spięte, ani związane. Po obsmażeniu – kilka minut z każdej strony są gotowe. Artykuł Kieszonki ze schabu z żółtym serem pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...Schab w śmietanie a w zasadzie schabowe bitki to rozpływające się w ustach mięso, delikatny sos a do tego np. ziemniaczki… mało pracy a obiad iście królewski. Sprawdźcie… Składniki: schab śmietana 18 % oliwa do smażenia sól pieprz papryka kostka rosołowa Przygotowanie: Schab kroimy na ciękie kotleciki i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Delikatnie skrapiamy(...)Wszystko razem mieszamy na gładki sos. Do sosu wkładamy bitki i danie gotowe. Czas przygotowania (nie wliczając czasu na marynowanie mięsa) 30 min. Polecam dla leniwych Smacznego! The post Schab w śmietanie appeared first on Kulinarna Patilogia
Kulinarna Patilogianiepasujące do siebie grupy smakowe i sama siebie zaskoczyłam charakterem oraz harmonią tego dania. Wyszło rewelacyjnie, oryginalnie i aromatycznie. Mus czekoladowo-borówkowy okazał się idealnym partnerem nie tylko dla schabu ale i banana a ser pleśniowy ujednolicił cały ten kontrast smaków. Przygotowanie obiadu zajęło mi jakieś 15 minut. Przepis na syte dwie porcje. Składniki: - 4 plastry schabu wieprzowego - 1 duży(...)kostki i wrzucamy do lekko rozgrzanego garnka z kropelką oleju. Gdy czekolada trochę się rozpuści dolewamy zmiksowany mus z borówek i śmietanki. Dobrze mieszamy i odstawiamy z ognia. Schab: Mięso lekko roztłukujemy, kroimy w paski i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Posypujemy ostrą papryką chili oraz szczyptą mięty. Podsmażamy do zarumienienia się schabu. Szaszłyk: Na patyczek nadziewamy na zmianę kostkę sera
upichconawrzucenia na bloga po weekendzie majowym :) Ale jak jest czas na gotowanie, to ciężko się zebrać z opisaniem i na odwrót :) Także, dopiero od dziś zacznę wrzucać nowe przepisy :) Schabu dawno na blogu nie było, także fani tego mięsa na pewno się ucieszą, że jest w nowej odsłonie :) W kolejce już czeka kolejny przepis, ale pojawi się za jakiś czas(...)Składniki : 2 plastry schabu sok z 1/2 cytryny 2 łyżeczki słodkiej musztardy 1 papryczka peperoni 1 marchewka żółta 1 marchewka fioletowa 4 łyżki ziarna amarantusa bio liście mizuny Przyprawy : pieprz czarny czosnek granulowany kmin rzymski mielony Schab myjemy, odsączamy wodę i przekładamy na głęboki talerz. Polewamy sokiem z cytryny i dokładnie obtaczamy w nim każdy plaster. Przyprawiamy
Parowar Facetawięc" też się zdania nie zaczyna) zamiast analizować dalej, przedstawiam przepis na proste, smaczne danie - taki kulinarny "must have" każdego mięsożercy. Składniki (na 3 osoby): 6 plastrów schabu środkowego (grubości ok 1 cm) 1 łyżeczka ciemnego sosu sojowego Tao Tao 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki octu winnego 1 ząbek czosnku sól, pieprz tymianek(...)rozmaryn (ja miałam suszone, ale świeże pewnie o niebo lepsze) chili w płatkach Przygotowanie: Umyte plastry schabu traktujemy tłuczkiem - jak na zwyczajne schabowe ;). Marynatę przygotowujemy w następujący sposób: Olej, ocet, oliwę oraz sos sojowy łączymy w jedną całość . Dodajemy przeciśnięty przez praskę lub starty na drobnej tarce czosnek. Powstałą marynatą smarujemy z obu stron każdy, posolony i popieprzony plaster
Kuchnia po mojemuskładniki* 4 plastry schabu bez kości* 4 cienkie plastry szynki lub polędwicy* 2 ogórki konserwowe* 1/4 papryki żółtej* 1 papryka czerwona* 2 średnie cebule* sól, pieprz* pikantny sos Piri Piri lub chili* czosnek granulowany* przyprawa kucharek* gałązka natki pietruszki* 1/2 szklanki śmietany 18%* 1 łyżka mąki pszennej* nić bawełniana* oliwa do smażeniaSposób wykonaniaPlastry schabu umyć i rozbić jak najcieniej, uważając(...)porobiły się dziury.Rozbite plastry rozłożyć na desce, posypać solą, pieprzem, przyprawą kucharek oraz delikatnie czosnkiem granulowanym.Na plastrach schabu ułożyć plastry szynki, następnie po kilka plastrów ogórka krojonego wzdłuż, czyli od czubka do ogonka.Na ogórkach ułożyć po 3-4 paski papryki czerwonej i żółtej i na końcu po kilka listków natki pietruszki.Każdy plaster schabu zawinąć zaczynając od strony z nadzieniem
Mix smakuschabowy smażony jest na smalcu. Ale… raz na jakiś czas, by tradycji stała się zadość – tak przygotowany – zjedzony zostaje z przyjemnością i apetytem. Składniki: - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- ok. 3 łyżek mąki pszennej- ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej- bułka tarta- smalec Kupując schab, wybieramy(...)wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy na tarce). Schab kroimy na 6 porcji. Obcinamy tłuszcz (nie wyrzucmy), kotlety lekko nacinamy nożyczkami (mięso podczas smażenia nie skurczy się). Każdą porcję, po kolei, wkładamy do woreczka i rozbijamy tłuczkiem do żądanej grubości (ok. 1cm). Następnie oprószamy solą
mojewypiekiinietylkoSchab – mięso , które u mnie gości niestety ciągle za rzadko.Z resztą mięso ogólnie rzadko u mnie gości , bo jak wiecie ja z tych , co kluchami wolą się obżerać ;)Postaram się to zmienić , bo jak wiecie można z niego wyczarować przeróżne wspaniałe dania!I dziś mam dla Was przepis na roladki schabowe.Faszerowane warzywami są fantastycznym pomysłem na obiad.Podane ze smażonymi(...)pieczarkami na masełku i ziemniakami z koperkiem zachwycą domowników!Polecam! SKŁADNIKI :( 2 porcje )* schab ( plastry ) – 2 szt* marchew – 2 szt* pietruszka – 1 szt* por – 1 szt* cebula – 1 szt* sól , pieprz , papryka* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Schab oczyszczamy , rozbijamy na dość cienki kotlet.Oprószamy solą , pieprzem i papryką.Marchew , pietruszkę i pora obieramy , kroimy julienne
Ostra na SłodkoKotlet Schabowy podany z młodymi ziemniaczkami, kapustą lub marchewką z groszkiem - klasyczny niedzielny obiad większości Polaków.Schab najpierw usmażony, a następnie podduszony w piekarniku to według mnie najlepsza wersja popularnego kotleta schabowego. Tak przygotowane mięso jest delikatne, miękkie, a przy tym soczyste, sprężyste i jędrne. Schab przyrządzony w ten sposób wydobywa z mięsa cały aromat pozwalając rozkoszować się pełnią smaku(...)schabuok. 3 ząbki czosnku (lub czosnek w proszku)sól (ewentualnie vegeta)pieprzok. pół szklanki mąkiok. pół szklanki bułki tartej2 jajkaodrobina mlekaolejok. 50 g masłaKotlet Schabowy - Sposób przygotowania:Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, a następnie rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem (lub w proszku), niewielką ilością soli (lub vegety) i pieprzu.Mięso obtaczamy w mącę, następnie
Słodka StronaKotlety schabowe...Niezastąpiony rarytas na niedzielnych stołach.Złocista, chrupiąca skórka i białe, soczyste mięso.Pyszny element głównego dania.Chętni? Zapraszam na obiad!Składniki: 1,4 kg schabu bez kości;Mąka pszenna;4 jajka;Mleko;Bułka tarta;Masło;Olej do smażenia.Sposób przygotowania:Schab umyć pod bieżącą wodą i osuszyć.Schab ułożyć błoną do deski/blatu, pokroić w grube(...)patelni oleju. Pod koniec smażenia każdego z kotletów, położyć na nim kilka wiórków masła i smażyć jeszcze chwilkę, aż do rozpuszczenia masła.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanej porcji schabu wyszło 7 dużych kotletów.W ze smażeniem kolejnych kotletów należy dolewać oleju na patelnię.Kotlety idealnie smakują z zasmażaną kapsutą.Dodatek masła nadaje kotletom niepowtarzalny smak
Gospodyni Miejskamoże to być na przykład kukurydza z puszki, szynka i ananas.Ja planuję następnym razem przygotować tym sposobem obrane ze skóry i kości ćwiartki kurczaka. Jednak tym razem proponuję plastrom schabu nadać trochę kolorytu i przygotować je na bogato- Kotlety à la pizza, na niedzielny obiad jak znalazł składniki:4 plastry schabuok. ½ szklanki mąki,3 jajka4 łyżki startego sera żółtegosól(...)pieprz do smakuolej do smażenia100 g pieczarek1 cebulagarść pokrojonej w paski kolorowej paprykiPrzygotowanie:Plastry schabu rozbijamy tłuczkiem, formujemy je na okrągło, doprawiamy solą i pieprzem, odstawiamy na ½ godziny.Pieczarki kroimy w plastry, cebulę w kostkę i smażymy na patelni posmarowanej niewielką ilością oleju, dobrze odparowujemy. Pod koniec dodajemy pokrojoną paprykę i trzymamy chwilkę aż papryka straci surowość. Doprawiamy solą i pieprzem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię