schab w - 1500 przepisów (strona:30/100)

Schab zapiekany z marchewką i cebulą 164

Bardzo smaczna propozycja obiadowa - kolejny po Schabie zapiekanym pod pierzynką warzywno-serową przepis na pieczone plastry schabu, które wcale nie są suche :)  Mięsko wychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw. SKŁADNIKI: ok 50 dag schabu w plastrach 1 marchew 2 cebule sól pieprz pieprz cytrynowy Rafex ostra papryka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl(...)tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła, osolić do smaku, dolać bulion i poddusić. Dodać śmietanę i dokładnie wymieszać. 2. Schab lekko rozbić. Posypać przyprawami (najlepiej wetrzeć je w mięso). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wyłożyć warzywa ze śmietaną. 3. Piec pod przykryciem ok 1 godziny

Kto ugości moich gości?
mięsa pieczone i pasztety, wędliny….. 130

dzika łopatka jagnięca udziec jagnięcy pieczeń rzymska z cielęciny karczek cielęcy z dzikiem i grzybami   łopatka cielęca z Chutney’em z mango karkówka pieczona   domowa wędlina-schab schab karkowy wędzony w domu  schab pieczony z morelami schab pieczony z konfiturą z orzechów polędwiczki wieprzowe wędzone w domu karkówka pieczona z czarną porzeczką wędzonki boczek pieczony boczek pieczony

królestwo garów
dziczyzna 163

grzybów comber z sarny   comber z jelenia bitki z karkówki z jelenia    potrawka z jelenia po niemiecku ragout z jelenia   karczek z dzika   schab z dzika z grzybami schab z dzika na jałowcu wędzony schab z dzika na sianie schab z dzika gołąbki z dzika   pieczona szynka z dzika dzik w czekoladzie   żeberka

królestwo garów
Brokułowa zapiekana z fetą i schabem 151

Brokułowa zapiekana z fetą i schabem  SKŁADNIKI: 1 brokuł 1 pomidor kawałki schabu lub innej wędliny ser feta śmietana 2 ząbki czosnku ser żółty 2 jajka słonecznik lub płatki migdałowe sól, pieprz, zioła prowansalskie, ostra papryka Brokuł umyć i podzielić na różyczki. Podgotować na parze. Ser feta, schab i pomidor kroimy w kostkę. Następnie zrobić sos ze śmietany, czosnku(...)przypraw. Dokładnie mieszamy. Na suchej patelni uprażyć słonecznik aż się ładnie zarumieni.      W garnku delikatnie wymieszać brokuły, ser feta, pomidora i schab. Przekłożyć do naczyń żaroodpornych. Polać sosem czosnkowym wymieszanym z prażonym słonecznikiem. Całość posypać tartym serem. Piec przez 20 minut w piekarniku nastawionym na ok 180 stopni. Na ostatnie 5 minut wbić jajko. Piec do momentu

MarciochaKucharzy
Schab w sosie grzybowym 204

Wczoraj na spacerku znaleźliśmy kilka grzybków. Aby coś z nimi zrobić musiałam skorzystać z tamto rocznych- suszonych. Schab w sosie grzybowym SKŁADNIKI: 5 kawałków schabu (jak na kotlety) kilka grzybów garść suszonych grzybów 2-3 łyżki śmietany 1 cebula pietruszka sól, pieprz czarny,chilli, pieprz czosnkowy, tymianek, majeranek puree ziemniaczane surówka z pora  Plastry schabu lekko rozbić tłuczkiem, przyprawić(...)uzyskania złotego koloru. Oczyszczone świeże grzyby i wymoczone suszone gotować przez ok 20 minut.  W dużym rondlu zeszklić cebulkę a następnie wrzucić ugotowane wcześniej grzyby. Dodać kawałki schabu. Całość podlać 500ml wody z ugotowanych grzybów i dusić dalej przez kolejne 20 minut, doprawić do smaku.  Po tym czasie mięso powinno być miękkie i kruche. Sos zabielić

MarciochaKucharzy
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 366

Dziś zapraszam na tradycyjne mielone z delikatniejszej odsłonie - bez panierki. Kotlety sporządzone w ten sposób są bardzo delikatne, mięciutkie i soczyste. Wykorzystałam do nich schab wieprzowy, który miałam zamrożony, a wiadomo, że taki schab po odmrożeniu praktycznie nadaje się jedynie do zmielenia, bo stracił swoją soczystość.  W raz ze schabem zmieliłam kawałek boczku, dla nadania potrawie lepszego smaku(...)takich mielonych oczywiście możemy wykorzystać także inne mięso np. gulaszowe, łopatkę, karkówkę czy szynkę. Składniki: 60 dkg schabu wieprzowego (łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule  3 łyżki  bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku  olej Wykonanie:  Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem

Walijskie Pichcenie
Schab pieczony 240

Jeśli masz dość dziwnych wędlin oferowanych w sklepach, z dodatkiem nie wiadomo czego, to musisz wypróbować tak przygotowany schabik. 1 kg schabu wieprzowego bez kości 2  łyżki soli 1 - 1,5 łyżki pieprz naturalny mielony 2 łyżki mielonej kolendry 2 łyżki majeranku 1 - 2 łyżki oleju   2 ząbki czosnku  6 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe(...)folia aluminiowa  Schab umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, odciąć wszelkie twarde chrząstki.                  Tak przygotowane mięso natrzeć solą, pieprzem, kolendrą, majerankiem, przykryć folią i wstawić najlepiej na noc do lodówki.  Po wyjęciu z lodówki schab położyć na foli aluminiowej, z góry posmarować olejem, ułożyć przekrojone ząbki czosnku, ziele angielskie i listki

Kuchcik gotuje
Schab w pomarańczach 190

stole? W sumie, to taka mała powtórka świąt, Babcia ponownie szykuje rybę w galarecie i śledzie, ale na obiad jest bezapelacyjnie mięso. Moją tegoroczną propozycją Sylwestrowego obiadu jest Schab, Schab w pomarańczach, mówiąc ściślej. Soczysty, łagodny, lekko słodki. To moja propozycja obiadu z dodatkiem słodyczy. Ach, no i bym zapomniała, Udanego Sylwestra Wam życzę!"Składniki:schab bez kości(...)kgłyżeczka przyprawy do mięssól morska, pieprz kolorowybazyliaplasterki z 1 dużej pomarańczysuszone wiśnieoliwa z oliwekrękaw do pieczeniaSposób przygotowania:Schab myjemy i osuszamy. Solimy i pieprzymy lekko wcierając w mięso. Przekładamy do rękawa.  Przyprawę do mięs rozprowadzamy w 3 łyżkach oliwy i całość wcieramy w mięso. Posypujemy bazylią. Na wierzch mięsa wrzucamy suszone wiśnie i przykrywamy je plasterkami pomarańczy. Zawiązujemy.Pieczemy

Słodkie Przyjemności
Kotlety Schabowe Inaczej wersja z warzywami z ryżem basmati ze szczypiorkiem 356

obtoczeniakmin rzymskipapryka wędzona słodka Skworcupomidory mielone Skworcu Ryż:200 g ryżu basmati Skworcu1 i 3/4 szklanki wody1 łyżka oleju z awokado Greencado1 cebulka dymka razem ze szczypiorkiemsólWykonanie:Plastry schabu rozbiłam tłuczkiem do mięsa. Przyprawiłam solą, pieprzem i papryką mieloną słodką. Cebulę pokroiłam w półksiężyce i usmażyłam na niewielkiej ilości oleju z awokado w woku. W tym czasie kotlety obtoczyłam(...)ryż wchłonął wodę, garnek wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 100 stopni i trzymałam go tam 15 minut. W czasie, w którym ryż dochodził w piekarniku, ja wróciłam do schabu z warzywami. Odkryłam woka, doprawiłam kminem rzymskim roztartym w moździerzu, mielonymi pomidorami, papryką wędzoną słodką, solą i pieprzem oraz malutką torebką mieszanki warzyw, która była dołączona do mieszanki Iglotex

Blondynka Gotuje
makaron po seczuańsku ze schabikiem o smaku piwa... 215

Składniki: 1 opakowanie makaron po seczuańsku Royal Brand, 20 dag schab bez kości, 1 łyżka masło klarowane, 1 łyżeczka przyprawa grill o smaku piwa Royal Brand, 1 kubek śmietana słodka 18% - szczypta papryka ostra zawartość opakowania makaronu po syczuańsku wsypać do wrzątku i gotować z 20 minut na mniejszym ogniu wszystko wylać na sito schab pokroić w kostkę(...)maśle klarowanym usmażyć - posypać przyprawą grill do piwa do schabu dodać z sita makaron i podsmażać z 5 minut mieszając na koniec wlać śmietanę i z 5 minut wszystko podsmażać na talerzu posypać papryka ostrą smaczne smaki w makaronie z połączeniem schabu w piwie daje syte i wyjątkowe danie na obiad......SMACZNEGO!!! makaron po seczuańsku Royal Brand: nie zawiera glutaminianu

W Mojej Kuchni Lubię
Kotlety schabowe marynowane w cebuli i mleku 245

przygotowanie kotletów podała mi koleżanka  podobno zasłyszany  od  Magda Gessler , jest Genialny to są na prawdę najlepsze kotlety schabowe :)  Składniki : Schab pokrojony na grube kotlety Cebula ( na 500 g schabu 2 spore cebule  ) mleko ( tak żeby zakryło kotlety ) bułka tarta ( można pomieszać pól na pół(...)pokruszonymi płatkami kukurydzanymi ) mąka jajka sól , pieprz tłuszcz do smażenia - schabowe najlepsze na smalcu , ale zdrowiej na oleju rzepakowym Przygotowanie : Schab rozbijamy - najlepiej przez folie spożywczą .   Układamy w misce .   Cebule obieramy , kroimy . Zasypujemy nią schab i zalewamy wszystko mlekiem .   Odstawiamy do lodówki na kilka godzin . Wyjmujemy odsączmy z nadmiaru mleka . Przyprawiamy solą i pieprzem . Obtaczamy

Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
Mięsa 218

faszerowany pieczarkami  Kurczak w 5 smakach Miodowe skrzydełka Mix warzyw podany z ryżem Muffinki z kurczaka Pieczeń z makaronem Pieczona kaczka, faszerowana jabłkami z miodem Pieczone żeberka Pieczony schab z kaszą gryczaną Pierś z gęsi Polędwiczki wieprzowe Polędwiczki w sosie szałwiowym Rolada z grzybami i kurczakiem Roladki z kabanosem Roladki ze szpinakiem Roladki ze szpinakiem i jajkiem Roladki(...)serowej panierce Sakiewki z kurkami Schab nadziewany śliwką Schab w sosie Schab w sosie musztardowym Skrzydełka słodko-pikantne Szaszłyki drobiowe z piekarnika Szaszłyki z boczkiem i kurczakiem Szaszłyki z cukinią Szaszłyki z pomidorkami, ananasem i cukinią Szpinakowe roladki Tortille z kurczakiem i warzywami Udka z rozmarynem Udka zapiekane z porem i serem Żeberka w sosie Żeberka z kapustą

Aga w kuchni
Domowa polędwica wędzona 194

kolejny przepis na pyszną domową wędlinę. Tradycyjnie zaczerpnięty z forum Wędliny domowe.Od kiedy zaczęliśmy robić własne wędliny, sklepowych już nie jadam ! Domowa polędwica wędzona Składniki: 3 kg schabu wieprzowego 180 g peklosoli 1,2 litra wody Wykonanie: Schab kroimy na dwa równe kawałki. Peklosól rozpuszczamy w wodzie (na 1 kg mięsa przeznaczamy 0,4 litra wody) i peklujemy przez(...)pamiętając  aby raz dziennie obrócić mięso. Schab musi być w całości przykryty płynem. Temperatura peklowania 4-6 stopni Celsjusza. Po tym czasie wyjmujemy mięso z zalewy, robimy otwór na sznurek i pozostawiamy schab do osuszenia w chłodnym miejscu na około 6-8 godzin. Jeśli mięso będziemy osuszać w temperaturze pokojowej, wystarczą 4 godziny. Polędwicę wędzimy ciepłym dymem

Kulinarne przygody Gatity
Krótka wielkanocna przypominajka 193

ziemniaczana Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Klasyczna sałatka jarzynowa Domowy majonez w słoiku Pasztet mięsnyPate z drobiowych wątróbek Szynka pieczona w ziołachDrobiowa pieczeń rzymska Terrina z golonki Schab ze słoika Schab karkowy z pończochy Schab pieczony w przyprawach Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Domowa polędwica wędzona Domowa wędzona kiełbasa chłopska Polędwica wileńskaSchab karkowy z pończochy Zakwas na żurekZakwas

Kulinarne przygody Gatity
Domowa rolada schabowa 146

zrobiłam tę roladę, ale na pewno powinnam zaprezentować kulinarne  dzieło mojego męża. Ta pyszna rolada powstała dziś. Wygląda wyśmienicie i tak też smakuje. Polecam!!! . Składniki: ok 2 kg. schabu 1 kg. mięsa mielonego ( można różne np. drobiowo-  wieprzowe) przyprawa do mięsa mielonego 2 bułki suche  2 jajka  sól , pieprz 2 ząbki czosnku czerwony Delikat  tymianek(...)Wykonanie: Schab przekroić tak, by powstał płat. Najlepiej odkroić z góry jeden, potem ze środka drugi i na koniec trzeci. Rozłożyć i rozbić  całość. Powstanie duży płat schabu. Przyprawić Delikatem, tymiankiem. Pozostawić na około godzinę. Mięso mielone połączyć z namoczoną bułką, jajkiem, dodać sól , pieprz, tymianek, przeciśnięty przez praskę   czosnek. Rozsmarować na schabie, zwinąć tak , jak roladę. Można

W kuchennym oknie Ewy