temperaturze 90 stopni... ja raz spróbowałam i teraz przeważnie tak piekę. A dodanie grzybów do środka... po prosu pycha :) około 800 g schabu wieprzowego (może być środkowy lub karkowy), 60 g cebuli, 15 g grzybów suszonych, 50 g mięsa wieprzowego, 1 jajko, 1 – 2 ząbki czosnku, 2 goździki, 10 – 12 ziarn pieprzu czarnego, 3 – 4 ziarna ziela angielskiego, łyżeczka(...)Wlać trochę wody i dusić grzyby do miękkości. Doprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. Mięso zemleć. Dodać do ostudzonych grzybów razem z rozbełtanym jajkiem. Dokładnie wymieszać. Schab naciąć w środku wzdłuż, w nacięcie włożyć grzyby. Nacięcie spiąć szpilkami i obwiązać sznurkiem. Czosnek rozetrzeć. Przyprawy zemleć. Czosnek, przyparwy sól (około 1 łyżki) wymieszać. Mięso natrzeć przyprawami i wstawić
królestwo garówSCHAB W ZIOŁACHSkładniki:- 400g schabu (5 plastrów)- 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej- 1 łyżeczka przyprawy "Kucharek"- 1 łyżeczka lubczyku otartego- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego- 1 łyżeczka bazylii suszonej- 0,5 łyżeczki pieprzy czarnego mielonego- 0,5 łyżeczki czosnku suszonego- 2 łyżeczki koperku suszonego- 2 łyżeczki natki pietruszki suszonej- 1 łyżeczka majeranku- 0,5 łyżeczki musztardy(...)delikatesowej- 8 łyżek olejuSposób przygotowania:Na talerz wsypujemy wszystkie przyprawy i mieszamy. Dodajemy musztardę oraz olej dokładnie mieszając. Nasze plastry schabu rozklepujemy i dokładnie maczamy w przygotowanych wcześniej przyprawach. Następnie układamy na blachę i wkładamy do piekarnika (temperatura 180 stopni C). Trzymamy w piekarniku około 40 min (do miękkości) i gotowe. Smacznego
Mentor Smakukilka kuleczek jałowca 4-5 liści laurowych łyżka ziaren kminku łyżka majeranku główka czosnku łyżka suszonego czosnku 3 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 2 łyżki soli kuchennej lub przyprawy warzywnej bez glutaminianu sodu Schab umyć, osuszyć, natrzeć solą peklową i zawinąć w folię. Włożyć do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie mięso umyć
Czerwień i błękitroli głównej. A tym razem zapraszam na zupę :) Zupkę podałam w bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice . 250g ciecierzycy 400g schabu 1 duża marchewka kawałek selera 2-3 łodygi selera naciowego cebula ząbek czosnku sól, pieprz łyżeczka suszonej kolendry 2 ziarenka ziela ang. liść laurowy łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka przyprawy suszone pomidory z bazylią 2 łyżki koncentratu pomidorowego natka(...)pietruszki 2-3 łyżki oleju do smażenia Ciecierzycę przepłukać, zalać zimną wodą (ok 1l) i moczyć przez całą noc. Gotować do miękkości (ok 1 godz). W międzyczasie przygotować schab. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką. Usmażyć na 2 łyżach oleju na rumiano, pod koniec dodać posiekaną cebulkę i smażyć aż się zeszkli. Dodać
Smakołyki Asiczerwone 1 papryka zielona 1 papryka żółta pieczarki seler naciowy koncentrat pomidorowy (3 łyżeczki) musztarda (1 łyżeczka) majeranek suszony posiekana natka pietruszki olej sól pieprz Do wielkiego garnka wlewam wodę – gotuję ją. Na oleju smażę pokrojony w kostkę schab. Odrobinę go solę. Gdy schab jest usmażony, przekładam go do durszlaka, żeby pozbyć się oleju. Przekładam schab do garnka
MojaQchnia.plMyślę, że można też próbować z innymi kawałkami mięsa typu karkówka, łopatka, szynka itp:) Przepis jest na 6 porcji. Składniki:-ok. 1kg schabu środkowego-4 ząbki czosnku-1 łyżka posiekanej, świeżej szałwii(lub 1 łyżeczka suszonej)-1/2 łyżeczki ziarenek kopru włoskiego(pominęłam)-sól i pieprz-3 łyżki oliwy-1,5 szklanki mleka 2%-1-2 łyżki soku(...)pisze, że mięso można dusić albo w naczyniu żaroodpornym w piekarniku lub z rondlu na kuchni. Ja piekłam w brytfance w piekarniku.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obrumienić schab ze wszystkich stron. Przełożyć do dopasowanego kształtem naczynia żaroodpornego(u mnie brytfanna). Na tę samą patelnią wlać 1 łyżkę oliwy i dodać przeciśnięty ząbek czosnku. Smażyć chwilę, a następnie zalać
Smaczne Zdrowejeden składnik potrafi zawojować smakiem prostej potrawy. Tutaj, robi to niezastąpiony koncentrat pomidorowy pudliszki i... "tajemnicza" przyprawa... :) 0,5kg świeżego schabu wieprzowego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku polskiego 50g koncentratu pomidorowego pudliszki 100g żółtego sera 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka rozdrobnionego kuminu rzymskiego 2 pełne kubki bulionu drobiowo-warzywnego (może być(...)kostki/esencji) kilka plasterków chudego boczku pęczek pietruszki 2 łyżki masła olej rzepakowy sól morska, świeżo mielony pieprz kolorowy Schab przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy go na kilka plastrów grubości około 1,5 centymetra. Plastry mięsa rozbijamy tłuczkiem, uważając by ich nie porwać. Każdy z przygotowanych kotletów oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i odstawiamy do lodówki
Kuchenna Kontrrewolucyaprześlicznych, świątecznych foremkach od PapilArt . Składniki: (keksówka 20x11) 300g wątróbki 400g boczku wędzonego surowego 200g surowej szynki wieprzowej 100g surowego schabu wieprzowego 1 duża marchewka (obrana) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 3 łyżki majeranku 15 śliwek suszonych 2 jajka pęczek natki pietruszki czerstwa bułka sól, pieprz Śliwki zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na godzinę. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy, zalewamy(...)wodą i gotujemy przez 15 minut (w trakcie gotowania zbieramy szumowiny). Odcedzamy, odstawiamy do wystudzenia. Nie dodajemy żadnych przypraw. Schab, szynkę i boczek kroimy w większą kostkę, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, zbieramy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy obraną marchewkę. Gotujemy przez godzinę. Mięso i marchewkę odcedzamy
Gotowanie i blogowanieniestety dopiero teraz dzielę się z wami przepisem, ponieważ miałam problem z komputerem i mam teraz duże zaległości. Składniki: 1 kg schabu 18 g soli peklowej Marynata: 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub zmiażdżone płaska łyżka suszonego tymianku płaska łyżka majeranku łyżka papryki w proszku (słodka lub pół na pół z ostrą) 3 liście laurowe 3 łyżki octu winnego(...)oliwy Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i dobrze natrzeć solą. Składniki marynaty wymieszać. Mięso przełożyć do ceramicznego lub szklanego naczynia i wymieszać z przygotowaną marynatą, aby dobrze pokryła schab. Naczynie z mięsem przykryć i wstawić do lodówki na trzy doby. Co 12 godzin obrócić mięso w marynacie. Po trzech dniach schab przełożyć do specjalnego woreczka, a następnie do szynkowara
talerz przyjemnościzawinąć ją w rulon. W celu zabezpieczenia przed rozwinięciem rulonu, można go dodatkowo przewiązać szczypiorkiem. Świetnym rozwiązaniem na przyjęcia jest też serwowanie np. schabu pieczonego w plasterkach na zimno (pieczonego np. z nadzieniem ze śliwek suszonych), który doskonale będzie smakował z innymi dodatkami garmażeryjnymi typu sałatki, sosy
Słodkie okruszkisosu pieczarkowego zawsze dodaję sok z cytryny oraz koperek lub pietruszkę. Super sprawdzi się też świeża kolendra. Wówczas nie trzeba już dodawać tej suszonej w proszku. Taki sos pasuje idealnie do kurczaka, polędwiczki wieprzowej czy schabu pieczonego lub smażonego na patelni. Z czym Wy podajecie sos pieczarkowy
AniaGotuje.plOpis wykonania znajdziecie tutaj: Stek wołowy . Męska część domowników zachwyca się smakiem prawdziwej wołowej kiełbasy Kmicica, która jest przygotowana w tradycyjny sposób poprzez suszenie z dodatkiem tylko soli i przypraw. Często kupuję również dobrej jakości schab, prawdziwy boczek lub szynkę oraz inne produkty potrzebne do zrobienia zdrowego obiadu. Forma zakupów przez internet bardzo mi odpowiada, szczególnie w okresie przedświątecznym
Kuchcik gotujepolecam przygotować schab, który idealnie pasuje na kromkę chleba. Aromatyczny, lekko pikantny i bardzo smaczny. Składniki: 1 kawałek schabu (około 700 g) 1 ząbek czosnku sól pikantna mieszanka pieprzów papryka słodka (+ewentualnie ostra) bazylia suszona 1 łyżka oliwy bądź oleju Mięso umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami. Wstawić na 1-2 godziny do lodówki, aby mięso "przegryzło się(...)przyprawami. Następnie przygotowane mięso polać olejem lub oliwą, a na samym wierzchu ułożyć pocięty na plasterki ząbek czosnku. Wlać pół szklanki wody i przygotowany schab wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Piec pod przykryciem około 30-40 minut. Przygotowane mięso idealnie pasuje na kanapki, które są podane z zieloną sałatą, ogórkiem i pomidorem
Ugotowaćzimno-kanapkowym, tak więc i wilk syty i owca cała ostała:) Schab imbirowo-czosnkowy Składniki: 1 kg schabu korzeń (ok 5 cm) świeżego imbiru 2-3 ząbki czosku sól suszone zioła (bazylia, oregano) 3 łyżki wody Imbir obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć, natrzeć przygotowanym imbirem
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała