schab suszony w pi - 884 przepisów (strona:30/59)

Najlepszy schab z grilla 167

miodu 2 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą Przygotowanie: Schab kroimy w dość grube plastry, które lekko rozbijamy tłuczkiem przez folię spożywczą. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy, najlepiej to zrobić w słoiku, łączymy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Domowy schab suszony 162

węższy jest kawałek tym lepiej) - szklanka cukru  - szklanka soli - ulubione przyprawy (u mnie papryka ostra, płatki suszonego czosnku i majeranek) - gaza i pończocha do suszenia Ilość cukru i soli podana jest orientacyjnie, należy użyć tyle, aby dokładnie pokryć nimi mięso. Schab dokładnie umyć pod zimną wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Oczyścić z tłuszczu i błonek. Dokładnie obtoczyć w cukrze

Cook&Love
Aromatyczne roladki schabowe a' la saltimbocca 192

plastrów* szynka parmeńska- 8 plastrów* ser żółty- 8 plastrów* szałwia- 16 listków* cebula- 2 szt.* wino białe- 1 szklanka* przyprawy: suszona papryczka chili, czosnek 1 ząbek, pieprz ziarnisty, sól, pieprz mielony* oliwa do smażeniaRozbić plastry schabu na grubość około 0,3 cm.Przyprawić solą i pieprzem mielonym.Na każdym plastrze ułożyć ser, po 2 listki szałwii, zwinąć w rulon

Kraina Miodem Płynąca
Schab z fioletową marchewką i frytkami truflowymi 197

ziemniaków fioletowych truflowych 3 łyżki startego parmezanu sól, pieprz przyprawa gyros olej rzepakowy Wielkopolski 1 łyżeczka bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone natka pietruszki Marchewki obieram, kroję na pół tak żeby uzyskać kawałki długości rozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut aż będą aldente. Schab rozbijam, posypuję solą, pieprzem, przyprawą gyros, układam

wesoła kuchnia
Schab pomidorowy 160

Składniki ( 2 porcje ): 500 g schabu bez kości 1 cebula sól, pieprz do smaku suszona, słodka papryka 1 łyżeczka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka oleju do smażenia Przygotowanie: mięso umyj, osusz, pokrój w kostkę, przełóż do miski, osól, popieprz cebulę obierz, pokrój w kostkę na patelni rozgrzej olej i przełóż na nią mięso mięso usmaż do lekkiego zarumienienia

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Karkówka dojrzewająca – karkówka z mangalicy 208

bardzo smaczne, poprzerastane miękkim i bardzo smacznym tłuszczem.  Karkówkę, którą użyłam kupiłam od Pana Zbigniewa Piekarskiego, z agro sandacz z Najdymowa. 1 kg schabu lub karkówki ½ szklanki cukru, ½ szklanki soli, 2 łyżki suszonych lub świeżych ziół - tymianek, majeranek, nasiona kolendry, chili, papryka Mięso oczyścić. Wymieszać sól z cukrem i ziołami. Mięso ułożyć w sporym naczyniu i obsypać dokładnie

królestwo garów
Comber z sarny w soli 166

Comber lub polędwiczkę z sarny , można przygotować podobnie jak schab , tak zwany z pończochy. Tylko nie trzeba mięsa suszyć. Comber lub polędwiczka z sarny, sól*, cukier*, siano, Mięso oczyścić, umyć, osuszyć. Mięso ułożyć w naczyniu i natrzeć solą wymieszaną z cukrem. Odstawić w chłodne miejsce 24 lub 36 godzin (zależy to od grubości mięsa). Po tym czasie mięso umyć, włożyć

królestwo garów
Schabowe troszkę inaczej, czyli gotowanie z przeszkodami 148

konieczności ewoluuje w trakcie przyrządzania – miały być roladki, wyszło coś zupełnie innego, równie smacznego dzięki trafionym przyprawom i płatkom kukurydzianym :) Składniki: 2 kotlety ze schabu środkowego sól pieprz ostra papryka w proszku przyprawa suszone pomidory z czosnkiem i bazylią mąka pszenna do oprószenia 2 białka – można wziąć całe jajko płatki kukurydziane olej do smażenia Wykonanie: Kotlety opłukałam, osuszyłam, cienko

Kuchenne zapiski Edyty
Karkówka po cygańsku kluskami śląskimi 2519

postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru 1,5 szklanki wody 1/2 łyżeczki soli

kgwjanczewo
Roladki ze schabu 161

Roladki, zrazy zawijane duszone w sosach zawsze są u nas mile widziane. Kruche, chude  mięso ze schabu owinięte wokół klasycznego nadzienia do zrazów ( ogórek, wędzonka, suszone grzyby). Eksperymentalnie dodałam świeżą paprykę - sprawdziło się doskonale. Można zrobić w większej ilości i zamrozić w porcjach. (Zdjęcie z archiwum ). Czytaj więcej

Buniabaje w kuchni
Roladki schabowe duszone w sosie cebulowym z kaszą jęczmienną 260

musztardy francuskiej jarzynka do smaku sól pieprz do smaku olej do obsmażenia mąka do obtoczenia i zagęszczenia sosu Dodatek: kasza jęczmienna z suszonymi pomidorami marchewką i soczewicą gotowana na sypko  SYS   Sposób przygotowania Schab płuczemy pod bieżąca wodą osuszamy ręcznikiem papierowym,kroimy na 4 równe plastry, rozbijamy przez woreczek foliowy tłuczkiem do mięsa,oprószamy jarzynka do smaku

Wanilia i Kardamon
Risotto ze schabem 249

ryżu parboiled* 1 marchewka* 1 czerwona papryka* 1 łodyga selera naciowego* natka pietruszki* 2 cebulki dymki i szczypior z jednej* 1/2 brokuła* 300 g schabu* sól, pieprz, przyprawa typu Vegeta (najlepiej z papryką i suszonymi pomidorami),              lub osobno papryka i suszone pomidorySposób wykonaniaRyż ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić i rozsypać(...)paprykę,podsmażyć, dodać brokuły i chwilę podsmażyć.Na koniec dodać ryż, natkę pietruszki, wymieszać z warzywami, przyprawić pieprzem,solą i vegetą, wlać 1/2 szklanki wody, na wierzchu ułożyć usmażony schab i dusić pod przykryciem, na delikatnym ogniu ok.10-15 min (do wchłonięcia się wody

Mix smaku
Schab francuski z czosnkowymi ziemniakami 230

oliwek, rozmaryn do dekoracji.  Przygotowanie:  Schab płuczemy, nacieramy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z miodem, 2 łyżkami oliwy i obtaczamy w niej schab. Mięso odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.Ziemniaki obieramy, płuczemy, suszymy i nacinamy  je w jednym miejscu (na długości). Czosnek obieramy, kroimy na plasterki, które wkładamy w nacięcie ziemniaka. Ziemniaki (każdy oddzielnie) układamy(...)solimy i zawijamy.Schab wyciągamy z musztardy i przekładamy na blachę z piekarnika, ziemniaki w foli dodajemy po bokach. Pieczemy ok. 40 min. w rozgrzanym piekarniku do 200°C. Schab raz na jakiś czas odwracamy, żeby równomiernie się zrumieniło.  Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pozostałą z marynaty musztardę z miodem i podgrzewamy często mieszając. Sos miodowo musztardowy gotowy jest

Moniki Smakołyki
Roladki schabowe w nowoczesnej wersji 119

Pyszne roladki z pieczarkami i koncentratem Pudliszki. To aromatyczne i sycące danie. Składniki: 300 g schabu bez kości 3 czubate łyżeczki koncentratu Pudliszki 150 g pieczarek 2 średnie cebule Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 4-5 łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Pieczarki dobrze umyć i pokroić na kawałki (wielkość(...)symbol drukarki można wydrukować przepis Roladki schabowe w nowoczesnej wersji Dania Dania obiadowe , Schab Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Składniki 300 g schabu bez kości 3 czubate łyżeczki koncentratu Pudliszki 150 g pieczarek 2 średnie cebule Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Kurkuma Bazylia Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 4-5 łyżek oleju rzepakowego Sposób przygotowania Pieczarki dobrze

Przepisy Babci
Schab po zbójnicku-soczysty i pyszny 537

trafione-polecam tą kolejną  domową wędlinkę gorąco i lecę nastawiać kolejny schabik bo znika błyskawicznie,        Składniki : 2 kg schabu ( dość mocno się skurczy,ale można zrobić mniejszy kawałek ) 1 łyżka suszonej mielonej cebuli 1 łyżka granulowanego czosnku 1 łyżka słodkiej , mielonej papryki 40 g soli peklowej 1 łyżka cukru  Przygotowanie: Do garnka wlewamy(...)wodę ( daję kranówkę ) , około 2-2,5 l . W wodzie rozpuszczamy sól peklową  , mieszamy i zanurzamy w zalewie schab . Wstawiamy do lodówki na minimum 5 dni – codziennie obracamy schab w zalewie .   Po upływie tego czasu , wyjmujemy schab z zalewy ,nacieramy mieszanką przypraw ( mieszamy ze sobą , paprykę , czosnek , cebulę )  , upychamy w siatkę wędliniarską     . Zostawiamy jeszcze dobę

Swojskie jedzonko