szklanki wody 1 jabłko 1 łyżka rodzynek sułtanek 1 łyżka suszonej żurawiny 2 łyżki miodu prawdziwego 2 łyżeczki mąki pszennej do zawiesiny 2 goździki 1/2 łyżeczki kminku 1 łyżka sosu sojowego do smaku sól do smaku natka pietruszki i plasterki jabłka do dekoracji Sposób przygotowania Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, smarujemy z każdej strony łagodną musztardą oprószamy dość
Wanilia i KardamonMoja pierwsza propozycja w akcji ” 12 potraw na świąteczny stół „. Pyszna soczysta rolada. ok. 1,5 kg schabu 0,5 kg mięsa mielonego 300 g kurek ( u mnie mrożone ) 1 cebula 1 jajko kilka plastrów szynki suszonej jabłka sól, pieprz olej dodatkowo : sznurek bawełniany do wiązania Cebulę obrać i pokroić w kostkę
Polska ZupaSoczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka muszkatołowa Cukier ew. 4 tortille Starty parmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia(...)posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony
Kopystką po garachSoczysty schab a nadzieniem szpinakowym, podany na pomidorowej kołderce-pycha! SKŁADNIKI: 4 porcje 4 kawałki schabu 2 opakowania szpinaku ( u mnie mrożony) Kawałek sera feta 3-4 ząbki czosnku Kartonik passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów Mała cebula Sól. Pieprz Suszona bazylia Papryka słofka Papryka ostra Gałka muszkatołowa Cukier ew. 4 tortille Starty parmezan (opcjonalnie) Olej do smażenia(...)posiekaną cebulę oraz pozostały czosnek-przesmażamy , wlewamy passatę lubo pomidory z puszki. Przesmażamy tak długo,aż sos zrobi się gęsty, dodajemy cukier do smaku, sól, bazylię oraz obie papryki. Schab cienko rozbijamy-tak,żeby nie było uszkodzeń w mięsie. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa nakładamy farsz ze szpinaku-dokładnie zwijamy. Smażymy przez na złoto z każdej strony
Kopystką po garachpuszki pomidorów bez skórki ( ew. trzy mięsne kostki lub tzw. bulionetki, kilka ostrych suszonych papryczek) Prawdopodobnie popełniam tym jakieś straszliwe świętokradztwo, ale zawsze, nawet w przypadku takiego dania, mięso przyprawiam wcześniej i zostawiam na przynajmniej godzinę w lodówce. W tym wypadku nie było inaczej. Schab kroimy w niedużą kostkę, ponieważ podane na placku niewielkie kawałki je się dużo wygodniej
Kuchenna KontrrewolucyaANTONIO od Porcelana Bogucice 1 główka młodej kapusty 50 dag wędzonych żeberek lub schabu puszka pomidorów z czosnkiem ( 400 g) 40-50 dag dobrej, cienkiej kiełbasy 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 2-3 listki laurowe parę kulek ziela angielskiego sól wg smaku 2 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią ½ - 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 2 -3 łyżeczki
Takie tam pichcenieSkładniki: 1kg schabu bez kości, 580g szpinaku ( ja użyłam mrożonego), 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz, 11 kawałków suszonych pomidorów, marynata: 5 łyżek oleju z suszonych pomidorów, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka czerwonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki, 2 łyżeczki pieprzu kolorowego ziarnistego ( można pominąć
W kuchni u Monikimomencie ,kiedy zacznie sie wędzić-dymić, zmniejszamy płomień i wędzimy mięso 10-15 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem 15 minut. Smacznego. Gotowe. Tak można uwędzić skrzydełka ,schab i rybę. Smakuje wybornie na świeżym pieczywie z masłem. A teraz życzę(...)Herbata wybrana do wędzenia ma znaczenie. Susz w torebkach różni się od ręcznie skręcanych liści nie tylko ceną. Wybierać trzeba taką herbatę, którą byśmy wypili, ale której nam nie będzie żal do gotowania. Drugą połowę mieszanki stanowi ryż; każdy się nadaje, można użyć nawet ziaren pęczaku. Brytyjscy szefowie z BBC Food polecają dodanie do mieszanki brązowego cukru, dla mocniejszego dymu
w mojej kuchnimogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)4-5 ząbków czosnku3-4 cebule2 marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść
UgotujmyTo.pllodówce, gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto: Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone: 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 25 g świeżo startego parmezanu
Mania GotowaniaChoć schab ze śliwką nie jest mi obcym daniem, mięsa drobiowego w takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Postanowiłam więc spróbować. Do nadzienia dodałam również posiekane orzechy laskowe oraz startego na drobno pierniczka. Całość podałam na sosie przygotowanym na bazie powideł śliwkowych. Jeżeli lubicie dania mięsne na słodko, spróbujcie i dajcie znać co sądzicie. Przepis bierze udział w konkursie kulinarno-fotograficznym(...)APETYTNAKOPERNIKA 3 pojedyncze piersi kurczaka garść orzechów laskowych 3-4 suszone śliwki 1 pierniczek – toruńskie serca Kopernik szczypta mielonej papryki sól, pieprz Sos: 1/2 szkl. bulionu 4-5 łyżek powideł śliwkowych 1/2 – 1 łyżki octu z czerwonego wina Śliwki kroimy na mniejsze części. Orzechy siekamy. Pierniczkowe serce trzemy na tarce na drobno. Wszystkie składniki mieszamy
Smaki Na Talerzumięsa, tym razem zostały podane do grillowanego schabu. Jak przygotować szybko pyszne smażone ziemniaki na patelni ? Polecam też inne przepisy na ziemniaki: młode ziemniaki z piekarnika . młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem Składniki: 1 kg młodych ziemniaków oliwa sól morska gruboziarnista i pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano lub tymianek oliwa z chili i czosnkiem(...)skrapiamy ziemniaki oliwą, doprawiamy solą gruboziarnistą, pieprzem oraz suszonym oregano. Smażymy ziemniaki na rozgrzanej patelni ok. 5 minut aż będą złote, wrzucamy groszek i pokrojone na ćwiartki pomidorki, jeszcze chwilkę całość podsmażamy, dodajemy posiekany młody koperek i całość mieszamy. Do tak usmażonych młodych ziemniaków podajemy np. grillowany schab. Smacznego! The post Ziemniaki smażone na patelni appeared first
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnieduża biała kapusta kilogram łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 50 dag schabu z kością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże cebule garść suszonych prawdziwków - w wersji codziennej 10 pieczarek pokrojonych w plasterki sól, pieprz Do dzieła!!! Kapustę(...)talarki - wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy pomidory z puszki lub obrane i pokrojone na ćwiartki świeże - gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy łopatkę, schab, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy sola i pieprzem - dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy ok 1,5- 2 godziny często mieszając
sierotka maRysia w kuchniwieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz, majeranek ( ilość wedle upodobań) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2 g na kilogram mięsa) 1 łyżka białej gorczycy 1 łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( ewentualnie inne przyprawy lecz należny zachować umiar(...)kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, saletrą i cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy
Miód i pieprzcebula2 łyżki przyprawy do dań z kapustą2 łyżki smalcusólpieprz Wykonanie:Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły.Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka z grubym dnemNa patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka(...)plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Na koniec wszystko zalewamy winem i wodą odcedzoną z moczonych suszonych grzybów.Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając raz na jakiś czas i uważając
Kulinarne przygody Gatity