schab suszony w pi - 884 przepisów (strona:39/59)

Schab dojrzewający 171

Waszej strony ;-) W efekcie końcowym jest genialny! Pod warunkiem, że cienko go pokroicie :-) SKŁADNIKI ok. 1 kg schabu bez kości 1/3 szklanki cukru 1/4 szklanki soli 1 łyżka soli peklowej 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki suszonego koperku Mięso myjemy i osuszamy, a następnie dokładnie nacieramy cukrem. Wkładamy do salaterki, zakrywamy ją folią spożywczą

Czary - gary w kuchni
własna wędzona kiełbasa paprykowa 259

wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej  łopatki jelita wieprzowe sól ( 18 g ma kilogram mięsa) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2  g na kilogram mięsa) 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( możemy  dodać więcej(...)kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, saletrą  i cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy i odstawiamy

Miód i pieprz
Schab z kalafiorem w pomidorowym sosie z curry 223

części kalafior gotujemy w osolonej wodzie  (można dodać susz warzywny ) przez ok. 5-7 minut. Na patelni z niewielką ilością oleju szklimy  pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy odcedzony kalafior i masło i delikatnie obsmażamy. Dolewamy przecier pomidorowy. Przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i curry i zagotowujemy. Schab upieczony. Zawartość patelni wlewamy do naczynia ze schabem. Wstawiamy

Maminek kulinarny
Schab po cygańsku 157

ząbki czosnku 1 puszka pomidorów (dobrej jakości) sól pieprz rozmaryn (może być suszony) cukier (1/2 łyżeczki) -(opcjonalnie-ale zimowe pomidory kochają cukier) 2-3 małe ogórki konserwowe PRZYGOTOWANIE: Kotlety obsmażamy na tłuszczu, na złoty kolor. Przekładamy na talerz i trzymamy w ciepłym miejscu (jeżeli schab jest nadal twardy. podlewamy małą ilością wody i dusimy-bardzo często się zdarza

Kopystką po garach
Schab pieczony ze śliwką 179

mięsa 2 l wody 4 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej listki laurowe pieprz ziele angielskie suszone śliwki pieprz kolendra majeranek gorczyca biała Do peklowania mięso przygotować 3 dni wcześniej . Sól rozpuścić w wodzie , dodać przyprawy i zanurzyć mięso. W schabie można wcześniej wykonać otwór. Osuszony schab nadziać śliwkami .. Przyprawy wysypać na talerz i otoczyć w nich schab. Zawinąć

Gotowanie jest łatwe
Schab po włościańsku 148

zwięźle i na temat - schab po włościańsku... lub pewnego rodzaju bitki, jeśli ktoś woli takie określenie. 1kg schabu bez kości 5 średnich cebul 4 duże ziemniaki 4 marchewki 1 pietruszka 1,5 litra rosołu drobiowego garstka ziół (tymianek, rozmaryn, oregano, koperek, suszona natka lub jak u mnie- zielona czubryca) sól, pieprz Mięso kroimy na plastry po mniej więcej półtorej

Kuchenna Kontrrewolucya
Zupka pomidorowa z ziemniakami dla dzieci 121

ziemniaki makaronem, na przykład takim wyglądającym jak ryż. Otrzymamy 2 lub 3 porcje. Składniki: 4 kosteczki chudego schabu lub polędwiczki 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały pomidor 2 ziemniaki 1 łyżeczka przecieru pomidorowego 100% 2 łyżeczki natki pietruszki 1 łyżeczka lubczyku suszonego 1/2 łyżeczki bazylii suszonej 1 listek laurowy 2 ziarna ziela angielskiego Sposób przygotowania: Mięsko dokładnie myjemy

Kolorowy Przepisownik
Gnocchi z majerankiem 184

maki gryczanej lub zielone,bo z dodatkiem szpinaku.Dzisiejsze sa tradycyjnez bialej maki.Zjedlismy je z pieczenia ze schabu i  sosem pieczarkowym.Skladniki na 2-3 porcje:300 g ugotowanych ziemniakow100 g maki1 male jajkosol (gdy ziemniaki byly gotowane w mundurkach)2 lyzeczki suszonego majerankuPrzygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske do ziemniakow.Dodac make , jajko ,sol i majeranek. .Zagniesc elastyczne ciasto.Wazne jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pieczony z warzywami 191

składniki* 1 i 1/2 kg schabu* 1 średnia marchewka* 1 średnia pietruszka* kawałek selera* 1/2 brokuła* 1 nieduża papryka czerwona* 1/2 papryczki pepperoni (niekoniecznie)* przyprawa do pieczeni wieprzowej* pieprz grubo mielony, mieszanka kolorowych, pieprzy, suszona natka pietruszkimarynata* 4 łyżki oleju* 5 łyżki sosu sojowego* 3 łyżki miodu* 1,5 łyżki majeranku lub oregano* 1 łyżka octu winnego* 3 ząbki(...)mięsa i wlać ok. 1/2 szklanki gorącej wody. Wierzch mięsa od czasu do czasu można polewać wytworzonym sosem. W razie potrzeby uzupełnić ilość płynu. Po ok. 50 min. wierzch schabu można przykryć folią aluminiową, aby nie był zbyt spieczony.Po zakończeniu pieczenia, wyjąć brytfannę, wyjąć mięso, zawinąć dokładnie w folię aluminiową i włożyć do jeszcze gorącego piekarnika ( wyłączonego).Warzywa z sosem

Mix smaku
Schab pieczony w sosie grzybowo – koperkowym 207

Pomysł na obiad ze schabu. Schab pieczony w całości z kilkoma składnikami. Mięso natrzeć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć obsmażone mięso z patelni i położyć do żaroodpornego naczynia. Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso wrzucić pieczarki. jeśli są małe to przekroić tylko na pół(...)jeśli większe to przekroić na 4 części. Dodać suszone grzybki. Obsmażyć aż grzybki stracą kolor surowizny. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wlać wodę, wymieszać i zagotować. Dodać połowę koperku, zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 190 C i piec 1 godzinę 20 minut. W połowie czasu odwrócić schab. Do sosu wlać śmietanę, dodać resztę koperku. Podawać

Kuchnia Pokoleń
Schab z kiełbaskami pieczony w kapuście. Kilka słów o próżniowym pakowaniu żywności 170

systemie pakowania próżniowego FoodSaver, który trafił niedawno do mojej kuchni i już go nie oddam, bo bardzo ułatwia mi życie. Dzięki niemu łatwiej mi było przygotować ten pyszny schab, ale też łatwiej mi dbać codziennie o to, żeby jedzenie dłużej zachowywało świeżość i nie marnowało się. Świeżość mam pod kontrolą. Mogę m.in. naszykować porcje warzyw na zupę , na cały tydzień(...)zużycia kawałkach. Mogę bezpiecznie zapakować grzyby mrożone lub suszone, nie obawiając się, że będą chłonąć wilgoć lub zapachy innych produktów. A to tylko początek listy do czego można wykorzystać ten sposób pakowania. Jakie to wygodne! Koniecznie przeczytajcie niżej jak to działa. Wpis powstał we współpracy z marką FoodSaver® Kruchy, pyszny schab nadziewany białymi kiełbaskami, upieczony z kiszoną kapustą

Smaczna Pyza
Indyk faszerowany szpinakiem i serem feta 254

mięso faszerowane szpinakiem (i paroma dodatkami). Może być to schab- jednak lepiej w tym przypadku pasować będzie filet z indyka. A przyrządzić je można następująco: INDYK FASZEROWANY SZPINAKIEM- SKŁADNIKI: - 1 średniej wielkości filet z indyka - 1 opakowanie mrożonego szpinaku -  pół kostki sera feta (ok 125- 150g) - 6-8 suszonych pomidorów w oleju - 4 ząbki czosnku - 2 łyżki śmietany

Aromatyczne Podróże
Polędwica suszona a’la parmeńska 168

roku przepis. Ta wędlina co jakiś czas gości u nas w domu. Jest rewelacyjna, a roboty z nią nie ma praktycznie żadnej, robi się sama. To surowa, suszona wędlina, coś na wzór tych parmeńskich. Pokrojona w bardzo cienkie plastry smakuje naprawdę wybornie. My lubimy spożywać ją bez niczego, tak samodzielnie. Po prostu siadamy przed telewizorem, włączamy jakiś film(...)natrzyjmy schab solidnie. Następnie wkładamy go w pończochę. Robimy kilka warstw z tej pończochy, tak żeby wykorzystać całą jej długość. I wieszamy gdzieś pod sufitem (my posłużyliśmy się karniszem). W ten sposób suszymy 7 dni. Następnie zdejmujemy, wyjmujemy z pończochy, przekładamy na talerz i kolejne 7 dni trzymamy w lodówce (przekręcając codziennie na drugi bok). Po tym czasie suszona

Marder&Marder Manufacture
Schab, pure z selera i chipsy z pietruszki - obiad doskonały :) 219

zadowoli nawet najbardziej wyrafinowane gusta. Składniki: kilka marchwi (ok 1 - 2 szt na osobę, w zależności od wielkości warzywa) seler i ziemniaki w proporcji 1:1 3 ząbki czosnku schab (1 - 2 plastry dla osoby, zależnie od apetytu :)) korzeń pietruszki 50 ml śmietany 50 ml mleka sól, pieprz  smalec wieprzowy Sos: 50 g wędzonego boczku 50 g cebuli(...)tłuszcz wkładamy mięso. Smażymy z każdej strony max. minutę. Następnie zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego. Patelnię polewamy wodą, a pozostały na niej smak zeskrobujemy i również dodajemy do schabu. Schab pieczemy w temperaturze ok 150 stopni przez 30 - 40 minut.  W wolnym czasie przystępujemy do przygotowania sosu. W tym celu boczek kroimy w cienkie paski i przesmażamy

Taste Of My Day
#15 Schabowe pieczone w warzywach 162

smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne! Przyjmując jednego kotleta na porcję, potrzebujemy: 4 plastry schabu mleko cebula, 2 ząbki czosnku 3 duże pomidory  por kukurydza w puszce ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią) ok.80-100g przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, suszone zioła oliwa Schabowe wkładamy do pojemnika, układamy na nich pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek, zalewamy mlekiem

Taste of imagination