schab suszony w pi - 884 przepisów (strona:38/59)

Domowa wędzonka na herbacie i ryżu---Casa Tea Smoked Meat -ryżowa 174

momencie ,kiedy zacznie  sie wędzić-dymić, zmniejszamy płomień i wędzimy mięso 10-15 minut. Wyłączamy palnik i pozostawiamy pod przykryciem 15 minut. Smacznego. Gotowe. Tak można uwędzić skrzydełka ,schab i rybę. Smakuje wybornie na świeżym pieczywie z masłem.                    A teraz   życzę(...)Herbata wybrana do wędzenia ma znaczenie. Susz w torebkach różni się od ręcznie skręcanych liści nie tylko ceną. Wybierać trzeba taką herbatę, którą byśmy wypili, ale której nam nie będzie żal do gotowania. Drugą połowę mieszanki stanowi ryż; każdy się nadaje, można użyć nawet ziaren pęczaku. Brytyjscy szefowie z BBC Food polecają dodanie do mieszanki brązowego cukru, dla mocniejszego dymu

w mojej kuchni
Pasztet domowy ze śliwkami 180

mogę się go doczekać…Pasztet domowy ze śliwkami – składniki:1.5 kg wieprzowiny (najlepiej łopatka, golonka, ale nie schab bo jest zbyt suchy)ok. 600 g boczku wędzonegook. 800 g wątróbki z kurczaka4 jajka1 czerstwa bułkaok. 17 śliwek suszonych i 50 ml brandy (opcjonalnie)4-5 ząbków czosnku3-4 cebule2 marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść

UgotujmyTo.pl
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 224

lodówce, gdyż długo zachowuje świeżość. Roladki z czerwonym i zielonym pesto:         Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone: 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 25 g świeżo startego parmezanu

Mania Gotowania
Piersi z bakaliowym nadzieniem i śliwkowym sosem 135

Choć schab ze śliwką nie jest mi obcym daniem, mięsa drobiowego w takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Postanowiłam więc spróbować. Do nadzienia dodałam również posiekane orzechy laskowe oraz startego na drobno pierniczka. Całość podałam na sosie przygotowanym na bazie powideł śliwkowych. Jeżeli lubicie dania mięsne na słodko, spróbujcie i dajcie znać co sądzicie. Przepis bierze udział w konkursie kulinarno-fotograficznym(...)APETYTNAKOPERNIKA 3 pojedyncze piersi kurczaka garść orzechów laskowych 3-4 suszone śliwki 1 pierniczek – toruńskie serca Kopernik szczypta mielonej papryki sól, pieprz Sos: 1/2 szkl. bulionu 4-5 łyżek powideł śliwkowych 1/2 – 1 łyżki octu z czerwonego wina   Śliwki kroimy na mniejsze części. Orzechy siekamy. Pierniczkowe serce trzemy na tarce na drobno. Wszystkie składniki mieszamy

Smaki Na Talerzu
Ziemniaki smażone na patelni 211

mięsa, tym razem zostały podane do grillowanego schabu. Jak przygotować szybko pyszne smażone ziemniaki na patelni ? Polecam też inne przepisy na ziemniaki: młode ziemniaki z piekarnika . młode ziemniaki zapiekane z rozmarynem śródziemnomorskie ziemniaki pieczone z tymiankiem Składniki: 1 kg młodych ziemniaków oliwa sól morska gruboziarnista i pieprz młotkowany z kolendrą suszone oregano lub tymianek oliwa z chili i czosnkiem(...)skrapiamy ziemniaki oliwą, doprawiamy solą gruboziarnistą, pieprzem oraz suszonym oregano. Smażymy ziemniaki na rozgrzanej patelni ok. 5 minut aż będą złote, wrzucamy groszek i pokrojone na ćwiartki pomidorki, jeszcze chwilkę całość podsmażamy, dodajemy posiekany młody koperek i całość mieszamy. Do tak usmażonych młodych ziemniaków podajemy np. grillowany schab. Smacznego!   The post Ziemniaki smażone na patelni appeared first

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Eintopf – kapusta z pomidorami i mięsem po serbsku 194

nieduża biała kapusta kilogram łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 50 dag schabu z kością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże cebule garść suszonych prawdziwków - w wersji codziennej 10 pieczarek pokrojonych w plasterki sól, pieprz Do dzieła!!! Kapustę(...)talarki - wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy pomidory z puszki lub obrane i pokrojone na ćwiartki świeże - gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy łopatkę, schab, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy sola i pieprzem - dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy i gotujemy ok 1,5- 2 godziny często mieszając

sierotka maRysia w kuchni
wiejska podsuszana kiełbasa 192

wieprzowego podgardla, lub pachwiny 1 kg wieprzowej szynki lub schabu 2 kg wieprzowej  łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz,  majeranek ( ilość wedle upodobań) saletra ( 1,5 g na kilogram mięsa) cukier brązowy( 2  g na kilogram mięsa) 1 łyżka białej gorczycy 1 łyżka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta cząbru ( ewentualnie inne przyprawy lecz należny zachować umiar(...)kostkę( kwadraty o 4*4 cm), układamy w misach, przy czym oddzielnie układamy wołowinę, wieprzowinę ze ścięgnami i tłuste okrawki, boczek i ładniejsze części łopatki oraz szynkę ( czy też schab). Każdy rodzaj mięsa wstępnie przyprawiamy (używając przypraw dosyć oszczędnie) solą, pieprzem, majerankiem, saletrą  i cukrem, te ostatnie dodajemy całe (wg wagi poszczególnych rodzajów mięsa). Misy z mięsem przykrywamy

Miód i pieprz
Bigos 233

cebula2 łyżki przyprawy do dań z kapustą2 łyżki smalcusólpieprz Wykonanie:Suszone grzyby namaczamy na noc. Rano je odcedzamy, zachowując wodę, w której się moczyły.Kiszoną kapustę lekko odciskamy z nadmiaru soku, kroimy i wrzucamy do sporego garnka  z grubym dnemNa patelni podgrzewamy smalec, schab kroimy w kostkę i lekko go przesmażamy, wrzucamy do garnka(...)plasterki, kiełbasę w pół plasterki, namoczone grzyby na mniejsze kawałki i wraz z przyprawą dorzucamy do kapusty. Na koniec wszystko zalewamy winem i wodą odcedzoną z moczonych suszonych grzybów.Garnek stawiamy na małym ogniu, przykrywamy. Gdy kapusta po kilkunastu minutach puści sok, zwiększamy nieco ogień i gotujemy około godziny, mieszając raz na jakiś czas i uważając

Kulinarne przygody Gatity
domowa kiełbasa podpiekana we własnej wędzarni 180

wołowiny) 0,7 kg tłustej wieprzowiny (podgardle, pachwina, boczek) 0,7 kg wieprzowej  szynka, lub schabu 3 kg wieprzowej łopatki jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 3-4  owoce jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1 łyżeczka suszonego czosnku szczypta gałki muszkatołowej szczypta zmielonego ziela angielskiego woda sól, czarny pieprz  saletra(...)sicie  2 mm pasztetowym ( lub dwukrotnie na  4 mm) -wieprzowe podgardle (pachwinę), na sicie 4 mm -wieprzową łopatkę ( chudy boczek) na sicie 9 mm -wieprzową szynkę ( schab) na szarpaku lub kroimy nożem w kwadraty o boku 1,5 cm Zmielone mięso wyrabiamy, przez 20-30 minut dodając do niego zmiażdżone nożem i drobno posiekane ziarna jałowca, razem

Miód i pieprz
kabanos z domowej wędzarni 243

klasy (karkówka, pręga) 0,7 kg wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita barane sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra do 1,5% masy mięsa czyli ok 7 g ( lub peklosól

Miód i pieprz
Schab w sosie musztardowym 322

SKŁADNIKI: 5 kotletów schabu,200 ml kremówki,3 łyżeczki musztardy bawarskiej Develey,1 szklanka ciepłej wody,3 łyżki oleju,4 łyżki mąki,1 łyżka suszonej włoszczyzny,suszona natka pietruszki,sól,pieprz, Przygotowanie:   Rozbite kotlety przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Obtoczmy w mące. Podsmażymy je  na rozgrzanym oleju z każdej strony do zarumienienia

Aga w kuchni
Pęczotto z suszonymi grzybami 187

idealnie pasuje do grzybów, ale żeby aż tak? ;-) Dodatek suszonych pomidorów orzeźwia danie. Same grzyby są pyszne, aromatyczne w idealny sposób wysuszone, bo zachowały pełnię smaku. Trudno osiągnąć to w warunkach domowych, susząc grzyby w piekarniku. Tę pełnię smaku czuć w daniu, polecam! :-) Jeśli dodamy mięso (schab, filet z kurczaka/indyka), mamy pełnowartościowy obiad. Ja pęczotto potraktowałam jako dodatek

Szefowa kuchni
Kulinarne inspiracje na Boże Narodzenie 483

wtedy stać przy kuchni i gotować? Proponuję kilka niezawodnych dań, które nie wymagają wiele pracy i wysiłku! Schab w sosie śliwkowym Kurczak w glazurze pomarańczowo-imbirowej Pieczone udka z kurczaka Sałatka ziemniaczana Kurczak a la Stroganow Polędwiczki z suszonymi pomidorami i serem feta Kurczak w sosie karmelowym z nerkowcami Wołowina w pomarańczach

Kulinarne Inspiracje
Schab pomidorowo - kokosowy duszony z cebulą. Dieta szybka przemiana - faza III 152

Schabik smakuje obłędnie! Przygotuj koniecznie! Składniki na 4 porcje: około 500 g schabu (4x120 g) 1 duża cebula 250 ml mleka kokosowego 400 ml przecieru pomidorowego (u mnie domowy, z tego  przepisu ) 2 łyżki oleju kokosowego sól, pieprz słodka papryka w proszku suszone oregano Wykonanie: pokrojone kotlety rozbić pod płatem folii spożywczej. Posolić, oprószyć pieprzem i sowicie posypać(...)rondla zalać mlekiem kokosowym i przecierem pomidorowym. Użyłam domowego, dość skoncentrowanego przecieru pomidorowego. W razie czego smak możesz podrasować dodatkiem łyżki koncentratu pomidorowego. Dusić mięso do miękkości. Grube kawałki schabu koło 45 minut, te cienkie wystarczy 30 minut podałam z pieczonym batatem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab pod sosem beszamel i pieczarkami 169

plastrach schabu. Posypujemy 2 łyżkami startego sera Grana Padano. Wkładamy schab do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy do momentu, aż całe danie się zarumieni (około 2-5 minut - ja piekłam 30 minut). Surówka Sałatę masłową, kapuste pekińską lub inną myjemy, suszymy i rwiemy na kawałki, które wkładamy do miski.Można doda ulubione warzywa

Kubki smaku