kawałki. Od boczku oddzielamy skórę (odkładamy na bok) i kroimy w kilkucentymetrowe słupki. Pieczoną szynkę lub schab, polędwicę oraz kiełbasę jałowcową kroimy na nieduże kawałki (patrz zdjęcia). Dużą głęboką patelnię rozgrzewamy na sucho na dość silnym ogniu. Wrzucamy boczek wraz ze skórą i smażymy przez ok. 6-8 minut, z czasem zmniejszając ogień. Mieszamy od czasu do czasu i smażymy
Kulinarna Pokusasmietanki kremówki słoik suszonych pomidorow w oliwie, cieniutko pokrojonych garść świeżej bazylii lub 1 łyżka suszonej, schaby umyć, dobrze osuszyć odkroić błony, lekko osolic i popieprzyc. Rozgrzac oliwe na sporej patelni i obsmażyć na rumiano z obu stron. Dodać czosnek i jeszcze chwilke smażyć uważając aby czosnek sie nie przyrumienił za mocno. Dodać wino, śmietankę i pokrojone pomidory - zagotować. Przykryć
Kubki smakubardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 5 plastrów schabu Farsz: 30 dag kapusty kiszonej 4-5 pieczarek cebulka łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć ok 10 minut. Kapustę opłukać
Smakołyki Asitarce.Cytrynę wyszorowac i sparzyć,pokroić w cienkie plasterki,usuwając pestki, czosnek posiekać.Plastry schabu posmarowac marynatą , ułożyć w salaterce , obłożyć startą pietruszką , plasterkami cytryny , posypać czosnkiem , pieprzem i zalać resztą marynaty.Przykryć, zostawić na noc w lodówce .Wyjąć i osuszyć , smażyć na silnie rozgrzanym oleju , posolić , przełożyć do rondla , dodać masło , skropić marynatą i dusić 15 minut.Podajemy z ziemniakami
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijest zbytnio wyczuwalny w całym daniu. Polecam! Składniki: 70 dag karkówki wieprzowej 30 dag schabu wieprzowego lub łopatki wg uznania 1 cebula 1-1,5 szklanki cydru 2 szklanki bulionu warzywnego sól,pieprz, tymianek,rozmaryn mąka ok 1 szklanki olej do smażenia Wykonanie: Mięso kroimy w kosteczkę dość drobną. Obtaczamy w mące, obsmażamy na oleju, po czym przekładamy
Z Majeczką w kuchnijajko. Przygotowanie: 1. Przygotowujemy marynatę, czosnek wyciskamy, dodajemy sól, pieprz i trochę oliwy, mieszamy. 2. Plastry schabu rozbijamy. Obtaczamy w marynacie. Odstawiamy do lodówki 3. Cebule i pieczarki obieramy. Kroimy w plastry, natomiast cebulę w kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy. Smażymy.(możemy podlewać odrobiną wody) 4. Paprykę kroimy w plasterki. 5. Na plastry mięsa wykładamy po łyżce
Kuchnia Pełna Pasjipiersi z indyka, ale danie to można zrobić również z piersią z kurczaka lub schabem. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka (ewentualnie dwie piersi z kurczaka) 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia 1 duża śmietana 18% (330 g) około 200 g pieczarek 1 duża łyżka mąki (np. wrocławskiej) przyprawy
Passions hobbies lifeteraz postanowiłam przygotować sakiewki ze schabu :)Mięsne sakiewki SKŁADNIKI:plastry schabu -7 szt ( każdy po 10 dag )cebula -1 sztkoncentrat pomidorowy -2 łyżeczkisól i pieprzpieczarki -30 dagpapryka konserwowa kolorowa -3 paskitłuszcz do smażenia PRZYGOTOWANIE:Kotlety bardzo dobrze rozbić, oprószyć solą i pieprzem. FARSZ cebulę obrać pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić. Paprykę również
Kuchnia Danusipulpecikami i bardzo zdrowymi brokułami. Spaghetti w sosie śmietanowymi z pulpecikami Składniki: 500 g schabu wieprzowego 1/2 brokuła 400 ml śmietany 18 % sól pieprz 1 ząbek czosnku świeżo start parmezan 1 opakowanie makaronu spaghetti Malma mąka do obtoczenia pulpecików olej do smażenia Wykonanie:Mięso mielimy, przyprawiamy solą i pieprzem, dokładnie wyrabiamy, tak aby masa
Kulinarne przygody GatityDlaczego więc je lubimy? Zachwycamy wyjątkowym smakiem i strukturą. W kurkach znajdują się tylko śladowe ilości witamin oraz składników odżywczych. Kurki świetnie nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować, dzięki temu po rozmrożeniu nie będą gorzkie. Jedyny ich minus to stan zabrudzenia. Niestety nie ma lepszej metody(...)pieprz ulubiony makaron (u mnie farfalle farbowane atramentem kałamarnicy) Schaby musimy najpierw roztłuc tłuczkiem. Następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy olejem i grillujemy. Ja zastosowałam GRILL Z ODŁĄCZANYMI PŁYTAMI ENTERTAINING, który można zakupić tutaj Kurki dokładnie czyścimy pod bieżącą wodą przy pomocy szczoteczki a następnie osuszamy. Smażymy razem z posiekaną cebulą na rozgrzanym maśle przez około
Bon Appetit Małgorzatynazwa dania, ale żeńska forma włoskiego słowa „piccato” – znaczącego tyle co „smażone na maśle, w formie plasterków, z przyprawami, kaparami i cytryną” . Jakby na zdjęcia nie patrzeć – wszystko się zgadza, prawda? ;) Cytryna, masło i kapary to podstawa tego dania we Włoszech. Mięso? Cieniutkie kotlety cielęce, wieprzowe (schab) lub drobiowe (kurczak, indyk) albo… mięso ryb (pamiętacie o poisson meuniere ?). To najprostszy(...)misce mieszamy panierkę – mąkę z bardzo drobno startym parmezanem. Dokładnie otaczamy każdy kawałek kurczaka, nadmiar strzepujemy do talerza. Nie wyrzucamy pozostałej mąki z parmezanem! Opanierowane w mące mięso smażymy z obu stron na średnim ogniu, na maśle i oleju. Powinno być przyjemnie rumiane i wysmażone dobrze – nie może być ani surowe, ani za suche. Wysmażonego kurczaka zdejmujemy na talerz, odkładamy
Karo in the Kitchenrozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut aż będą aldente. Schab rozbijam, posypuję solą, pieprzem, przyprawą gyros, układam po łyżce parmezanu startego, i wystudzoną marchewkę. Zwijam ciasno w roladki. Z wierzchu posypuję też przyprawą gyros i solą. Roladki smażę na oleju rzepakowym i odwracam od czasu do czasu, i podlewam wodą. Batata, ziemniaki truflowe obieram
wesoła kuchniaktóre razem z mięsem zapiekamy. My bardzo takie kotlety lubimy, dlatego polecam bardzo. 6 plastrów schabu 2 cebule curry sól, pieprz czosnek granulowany 100 g tartej mozzarelli (lub innego sera, np gouda) majonez ketchup 1-2 jajka bułka tarta smalec lub olej do smażenia 1-2 łyżki masła Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem (ja zwykle
Smaki Na Talerzuorkiszowym spodzie z jarmużem i ziemniakami autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Brukselka smażona z czerwoną cebulą i pestkami dyni autorka: mopswkuchni z bloga Mops w kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi
Weekendy w domu i ogrodziepasty curry 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kozieradki 2 łyżeczki brązowego cukru 400g wieprzowiny (schab) pokrojonej w cienkie plastry 2 łyżki sosu rybnego 400ml mleka kokosowego połowa dyni piżmowej (około 700g) obrana i pokrojona w kostkę swieża kolendra sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie : Na głębokiej patelni lub w dużym rondlu rozgrzej olej. Przesmaż na nim imbir, papryczkę chili
Codzienne Gotowanie