schab pieczony w sosie - 741 przepisów (strona:40/50)

Wyniki konkursu Moje Pyszne M…danie. 147

Sos czosnkowy: ząbki czosnku blenderować z szczyptą soli. Stopniowo  dodawać olej, aż powstanie puszysta i elastyczna pianka. Na koniec dodać  sok z cytryny, miód, szczyptę ziół i natkę pietruszki. Zalecam  ostrożność przy stosowaniu - ostry ! II miejsce – Blender (pałka) MBL-04   Magdalena Skrzypek wygrywa, bo jej przepiękny i smakowity schab moje serce zdobywa. Schab z morelami(...)oczkach, połączyć z orzechami, koncentratem i ketchupem, przyprawić do smaku. Morele pokroić w paski. 5. W środkowe nacięcie schabu włożyć morele, natomiast w nacięcia boczne serowo - orzechową mieszankę. Schab owinąć sznurkiem, zawinąć dwukrotnie w aluminiową folię. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 250 ºC  przez około 70 minut, następnie folię przeciąć tak by schab był odsłonięty, włączyć

Moniki Smakołyki
Schabowe w sosie śmietanowo- miodowym na ostro. 115

Bardzo dobre danie, szybko się je robi. Wystarczy 30 minut i gotowe. Polecam. Na patelni roztopić łyżkę masła, wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć aż cebulka

Kuchnia Pokoleń
Szynka gotowana 277

ugotowałam mięso jakim dysponowałam w tym momencie, a następnym razem będę próbować ze schabem lub karczkiem :)Składniki: 80 dag szynki z dzika sól, liść laurowy. pieprz ziarnisty, 2 ziarnka jałowca połowa cebuli, 3 ząbki czosnku papryka mielona ostra, pieprz mielony, cząber potrzebny jest tez rękaw do pieczenia, który tym razem wykorzystamy do gotowania Przygotowanie: Umyte mięso posmarowałam przecisniętym czosnkiem, posypałam(...)potem wyjęłam je z worka Po pokrojeniu było miękkie, miało fajny smak W rękawie pozostał wywar z gotowania, jeśli mięso byłoby przeznaczone na obiad mogłabym zrobić z niego sos, ale przeznaczyłam je do chleba :) Po ugotowaniu moje mięso ważyło 60 dag Jeśli macie wątpliwości co do przyrządzenia tego mięsa proszę pytać.  Odpowiem jak je dokładnie robiłam. A na super

Proste Potrawy
Schab w pysznym sosie z boczniaków i koperkiem 214

To danie najlepiej podać z ryżem, kopytkami lub makaronem. Idealne danie na imprezy, łatwo się go serwuje i pysznie smakuje. Schab pokroić w plasterki o grubości

Kuchnia Pokoleń
Tortille z prażoną cebulką, wędliną, sosem czosnkowym i zielonymi dodatkami 213

Tortilla, kilka ulubionych dodatków, pyszny sos i… można się cieszyć wspaniałym posiłkiem. Jak ja lubię te proste placki Dziś pomysł na tortille z prażoną cebulką

Słodkie okruszki
Jak zrobić prawidłowo kotleta schabowego z kością? 154

rzecz to mięso, jakie kupicie. Powinno być: - niezbyt czerwone, raczej w ładnym różowym kolorze - schab zawsze kupujemy z kością, dzięki temu mięso już po obróbce jest bardziej soczyste - kupujemy schab "normalnej" wielkości, zbyt duży oznacza, że był wycięty z bardzo dużej, tym samym przerośniętej i tłustej świni. - warto zawsze poprosić aby Pani w sklepie, pokroiła już mięso z kością, zazwyczaj(...)sokiem z cytryny. Ważne aby podczas pieczenia, nie przewracać kilka razy kotleta na patelni. Smażymy jedną stroną, potem drugą i gotowe! Przenosząc kotleta na talerz, poczekaj chwilę aby pozbyć się nadmiaru oleju. Tak przygotowany kotlet, jest soczysty, i bardzo smaczny. Możecie go podawać z wieloma dodatkami jak kasze, ziemniaki, frytki warzywne, sałatki czy sosy. U nas sos pieczarkowy i sałatka

SMYKWKUCHNI
Kurczak z mozzarellą 126

kilka moich przepisów: – polędwiczki w szynce parmeńskiej – gratin ziemniaczane – królik w winie – pulled pork – kotlet schabowy – gicz cielęca w warzywach – boeuf bourguignon – stek z sosem whiskey – schab z pieczarkami – pikantny gulasz z czerwonym winem – kurczak barbecue – pomysł na kurczaka – polędwica z marynowanym pieprzem – placek po węgiersku – młoda kapusta Przygotowanie : 50 minut Ilość porcji(...)Twoja patelnia nadaje się do piekarnika to super, nie musisz teraz przekładać całości do innego naczynia, jeśli nie to przełóż delikatnie kurczaka i sos, a następnie wstaw do piekarnika naczynie/patelnię przykrytą folią aluminiową od góry. Piecz całość przez 40 minut, ale w trakcie pieczenia wykonaj następujące czynności: – w 20 minucie pieczenia przełóż kawałki kurczaka na drugą stronę

nietylkopasta.pl
Kotlety mielone - przepis podstawowy / Frikadellen - Fleischpflanzerl 639

Kotlety mielone to jedno z najbardziej popularnych dań na całym chyba świecie jak świat długi i szeroki wszędzie robią smażone, pieczone, duszone kulki z mielonego mięsa, dodając typowe dla siebie przyprawy. Lubię chyba wszystkie rodzaje kotletów, klopsików, koft czy frykadelek.   A najbardziej polskie. Moje "must have" to kotlet obiadowy z mizerią i gotowanymi ziemniakami z koperkiem oraz kotlet(...)zapakowanego mięsa. A już uchowaj Boże mrożonego! Najlepiej zmielić mięso w domu, ewentualnie poprosić o zmielenie panią w sklepie. Do kotletów nadaje się łopatka, biodrówka, niezbyt tłusta karkówka, ligawa, schab. Należy też dokupić nieco surowego boczku, żeby nasze kotlety nie były całkiem suche.  Ja kupuję zawsze ok. 1-1,2 kg mięsa (400 g wołowiny -łopatki lub biodrówki

Kuchnia Prezydentowej
Sos grzybowy 212

Sos grzybowy to idealny dodatek do pieczonych mięs. Najlepiej jest go przygotować ze świeżych grzybów, jeśli jednak macie ochotę na taki sos w okresie kiedy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Glazura na grilla z wina i cynamonu 134

bardzo aromatyczny dodatek do mięsa, nadający mu zupełnie nowy smak. Glazura jest doskonała przede wszystkim do wieprzowiny: np. polędwiczki lub łopatki, ale świetnie nadaje się też do grillowanego schabu. O tej miksturze można powiedzieć, że to glazura i marynata równocześnie. Mięso przed grillowaniem trzeba dokładne obtoczyć i odstawić do lodówki na godzinę, a najlepiej na całą noc. Podczas grillowania(...)Składnik: 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu ostrygowego (można pominąć) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego (pomiń jeśli nie lubisz ostrych dań) Przygotowanie: Wlej do rondla wino, sos sojowy, sos ostrygowy, dodaj miód, cynamon, słodką paprykę i pieprz kajeński oraz 2 łyżki

Niedzielny kucharz
Roladki z czerwonym i zielonym pesto: 195

Składniki: 4 kotlety ze schabu ½ łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz 8 plastrów szynki dojrzewającej Pesto czerwone: 12 suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 3 łyżki orzeszków piniowych można zastąpić np. ziemnymi 25 g świeżo startego parmezanu ½ szklanki oliwy z oliwek garść świeżej bazylii pieprz 1 łyżka sosu sojowego Pesto zielone(...)ręcznikiem. Rozbijamy na cienkie kotlety. Przyprawiamy czosnkiem granulowany, pieprzem, papryką ostrą i sosem sojowym.  Każdy płat mięsa smarujemy Pesto, kładziemy na nim dwa plastry szynki  i zwijamy. Wbijamy do roladek wykałaczki lub  związujemy ściśle nicią kuchenną. Roladki układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około 30 minut. Podjemy roladki pokrojone w plastry

Mania Gotowania
Najlepsza szynka drobiowa 386

Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbywamy się tłuszczu i błonek. Oprószamy solą i pieprzem. Na marynatę dodajemy do miseczki: po 2 łyżki miodu, musztardy Dijon i ziarnistej, powideł śliwkowych, sosu sojowego, 1 łyżkę octu winnego oraz przyprawy – 1 łyżkę oregano, 1 łyżeczkę rozgniecionych nasion kolendry, 1 łyżeczkę płatków chilli (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Piersi drobiowe posypujemy żelatyną(...)pieczeniem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego skropionego olejem, polewamy połową marynaty z woreczka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 135º C i pieczemy przez 40 minut (po 20 minutach szynki obracamy i polewamy pozostałą częścią marynaty), pieczemy kolejne 20 minut. Ponownie obracamy i polewmy marynatą z naczynia, jednocześnie zwiększamy temperaturę do 180º C. Dopiekamy przez kolejne 20 minut. Łączny czas pieczenia wynosi

mojewypiekiinietylko
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z CURRY I RODZYNKAMI – idealna na Święta 103

zazwyczaj. Ja zwykle zajmuję się tą słodką stroną Świąt Bożego narodzenia, mama dba o sałatki, wędliny i mięsa na obiad. Na świątecznym stole nie może zabraknąć klasycznej jarzynowej, pieczonego schabu robionego jeszcze wg. babcinego przepisu, wiedeńskiego sernika, którego wypatrujemy cały rok i jednej z ulubionych sałatek mojej rodziny: sałatki śledziowej z curry i rodzynkami. Przygotowujemy ją tylko na Święta(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie zalewamy wodą, moczymy przez ok. 10 godzin zmieniając przy tym dwukrotnie wodę. ZALEWA: Składniki zalewamy, gotujemy, studzimy, zalewamy śledzie, odstawiamy na 5 dni do lodówki. SOS CURRY: Cebulę siekamy, ogórki kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy namoczone rodzynki oraz majonez i Vegetę z curry Podravka – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dodajemy do pokrojonych na kawałki śledzi, ostawiamy

Ostra na Słodko
Schab z warzywami 145

Miękkie kawałki mięsa otulone w warzywach i sosie pomidorowym  to pomysł na szybki i zdrowy obiad. Poniższe danie nie jest czasochłonne. Schab z warzywami idealnie smakuje na drugi dzień, ponieważ łatwo się odgrzewa.   Składniki dla 4 osób: co najmniej 0,5 kg schabu 2 średniej wielkości marchewki 1 czerwona papryka 2 średniej wielkości cebule 1 kawałek pora olej(...)smażenia  mąka krupczatka  3 łyżeczki koncentratu pomidorowego  sól, pieprz  papryka ostra  papryka słodka Mięso umyć, wytrzeć i pokroić w zgrabne plasterki. Każdy kawałek schabu (delikatnie) rozbić i przyprawić z obu stron (solą, pieprzem, papryką ostrą oraz papryką słodką). Odstawić na 1 godzinę, aby smaki mogły się przegryźć. W międzyczasie cebulę obrać, umyć, przekroić na pół

Ugotować
Gulasz pod ziemniaczaną kołderką 162

Przepis na rozgrzewający gulasz zapiekany pod puree z ziemniaków i sera żółtego. Składniki: Gulasz: 250 g schabu 2 cebule pętko kiełbasy czerwona papryka zielona papryka pół

e-PrzepisyKulinarne