schab pieczony w sosie - 741 przepisów (strona:38/50)

Grzyby i warzywa jesienne - podsumowanie akcji 190

kuchni Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym autorka: Patrycja (mikimama) z bloga Czerwień i błękit Schab w warzywach wg Aleex autorka: Aleex z bloga W mojej kuchni Polędwiczka cielęca w śmietanie, z leśnymi grzybami autorka: jelka z bloga Kulinarna pasja Wegetariańskie flaczki z rydzów autorka: iwa643 z bloga MojaKuchniaMalutka Krokiety gryczane w sosie grzybowym autor: kryzysowy kucharz z bloga Kryzysowa(...)grzybami i brukselką autorka: Follow The Taste z bloga Follow The Taste Penne a’la łazanki zapiekane z kapustą i maślakami autorka: edytaha z bloga Kuchenne zapiski SOS Z MAŚLAKÓW czyli prosty sos grzybowy autorka: Na Dokładkę z bloga Na Dokładkę   Zapiekanka ziemniaczana z grzybami autorka: Kulinarna Arkadia z bloga mojakulinarnaarkadia.blogspot.com Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga

Weekendy w domu i ogrodzie
Schab pieczony w kapuście kiszonej z pieczarkami 192

Składniki: 1 kg schabu (bez kości) 1 kg kapusty kiszonej 250 g pieczarek 2 cebule mielony kminek pieprz czosnkowy słodka papryka w proszku 6 ziaren ziela angielskiego 3 listki laurowe sól olej roślinny do smażenia Sposób wykonania: Mięso kroimy w plastry i rozbijamy tłuczkiem. Każdy kawałek doprawiamy kminkiem, pieprzem, papryką i solą. Na patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy(...)nią układamy kotlety a następnie przykrywamy kolejną warstwą kapusty. Znów układamy warstwę mięsa i przykrywamy wierz kapustą. Całość możemy polać sosem, który wyciekł na talerz z usmażonych kotletów. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C. Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Potrawę podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami

Qchnia po prostu
Schab zapiekany z serem i curry 147

Kolejna wersja na urozmaicenie klasycznego schabowego. To danie jest wyraziste, dzięki dużej ilości koncentratu curry, ale nie jest bardzo ostre. Polecam! Składniki: cztery kotlety schabowe 2

Gotowanie i blogowanie
Placki z cukinii 217

schab faszerowany cukinią. Postanowiłam przygotować teraz z cukinii pyszne chrupiące placuszki. Polecam też inne przepisy na placki: Placki ziemniaczane z żółtym serem Placki ziemniaczane na drożdżach Cukiniowe placki (pikantne placki z cukinii) Prosty przepis na placki z cukinii : Składniki na 8 placków: 1 młoda cukinia ok. 25 cm długości 1 jajko 1/3 szklani mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia(...)mieszamy z jajkiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Ciasto nabieramy łyżką na patelnię i smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Placki lekko wyrastają. Gotowe placki z cukinii podałam z śmietankowym gulaszem z kurczaka, ale można je podać np. z sosem czosnkowym i koperkiem.   The post Placki z cukinii

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Rolada schabowa z pieczarkami i boczkiem 259

schaba rozcinamy na pół wzdłuż dłuższego boku. Płat rozkładamy na blacie i rozbijamy tłuczkiem. przyda się tu mocna ręka bo ja się zmęczyłam (w związku z tym że mój schab był gruby a nie długi to udało mi się go tylko nieznacznie rozbić) Rozbity płat mięsa faszerujemy przestudzonym farszem. Zawijamy schaba ciasno w roladę i związujemy sznurkami. Pomysł na przygotowanie(...)proszę bardzo szybko bez problemu bez przekładania mięsa z jednej na drugą stronę. Tak przygotowane mięso wkłądamy do naczynia żaroodpornego z przykrywką lub do rękawa do pieczenia (z racji tego ze piekłam też kawałek karkówki to rękaw nie byłby dobrym pomysłem. Polewamy olejem i posypujemy przyprawami i ziołami z każdej strony (możemy dorzucić czosnek, ziele angielskie i liście laurowe

Piekielna Kuchnia Pati
Łosoś ze szparagami 214

Łosoś ze szparagami to potrawa, który ma wyjątkowy smak i charakter. Kluczem przygotowania tej potrawy jest odpowiednia marynata, która podkreśli smak łososia. Danie to będzie niezwykle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 259

ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę gryczaną. Jeżeli podajemy kurczaka w potrawce, podajmy  ryż. Zamiast frytek, można podać pieczone ziemniaki, krokiety ziemniaczane, kulki, cząstki. Z reguły(...)musi być i zakąska. Jakie podać zakąski ? Osobiście uważam - uniwersalne, bez jak to się mówi wodotrysków. 1. półmisek mięs  i rolad pieczonych - wystarczą 3 gatunki - np. schab pieczony ze śliwką (morelą,karambolą), karkówka szpikowana czosnkiem, rolada z boczku faszerowanego mięsem, galantyna z kurczaka, kaczki itp. 2. półmisek szynek i wędlin -   polędwica wędzona, dobra szynka, salami

Kulinarny karnet Christophera
Schab w pomarańczach 155

kuminu 3 pomarańczesól 3 kostki rosołowe 2 łyżki koncentratu pomidorowegopół czerwonej paprykigarść świeżej miętycytryna 2 łyżki mioduPrzygotowanie: Nacinamy mięso jak na poniższym zdjęciu:Kąpiemy schab w soku z 2 wyciśniętych pomarańczy, nacieramy startym czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:Bierzemy duży garnek który zmieści nasze mięso. Rozgrzewamy olej(...)przewracanie.Nie wylewajmy sosu jaki powstanie przy gotowaniu mięsa.  Gotowe mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ale jeszcze nie wkładamy do piekarnika:-)Teraz czas na dodatkowy sos. Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok z jednej pomarańczy i dodajemy 2 łyżki miodu. Gotujemy na niskim ogniu przez 15 minut.Gotowym sosem z pomarańczy i miodu polewamy mięso.  Pieczemy przez

Smaki Brazylii
Piersi z bakaliowym nadzieniem i śliwkowym sosem 108

Choć schab ze śliwką nie jest mi obcym daniem, mięsa drobiowego w takim połączeniu jeszcze nie jadłam. Postanowiłam więc spróbować. Do nadzienia dodałam również posiekane orzechy laskowe oraz startego na drobno pierniczka. Całość podałam na sosie przygotowanym na bazie powideł śliwkowych. Jeżeli lubicie dania mięsne na słodko, spróbujcie i dajcie znać co sądzicie. Przepis bierze udział w konkursie kulinarno-fotograficznym(...)APETYTNAKOPERNIKA 3 pojedyncze piersi kurczaka garść orzechów laskowych 3-4 suszone śliwki 1 pierniczek – toruńskie serca Kopernik szczypta mielonej papryki sól, pieprz Sos: 1/2 szkl. bulionu 4-5 łyżek powideł śliwkowych 1/2 – 1 łyżki octu z czerwonego wina   Śliwki kroimy na mniejsze części. Orzechy siekamy. Pierniczkowe serce trzemy na tarce na drobno. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

Smaki Na Talerzu
Schab peklowany parzony 306

tylko wyglądem, sposób przygotowania jest zupełnie inny. W kolejce czeka przepis na łopatkę marynowaną / peklowaną 4 dni, a potem pieczoną w piekarniku. Kilka dni temu podałam na blogu przepis na schab suszony w piekarniku. Składniki: 2 kawałki schabu bez kości po 1,5 kg 2 łyżki soli 2 łyżki soli peklowej pieprz młotkowany z kolendrą 1 łyżka soli czosnkowej(...)małym ogniu przez ok. 5 minut. Zostawiamy schab na całą noc w garnku, następnego dnia znów zagotowujemy całość i parzymy schab przez kolejne 5 minut, zostawiamy schaby aż płyn ostygnie. Wyjmujemy schaby, osuszamy ręcznikiem papierowym i wstawiamy do lodówki. Schab idealny na kanapki, jako zimna przekąska z zimnymi sosami, chrzanem, buraczkami, czy borówkami.  Pokrojone plastry schabu można zalać klarowaną galaretką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karkówka w kapuście kiszonej 170

zostanie na długo zapamiętany. Na moim blogu znajdziecie też inne przepisy na dania mięsne , które z powodzeniem możecie przygotować w okresie zimowym. To jest na pewno polędwica w sosie grzybowym , czy schab z jabłkami . Wszystkie potrawy wam na pewno zasmakują. Zabieramy się do pracy. Zobacz mój film z przygotowania karkówki Składniki – Karkówka w kapuście kiszonej 700 g karkówki(...)patelni aż zacznie się lekko rumienić. Usmażoną wcześniej kapustę rozkładamy w szkle żaroodpornym. Tworzymy ok. centymetrową zwartą warstwę. Następnie kładziemy usmażoną karkówkę i na nią znów kapustę kiszoną. Całość pieczemy pod przykryciem 50 minut. Możemy użyć większej ilości kapusty i częściej przekładać nią karkówkę. Koszt: 28 zł Przygotowanie: 70 minut Przepis na pewno przypadnie do gustu najbliższym w rodzinie Zaletą

Kuchennyviral.pl
Kurczak w śliwkowym sosie barbecue. 198

tego przepisu idealnie komponuje się również z karkówką czy schabem. Sama nie wiem, z którym mięsem sos smakuje lepiej, wszystkie wersje są pyszne :) SKŁADNIKI: 8 kawałków kurczaka ( skrzydełka, udka etc.) 250- 300 ml pomidorowej passaty 3 łyżki ketchupu 4 łyżki powideł śliwkowych 1 łyżka sosu barbecue (opcjonalnie) 8-10 suszonych śliwek 2 - 3 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka miodu(...)paseczki suszone śliwki umieścić w rondelku i zagotować. Dodałam również łyżkę sosu barbecue z aromatem Jacka Danielsa, który fajnie wyostrzył smak. Jeśli sos jest bardzo gęsty można dodać 100 ml wody. 5. Gotowym sosem zalać kurczaki i cebulę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 45-50 minut. 6. W tym czasie obrać i ugotować ziemniaki. Odcedzić

DefinicjaSmaku
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 170

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak, który wrócił do garnka 105

szynki, karkówki, schabu, pieczonej kaczki czy kurczaka, z którymi nie wiadomo co zrobić. Bo ile można robić kanapek z zimnym pieczystym, próbować zjeść z chrzanem, majonezem, sałatką warzywną? W pewnym momencie nikt już nie ma ochoty nawet patrzeć na produkty, które zjadało się ze smakiem ze świątecznego stołu. Tymczasem jest sporo patentów na to, jak przetworzyć pieczone(...)można zrobić na bazie każdego mięsa, gotowanego i pieczonego, że wcale nie musi to być wieprzowina, bo równie dobrze nada się kurczak i kaczka. Danie może się więc nazywa „Kurczak, który wrócił do garnka”:) Dobrze przysmażone mięso w rondlu (albo w woku) w towarzystwie warzyw, słodko -kwaśnego sosu nabiera zupełnie nowego smaku. Czas: 15 minut Poziom trudności: łatwe Liczba

Niedzielny kucharz