schab pieczony w sosie - 741 przepisów (strona:29/50)

Do szkoły z Bacówką – Praktycznie i zdrowo 175

wędlin, zawierających łatwo przyswajalne białko, witaminy z grupy B, żelazo i cynk, a do smarowania twaróg półtłusty Klinek o doskonałym kremowo-śmietankowym smaku. Obiad Obiad to mięso (np. pieczony schab z morelą z Bacówki) lub ryby (wymiennie), kasze, np. gryczana, ryż, do tego warzywa, najlepiej świeże lub kiszone, takie jak kiszone ogórki i kapusta. W kolejnym dniu ugotujmy danie(...)soczewicy lub ciecierzycy można przygotować nie tylko zupę, ale także kotleciki, pasztety i sałatki. Jeżeli dziecko lubi makaron, to kupujmy pełnoziarnisty albo gryczany lub z grochu. Podajmy go z sosem warzywnym. Bacówka proponuje szeroki wybór dań garmażeryjnych i makaronów, przygotowanych z wyselekcjonowanych składników, bez chemicznych dodatków i konserwantów, z których możemy wyczarować smakowity obiad. Za wyborem makaronów Bacówki przemawia też

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczny schab czosnkowy 174

pieczonego schabu chyba nikogo nie trzeba zachęcać. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nadziewany czosnkiem i w pysznej otoczce na pewno szybko zniknie ze stołu. Składniki: 1,2 kg – 1,5 kg schabu bez kości, główka czosnku, czosnek niedźwiedzi, majeranek, pieprz, sól, liść laurowy, ziele angielskie, olej lub oliwa Sposób przygotowania: Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki(...)liść laurowy i ziele angielskie, podlać niepełną szklanką wody, przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 2 godziny, a w trakcie polewać mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem. Podawać na gorąco lub zimno

Nie tylko w kuchni
Schab pieczony - soczysty i kruchy. 143

Składniki : około 1 i 1/2 kg schabu  Marynata : 1/4 szklanki octu jabłkowego 2 łyżeczki soli najlepiej nieoczyszczonej lub morskiej 3 łyżki oleju 2 listki laurowe 5 - 6 ziaren pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Przygotuj również :   4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki(...)piec przez 30 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 170 C i piec kolejne 40 minut. Ja na ostatnie 10  minut zdejmuję pokrywę , ustawiam temperaturę na 200 C . W ten sposób moje mięsko będzie mieć chrupiącą skórkę.    M ięso możesz podawać do drugiego dania, wystarczy , że go pokroisz na porcje i polejesz ulubionym sosem. Możesz też wystudzić

Przepisy i porady kulinarne
Schab w sosie majonezowo - ketchupowym 170

zeszkli ze szczyptą soli i pieprzu. Ketchup mieszamy razem z majonezem i cebulą. Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy trochę sosu, a niego kotlety i tak na przemian - kończąc na sosie. Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut

Lena Gotuje
Pikanta pasta chili 195

Pikanta pasta chili na zimę. Miałam nie robić już przetworów na zimę, ale dostałam papryczki chili, z których już w tym roku przygotowałam pyszny domowy sos sweet chili oraz pastę ze słodkiej papryki i papryczek chili. Nie chciałam się powtarzać i zrobiłam diabelnie ostrą pastę, czyli przeciwieństwo do sweet chili sauce. Pikanta pasta chili z pomidorami i odrobiną oliwy(...)pomidorami to idealna pasta dla amatorów ostrych dodatków do potraw, już odrobina tej pasty paprykowej nadaje ostrości daniom. Taka pikantna pasta będzie świetnym dodatkiem do zimnego mięsa pieczonego, gotowanego schabu, wędlin, żółtego sera, czy jajek ugotowanych na twardo. Jak przygotować pikantną pastę z chili i pomidorów do słoików na zimę? Składniki na 3 słoiczki (200 ml): około

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Grillowane polędwiczki w musztardowo-ziołowej marynacie 260

lędźwiowy leżący wzdłuż grzbietu i przylegający do schabu. Drobno włóknista struktura sprawia, że jest mięsem najwyższej jakości, soczystym i kruchym. Ma stosunkowo niską zwartość tłuszczu w 100g zaledwie 3,5g przez to barwę ciemno-różową, dość wysoką zawartość białka 26g, a 100 g polędwiczki to tylko 143 kcal. Możemy ją smażyć, piec, dusić, gotować, wędzić. Po przez swoją drobno włóknistą(...)miękkie, a zarazem gotowe do spożycia jest 63°C. Przed pokrojeniem polędwiczek pieczonych lub smażonych w całości obowiązkowo musimy dać im odpocząć min. 3 min. A teraz do rzeczy. Polędwiczki… smażyć, piec, dusić? Nie, biorąc pod uwagę, że do polędwiczek zaplanowałem podać pieczone ziemniaki hasselback oraz dip z mocno czosnkowego zielonego ogórka, dlatego idealnie pasującą techniką obróbki

lysygotuje.pl
SCHAB CIELĘCY Z SZAŁWIĄ I SZALOTKAMI 153

oliwy i chlust wody 100 g masła (około) Schab umyłam, oczyściłam z błonek. Posoliłam i nadkroiłam kotlety. Pomiędzy kawałki mięsa włożyłam: plaster masła, pół ząbka czosnku, listki szałwii, plaster cytryny. Całość "posadziłam" w brytfannie na pokrojonych niedbale na połówki i ćwiartki szalotkach. Podlałam woda i oliwą, posypałam solą i pieprzem. Piekłam 1,5 godziny w temperaturze 220 stopni pod przykryciem(...)termoobiegu. Podałam z młodymi ziemniakami okraszonymi topionym masłem z koperkiem, solą i pieprzem i szparagami z sosem holenderskim

Cytryna&Co.
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 113

sosie cebulowym, znanym i lubianym. Błyskawiczne w obróbce, rewelacyjnie smakują z kaszą, makaronem, piure z ziemniaków, pieczywem i warzywami.                                                                      SKŁADNIKI :  5 kotletów ze schabu(...)ziele i pieprz w ziarnkach. Cebulę kroimy w talarki, podpiekamy na oleju, na którym piekliśmy mięso aż lekko się zeszkli, dodajemy ją do kotletów, wlewamy bulion i całość dusimy pod przykryciem około 20-30 minut. W razie konieczności dolewamy wody. Kotlety wyjmujemy na duży talerz, sos zagęszczamy odrobiną mąki wymieszaną z wodą, doprawiamy do smaku i gotowe. Na talerz nakładamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Grillowana pierś z kurczaka 236

Grillowana pierś z kurczaka to bardzo zdrowa propozycja na obiad. Odpowiednio doprawiona stanie się wyjątkowym daniem. Możecie podać ją z ziemniakami z wody, albo z wersją

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczeń ze schabu z kością 133

następnego dnia pieczony schab z dekoracyjnie wyeksponowanymi kośćmi (brzmi makabrycznie?;)) postawiłam na naszym stole. Taka pieczeń bardzo pasuje na świąteczny obiad, jest mało pracochłonna, podzielna i pięknie wygląda. Z programu zaczerpnęłam pomysł „kostny”:), a przyprawy dałam takie, jak zwykle daję gdy piekę schab. Pieczeń  ze schabu z kością porcja na około 5 osób 1 kg schabu z kością(...)mrożonki, włożyć schab i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi. W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić mięso. Około

Posadzone i zjedzone
Eskalopki ze schabem i suszonymi śliwkami 189

plasterki boczku, a na nich kawałki schabu, które następnie posmarowałem z wierzchu marynatą musztardową. Na wierzch mięsa wysypałem pokrojone w plasterki suszone śliwki. Brzegi ciasta posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie wszystkie kawałki mięsa przykryłem pozostałymi kawałkami ciasta francuskiego, dokładnie sklejając brzegi. Wszystkie eskalopki z wierzchu również posmarowałem rozmąconym jajkiem, a następnie piekłem je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni(...)włączonym termoobiegiem przez 20 minut. Na talerze wyłożyłem sałatę i pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe. Przygotowałem sos do sałaty mieszając 2 łyżki musztardy francuskiej, 2 łyżki miodu, 2 łyżki oliwy, sok z cytryny oraz niewielką ilość soli i czarnego świeżo zmielonego pieprzu, a następnie skropiłem nim sałatę. Na tak przygotowanej sałatce ułożyłem eskalopki

Wyprawy kulinarne
kotlety ze schabu pieczone z papryką i pomidorem 156

układany kotlety ze schabu ( na skos), każdy z nich przekładając warzywami. Na wierzch układany drugiego pomidora, również pokrojonego w plastry, całość polewamy pozostałym olejem i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do 220 stopni. W tej temperaturze pieczemy mięso, bez przykrycia, przez pierwsze 20 minut. Następnie otwieramy piekarnik, nakrywamy naczynie przykrywką , zmniejszamy temperaturę do 175 stopni i pieczemy dalsze 40 minut. Upieczone(...)kotlety wyjmujemy z piekarnika, posypujemy  posiekaną natką pietruszki, lub bazylią i  nakładamy na talerze. mięso polewamy sosem z warzyw i podajemy z ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Pieczona karkówka w winie Grażynki :) 257

Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką 338

szpinakiem, serem i papryką to moja propozycja na niedzielny obiad. Jeżeli znudzą Wam się tradycyjne kotlety schabowe lub też schab w sosie własnym , te roladki będą w sam raz. Aby roladki się nie rozpadały musimy wybrać ładny schab, bez przerostów. Podczas przygotowania każdy kawałek mięsa rozbijałam tłuczkiem, smarowałam musztardą, nakładałam doprawiony szpinak, ser oraz paprykę i zawijałam w roladkę. Pamiętajcie(...)wykałaczki. Z podanego przepisu wyjdzie Wam 4 roladki schabowe – przed podaniem najlepiej je pokroić tak jak na zdjęciu, wyglądają dużo efektowniej, niżeli w całości. Zobaczcie też: Kotlety mielone Pieczona pierś kurczaka w płatkach kukurydzianych Kotlety z kurczaka Przepis na roladki schabowe ze szpinakiem, serem i papryką Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 400 g schabu

Kuchnia Bazylii
Karkówka z fasolką i puree 145

Karkówka pieczona według tego przepisu jest niezwykle aromatyczna, krucha, soczysta i rozpływa się w ustach. Trzeba ją zamarynować dzień przed pieczeniem, wtedy przejdzie smakiem wszystkich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!