Placuszki z ricottą i truskawkami to moje popisowe danie na szybkie i smaczne śniadanie. Placuszki są puszyste i delikatne w smaku. Sprawdźcie przepis, zaskoczcie swoją drugą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jadłospisie nie powinno zabraknąć warzyw gotowanych i pieczonych. Starsze osoby mogą słabiej odczuwać smak dlatego warto dodawać doprawiać posiłki naturalnymi ziołami takimi jak: estragon, oregano, tymianek bazylia. Ze względu na podwyższony cholesterol i wysokie ciśnienie w diecie seniora powinny dominować chude mięsa o niskiej zawartości tłuszczu takie jak polędwica, schab czy szynka. Kolejną dolegliwością z jaką zmagają się(...)rozpuszczamy świeże masło, dodajemy 4-5 łyżek wody z pierogów, sól, świeżo mielony pieprz i drobno posiekaną natkę pietruszki. Ugotowane pierogi lub uszka dekorujemy przygotowanymi dodatkami. Makaron razowy z sosem z Pasty z suszonych pomidorów Sokołów „Z gruntu dobre” . Serdecznie dziękuję Akademii Smaku Sokołów za zaproszenie. Za dobre dania, rozmowy przy herbacie i za to, że mogę spotykać tak ciekawych
AZgotuj!Mięso z pieczarkami nigdy mi się nie nudzi. Nie ważne czy pieczarki są w środku, czy na wierzchu, lubię po prostu to połączenie. Tym razem przygotowałam
Smaki Na Talerzuociężali, a waga bardzo powoli wracała do "normalności". Postanowiłam trochę sobie pomóc i podkręcić metabolizm, zresztą autorka diety Haylie Pomroy twierdzi, że matabolizm jest jak ogień, trzeba dorzucać do pieca, żeby hulał. Skorzystałam z opcji powtórka - przypominacz, w której nie powtarzamy całego cyklu 28 dniowej diety, a tylko 1 tydzień. Dietę przeprowadziłam bardzo sumiennie, poza jednym wyjątkiem - nie odstawiłam kawy(...)szklanka ugotowanej kaszy gryczanej 1 jabłko Podwieczorek 2 kiwi Kolacja sałatka z kapusty pekińskiej, marchewki, cebuli, ogórków kiszonych, pomidorków koktajlowych i 1/2 szklanki kaszy gryczanej na 1 porcję. Sos: musztarda, ocet jabłkowy, ksylitol ŚRODA<CZWARTEK FAZA II Śniadanie 4 plastry filetu z indyka (120 g) posmarowane musztardą na 4 liściach sałaty rzymskiej ogórek kiszony II śniadanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wprowadzeniem nowoczesnych rozwiązańw technologii. W pokrywie zastosowano specjalne szklane krople, dzięki czemu uzyskano efekt w postaci równomiernego nawilżania pieczonej potrawy. Natomiast dno naczynia skonstruowano z wykorzystaniem szklanych ryfli, za pomocą których potrawa jest chroniona przed przywieraniem. Tak zaprojektowane naczynie do pieczenia gwarantuje termo-obieg aromatu i pary wodnej, czyniąc potrawy soczystymi, miękkimi i aromatycznymi.Indyk, kaczka, ryby, zapiekanka, mięsa – można(...)wymieniać bez końca! Pojemne, żaroodporne naczynie jest bowiem doskonałe do wielu potraw. Użyteczność brytfann jest nieoceniona, dania przygotowane są smacznie, zdrowo i stylowo! Można w nich jednocześnie piec i kolorowo podawać do stołu. Naczynie składa sięz dwóch części: brytfanny i pokrywy, która dodatkowo posłużyć może do przygotowywania innych potraw.System Grill&Drop to innowacja polskiej firmy Termisil, której produkty znane
Z Kuchni Do Kuchnicałości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami(...)umieścić mięso i zalać solanką, szczelnie zakryć i marynować w lodowce przez ok. 24 godziny (namoczenie surowego schabu w solance nada mu wyrafinowego smaku i kulinarnego charakteru oraz nawilży go od środka, co zapobieże jego wyschnięciu podczas obróbki termicznej) . Przed gotowaniem wyjąć schab z solanki, dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i odstawić do ocieplenia
Jem więc Jestemcałości, bez żadnych dodatków. Chętnie zjadłabym jeszcze dwa. Założę się, że całkiem często przyrządzacie w swoich domach schabowe lub schab pieczony. Myśleliście jednak kiedyś o tym, żeby zamiast kroić schab na cienkie plastry i tłuc je na płaściutkie kotlety możecie przyrządzić go prawie tak jak stek z polędwicy wołowej? Nie? W takim razie koniecznie powinniście zapoznać się z detalami(...)zalać solanką, szczelnie zakryć i marynować w lodowce przez ok. 24 godziny (namoczenie surowego, „bezsmakowego” schabu w solance nada mu wyrafinowego posmaku i kulinarnego charakteru oraz nawilży go od środka, co zapobieże jego wyschnięciu podczas obróbki termicznej) . Przed gotowaniem wyjąć schab z solanki, dobrze wysuszyć papierowym ręcznikiem, przyprawić solą i pieprzem wedle uznania i odstawić do ocieplenia
Jem więc Jestembiałej czekolady Menu kolacji:- polędwiczka wieprzowa sous vide z trawą żubrową i galaretką z czerwonej kapusty- krem buraczany z pieczonym kozim serem- amuse bouche- barwena na purée z pieczonej marchewki, paluszki ziemniaczane w cieście filo z czarnym sezamem- mus z białej czekolady i orzecha laskowego z palonym cukrem trzcinowym i żelką żurawinową I tym oto miłym akcentem(...)ekipy ruszyły do dzieła.A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy
W kuchni Karmel-itkiDomowy sznycel z frytkami to typowy niedzielny obiad. Prawdziwy sznycel musi być bardzo cienki, więc musicie mięso bardzo dokładnie rozbić. Wbrew pozorom przygotowanie takie obiadu wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyjmujemy, że każde 0,5KG wołowej polędwicy to pieczenie przez 2 godziny do stanu medium rare (~2.20h w przypadku innych fragmentów mięsa) . Pieczeń o wadze kilograma pieczemy w niskiej temperaturze przez około 4-4,30h. Jaką temperaturę powinno osiągnąć mięso w środku? Jeśli szykujecie pieczeń z polędwicy wołowej temperatura mięsa po upieczeniu dla stanu rare(...)opcji medium (rostbef ze zdjęć piekłam do uzyskania wewnętrznej temperatury 65 ⁰ C – medium ). Gotową pieczeń (najłatwiej sprawdzić to termometrem z sondą, wbijając sondę w sam środek pieczonego kawałka mięsa) odstawiamy na 10-20 minut, żeby soki rozeszły się po mięsie, następnie kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami
Karo in the KitchenPokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!lubi przepisy, które nie wymagają jakiś specjalnych umiejętności i sprzętów, takie, które przyrządzisz ekspresowo, ale też takie, które robią się praktycznie same, ale wymagają dużo czasu np. pieczone warzywa. Kiedy zapraszamy dużą grupę ludzi jak zwykle na Wielkanoc, proste danie to też takie, które można przygotować wcześniej i tylko podgrzać czy podać, żeby nie stresować się, gdy już mamy(...)odcedzeniu studzimy go zimną wodą i siekamy. Cebulę obieramy i drobno siekamy, mieszamy z sosem tatarskim, szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ścieramy na tarce (osobno białka i żółtka). A co przygotować już bliżej Wielkanocy, żeby było świeższe? Może schab nadziewany suszonymi owocami? Jeśli zostanie z obiadu będzie go można zjeść z kanapkami. Schab
Ugotowane pozamiataneNie wszyscy lubią sushi, jednak część z Was tak myśli, bo jeszcze nie miała okazji go spróbować. Może domowa wersja sushi zasmakuje Wam znacznie bardziej, aniżeli
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!więcej na obiad. ;) W oryginalnym przepisie jest tarty ser żółty, jednak w domu miałam go resztkę i tylko ser żółty w plastrach. Żadna przeszkoda! Chociaż struktura kotlecików przed pieczeniem nie był zbyt pewna i bałam się, że się rozpadną przy smażeniu, nic takiego się nie stało. Wyszły naprawdę pyszne. I powiem Wam jedno. Nie lubię, wręcz nienawidzę surowej cebuli(...)zdjęcia w książkach kulinarnych. Dlatego książka nie dostanie ode mnie 10 punktów, tylko 8. Jest jeszcze kilka przepisów, które zamierzam wykorzystać. Gdy robiłam kotleciki, zrobiłam też sos na bazie przepisu na sos szczypiorkowy. Z braku koperku dodałam koperek i pominęłam żółtko, za to dodałam kukurydzę konserwową, więc wyszedł rzadszy. Ale poza tym pyszny. W ostatnią sobotę zabrałam się za kartacze
Anioszek w kuchni