schabowy: 4 kawałki schabu ( proszę u rzeźnika aby były rozbite) jajko bułka tarta sól pieprz smalec do smażenia buraczki z karmelizowaną cebulką: 2 czerwone cebule 3 buraki 2 łyżki octu balsamicznego ( lub kremu balsamicznego) 3 łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki masła 2 łyżki wody ziemniaki: 4 duże ziemniaki koperek 1 łyżka masła Na małej patelni rozgrzewamy masło. Dodajemy(...)tarce o grubych oczkach. Wrzucamy na patelnie do cebulki i podsmażamy , dosypujemy 2 małe łyżeczki mąki i energicznie mieszamy. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Tłuczemy, do dajemy masło i posypujemy koperkiem. Schab solimy i pieprzymy, obtaczamy w jajku i bułce. Wrzucamy na rozgrzany smalec. Smażymy na patelni, po kilka minut z każdej strony
KuchcikoweLoveŚwietne danie o słodko ostrym smaku pasujące do ziemniaków, ryżu, klusek śląskich, puree ziemniaczanego, warzywnego. Można podać tylko z dodatkiem ulubionej sałatki. Schab w sosie daktylowo-śmietanowym to doskonała propozycja na wystawny obiad lub ciepłą kolację. Mięso należy wcześniej przygotować i pozostawić na min 2h w lodówce, przed dalszym przyrządzaniem. Zapraszam do przepisu:) Składniki 4 kotlety schabowe, lekko rozbite(...)kotlety, dodać rodzynki i daktyle, cynamon, goździki. Całość zalać bulionem warzywnym, przykryć i gotować około 60 minut ( lub do miękkości mięsa). Pod koniec gotowania doprawić śmietaną, ostrą papryką, pieprzem i solą. Podgrzewać na lekkim ogniu do zgęstnienia sosu. Przed podaniem posypać siekaną pietruszką. Smacznego:) Artykuł Schab w sosie daktylowo–śmietanowym pochodzi z serwisu
gotuj ze mnąsię więc wziąć w garść i szybko zregenerować. A nie ma na to nic lepszego, niż tłuste mięsko i kapusta kiszona :) Zapraszam do gotowania potrawy z cyklu "chłopskie jadło" ! :) Składniki (dla 3 osób): 300 g schabu 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki mąki 2 łyżki oleju 2 liście laurowe 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA
My Culinary Artwędlina idealnie sprawdzi się na kanapki lub jako pyszny obiad. Zobacz jak peklować, marynować i piec boczek w piekarniku. Na moim blogu ostatnio trwa seria pieczonych mięs. Była łopatka, schab, a teraz czas na boczek, który gościł na świątecznym stole. Boczek jest bardzo prosty w zrobieniu. Dzięki tłuszczykowi nigdy nie wyjdzie za suchy :-). Przepis pochodzi od mojego taty, który mięsa(...)Smakuje rewelacyjnie na kanapkach posmarowany domowym chrzanem lub ćwikłą. Smacznego! Zobacz także moje wcześniejsze wędliny: Łopatka pieczona w ziołach na kanapki Schab pieczony ze sliwką Artykuł Tradycyjny boczek pieczony ze skórką w piekarniku pochodzi z serwisu Ania gotuje przepisy kulinarne
Ania gotujePrzepis na kotlety “szefa” ze schabu karkowego z jajkiem i boczkiem Składniki: około 2 cm plastry karkówki wieprzowej, 1 jajko i 3 plasterki boczku wędzonego na każdy kotlet, sól, pieprz, do panierowania mąka pszenna, roztrzepane jajko i bułka tarta, olej do smażenia. Jak zrobić kotlety “szefa” ze schabu karkowego jajkiem i boczkiem Mięso rozbij tłuczkiem(...)dole tego wpisu. Obiadowe ziemniaczki z cebulką. Tak dobre, że z talerza znikają jako pierwsze. PRZEPIS Artykuł Kotlet “szefa” ze schabu karkowego z jajkiem i boczkiem. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskapołowy czyli miałam około 0,600 gr schabu Zalewa: 1,5 litra wody 2 łyżki soli peklowej 6-8 kulek pieprzu 6-8 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe 1-1,5 łyżeczki majeranku 2-3 ząbki czosnku 1. Najpierw szykujemy zalewę. Do wody wsypujemy wszystkie przyprawy oprócz soli peklowej i zagotowujemy. Gotujemy na najmniejszym ogniu około 15 min. Zalewa(...)nasz schab w zalewie na około 5 dni pamiętając o tym aby codzienne przekręcić schab na drugą stronę by równomiernie się zapeklował. 3. Po upływie tego czasu, wyjmujemy nasz schab, osuszamy i pozostawiamy do lekkiego ogrzania się. 4. Następnie szykujemy szynkowar: Nasz szynkowar wykładamy woreczkiem, które możemy dostać na internecie ( ja kupiłam paczkę która zawiera 100 takich woreczków) woreczki
Gotowanie...to proste !SKŁADNIKI: 2 kabanosy tradycyjne wędzone firmy DUDA 5 plastrów schabu 1 kulka mozzarelli papryka słodka w proszku sól pieprz 1 łyżka masła SOS: 2 marchewki 1/4
Dziś Ja gotujeSchab czy pieczony , czy faszerowany, ten po warszawsku kojarzy się nam ze Świętami. Idealna wędlina do podania w ten szczególny dzień. Ja często robię
Gotowanie PatkiPyszna rolada ze schabu z zielonymi dodatkami-zielonym nadzieniem i zieloną przyprawą. Roladę upiekłam z przeznaczeniem na kanapki ale można także podać ją na ciepło jako
Monia miesza i gotujeDzisiaj klasyczny polski obiad urozmaicony dodatkiem pieczarek i sera. Zaskocz swoich bliskich schabem w nowym wydaniu :) Polecam i życzę smacznego! Składniki na 2 porcje: 2 kotlety
Alutka-GotujeCo by tu zrobić z tak popularnym u nas schabem, żeby było lekko, świeżo i po skandynawsku? Zaopatrzyłam się ostatnio w książkę Camilli Lackberg i Christiana
W kuchni wieczoremCordon bleu to nic innego jak panierowany filet z cielęciny ( ewentualnie schabu) wypełnioną serem i szynką. Najczęściej w formie kieszonki wypełnionej dodatkami, w mojej wersji jako
Mania Gotowanianaturalnej i pysznej domowej wędliny jest naprawdę bardzo proste. Przekonacie się mo tym, wypróbowując nasz przepis . Przepis na domową wędlinę z piekarnika Składniki: około 1,2-kilogramowy ładny kawałek schabu lub mięsa od szynki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 czubate łyżki zwykłej soli, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona w proszku, majeranek lub inne zioła suszone, trochę oleju(...)schłodzeniu. Tak przygotowaną wędlinę należy zjeść w ciągu kilku dni. Artykuł Domowa wędlina parzona w piekarniku. Prosty przepis, niebo lepsza i zdrowsza od sklepowej pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaOlej do smażenia, Sól, Co potrzeba do gotowania kaszy: 1 szklanka kaszy jęczmiennej, 2 szklanki wody, 1 łyżka oleju, 1 płaska łyżeczka soli Wykonanie sosu: Pieczarki obieramy ze skórki, płuczemy, osączamy, kroimy do miski na kawałki. Do następnej miski kroimy dość drobno cebulę, a do kolejnej kroimy paprykę w mniejsze paski. Schab kroimy na plastry o grubości(...)ugotowania kaszy, stawiamy na dużym płomieniu, mieszamy, czekamy, aż się zagotuje, zmniejszamy płomień, przykrywamy, gotujemy na bardzo małym płomieniu 7 minut od czasu do czasu mieszając. Po wyłączeniu płomienia dokładnie mieszamy, zostawiamy pod przykryciem do napęcznienia kaszy i pochłonięcia reszty płynu (ok. 10 minut). Smacznego :)) schab, pieczarki, papryka, cebula, kasza
Bułka z Chlebem