Niedawno podawałam przepis na schab gotowany 2x po 5 minut. Tą samą metodą zrobiłam szynkę. Użyłam nieco innego zestawu przypraw, tak aby zalewa była ostrzejsza. Schab wśród domowników miał więcej zwolenników niż szynka, ale ta tez nie była zła :) składniki1 kg szynki2l wody 4 łyżki soli2 liście laurowe4 - 6 listków ziela angielskie1 główka czosnku, obrana, ząbki przeciśnięte(...)łyżeczka gorczycyprzygotowanieMięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Można obwiązać sznurkiem dla utrzymania formy. Wszystkie składniki zalewy umieścić w garnku. Włożyć mięso i włączyć gaz. Od momentu zagotowania gotować 5 minut. Zalewę z mięsem odstawić do wystudzenia na minimum 6 godzin (może być w zalewie całą noc).Po min 6 godzinach, garnek z zalewą i mięsem postawić na kuchence
Stare Garyczosnku 2-3 liści laurowych kilka ziaren ziela angielskiego kila ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka soli 2-3 łyżek oleju rzepakowego natka pietruszki 500 g kiełbasy śląskiej 500 g schabu w plastrach 700 g grochu łuskanego 500 g ziemniaków 500 g boczku wędzonego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 4 liście laurowe sól pieprz Przygotowanie: 1. Bulion - warzywa(...)Groch namaczamy w zimnej wodzie przynajmniej 3 godziny, po tym czasie odlewamy wodę 4. Bulion odcedzamy, zalewamy nim namoczony i odcedzony groch, dodajemy liście laurowe i gotujemy ok 30 minut 5. Schab kroimy w kostkę, boczek i cebule szklimy na patelni, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dorzucamy całość do gotującego się grochu 6. Zupę doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem
Słodki KompromisSCHAB DUSZONY W SOSIE Z KISZONEJ KAPUSTY I OGÓRKÓW. Składniki na 4 porcje: około 750 g schabu (8 plastrów) 1 cebula 250 g kiszonej kapusty 1 marchewka 250 g kiszonych ogórków sól pieprz czarny ostra papryka zioła transylwańskie (mieszanka) 2 liście laurowe 3 ziarenka pieprzu czarnego 3 ziarenka ziela angielskiego 2 łyżki oleju 400 ml gorącego bulionu Sposób przyrządzania: Schab(...)wlać gorący bulion, wrzucić liście laurowe, pieprz w ziarenkach i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem około 30 minut na małym ogniu. Po tym czasie włożyć podsmażone schaby i gotować jeszcze około 60 minut, aż mięso będzie miękkie. Na końcu posypać ziołami transylwańskimi, ewentualnie solą i pieprzem. Danie można zagęścić mąką, ale nie jest to konieczne. Podawać z ziemniakami lub kluskami
Zakątek rozkoszy kulinarnychkalafiora lub brokułów proponuję je dołożyć do mięsa po ok.25-30 min. pieczenia. Dania Dania obiadowe , Schab Kuchnia Polska Porcje 3 porcje Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 70 minut Składniki 300 g schabu Sól Pieprz cytrynowy Papryka słodka mielona Czosnek niedźwiedzi suszony Bazylia suszona 200 g mrożonej mieszanki warzywnej np. na zupę jarzynową 2-3 łyżeczki masła Sposób przygotowania Schab
Przepisy Babciwodą tak by zakryła warzywa oraz plastry mięsa. Dodajemy liście laurowe, pieprz, ziele angielskie i posiekany czosnek. Wszystko dusimy na niedużym ogniu przez minimum 60 minut. Następnie warzywa wyjmujemy z gotującego się schabu, dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy przez minimum 20 minut. Dodatkowo sos możemy doprawić niewielką ilością pieprzu i soli. Gotowe bitki podajemy z ziemniakami
Słodka Stronarazem inaczej doprawiła. Do garnka włożyć schab, zalać wodą i wywarem lub tylko wywarem. Dodać wszystkie składniki, wymieszać. Wstawić garnek na ogień i zagotować. Schab gotować od zagotowania się wody 8 minut. Następnie zdjąć z ognia, przykrywka musi być przykryta. Zostawić aż całkowicie ostygnie. Sprawdzić smak w razie gdyby nie było wystarczająco soli doprawić. Woda musi być delikatnie przesolone. Musi(...)być czuć sól, ale nie przesolić za mocno. Brzmi to trochę skomplikowanie , ale dacie radę Następnie ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować kolejne 8-10 minut. Zależy jaki gruby jest schab. Mój nie był zbyt gruby więc wystarczyło 8 minut. Ponownie zostawić aż ostygnie. Już jest gotowy do jedzenia. Smacznego
Kuchnia Pokoleńmarchew obrać i pokroić w kostkę, porę drobno pokroić w garnku szybkowara na smalcu podsmażyć warzywa, dodać schab, wlać wodę i po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować z 40 minut, w szybkowarze schab wystudzić, kroić na porcje do pieczywa - schab nadziewany wędzoną słoniną w przyprawie do wołowiny na warzywach w szybkowarze jest bardzo delikatny, miękki, soczysty, do pieczywa najlepsze mięso
W Mojej Kuchni Lubiętaki przygotujemy podczas dwukrotnego parzenia mięsa. Schabik wychodzi aromatyczny i niezwykle soczysty. A wystarczy do tego 7 minut. Zobaczcie jakie to banalnie proste. Przy okazji zobaczcie jakie świetne garnki odkryłam.Wszystko się w nich samo gotuje . Składniki: 1,5 kg schabu sól,pieprz, majeranek Wykonanie: Wybieramy ładny kawałek schabu bez tłuszczu po bokach. Dobrze nacieramy go solą i pieprzem(...)pieprznie. Doprowadzamy wodę do wrzenia, kiedy to nastąpi wkładamy schab, po ponownym zawrzeniu wody gotujemy 5 minut. Po tym czasie odstawiamy z ognia. Przykrywamy. Studzimy do zimnej wody. Znów doprowadzamy do wrzenia, trzymamy 2 minuty gotując. Po tym czasie znów studzimy do zimnej wody. Schab wyjmujemy odkładamy do lodówki na min 12 godzin, po tym czasie możemy już kroić
Z Majeczką w kuchnilistków żelatyny - 20 g Wykonanie: obrać warzywa. zagotować w garnku wodę z przyprawami i warzywami schab umyć, wyciąć białe błony i włożyć do gotującego się wywaru. Woda powinna tylko przykrywać mięso, wówczas wywar będzie bardziej esencjonalny, a galareta smaczniejsza Gotować do miękkości 35-45 minut. Miękki schab wyłowić i odłożyć do ostudzenia wywar przelać przez sito wyłożone gazą lub papierowym(...)potrzeba 1 litr galarety, jeśli rozłożysz plaster obok plastra. Namoczyć 12 listków żelatyny w zimnej wodzie na kilka minut. Odcisąć z nadmiaru wody i dodać do gorącego wywaru, mieszając do rozpuszczenia. Nie gotować wywaru z żelatyną! Odstawić do przestudzenia zimny schab pokroić w cienkie plastry, ułożyć na półmiskach i ozdobić wg uznania - marchewka, groszek, jajko na twardo, brokuły. Zalać tężejącą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bazylii suszonej 1 łyżeczka oregano suszone natka pietruszki Marchewki obieram, kroję na pół tak żeby uzyskać kawałki długości rozbitego schabu. Wkładam do garnka, wlewam wodę i gotuję około 30 minut aż będą aldente. Schab rozbijam, posypuję solą, pieprzem, przyprawą gyros, układam po łyżce parmezanu startego, i wystudzoną marchewkę. Zwijam ciasno w roladki. Z wierzchu posypuję też przyprawą gyros i solą
wesoła kuchniasoli (w oryginale 3/4 szklanki) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Wszystkie składniki solanki mieszamy w głębokim garnku i zagotowujemy. Do letniej solanki wkładamy schab, całość zagotowujemy i gotujemy 5 minut od momentu zagotowania. Odstawiamy w chłodne miejsce na 1 dzień. Następnego dnia całość ponownie zagotowujemy i również gotujemy 5 minut. Odstawiamy w chłodne miejsce. To samo powtarzamy
Trzeci talerzSchab gotowany i to w 10 minut? Raczej nie do uwierzenia, że da się to zjeść. Też tak myślałam dopóki nie spróbowałam zrobić. Schab jest naprawdę miękki i soczysty, a przede wszystkim dietetyczny. SKŁADNIKI 1 kg schabu bez kości ok.3 litrów wody 4 łyżki soli 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej kilka ziaren czarnego pieprzu 6 ząbków czosnku zioła(...)suszone typu: majeranek, tymianek, cząber ( razem 2 łyżki) 2-3 kulki ziela angielskiego 4 liście laurowe WYKONANIE Schab płuczemy, wycieramy ręcznikiem papierowym. Nacieramy dwiema łyżeczkami soli i odrobiną suszonych ziół. Pozostałe zostawiamy do gotowania. Tak przyprawiony schab zostawiamy na dobę w chłodnym miejscu. Na drugi dzień do dużego garnka wlewamy wodę dodajemy majonez, musztardę sól, pieprz. Zioła roztarte
W kuchennym oknie EwyDelikatnie wklepujemy przyprawy. 2. Mięso wkładamy do garnka w wodą. Dodajemy ziela, liście laurowe i przeciśnięty czosnek. Po 20 minutach wsypujemy majeranek. 3. Kiedy schab będzie wystarczająco miękki wlewamy zakwas. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. 4. Żurek podajemy z jajkami. Wedle upodobań dokładamy ulubioną kiełbasę. Smacznego! Kategoria: Przepisy , Zupy Tagged: czosnek , fit , schab , Wielkanoc , wieprzowina , żurek
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatybloga, składam najserdeczniejsze życzenia : Zdrowych, Rodzinnych i smacznych Świąt! Pozdrawiam serdecznie :) Dzięki uprzejmości Firmy Hańderek do przygotowania tych galaretek użyłam Ich schabu tradycyjnego, polecam. Składniki : 150 g schabu pieczonego Hańderek 100 g mrożonego groszku 100 g mrożonej marchewki Składniki na wywar: 0,5 kg kurzych łapek 2 marchewki / 1 pietruszka 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżka octu(...)żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Schab pokroić w kostkę 1*1 cm. Przygotować skorupy jaj ( z górnej strony postukać nożem i wyjąć zawartość , porządnie umyć W misce wymieszać schab, marchewkę i groszek
Gosia gotuje