potrawy, które warto zjeść dla zdrowia i urody! Przede wszystkim przepisy proste i nieskomplikowane, które nie obciążą żołądka, a dodadzą mnóstwo siły.Dania główne, przekąski i przystawki, soki, koktajle, sałatki. Wszystko co pyszne ,proste i zdrowe zamknięte w pięknie wydanej książce! Tego typu książki czytam zawsze z zapartym tchem! Dziś przedstawię Wam sok. Sok , który wycisnęłam wolnoobrotową wyciskarką, o której(...)naszego organizmu. Substancje biologicznie czynne zawarte w surowych sokach dobrze wpływają na funkcje przewodu pokarmowego oraz narządów wewnętrznych odpowiedzialnych za usuwanie z organizmu substancji toksycznych. Zielony detoks Składniki garść szpinaku kilka różyczek brokułu 1 pomarańcza Wyciśnij w wyciskarce. Dolej przegotowanej lub mineralnej wody. Połącz z łyżką ostropestu. Jeżeli czujesz, że Twój organizm zatrzymuje wodę, pij sok z buraka! Składniki
Z Kuchni Do Kuchninajlepsze, czy też najbardziej dostępne są w lutym i na tej postawie komponowane są przepisy w danym numerze. Patrząc na to zdjęcie ja już wiem jakie to będzie pyszne: sałatka z pieczonymi marchewkami, fenkułem i czerwoną pomarańczą. Dla mnie w sumie danie obiadowe, bo w przepisie jest kasza orkiszowa. Jest też przepis na wytrawne tartaletki z burakami, co prawda bazuje(...)niektórych, ale czasami zwykłe pyry do obiadu po porstu psują efekt dania, a tu propozycje na dodatki tj. duszone młode pory, pieczony kalafior i octem balsamicznym, sałata ze szpinaku z sosem sezamowym, mmm…. Genialny przewodnik po wszelkiego rodzaju cukrach, co do czego, jak przechowywać itd. Wiem, cukier do zło, ale nie dajmy się zwariować. Propozycje naleśników w bardziej wytrawnej
greenscarfogniu uważając , aby go nie przypalić. Wsypujemy szpinak i dusimy ok. 10 minut . N astępnie dodajemy pomidory i dalej dusimy przez kolejne ok. 5 minut. Studzimy. Do pomidorów ze szpinakiem dodajemy startą na dużych oczkach tarki mozzarellę i dokładnie mieszamy. W tym samym czasie kurczaka myjemy, osuszamy i za pomocą cienkiego długiego noża robimy nacięcie w każdej z piersi tworząc(...)kurczaka nie należy zbyt długo smażyć ponieważ stanie się suchy i niesmaczny). Usmażone piersi tniemy na ok. 1 cm plastry i podajemy z ziemniakami w dowolnej postaci oraz ulubionymi sałatkami. Moje posty
Słodka StronaPierogi z kaszą gryczaną to klasyczne pierogi w połączeniu z białym serem i kasza gryczaną. Farsz można dowolnie zmieniać – nie ma ograniczeń, można śmiało eksperymentować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!słono lub słodko. Można je łatwo zapakować w papierową torbę. Niedawno pokazywałam Wam inspirowane Turcją bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki , a dwa lata temu podobne, tylko ze szpinakiem . A może wybierzecie chlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest(...)też kolorową tortillę z piekarnika (z ziemniakami i kolorowymi paprykami), ponieważ nie jest tłusta, jak te smażone. Możecie ją pokroić w kwadraty lub trójkąty i zapakować do pudełka. Sałatki Z sałatkami jest taki problem, że pokrojone warzywa szybko podchodzą wodą, a jak zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się w nieapatyczne koszmarki. Lepiej więc nie mieszać
Chilli Czosnek i OliwaWiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe , świeżo robione , niesamowicie chrupiące , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.Po przystawce przyszedł czas na obiad.Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione czterema różnymi(...)zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób!Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p )Na początek żeberka w chrupiące
Ostra na Słodkowiosną w moje kuchenne progi zawsze wita botwinka. Uwielbiam ją w różnych postaciach, czy to zupy na ciepło, w sałatce, czy w chłodnikach. Przepisy z botwinką: Botwinka wiosenna Wiosenna sałatka z botwinki Gdybym miała dostęp do mleka od krowy, to chłodniki robiłabym tylko na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Obecnie chłodniki przygotowuję na jogurcie: Chłodnik(...)śmietanie jest idealny nie tylko na upały. A jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiała rzodkiew jest bogata w mnóstwo wartościowych składników odżywczych, między innymi witaminy: C, PP, oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk
Wrzosowa PolanaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp). 1 cebula pokrojona w piórka pół szklanki ciecierzycy 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra sos: łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie(...)wrzątkiem i moczyć przez około 2-3 godziny. Po tym czasie odsączyć, wypłukać i gotować na małym ogniu do miękkości około 45 minut. Wystudzoną wraz z mięsem dodaj do sałatki. Przygotuj sos: do miseczki włóż musztardę, wymieszaj z miodem. Do gładkiej masy dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i czosnek świeżo wyciśnięty. Wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Polej sałatkę
Zasmakuj KuchniTa surówka z młodej kapusty i surowego buraka, raz zrobiona, pojawia się ostatnio często na naszych talerzach. Nic dziwnego. Biegnijcie na bazarek po główkę młodej kapusty
Smakuje zdrowoZaczęło się od rozmowy z synem na temat nowo otwartego punktu z kebabem, a skończyło na pysznej tortilli w domu. W pierwszej wersji placki torilli miałam
Blondynka Gotujemakaron i pokrojone w cienkie plasterki czarne oliwki. Polewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy rukolę i bardzo delikatnie mieszamy. Pestki prażymy na suchej patelni, aż do zezłocenia. Posypujemy na wierzchu sałatki. Fritata z papryką i fetą: 8-10 jajek, 2 czerwone papryki, oliwa z oliwek w sprayu, ok. 50 g fety, opcjonalnie: 100 g chudej szynki. Omlet na śniadanie(...)papieru i kroimy na kwadraty lub prostokąty. Naleśniki na patyku: usmażone naleśniki wg ulubionego przepisu (ciut grubsze niż standardowo), dwa słoiczki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, szpinak lub rukola. Zwykłe naleśniki posmarowane smacznym farszem mogą być hitem wieczoru. Naleśniki można usmażyć sobie dzień wcześniej. Wystarczy pokroić je na plastry i delikatnie nadziewać na wykałaczki. Ja użyłam treściwej pasty
Poezja smakuliśćmi szpinaku. Dodaj pokrojone na pół winogrona, kurczaka, pokrojony w kostkę ser. Posyp nasionami chia i orzeszkami piniowymi. Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu. Składniki 200 g jarmużu 100 g szpinaku typu baby 150 g kurczaka 30 g parmezanu 1 łyżka ziaren chia 30 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego 100 g sera camembert light lub fety(...)potem znów ją na bardzo małym ogniu podgrzej tym razem mieszając od początku – skarmelizowany cukier się rozpuści. Sosu wychodzi spora porcja, jeśli nie zużyjesz całości do polania sałatki, możesz ją przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Składniki 100 g cukru trzcinowego 75 ml octu balsamicznego najlepiej z czerwonych winogron Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!początku miesiąca można także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem. W czerwcu pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak: truskawki; poziomki; czereśnie; szpinak; młode buraczki z liśćmi; kwiaty czarnego bzu; koperek. Przetwory w lipcu W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki(...)mirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki
Ukojenie Podniebienia