Jadwigi Kłossowskiej "Smacznego" i według tego przepisu zrobiłam majonez. Został wypróbowany przez Rodzinę i łaskawie zaakceptowany:"wystarczająco smaczny, można taki zajadać w sałatkach i z jajami " :) Uff...Do świątecznych sałatek będzie akurat.Składniki :1 żółtko, skorupkę jajka dobrze myjemy i parzymy wrzątkiempłaska łyżeczka musztardy, u mnie sarepska3/4 szklanki oleju, u mnie rzepakowy rafinowany (szklanka ma 250 ml)sól i cukier(...)tymi najlepszymi.A Wy jakie macie doświadczenia w robieniu majonezu ?Ja na pewno wypróbuje taki majonez z dodatkiem keczupu lub koncentratu pomidorowego. Ciekawe jaki smak będzie miał ze szpinakiem, koprem czy chrzanem ?Robicie takie
Proste PotrawySpaghetti po azjatycku to danie, które swoim smakiem i wyglądem przeniesie nas do Azji. Połączenie kuchni japońskiej, wietnamskiej, chińskiej, tajskiej, którą wyróżniają przede wszystkim potrawy bogate
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!się dodatkowych kilogramów nabytych podczas wakacji? Pierwszy krok to 14-dnowa kuracja oczyszczająca organizm - bardzo przyjemna i prosta dieta warzywno-owocowa. O bfituje w koktajle, zupy, napoje i sałatki. Kolejny krok to systematyczna aktywność fizyczna (tak, oponki i boczki tego nie znoszą!) i dieta odchudzająca. Sukces gwarantowany! Sokoterapia: Koktajl orzeźwiający, smaczny, pełen witamin i minerałów(...)wypróbuj dodatkowe składniki: Spirulinę w proszku i babkę płesznik. Składniki: Natka ekologicznej pietruszki 1 pęczek, Słodkie jabłko 1 duże lub 2 małe, Garść świeżych liści szpinaku, Chili 1/2, Spirulina w proszku 1,5 łyżeczki (dzienna dawka), naturalny błonnik - babka płesznik zmielone nasiona 1 łyżeczka. Jeśli nie chcesz przegapić podobnych wpisów, Dołącz
IzaGotujeWitamina E, często nazywana też "witaminą młodości", "witaminą płodności" lub "tłuszczową witaminą" to grupa ośmiu rozpuszczalnych w tłuszczach związków - tokoferoli i tokotrienoli, które opóźniają procesy starzenia
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagorgonzoli - Zuzia z bloga Chilli, Czosnek i Oliwa Sałatka z fig z mozzarellą i bazylią - Monika K. z bloga Smaczne - Zdrowe Insalata di rucola e fichi con prosciutto - sałatka z rukoli, fig i szynki parmeńskiej - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiemŚniadanie a'la Caprese - deliszys z bloga Życie smaczniejsze od zaraz Zupy: Acquacotta – woda gotowana - Agnieszka z bloga(...)bloga Cynamon & ChilliDietetyczna lasagna z cukinią i beszamelem na maślance bez masła - Paulina Gruszecka z bloga Jazzowe Smaki Lasagne alla bolognese - Mikołaj Kaczmarek z bloga ItalianizzatoLasagne ze szpinakiem, mozarellą i pomidorami - Młoda Mężatka z bloga Przepisy młodej mężatki Lasagne z grzybami i bakłażanem - gotowaniena102 z bloga Kuchenne szaleństwa Lasagne z wędzonym łososiem i szpinakiem - Karola z bloga
Chilli Czosnek i OliwaKurczak w czerwonym curry z ryżem to bardzo szybkie danie do przygotowania. Jednak przed smażeniem, namoczymy kurczaka w mleku przez co stanie się jeszcze bardziej delikatniejszy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!To danie idealnie będzie się nadawało na rodzinny obiad. Filety z kurczaka nadziewany suszonymi pomidorami i serem pleśniowym wbrew pozorom są bardzo szybkie w przygotowaniu i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wszyscy znamy tradycyjne śledzie z oleju w cebulce. Niektórzy lubią również śledzie w śmietanie, ale może warto spróbować śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami. Swój niezwykły
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Wiosna, tak bardzo przeze mnie wyczekiwana, już tuż tuż... na straganach pojawiają się już młode warzywa które nie są na pewno polskie a jeśli już to
sierotka maRysia w kuchnipory głównie zalegał on na mojej półce. Marynata zaproponowana przez kucharzy jest jednak na tyle interesująca, że powinnam zdecydowanie częściej po niego sięgać. Sztosem była natomiast sałatka z ogórka z imbirem genialna w swojej prostocie! Fantastyczne, świeże połączenie, które uzupełniało smak całego dania i dla którego warto sięgnąć po ten zestaw. Jedyne, do czego mogę się przyczepić to ilość mięsa(...)Jakiś czas temu, a dokładnie w październiku Ojami zorganizowało konkurs na nowe danie, które miało trafić do ich menu. I tak oto w listopadzie mój przepis na tagliatelle ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta trafiło do menu Ojami. Ponieważ nie wypada mi zachwalać własnego przepisu najlepiej będzie, jeśli sami go spróbujecie i ocenicie zamawiając tutaj . Dodam tylko
Bez Cebulimiligramach) Migdały surowe ½ szklanki 180 Brokuły 1 szklanka 180 Fasola 1 szklanka 140 Pomarańcze 2 sztuki 120 Rodzynki ½ szklanki 60 Ziarna sezamu ¼ szklanki 350 Ziarna soi 1 szklanka 261 Szpinak 1 szklanka 244 Tofu 1 szklanka 300 Mak ¼ szklanki 400 Figa suszona 100 gram 203 Co należy robić dla dziecka z żywieniowego punktu widzenia? - Zawsze mieć w domu świeże warzywa(...)nasiona przez całą noc, a poźniej wykorzystuje je do wyrobu mleka lub jogurtu roślinnego, bądź suszę w dehydratorze. Po wysuszeniu mielę na proszek i stosuję jako posypkę do sałatek i kasz. Bibliografia: J. Fuhrman. Zdrowe dzieciaki . Warszawa
Jeść, by żyć w zdrowiuwskazuje pesto jest zielone, a więc musi być coś zielonego. Tym zielonym czymś może być klasycznie bazylia (liście z jednej doniczki, najlepiej w sezonie), ale także natka pietruszki (pęczek),szpinak (1 szklanka), rukola (1 szklanka), blanszowany jarmuż, mięta itp. Można użyć jednego zielonego składnika, albo mieszać je ze sobą. 2) Orzechy, które są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik(...)smaku. Gotowe, domowe pesto spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, możemy sięgać po nie wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub łyżkę do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin, minerałów
Fitsweet.mewskazuje pesto jest zielone, a więc musi być coś zielonego. Tym zielonym czymś może być klasycznie bazylia (liście z jednej doniczki, najlepiej w sezonie), ale także natka pietruszki (pęczek),szpinak (1 szklanka), rukola (1 szklanka), blanszowany jarmuż, mięta itp. Można użyć jednego zielonego składnika, albo mieszać je ze sobą. 2) Orzechy, które są bogate w białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik(...)szczelnym pojemniku spokojnie wytrzyma w lodówce kilka dni, a my możemy sięgać po niego wedle potrzeb i używać do różnych potraw. Jak? Mieszając z makaronem, smarując ciabattę, dodając do sałatki caprese lub do zupy, faszerując bądź marynując chude mięso lub ryby… Moim zdaniem rewelacyjnie wzbogaca smak dań i może być niepowtarzalnym balsamicznym wykończeniem. Dodaje również mnóstwo wartości odżywczych, witamin
Fitsweet.me