słono lub słodko. Można je łatwo zapakować w papierową torbę. Niedawno pokazywałam Wam inspirowane Turcją bułeczki piknikowe z nadzieniem z liści rzodkiewki , a dwa lata temu podobne, tylko ze szpinakiem . A może wybierzecie chlebki z botwinką, anchois i oliwkami ? Rybacy we włoskiej Apulii posilają się nimi na lunch, a Wy możecie zabrać na piknik lub wycieczkę. Ciekawą opcją jest(...)też kolorową tortillę z piekarnika (z ziemniakami i kolorowymi paprykami), ponieważ nie jest tłusta, jak te smażone. Możecie ją pokroić w kwadraty lub trójkąty i zapakować do pudełka. Sałatki Z sałatkami jest taki problem, że pokrojone warzywa szybko podchodzą wodą, a jak zmieszamy je jeszcze z sosem, to po kilku godzinach przemienią się w nieapatyczne koszmarki. Lepiej więc nie mieszać
Chilli Czosnek i OliwaWiele osób zastanawia się co można grillować? Odpowiadam – wszystko, to na co macie w danym momencie ochotę. Możemy grillować mięso, warzywa, ryby, a nawet owoce
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Domowe , świeżo robione , niesamowicie chrupiące , w cienkim cieście , wypełnione 4 różnymi farszami.Razem z T. zdecydowanie zachwyciliśmy się tymi z mięsem i wybraliśmy numerem 1 – polecam!Ruskie i ze szpinakiem jak dla mnie zbyt mało wyraziste w smaku.Po przystawce przyszedł czas na obiad.Na stół wkroczyła defilada zup ( dla mnie i dla T. to samo ) – 4 kokilki wypełnione czterema różnymi(...)zdecydowanie dla głodnego!Po zupach przyszła pora na deskę mięs.Chrupiące żeberka , schabowy , kaszanka , biała kiełbasa , skrzydełka , kurczak , bigos , żeberka na ostro , smażone ziemniaki , ogórki kiszone i 3 rodzaje sałatek – jedno wielkie WOW za ilość , ale to znów porcja nie dla 2 ale przynajmniej 4 osób!Spróbowaliśmy wszystkiego ( tak , wiedzieliśmy , że potem pękniemy :p )Na początek żeberka w chrupiące
Ostra na Słodkowiosną w moje kuchenne progi zawsze wita botwinka. Uwielbiam ją w różnych postaciach, czy to zupy na ciepło, w sałatce, czy w chłodnikach. Przepisy z botwinką: Botwinka wiosenna Wiosenna sałatka z botwinki Gdybym miała dostęp do mleka od krowy, to chłodniki robiłabym tylko na zsiadłym mleku, bo ono najlepiej nadaje się do chłodników. Obecnie chłodniki przygotowuję na jogurcie: Chłodnik(...)śmietanie jest idealny nie tylko na upały. A jutro wysyłam Piotra po szczaw, będzie chłodnik ze szczawiu. Polecam również: Chłodnik z avocado Zielony chłodnik z grzankami Koktajl warzywny ze szpinakiem Składniki: 1 pęczek botwinki 5 rzodkiewek 2 łyżko siekanego młodego koperku 2 łyżki siekanego szczypiorku 400 ml jogurtu greckiego 200 ml kwaśniej śmietany 12 % sól morska i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBiała rzodkiew jest bogata w mnóstwo wartościowych składników odżywczych, między innymi witaminy: C, PP, oraz witaminy z grupy B, potas, sód, wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk
Wrzosowa PolanaSkładniki: 1 podwójna pierś z kurczaka opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, szpinak baby, itp). 1 cebula pokrojona w piórka pół szklanki ciecierzycy 1 duży pomidor 2 ząbki czosnku 3 suszone pomidory wraz z dwoma łyżeczkami oleju z ich zalewy przyprawy: sól, pieprz, curry, papryka słodka i ostra sos: łyżka miodu łyżka musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Wykonanie(...)wrzątkiem i moczyć przez około 2-3 godziny. Po tym czasie odsączyć, wypłukać i gotować na małym ogniu do miękkości około 45 minut. Wystudzoną wraz z mięsem dodaj do sałatki. Przygotuj sos: do miseczki włóż musztardę, wymieszaj z miodem. Do gładkiej masy dodaj oliwę z oliwek, sól, pieprz i czosnek świeżo wyciśnięty. Wymieszaj dokładnie do połączenia wszystkich składników. Polej sałatkę
Zasmakuj KuchniTa surówka z młodej kapusty i surowego buraka, raz zrobiona, pojawia się ostatnio często na naszych talerzach. Nic dziwnego. Biegnijcie na bazarek po główkę młodej kapusty
Smakuje zdrowoZaczęło się od rozmowy z synem na temat nowo otwartego punktu z kebabem, a skończyło na pysznej tortilli w domu. W pierwszej wersji placki torilli miałam
Blondynka Gotujemakaron i pokrojone w cienkie plasterki czarne oliwki. Polewamy dressingiem i mieszamy. Dodajemy rukolę i bardzo delikatnie mieszamy. Pestki prażymy na suchej patelni, aż do zezłocenia. Posypujemy na wierzchu sałatki. Fritata z papryką i fetą: 8-10 jajek, 2 czerwone papryki, oliwa z oliwek w sprayu, ok. 50 g fety, opcjonalnie: 100 g chudej szynki. Omlet na śniadanie(...)papieru i kroimy na kwadraty lub prostokąty. Naleśniki na patyku: usmażone naleśniki wg ulubionego przepisu (ciut grubsze niż standardowo), dwa słoiczki pasty Wawrzyniec z ciecierzycą, pieprzem i czarnuszką, szpinak lub rukola. Zwykłe naleśniki posmarowane smacznym farszem mogą być hitem wieczoru. Naleśniki można usmażyć sobie dzień wcześniej. Wystarczy pokroić je na plastry i delikatnie nadziewać na wykałaczki. Ja użyłam treściwej pasty
Poezja smakuliśćmi szpinaku. Dodaj pokrojone na pół winogrona, kurczaka, pokrojony w kostkę ser. Posyp nasionami chia i orzeszkami piniowymi. Na wierzch zetrzyj odrobinę parmezanu. Składniki 200 g jarmużu 100 g szpinaku typu baby 150 g kurczaka 30 g parmezanu 1 łyżka ziaren chia 30 g orzeszków piniowych 1 łyżka oleju sezamowego lub kokosowego 100 g sera camembert light lub fety(...)potem znów ją na bardzo małym ogniu podgrzej tym razem mieszając od początku – skarmelizowany cukier się rozpuści. Sosu wychodzi spora porcja, jeśli nie zużyjesz całości do polania sałatki, możesz ją przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie. Składniki 100 g cukru trzcinowego 75 ml octu balsamicznego najlepiej z czerwonych winogron Jeśli spodobał Ci się ten wpis, odwiedź mój Fanpage
Eat me! Fit me!początku miesiąca można także pokusić się o smaczną kombinację truskawek z rabarbarem. W czerwcu pełnię sezonu mają takie owoce i warzywa jak: truskawki; poziomki; czereśnie; szpinak; młode buraczki z liśćmi; kwiaty czarnego bzu; koperek. Przetwory w lipcu W lipcu dojrzewają wszystkie rodzaje porzeczek, agrest, morele i jagody. Dostępne są jeszcze truskawki(...)mirabelki; wiśnie; brzoskwinie; pomidory; cukinia, patison, kabaczek; kurki. Przetwory we wrześniu Wrzesień to bardzo dobry czas, by przygotować rozmaite sałatki wielowarzywne do słoików. Warto zrobić przetwory z: cukinii, kabaczków, pomidorów, papryki, kalafiora, marchwi, buraków, a także marynaty owocowe (śliwki, jabłka, gruszki
Ukojenie Podniebieniajest całkiem fajne. Po drugie, to niesamowita frajda móc wiedzieć, że można wykorzystać część warzywa, którą się wcześniej wyrzucało do kosza! Liście rzodkiewki jadłam w stanie surowym w sałatkach , jadłam duszone, karmelizowane...ale nigdy nie przyszło mi do głowy zrobić z nich pesto. Zaufałam przepisom na internecie i zrobiłam moje fantastyczne i pyszne pesto. Jestem zaskoczona, mile zaskoczona, jak wszechstronne(...)korzeniu oraz wyjątkowo wysoka w porównaniu do innych roślin! Jest to około 2 razy lepsze źródło witaminy C niż sok z cytryny ,a także wapnia i żelaza niż szpinak. Do dzieła! Składniki liście z dwóch pęczków rzodkiewki (ekologiczne, nie opryskane) 4 ząbki czosnku, można dodać więcej 8 łyżek ziaren słonecznika lekko uprażonych na suchej patelni (to istotne
Z Kuchni Do Kuchniużywamy patelni zamiast woka, to dodatkowo przez 1 minutę pod przykryciem. Od razu podajemy wraz z ryżem. Jeśli mamy ochotę, możemy podać danie z orzeźwiającą surówką (przepis niżej). Azjatycka sałatka z ogórków: Składniki: 3 obrane ogórki szklarniowe (węże), 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka oleju sezamowego, 1 łyżka nasion sezamu (najlepiej mieszanka: czarny i biały(...)Bułeczki pizzowe - nie tylko dla kibica Dziś rozpoczyna się turniej Euro 2012. Prawdopodobnie znaczn... Szaszłyki hawajskie Dziś polecam coś na lekki obiad. Szaszłyki hawajskie - ze sł... Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami Pieczone pierogi ze szpinakiem, fetą i boczniakami to wegeta... Makaron z pomidorami i mascarpone Pomysł na makaron z pomidorami i mascarpone znalazłam w zagr... Post Polędwiczka
Poezja smakuLubisz zaskakiwać gości na przyjęciach? :) jeśli tak, to ten przepis jest idealny właśnie na taką okazję! :) propozycja przystawki na stół w formie tortu to połączenie wytrawnego sernika z sałatką. Pyszny, wyrazisty smak z atrakcyjnym wyglądem. Wiosenne kolory przyjemnie się kojarzą, a że zbliżają się Święta Wielkanocne, to polecam przepis szczególnie na tą okazję - na stole będzie pysznie i efektownie(...)wspomniałam, na okazyjne przyjęcie, ale także na przykład na śniadanie, czy kolację. Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej tortowej 3/4 kostki zimnego masła 2 jajka 2 łyżki odciśniętego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka pokruszonego drobno czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Nadzienie serowo-warzywne: 500 g chudego serka śmietankowego 1 op. mrożonej mieszanki meksykańskiej Hortex
Kolorowy PrzepisownikUwielbiam takie obiady, które są zarazem lekkie i pożywne a na dodatek bardzo smaczne. Dodatek mięty powoduje, że sałatka jest bardzo świeża, wręcz letnia. Myślę, że
Mango Papaja