dobre i złe bakterie, jak poznać dobrą pleśń, a kiedy wyrzucić i próbować jeszcze raz. Warto kupić tę książkę, zwłaszcza, że kiszonki są zdrowe i doskonale zastępują niejednokrotnie nudne sałatki obiadowe. PS.: w Polsce wydano książkę o kiszonkach i fermentacjach, ale to jedynie malutki wyrywek wiedzy z Katza. Mam jedną i druga i dla mnie bezapelacyjnie wygrywa „Sztuka fermentacji” Magdalena(...)łatwo dostępne, do tego z przepisami łatwymi i prostymi. Znajdziecie tam również kilka porad jak robić zakupy, żeby nie marnować jedzenia, jak dbać o środowisko i jak zorganizować sobie pracę w kuchni, żeby gotowanie było przyjemnością, a nie przykrym obowiązkiem. No i jest tam przepis na boskie lody ze szczawiu i krem z selera z serem pleśniowym – genialne! Sarach Britton
ladykitchenUgotowane szparagi studzimy w misce z zimną wodą i lodem, a następnie osuszamy na czystej, bawełnianej ściereczce. Jajka na twardo kroimy w drobniutką kosteczkę – niektórzy chcąc oszczędzić sobie pracy ścierają jajka na tarce, ale ja jestem wierna klasycznemu francuskiemu sposobowi podania. Kapary siekamy nożem na mniejsze kawałki. Szalotkę obieramy i jak najdrobniej kroimy. Zalewamy szalotkę octem winnym. Odstawiamy(...)Dodajemy do sosu 2/3 posiekanej natki pietruszki, 2/3 drobno pokrojonych w kosteczkę jajek i 2/3 posiekanych kaparów. Wszystko dokładnie mieszamy i w takiej mieszance otaczamy osuszone, ugotowane szparagi. Wykładamy sałatkę na półmisek, posypujemy pozostałą natką, kaparami i jajkami. Sałatkę mimoza podaje się najczęściej jako przystawkę, przed głównym daniem, ale tak naszykowane szparagi sprawdzą się też jako dodatek do mięs
Karo in the KitchenNiedawno na blogu jasonhunt.pl ukazał się kolejny ranking najbardziej wpływowych polskich blogerów. Znalazły się w nim także blogi kulinarne, choć nieliczne to jednak cieszy fakt, że
Cztery FajeryDzisiaj coś dla mnie, czyli obiad dla jednej osoby. Czasami czekam na takie dni z utęsknieniem, bo kiedy reszta chce spaghetti, mielone albo pierogi to ja
bistro mamabardzo nam smakuje, a co najważniejsze, wiemy, że jest zdrowe, bez chemii, sody i starego tłuszczu). Planowanie menu na tydzień pomogło nam uporządkować nie tylko zawartość lodówki, obiady w pracy i wydatki na jedzenie (które zdecydowanie spadły), ale także chaos w naszych głowach i wyznaczyło rytm całego tygodnia. Dziś możemy powiedzieć, że planowanie posiłków weszło nam w nawyk. Gotujemy(...)występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo jakieś fajne produkty, które akurat były w dobrej cenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat
Niedzielny kucharzbardzo nam smakuje, a co najważniejsze, wiemy, że jest zdrowe, bez chemii, sody i starego tłuszczu). Planowanie menu na tydzień pomogło nam uporządkować nie tylko zawartość lodówki, obiady w pracy i wydatki na jedzenie (które zdecydowanie spadły), ale także chaos w naszych głowach i wyznaczyło rytm całego tygodnia. Dziś możemy powiedzieć, że planowanie posiłków weszło nam w nawyk. Gotujemy(...)występuje w kilku różnych potrawach, kiedy indziej ziemniak lub makaron podany na różne sposoby, albo pieczone warzywa raz traktowane jako frytki do dania głównego, a dzień później jako baza sałatki. Motywem przewodnim menu na tydzień może być też np. seria lunchy z warzywnym makaronem, albo jakieś fajne produkty, które akurat były w dobrej cenie w dyskoncie. 2. Kiedy wymyślimy temat
Niedzielny kucharzPonieważ, na przykład, nie przepadam za danymi składnikami, albo nie używam któregoś rodzaju mięsa. Ale nie przejdę obojętnie obok 'orkiszowego spaghetti z ostrymi, sezamowymi grzybami', 'klopsików z orzo', czy 'sałatki z buraczków i koziego sera, z dressingiem z marakuji'. A to tylko opcje na słono! Ja już oblizuję się na myśl o serniku z biał ą czekolad ą, ciepłym puddingu(...)niej najbardziej dziecinnie-rodzinnie-przyjazne dania i pomysły. Generalnie ksi ą żka jest piękna. Zdecydowanie przyjemna nawet do samego poczytania. Jako wieloletnia wielbicielka Nigelli i jej pracy nie jestem niestety bardzo wiarygodnym źródłem niezawisłej opinii. Dlatego, jak zawsze, polecam przed zakupem przycupn ą ć gdzieś w k ą cie księgarni i bardzo dobrze przejrzeć wszystko i dopiero zdecydować
Lejdi of the houseulubionego filmu czy na spotkania z przyjaciółmi. Produkty są zapakowane w eleganckie i zgrabne opakowania, które spokojnie możecie zabrać ze sobą nawet do kina, na uczelnię czy do pracy. Przekąski Amkez produkowane są ze starannie wyselekcjonowanych odmian owoców i warzyw . I co dla mnie bardzo ważne (!) wyłącznie polskiego pochodzenie . Zachowują naturalny smak i kolor bez użycia jakichkolwiek konserwantów, barwników, cukrów(...)jemy. Po prostu pyszne! Wraz z moją rodziną szczerze Wam polecamy te zdrowe przekąski. Mąż, jako wielbiciel buraczków, upatrzył sobie te zdrowe plasterki. A ja poza jabłuszkami tworzę sałatki z plastrami pomidora. Nawet moja córeczka się domaga takiej przekąski Miseczka jabłuszek i buzia się uśmiecha Aktualnie w ofercie znajdziecie: suszone krążki jabłka suszone krążki jabłka premium suszone krążki jabłka
Słodkie okruszkibiałka, zawierającego wszystkie aminokwasy bogactwo pierwiastków śladowych pełne niezbędnych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 źródło błonnika źródło witaminy E bogate w lecytynę, wspierającą budowę komórek mózgowych oraz pracę wątroby wspierają układ odpornościowy poprzez produkcję globulin posiadają właściwości przeciwutleniające, przeciwzapalne łagodzą objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego poprawiają wygląd skóry, włosów i paznokci obniżają cholesterol poprawiają wydolność umysłową(...)polskich upraw od wyselekcjonowanych dostawców, dzięki czemu charakteryzują się wysoką jakością oraz wspaniałym smakiem. Ziarna mają wiele zastosowań, zaczynając od tych prostych, czyli jako dodatek/posypka do owsianek, placuszków, ciast, sałatek a kończąc na koktajlach, napojach roślinnych czy sosach. CZEKOLADY: KONOPIE / PYŁEK PSZCZELI 🍫 Skład 🍫 : czekolada ciemna: miazga kakaowa, cukier, tłuszcz kakaowy, emulgator: lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy * ziarna konopi
Zdrowie na języku :PPolecam, szczególnie w ten upalny czas... jako drugie śniadanie do pracy lub lekki obiad... Składniki: 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej (quinoa) 1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju posiekana dymka ze szczypiorem 1/2 szklaki ugotowanego i obranego z łupin bobu 5-6 pokrojonych w plastry pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek pokrojonych w grubą kostkę 1 niewielka kalarepa, obrana i pokrojona(...)pizzy lub samego oregano), sól, pieprz, szczypta cukru pudru dla złamania kwaśnego smaku Tuńczyka odcedzić, całość lub część oleju zachować. Ugotowaną komosę ryżową wymieszać z warzywami, kawałkami tuńczyka, zalać sałatkę sosem i dokładnie wymieszać. Schłodzić przed podaniem
Czerwień i błękitCześć. Klaudia, moja arcyzdolna i serdeczna koleżanka, właścicielka tego bloga znając moje zamiłowanie do gotowania oraz dobrego jedzenia zaproponowała mi gościnny wpis. Czuję się niesamowicie
Mango PapajaTa sałatka chodziła za mną od dawna. Ryż, wędzony kurczak, świeży ogórek i sos na bazie jogurtu - po prostu pycha! Żeby było ciekawiej to wędzony kurczak
Smaczna PyzaNiema to jak #lubelloveinspiracje, #lubella i #lubellamini :) Bardzo trafnie się złożyło, że akurat odwiedziła mnie koleżanka z dziecięciem w wieku małoletnim . Berbeć ciągle w pojedynczej liczbie
Grunt to przepis!Odświeżające, lekkie i pobudzające apetyt - takie właśnie jest to carpaccio. Idealnie sprawdzi się jako przystawka albo przekąska w upalne dni. Dodatkowo zachwyca stroną wizualną i prostotą
Życie zamknięte w smaku